Slovenija
Oglas

Ste že pili vino z manj alkohola?

Ljubljana, 18. 09. 2024 00.15 | Posodobljeno pred enim dnevom

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Imate radi bogate okuse vina, vendar ne marate alkohola? Potem si privoščite vino z manj alkohola ali brezalkoholno vino!

SPAR

Manj alkohola, več svežine

Si tudi vi radi privoščite kozarček vina ob kosilu ali večerji? Ste vedeli, da si lahko obrok popestrite tudi z vinom z manj alkohola

Polna vina vsebujejo od 12 do 15 % alkohola ali več. Poznamo pa tudi vina z zgolj 9 do 11 % alkohola. To so vina, ki se kljub nižji vsebnosti alkohola običajno lahko pohvalijo z bolj izrazito sadnostjo in svežino, zato so priljubljena spremljava ob različnih jedeh. 

Hitro rastoči trend so brezalkoholna vina 

Da je lahko vino polnega okusa tudi, če ne vsebuje alkohola, pa dokazujejo brezalkoholna vina. Govorimo o dealkoholiziranih vinih. To pomeni, da je vino pridelano na običajen način, nato pa mu z različnimi tehnologijami odstranijo alkohol. Zanimanje za brezalkoholna vina strmo raste, saj poleg odličnega okusa ne obremenjujejo organizma z alkoholom ter imajo tudi manj kalorij. 

Vina z manj alkohola se odlično kombinirajo z različnimi jedmi.
Vina z manj alkohola se odlično kombinirajo z različnimi jedmi. FOTO: Arhiv naročnika

Odlična kombinacija številnim jedem 

Vina z manj alkohola in brezalkoholna vina izstopajo po svežini, zato so odlična za kombiniranje s hrano. Na primer brezalkoholno peneče vino Codorniu zero se čudovito poda k pisani paradižnikovi solati z nektarino. Poskusite tudi brezalkoholno vino chardonnay v kombinaciji s širokimi rezanci v kremni omaki s pestom in gamberi. V brezalkoholnih vinih je običajno več ostanka sladkorja kot v vinih z alkoholom, zato so tudi slajša. To njihovo lastnost lahko dobro izkoristite pri kombiniranju hrane. S sladkim vinom brez alkohola se namreč odlično ujema tudi začinjena hrana. Ob kozarcu brezalkoholnega vina sauvignon si privoščite na primer hrustljave kozice s sladko čili omako in preprosto uživajte.

Z brezalkoholnim penečim vinom pripravite brezalkoholni koktajl.
Z brezalkoholnim penečim vinom pripravite brezalkoholni koktajl. FOTO: Arhiv naročnika

Brezalkoholni koktajli

Vina z manj alkohola ali brezalkoholna vina so odlična, če jih pijete samostojno, jih uživate ob številnih jedi, ali pa mešate z drugimi pijačami. Zakaj si ne bi pripravili na primer brezalkoholnega koktajla? Ti so lahko okusna in zelo osvežujoča spremljava na sproščenih druženjih, nepogrešljivi pa so tudi na dnevnih in večernih zabavah. Pripravite jih lahko po receptih za vse koktajle, ki se mešajo s penečimi vini, le da namesto slednjih uporabite brezalkoholno peneče vino. Zmešajte brezalkoholni hugo, brezalkoholno mimozo, brezalkoholni aperolspritz ali brezalkoholni limoncello spritz. Recepte zanje poiščite tukaj.

SPAR
SPAR FOTO: Arhiv naročnika

Poiščite svoje vino v Spar Vinoteki

SPAR Vinoteki vas čaka bogata ponudba raznolikih vin z vsega sveta ter vrhunskih vin iz najboljših slovenskih kleti. Pri izbiri vina vam svetuje slovenski državni someljejski prvak in velik ljubitelj vina Valetnin Bufolin, ki vas bo navdušil z zanimivimi opisi vin, razlagami ter popolnimi kombinacijami hrane in vina. Do popolne vinske spremljave za vašo jed pa vas lahko vodi tudi AI somelje. Na zdravje! 

*Minister za zdravje opozarja: uživanje alkohola lahko škoduje zdravju! 

 

Naročnik oglasne vsebine je Spar.