Slovenija

Štirje novi ustavni sodniki

Ljubljana, 27. 03. 2008 20.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanci so podprli vse štiri kandidate za ustavne sodnike: Deisingerja, Pogačarjevo, Zobca in Petriča. Trije so že prisegli.

Poslanke in poslanci so na tajnem glasovanju potrdili vse štiri kandidate za ustavne sodnike. Kandidati Mitja Deisinger, Jasna Pogačar in Jan Zobec so tudi že prisegli kot novi ustavni sodniki. Zaradi odsotnosti ni prisegel le Ernest Petrič. Na tajnem glasovanju je bilo oddanih 73 glasovnic. Za Mitja Deisingerja je glasovalo 49 poslancev, 23 jih je bilo proti. Za Ernesta Petriča je bilo 52 poslancev, proti izvolitvi pa 19. Za Jasno Pogačar je glasovalo 51 poslancev, 19 jih je bilo proti. Jan Zobec je dobil 57 podpore in 15 glasov proti.

Slovenija je dobila štiri nove ustavne sodnike (fotografija je bila posneta 5. aprila 2007).
Slovenija je dobila štiri nove ustavne sodnike (fotografija je bila posneta 5. aprila 2007). FOTO: Dare Čekeliš
Predsednik republike Danilo Türk je predlog za izvolitev štirih novih ustavnih sodnikov državnemu zboru posredoval 13. marca in kot kandidate predlagal sodnike vrhovnega sodišča Deisingerja, Pogačarjevo in Zobca ter slovenskega veleposlanika v Avstriji Petriča.

Pred glasovanjem so svoja stališča predstavile poslanske skupine SDS, LDS, SD in DeSUS, ostale se za predstavitev stališč niso odločile.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je predlog predsednika republike Danila Türka označil kot primeren. "Gre za uveljavljene, strokovne, družbeno odgovorne in delovne kandidate," je dejal. O njih po njegovih besedah veliko povedo njihove reference in dosedanje zaposlitve. Z vsemi so opravili tudi pogovore, na katerih so se izkazali kot odlični poznavalci razmer v pravosodju.

Vodja poslanske skupine LDS Jožef Školč je napovedal, da v LDS ne bodo podprli Deisingerja in Pogačarjeve. Kriterij za takšno odločitev naj bi bili po Školčevih besedah strokovne narave, saj morajo biti ustavni sodniki po njegovem mnenju v prvi vrsti vrhunski pravni strokovnjaki, kar je mogoče preveriti iz njihovih znanstvenih objav. Školč je ob tem dejal, da za prejšnja neuspešna glasovanja o kandidatih za ustavne sodnike ni bila odločilna odsotnost predstavnikov opozicije, ampak "je bila to po moji presoji odločitev koalicije".

Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč ni razkril, katere od štirih kandidatov za ustavne sodnike bodo podprli. V SD sicer niso zadovoljni z vsemi predlaganimi imeni, vendar zaradi korektnosti do samih kandidatov tega ne bodo povedali javno. S svojim mnenjem o posameznih kandidatih so sicer seznanili predsednika republike, je pred glasovanjem pojasnil Potrč. O podpori so v poslanski skupini po njegovih besedah odločali na podlagi osebnih lastnosti in ne politične pripadnosti kandidatov.

Vili Rezman (DeSUS) pa je spet napovedal podporo poslanske skupine vsem štirim kandidatom. Poslanec je spomnil na pomen izglasovanja kandidatov za ustavne sodnike v času, ko vse več ljudi deli njihovo skrb za razmere na ustavnem sodišču.

Ni mogoče resno trditi, da vrhovni sodniki niso pravni strokovnjaki, da doktorji pravnih znanosti predstavljajo drugorazredno izbiro, da strokovno stališče, ki odstopa od nekaterih drugih pravnih stališč, nekoga diskvalificira v pravni stroki ali da je mogoče vrhunskega pravnika oceniti le na podlagi števila objavljenih člankov. Svetovalec v uradu predsednika republike, Erik Kerševan

Erik Kerševan, svetovalec v uradu predsednika republike, je sicer uvodoma dejal, da gre za "dober in strokovno uravnotežen predlog vrhunskih pravnih strokovnjakov". Opozoril je na položaj, v katerem se je znašlo ustavno sodišče potem, "ko že skoraj skoraj polovica ustavnih sodnikov nima več mandata in ko je že dva meseca prazno eno mesto ustavnega sodnika".

"Odlašanje s tem, da se poskuša razrešiti sedanjo nesprejemljivo situacijo, ne bi prispevalo k zagotavljanju ustavnega reda," je opozoril Kerševan in dodal, da ustavno sodišče predstavlja vrh pravosodja in je zato potrebna posebna skrbnost pri zagotavljanju njegovega nemotenega delovanja in učinkovitosti. "Pri volitvah ustavnih sodnikov je zato treba pozabiti na morebitne druge kriterije in vztrajati pri strokovnosti," je poudaril.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
28. 03. 2008 20.16
SODNIKI SO LAVAKOŠI,KAJ STE UTIHNILI KOMENTARJE PROSIM
prava.stvar@siol.net
27. 03. 2008 23.01