Slovenija

Štiriurni železniški mrk

Ljubljana, 09. 11. 2005 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Železničarji so uresničili napoved in med osmo in 12. uro stavkali. Vodstvo železnic trdi, da stavka ni uspela.

Po ocenah predsednika sindikata železniškega prometa Šenkiša je današnja stavka potekala brez posebnosti
Po ocenah predsednika sindikata železniškega prometa Šenkiša je današnja stavka potekala brez posebnosti FOTO: POP TV

Sindikat železniškega prometa je ob 12. uri končal štiriurno opozorilno stavko, tako da se promet znova normalizira, je povedal predsednik sindikata železniškega prometa Ivan Šenkiš. Kot je pojasnil, so skušali čim bolj ublažiti posledice stavke.

Zaradi opozorilne stavke med 8. in 12. uro niso vozili vlaki v notranjem potniškem prometu. Vlaki, ki so z vožnjo začeli pred 8. uro, so pripeljali do končnih postaj po voznem redu. Kljub stavki so vozili vsi mednarodni potniški vlaki. V tovornem prometu so med stavko vozili vlaki, ki so prevažali žive živali, hitro pokvarljivo blago in nevarne snovi.

Kot je za 24ur.com še povedal Šenkiš, je potekala stavka, ki se je začela ob 8. uri, v skladu z načrti, določene operativne zadeve pa so sproti spreminjali ter prilagajali. V času stavke so vozili samo tovorni vlaki, kljub temu pa sta v maloobmejnem prometu vozila dva potniška vlaka med Hrvaško in Dobovo, ter Gorico in Sežano.

S stavko so v sindikatu želeli vodstvo železnic opozoriti na nujnost rešitev v stavkovnih zahtevah izpostavljenih vprašanj, zdaj pa pričakujejo čimprejšnje nadaljevanje pogajanj, je še dejal Šenkiš. Ocenil je, da je stavka potekala brez posebnosti.

Do opozorilne stavke je prišlo zaradi neuspelih pogajanj o stavkovnih zahtevah. Sindikat želi opozoriti na poslovno in splošno krizo v Slovenskih železnicah
Do opozorilne stavke je prišlo zaradi neuspelih pogajanj o stavkovnih zahtevah. Sindikat želi opozoriti na poslovno in splošno krizo v Slovenskih železnicah FOTO: POP TV

Predsednik sindikata železniškega prometa je še poudaril, da so jih pri stavki podprli trije železniški sindikati, ki so prav tako napovedali opozorilno stavko, ter sindikalna konfederacija Neodvisnost.

Vodstvo SŽ: Stavka ni uspela

Današnja opozorilna stavka sindikata železniškega prometa po oceni vodstva Slovenskih železnic ni uspela. Kot je po stavki dejal generalni direktor Slovenskih železnic Jože Jurkovič, je od 36 tovornih vlakov, ki naj bi med štiriurno stavko stali, vozilo dve tretjini vlakov. Škode zaradi stavke v železnicah še niso ocenili, predvidevajo pa, da bo znašala med 10 in 20 milijonov tolarjev, je še dejal. Vodstvo bo sindikatu predlagalo, da pogajanja nadaljujejo ta četrtek. Po Jurkovičevih navedbah so skoraj vsi tovorni vlaki vozili na Štajerskem in Primorskem, medtem ko jih je nekaj več obstalo na območju Ljubljane in Dolenjske. Vsi vlaki v notranjem potniškem prometu, razen treh, so stali.

Velike izgube v gospodarstvu ni bilo, saj so se podjetja, katerih poslovanje je odvisno tudi od železnic, na stavko pripravila že vnaprej.


Kot je znano, je sindikat stavko napovedal zaradi poslovne in splošne krize v Slovenskih železnicah in poslovodstvu predložil 11 stavkovnih zahtev, ki se med drugim nanašajo na sprejem ukrepov za zaustavitev negativnih trendov poslovanja, celovito kadrovsko politiko, odpravo plačnih nesorazmerij, izrabo odmora med delom, sprejem pravilnikov, pa tudi na ustrezne delovne pogoje.

Pogajalski skupini sta v petih krogih pogajanj zbližali stališča glede polovice zahtev, vendar dogovora nista dosegli. Sindikat, ki šteje 1265 infrastrukturnih delavcev od skupaj okoli 9000 zaposlenih na železnicah, je napovedal, da bo stavko ponavljal vsako sredo, dokler ne bo dogovora.

Napovedana še ena stavka na železnicah

Trije sindikati, ki zastopajo vzdrževalce železniške ianfrastrukture, so zaradi nevzdržnih v Holdingu Slovenske železnice za 15. november med 6.30 in 8.30 napovedali opozorilno stavko. Hkrati so napovedali, da bodo stavko stopnjevali vsak torek do uresničitve stavkovnih zahtev. Samostojni sindikat progovzdrževalne dejavnosti Slovenije, Sindikat delavcev SVTK Celje in Sindikat delavcev SVTK Pivka so napoved stavke minuli petek poslali vladi, ministrstvu za promet in Holdingu Slovenske železnice.

SORODNI ČLANKI