Slovenija

'Storili bomo vse, da se reforma ne uveljavi'

Ljubljana, 17. 12. 2010 11.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikati so enotni: Nasprotujemo pokojninski reformi in storili bomo vse, kar lahko, da se ne uveljavi. Državni svet bo sicer v torek odločal o predlogu za veto na nepriljubljeni zakon.

Protest upokojencev - 3
Protest upokojencev - 3 FOTO: Blaž Garbajs
Predstavniki vseh sedmih sindikalnih central so na sestanku potrdili enotno stališče proti pokojninski reformi. Storili bodo vse, kar je v njihovi moči, da se ne bo uveljavila, je med sestankom dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič.

"Med vsemi sindikalnimi centralami je velika enotnost v že znanem stališču, da pokojninski reformi nasprotujemo. Storili bomo vse, kar sindikati lahko storimo, da se reforma ne uveljavi," je dejal Semolič.

Slovenija med najboljšimi?

Medtem pa EU sprejetje pokojninske reforme ocenjuje pozitivno, je povedal premier Borut Pahor. Ob tem je še izpostavil, da je večina zakonov iz izhodne strategije pod streho in da mu je predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso dejal, da je Slovenija v Evropski uniji po tem med najboljšimi.

Pahor sicer pred torkovim glasovanjem o vetu na pokojninsko reformo v državnem svetu pričakuje, da bi lahko reforma med svetniki dobila soglasje, vlada pa še naprej ne zanemarja možnosti zahteve za ustavno presojo referenduma o pokojninski reformi, ki ga napovedujejo sindikati.

Če referendum bo, se bo treba po Pahorjevih besedah potruditi ljudem pojasniti, zakaj je kratko-, srednje- in dolgoročno pomembno, da reformi namenijo glas podpore.

Pahor upa, da bo javnost razumela, zakaj je tudi v evropskem kontekstu pomembno, da reforma uspe. Poudaril je namreč, da so ga evropski kolegi sami vprašali, kako je potekalo glasovanje o reformi v državnem zboru, in da je bil njihov odziv na novico o sprejetju zelo dober.

Pahor je sicer znova večkrat ponovil, da je Slovenija s svojimi prizadevanji za zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja, stabilizacijo dolga, brzdanje brezposelnosti in dolgoročno stabilizacijo javnih financ skozi sprejetje pokojninske reforme med državami, ki se s krizo uspešno soočajo, in tako na varni strani radarja, ki ločuje ranljive in stabilne članice območja evra.

Znova je tudi zatrdil, da bo treba v prihodnjem letu sprejeti korake za pospešitev gospodarske rasti, ki je predvsem zaradi težav gradbenega sektorja še vedno šibka, čeprav bi utegnila biti ob koncu letošnjega leta malenkost višja od pričakovanj.

V vsakem primeru Pahorja veseli dejstvo, da je večina zakonov iz slovenske izhodne strategije pod streho. Kot je pojasnil, mu je Barroso na lastno pobudo dejal, da je Slovenija med članicami Unije po tem med najboljšimi ter da dela dobro in spodbudno.

O predlogu za sprejetje odložilnega veta na Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju bo Državni svet odločal v torek, 21. decembra.

Nasprotovanje že v času priprave zakona

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Pergam, Alternativa, KS 90, Solidarnost, Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije in KNSS Neodvisnost so še v času pripravljanja novega pokojninskega zakona večkrat izrazili nasprotovanje besedilu, zlasti zaradi zaostrovanja pogojev za upokojitev. Konec novembra lani so umik vseh predlogov, ki so jih ocenili kot sporne, zahtevali tudi na demonstracijah v Ljubljani.

Državni zbor je zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju sprejel v torek, državni svet bo na seji prihodnji torek odločal o predlogu za veto na zakon, Zveza svobodnih sindikatov pa je v sredo v državnem zboru oddala več kot 22.100 podpisov volivcev v podporo pobudi za vložitev zahteve za razpis referenduma o zakonu.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deerar
28. 12. 2010 09.11
Slovenija med najboljšimi?Ja,v korupciji,gospodarskim kriminalom itd.Čez noč bodo spremenili ustavo,da bodo minirali referendum.To se dogaja v enostrankarskih sistemih,pomaga pa jim Kumrovški tečaj,kako nategovati ljudi.
T_one
21. 12. 2010 12.31
Kaj ta lopov Pahorski laže; komanda za pokojninsko, zdravstveno in ostale "reforme" je prišla od Vatikanske Fašistične Evropske Unije; s fašistično diktatorsko Lizbonsko Pogodbo. Zdaj pa se lo-pov spreneveda kot da to ni tako, kao da EU sprejetje pokojninske reforme ocenjuje pozitivno. Te refome ne dalajo slučajno v vseh državah FSEU, in tistih državah, ki se pripravljajo na sprejetje v FSEU. Te reforme bnam imajo namen vsiliti na vsak način. Ustavi jih le to, če se bodo ljudje drznili vreči to lopovsko prostozidarsko-jezuitsko-luciferjansko-zionistično Državno in Cerkveno dem-onsko "elito" iz svojih držav. Spomite se kaj se je pred kratkim dogajalo v Franciji; ljudje so na ulicah množično protestirali proti pokojninski reformi več dni, pa je bila v Francija ta reforma kjub temu sprejeta. To ni demokracija, ampak fašistična diktatura. To je bilo dogorjeno že pred desetletji, z lizbonsko pogodbo pa so nam to vturili, da lahko počasi preidejo na sužnjelastništvo. Me zanima kako bodo nas poskušali striblati, da jo bodo kljub njim neugodnemu izhodu referendoma sprejeli. Le kaj si bodo ti lopovi izmislili?!
major1
17. 12. 2010 18.25
Semolič nehaj se petelinit in začni besede spreminjati v meso. Sindikati spoznajte, da ste advokat delavstva in ne kapitala in vladajoče komunajzarske klike. Od besed k dejanjem.
galiot
17. 12. 2010 17.14
Takole vidim jaz tole okrog upokojevanja,delati do onemoglosti,če pa potem bo pokojnina se pa ne ve.Kajti jaz ne zaupam nobeni več inštituciji v tej državi.Ko plačuješ v razne sklade,zavarovalnice je vse ok,so vsi prijazni ampak ko pa pride čas plačila,je pa zgodba popolnoma drugačna.Nasmeh se pri istih agentih ,uradnikih spremeni v nedostopno grimaso.
Osvald
17. 12. 2010 16.21
Semolič je kandidiral na listi SD v preteklosti, zato imamo zadnje cajte tako malo ali skoraj nič protestov. Seveda pa pod Janšo se je štrajkalo 1x na mesec.Obvezno
acimam50
17. 12. 2010 15.33
Zame je upokojitev možna z delnim dokupom, ki ga moram še letos spraviti pod streho, če se želim upokojiti po starem zakonu. Novi zakon je sprejet, sindikati napovedujejo referendum in zdaj sem v dilemi, ali velja ali ne velja s 1.1.2011. Zakaj po tem datumu referendum? Kaj bodo storili z novimi upokojenci v 2011, če reforma pade? Celo vrsto vprašanj imam in si ne znam odgovoriti.
JanezNovakJohn
17. 12. 2010 15.19
Semolič je šel malo predaleč !
brado
17. 12. 2010 14.32
Zakon morda sam po sebi ni napačen.....samo.....meja mora biti DELAVNA DOBA.......ne pa starostna meja.....ČE...pa kdo hoče delati naprej,je pa to njegova odločitev......temu primerno naj se mu pa tudi pokojnina poveča,saj bodo nekateri delali tudi po 45 let,pa nobene koristi od tega....mislim,da je to največji problem.....delati dalj....pa nič imeti od tega.....mislim.da je tu treba stvar postaviti v red,pa nebi bilo toliko vroče krvi okol tega.....
wizeman
17. 12. 2010 14.32
@andymann 17.12.2010, 11:33 Hja, zgleda, da na to ne misli nihče. Kaj bom pa počel v penziji, če bom lačen in bos? Kdo pa je kriv, da imamo tako malo aktivnega prebivalstva. Vsak sili v penzijo s 50-imi in potem še 40 let cuza pokojninsko blagajno. Tako imamo na enega in pol aktivnega prebivalstva že enga penzionista. Drugle je to razmerje veliko ugodneje, pa že bijejo plat zvona in delajo nekateri celo do 67 leta. Mi se pa naredimo mutave in trdimo, da to nam ne paše. Vsem ostalim pa očitno paše....
hansola
17. 12. 2010 13.07
To kar pa se cela EU gre je tak nezaslišano. Vsi upokojenci skupinsko tožbo v Bruselj! Država MORA plačat TVOJ denar, ki se mesečno odteguje od plače isto kot ti banka mora izplačat denar, ki ga vlagaš na račun. In kolikor vem je kraja v EU kaznivo dejanje.
ivo55
17. 12. 2010 12.23
Zaradi napačnega izhodišča, to je neupoštevanja dejstva,da je temelj za pravico imeti pokojnino,imeti plačane prispevke in merilo za višino pokojnine je soodvisna obrestovanemu denarju v višini obrestovana "rente" , kar je že tako ali tako preko obstoječega izračuna višine pravic krivičen do tistih imajo poravnane obveznosti. Še bolj zgrešen pa je princip da se iz sredstev SPIZ-a izplačujejo pokojnine, ki nimajo temelja v vplačanih prispevkih - to je predmet proračuna in za te pokojnine mora biti vir izključno proračun. Navadno zavajanje je fama, da pokojnine na temelju plačanih prispevkov ogrožajo proračun in javne finance, resna grožnja je le princip nečistih računov in fiskalnega mešanja po principu srbskega pasulja. O neodgovornem delu SPIZ-a pri vodenju evidenc, nad nadzorovanjem plačevanja prispevkov, zaradi katerega se izgubilljajo ogromni denarji, neupravičenih izplačilih ...bi pa svoje že itak moralo povedati tožilstvo!
Gosposvetski
17. 12. 2010 12.21
Klinc,pa tak sindikat ! Kaj pomeni za njih vse ? Vse ,razen,da se razbije ves center Ljubjane in parlament !
__Natasa__
17. 12. 2010 11.59
No pa poglejmo: 36 let že delam troizmensko tudi ob nedeljah in praznikih. V vseh vremenskih pogojih. In sedaj mi bo nek državni uradnik, ki z vsemi privilegiji pojma nima kaj je služba, krojil kdaj bom jaz toliko iztrošen, da bi bilo lepo dati mlajšim brezposelnim delo. Čas za upokojitev naj se razčleni po poklicih, pogojih dela in predvsem naj se vrednoti tudi pri upokojevanju nočno delo.
selector
17. 12. 2010 11.58
Eh najbolje je, da varčujete v sekundarno pokojnino (delam to že 15 let in vem da bom čez 15 let lahko že v penziji).. Boljše se obrestuje, več se ti nabere in podvrženo je vlaganju v gospodarske subjekte. Slovenskim zavarovalnicam ne zaupam, zato je recimo kakšna Avstrija fina za take zadeve... Tam se točno ve kje je moja odgovornost in se točno ve kakšna je njihova in kaj se zgodi če bi karkoli kršili. Slovenija je pa bananaland za finančne instrumente..
Netman
17. 12. 2010 11.50
andymann: ostarel in bolehen na gradbišču? Nosiš 50kg vreče? In od kje garancija, da boš sploh imel penzijo, ko boš dopolnil zahtevanih 65??
Simon Ter?on
17. 12. 2010 11.40
vsak poklic bi moral imeti svojo pokojninsko mejo
andymann
17. 12. 2010 11.33
če mene vprašaš, raje delam, kot pa da životarim s 300€ penzije, kot bi jo imel čez 30 let. Z nasprotovanjem Semolič meni ne dela nobene usluge.
Desno
17. 12. 2010 11.31
u tej drzavi se sploh več ne ve kaj je prav in kaj narobe in kdo pije in kdo plača