Slovenija

Število čakajočih na prve preglede znova naraslo

Ljubljana, 28. 07. 2023 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Število čakajočih na prve preglede se je z začetkom julija v primerjavi s preteklim mesecem povečalo za 2,4 odstotka. Zveza organizacij pacientov Slovenije (ZOPS) ocenjuje, da je povečanje čakalnih dob znak, da kljub odstopu ministra ne sme biti prekinjen proces reforme zdravstva.

"Merjenje kakovosti in varnosti, poudarek na osebni obravnavi na primarni ravni in večja pooblastila direktorjem zdravstvenih zavodov so trije kardinalni ukrepi reforme, ki vsi vplivajo na dolžino čakalnih dob ter s tem tudi na najpomembnejšo vrednost v slovenski družbi, več zdravja za slovenske prebivalce in paciente," so navedli v izjavi za javnost na ZOPS.

Kot so dodali, je področje kakovosti in varnosti tudi po zaslugi Strateškega sveta za zdravstvo pod vodstvom dr. Erika Breclja doseglo pomemben premik naprej. Ministrstvo tako v novi sestavi v teh dneh skupaj z ZOPS in drugimi akterji oblikuje delovno skupino za nov zakon o kakovosti in varnosti, premier pa je Strateškemu svetu obljubil inštitut za kakovost in varnost.

Čakalnica
Čakalnica FOTO: Shutterstock

"Če namreč kakovosti in varnosti ne nadziramo, potem pacientu nudimo vse več storitev, za katere navidez nikomur ni več mar, ali so opravljene pravočasno, ali vodijo k ozdravitvi in ali pomenijo nepotreben strošek. Vse to podaljšuje čakalne dobe oziroma pacienti pogosto čakamo celo na storitve, ki v resnici nastanejo zaradi t. i. defenzivne medicine, to je zaradi neprevzemanja odgovornosti," so pojasnili. 

Še eno izmed treh ukrepov je področje primarne medicine. Osebni zdravnik in medicinske sestre, ki poznajo paciente, morajo imeti v prvi vrsti čas za medicinsko obravnavo, so napisali. Vendar smo se v zadnjem času navadili na instantno komuniciranje prek pametnih telefonov in družabnih omrežjih, taka vrsta komuniciranja pa pri pacientih vzbuja potrebo po številnih kratkih informacijah. "Ambulante družinske medicine tega same ne zmorejo, zato je izjemnega pomena povečanje sposobnosti komuniciranja, v Sloveniji smo na pobudo ZOPS dobili enotno klicno številko za paciente (0801 801), ki je dosegla pomembne premike."

Zadnje področje od treh pa je še področje upravljanja zdravstvenih zavodov. V ZOPS si želijo, da bi bil končni izdelek te proizvodnje več zdravja, zlasti števila zdravih let življenja, po katerem smo med najslabšimi v Evropi. Kot opozarjajo, učinkovitost proizvodnje v slovenskem javnem zdravstvu še zdaleč ni dobra, rezultat tega pa so "velike razlike med zavodi in oddelki, z istimi viri nekje opravijo tudi 10-krat več storitev kot drugje, pri plačevanju v javnem sektorju velja uravnilovka, organizacija dela šepa, število poročil, ki ničemur ne služijo, je preveliko, ukrepanje pa je stihijsko, medtem ko bi moralo biti strateško".

ZOPS posebno poglavje namenja čakalnih dobam, kjer veliko pacientov čaka in so storitve bodisi že opravili ali opustili. ZOPS ob tem predlaga vsem direktorjem zavodov, da prostovoljno brez dodatnih pravnih podlag oblikujejo sosvete uporabnikov, vanje pa povabijo tudi predstavnike pacientskih, invalidskih in upokojenskih organizacij. Po njihovem mnenju bi bilo treba tudi ukiniti zavajajoče okvirne termine, ki vsekakor niso zagotovilo za bodočo storitev.

ZZZS bi moral svojo moč usmeriti v to, da tudi s sodelovanjem z vsemi akterji oblikuje svoje delovanje na način, da bo vzpodbujal dobre prakse pri upravljanju zdravstvenih zavodov. "Šele ko bodo ti ukrepi pravilni, se bodo tudi čakalne dobre lahko zelo skrajšale," so sklenili pri ZOPS.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jodr
29. 07. 2023 09.16
+1
Robi nije žvaka za seljaka
4556
28. 07. 2023 21.58
+2
A ni Golob prevzel zdravstveni resor --zato bo šlo še bolj hitro na slabše --to ni GENI .
ArkaMast
28. 07. 2023 21.40
+0
Naj vrnejo licence, če ne znajo.
Harpuna
28. 07. 2023 21.33
+3
Kdaj bo Golob pojasnil kam je šlo 200 milijonov za krajšanje čakalnih vrst in kdo bo za to odgovarjal in vrnil ta denar nam davkoplačevalcem,ker je vse slabše.
ArkaMast
28. 07. 2023 21.40
+0
nikhrast
28. 07. 2023 20.57
-10
Danes slišim da kar precej bolnikov ne pride na obisk zdravnika ali pa v bolnico, nezaslišano. Tu v Kanadi dobiš določen datum in uro, če pa ne prideš ob pravem času pa globa okoli 50 eurov, zdravnik hoče tudi kaj zaslužiti, država ga plačuje za vsak obisk, zdravstvo je pa brezplačno za državljane.
zmerni pesimist
28. 07. 2023 20.04
+0
Evtanazija po zdravniško
Darko32
28. 07. 2023 20.10
-1
Roko na srce to, kar si ti povedal je dejansko tisto, kar z svojim početjem že sedaj izvajajo. Selekcija pri evtanaziji po principu avotmatizma in selekcije povezane z mani mani.
Maki3322
28. 07. 2023 19.17
-1
Ni čudno, če pa delajo zdravniki vse po dvakrat do tri kat.
VoxP
28. 07. 2023 17.59
-3
kaj komu ni jasno kakšen datum je.gremo proti koncu julija kar pomeni da smo globoko v času POLETNIH počitnic in dohtarjhi morajo OBVEZNO PORABIT DOPUST.
jodr
28. 07. 2023 16.54
-1
Novi minister za zdravje se je že na začetku izkazal. Dela z veliko hitrostjo....