Slovenija

'Število brezposelnih se približuje kritični točki'

Ljubljana, 12. 05. 2009 12.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister Svetlik je predstavil tretji paket protikriznih ukrepov. Med njimi je izpostavil subvencioniranje čakanja na delo, okrepljeno politiko zaposlovanja ter preoblikovanje in razširitev programa javnih del.

Minister Svetlik je predstavil tretji paket protikriznih ukrepov.
Minister Svetlik je predstavil tretji paket protikriznih ukrepov. FOTO: Dare Čekeliš

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je danes v Mariboru predstavil tretji paket protikriznih ukrepov na področju trga delovne sile.

Svetlik, ki je Maribor obiskal na povabilo Štajerske gospodarske zbornice, je že za junij napovedal uveljavitev zakona o delnem povračilu nadomestila plače za delavce, ki gredo na čakanje. Podoben ukrep je sprejelo že 11 držav članic EU.

Po predlogu zakona bodo lahko podjetja na podlagi predloženega programa razvoja z zavodom za zaposlovanje sklenila pogodbo za delno vračilo plače za tiste delavce, ki bodo napoteni na čakanje. Poleg tega bo zakon določil subvencioniranje usposabljanja ali izobraževanja delavcev v tem obdobju.

Ukrep bo možno uveljavljati do marca 2010 in ne bo veljal za javni sektor, je danes povedal minister. Po njegovih besedah bo veljal le za podjetja, ki se soočajo z več kot 20-odstotnim upadom naročil, morajo pa tudi pokazati, kako bodo v določenem času razvojno delovala. Prav tako so ta podjetja dolžna vse delavce, ki jih pošljejo na čakanje, vključiti v različne oblike izobraževanja.

Osnova za izračun nadomestila bo povprečje zadnjih treh plač delavca, preden se mu je morebiti znižala plača zaradi skrajšanja delovnega časa po ukrepu subvencioniranja delovnega časa. Delavec bo imel v obdobju začasnega čakanja na delo pravico do nadomestila plače v višini 85 odstotkov osnove, pri čemer pa nadomestilo ne bo manjše od minimalne plače.

Država bo zagotovila 50 odstotkov omenjenega povprečja zadnjih treh mesecev, preostalih 35 odstotkov pa bo moral izplačati delodajalec.

"Posamezni delavci so lahko v ta ukrep vključeni največ šest mesecev, vendar je za posameznega delavca možno tudi podaljšanje, če to narekuje proizvodni proces. V shemo bo naenkrat mogoče vključiti največ polovico delavcev," je dejal minister ter napovedal, da bodo v času trajanja sheme izvajali različne oblike nadzora nad pravilno uporabo tega ukrepa.

V Sloveniji se število brezposelnih približuje kritični točki 100.000. Podjetja, ki so imela v preteklih letih dobre poslovne rezultate, se danes ukvarjajo s pomanjkanjem naročil, upad je ponekod celo do 80-odstoten. Direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik

Razširitev programa javnih del

Med ukrepi iz tretjega svežnja protikriznih ukrepov je Svetlik izpostavil tudi okrepljeno politiko zaposlovanja v finančnem smislu, več bo spodbud za samozaposlovanje in socialno vključevanje. Kot poseben ukrep je izpostavil preoblikovanje in razširitev programa javnih del, ki bodo namenjena za zaposlovanje starejših delavcev in invalidov. Ta ukrep pa naj bi bil medresorsko usklajen.

Minister je napovedal tudi uvedbo enotnega sistema socialnih transferjev, saj obstoječi sistem zaradi razdrobljenosti po njegovi oceni ni prinesel pričakovanih rezultatov. Na sprejetje čaka tudi nov zakon o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti, ki bi še posebej zaščitil zaposlene za določen čas in tiste z najnižjimi plačami. Z zakonom o enkratni solidarnostni pomoči pa namerava vlada pomagati ljudem v najtežjem finančnem položaju.
 

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

10zeko
12. 05. 2009 21.06
RADO62 12.05.2009, 14:53 se podpišem pod tvoj komentar!
Jani.
12. 05. 2009 17.51
Slovenski narod se moramo gor postavit, največja napaka je, da dovoliš, da drugi vodijo tvoje življenje, pa si rečeš, ko jih jebe_ če so neumni in se ne ukvarjaš s tem. Pol skoz hodijo po tebi. Pol pa ne bomo rabli nič pozabljat, da živimimo v Sloveniji. Še kakšna neonacistična močna grupa nam manjka:)
D3MoN
12. 05. 2009 16.51
Ta država im veliko preveč birokracije, korupcije in klientelizma, da bi lahko "varno" prebrodila tole krizo. Go go go barbika!!!!!
izaknovak
12. 05. 2009 16.32
kaki bullshit. Obvezno šolanje za vse brezposelne! Primer, da jim je v resnici vseeno: V Murski je narejena šola za zdravstveno nego in fizioterapijo ( zaradi staranja prebivalstva so ful potrebe) na katero se je vpisalo 300 študentov ampak država rajši plačuje socialno brezposelnim kot pa šolnino. 25 letne šivilje bojo tako brezposelne še 40 let:)
SLOVENIASTAN
12. 05. 2009 16.19
ja tommy lepo si napiso sam pozabljas da zivis v sloveniji
pinko
12. 05. 2009 15.51
ministru se ne sanja ,koliko je zaposlenih ,ki nič ne delajo.delodajalci pa čakajo odrešilni zakon,da se rešijo delavcev.javno upravo na polovico..
Jani.
12. 05. 2009 15.17
Vlada načrtuje omejitev novega zaposlovanja tujcev Odlična ideja, naj spokajo domu, v svoje stepe! Zmago je največji CAR, to že tak vemo!! To na en mah ubiješ več muh! 1. Južnjake domu, pa bo več mira za Slovence (so REDKE izjeme, ki so pa zelo vredu) 2. Odlično reševanje brezposelnosti 3. Uničevanje premočnega gradbenega lobija in nenormalno bogatenje...itak, ko dajejo mizerne 500 evrske plače da naši nočejo delat, ne pa da jim je pod častjo...naj lastniki ne grabijo milijonov, pa dajo plače 1.000 evrov pa grem stavit da bi Slovenci s OŠ in SŠ z veseljem to delal. STVAR REŠENA! Recimo krovci streh, majo po 1200 na mesec, takšne izobrazbe, isto težko delo, samo pač še bolj tvegano zaradi višine, pa kolikor poznam veliko Slovencev dela. Naj bo človek plačan primerno za svoje delo, ne pa da se samo bogatijo eni, veš da se pol našim zdi neumno delat za neko ubogo mezdo.
Jani.
12. 05. 2009 15.16
Preberite si članek o omejevanju zaposlovanja tujcev v Sloveniji. Rešitev je na dlani!
POVOJ
12. 05. 2009 15.00
RADO62 se podpišem pod tvoj komentar
RADO62
12. 05. 2009 14.53
Pa smo blizu točke X.... V dani točki bo Pahor ostal brez mandata, kar si nedvomno zasluži.... In vsi ponovno na volitve, da popravite napako storjeno 21.9., ko ste državnozborske volitve zamenjali za modno revijo in izvolili manekenko namesto predsednika vlade.... heh
cupofmarja@email.si
12. 05. 2009 14.50
direktorji poberejo vso smetano........delavci pa na cesto....in potem se še sprašujejo kdo bo moral vračati denar, itak da davkoplačevalci.... včasih so družini z nekaj otroci prišli zarubit zadnjo kravo....zakaj tega zdj ne počnejo z vsemi kradljivci, ki imajo hiše kot gradove, vikende, po dva tri avtomobile.....
0601
12. 05. 2009 14.43
Pahor, a mi boš plačal račun za elektriko? Pahor, a mi boš plačal položnico za otrokovo kosilo v šoli? Pahor a se boš nehu smejat tko hinavsko v obraz Slovencev? Ker te bom zlomu skup, če te vidim kje
Kathalena
12. 05. 2009 14.42
Tudi tisti na 300 občinah so Brezposolni, pa na zavodih za zaposlovanje, umetniki ter Kulturniki da o pravosodju in notarjih ne bi..ampak so samo in izkjučno samo prisotni na delu..država z represijo jim pa " rihta " denar za plače.. Zborničaji, Sazas ter RTV je pa najlepši primer zaposlenih ki posiljujejo vse povprek država jim pa z represijo z ropom priskrbi denar za plače.
Kathalena
12. 05. 2009 14.38
Projekt Občina, pokrajina ter Škofija pri vsakem pesjaku je bil gospodarski kriminal in začetek Bankrota države. Poslanske plače ter pravljice da je plača sodnikov odvisna od demokracije in gospodarsko uspešne države pa kaplja čez rob. Napihovanje problema Cigojnerjev, Balkanskih klatežev Muzlijev ter Cerkvenih na proračunu in Trio Dudek na čelu državne Administracije pa dokončen pokop Slovenske države. Naj crkne tisto kar ne more preživeti...????
timeiscoming
12. 05. 2009 14.30
tako kot vse vlade...pred ljudmi se dela lepe, za hrbtom jih pa z nozem stiha
cupofmarja@email.si
12. 05. 2009 13.31
tisti, ki so upokojeni naj bodo doma........koliko upokojencev je honorarno še zaposlenih......dajte rajši mladim prostor.....
Braveheart
12. 05. 2009 12.58
tako ja, še naprej se delajte norca iz ljudi in pokradite kar se še da, nato se pa se priključimo hrvaški. ta vlada načrtno izigrava slovence!
manco-capac
12. 05. 2009 12.45
Daj minister, pohiti že enkrat!