Slovenija

Stiska z upokojenskimi domovi

Ljubljana, 04. 12. 2007 18.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tanja Volmut/T.S.
Komentarji
0

Čakalne dobe za upokojenske domove so vse daljše v Sloveniji zdaj čaka na prosto posteljo v domu že več kot 14 tisoč ljudi.

Upokojenci vse dlje in dlje čakajo na dom. V Sloveniji jih trenutno na posteljo v upokojenskem domu čaka več kot 14 tisoč, med njimi tudi tisti, ki potrebujejo 24-urno nego.

Ponekod na dom čakajo leta in leta.
Ponekod na dom čakajo leta in leta. FOTO:

Med takšnimi je tudi 86-letni oče Metke Hofbauer, ki bi nujno moral v dom. Septembra ga je drugič zadela kap, tokrat s hujšimi posledicami. Kot je pravi njegova hči, je problem, da iz bolnic odpuščajo starostnike, ki so v zelo slabem stanju, in jih prepuščajo družinskim članom. Zato so Hofbauerjevi za dom zaprosili že pred desetimi leti, vendar še vedno čakajo na prosto posteljo.

Zdaj je doma, pomagajo mu svojci in negovalka. Vendar pa zaradi visokih stroškov družina ne bo več dolgo zmogla. Kot pravi hči, očeta psihično zelo uničuje tudi samota in si tudi zato zelo želi, da bi prišel v dom.

V ljubljanskem domu starejših Šiška čaka na prosto posteljo 1800 ljudi. Direktorica doma Milena Križaj pojasnjuje, da vsi od čakajočih niso takšni primeri, da bi to nujno potrebovali. „Je pa okoli 400 takšnih, ki bi resnično lahko prišli v dom, to je na negovalni oddelek in pa varovani oddelek,“ pravi Križajeva in pojasni, da se iz leta v leto daljša. Samo v Ljubljani bi potrebovali vsaj štiri nove domove.

Glavna težava je, pripoveduje Križajeva, da pri nas manjka oziroma sploh ni podaljšanega bolnišničnega zdravljenja.

Stiska tudi drugod po Sloveniji

V Ljubljani na prosto posteljo čaka 1800 ljudi.
V Ljubljani na prosto posteljo čaka 1800 ljudi. FOTO: Kanal A

Stiska je tudi v koprskem domu, kjer je vsaj 300 postelj premalo. V Obalnem domu upokojencev Koper trenutno obdelujejo vloge iz leta 2005 in 2006, je pojasnila tamkajšnja socialna delavka Danijela Zečevič.

Podobno je tudi v Pomurju. 350 ljudi doma čaka na prosto posteljo. Kot je povedala direktorica Dom starejših Rakičan Vijola Bertolanič imajo tam zelo veliko stisko.

Nič bolje ni niti v Novem Mestu. Direktorica tamkajšnjega doma starejših občanov Milena Dular je povedala, da so letos sprejeli 98 ljudi, na čakalni listi pa jih je še 525. Velik je tudi interes za mesto v domu za starejše v Murski Soboti.

Država pa medtem obljublja, da naj bi že v prihodnjem letu zagotovili 1200 mest, potem pa vsako leto po dinamiki 1000, pravi Davor Dominkuš z Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.