Gospodarstvo

Stavka v Vegradu zamrznjena

Velenje, 07. 10. 2010 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikat in stečajna upraviteljica Vegrada so se dogovorili, da gredo vsi delavci na plačano čakanje na delo, razen delavcev Vemonta. Stavka je tako za zdaj zamrznjena.

Predstavniki svobodnega sindikata in stavkovnega odbora Vegrada so danes s stečajno upraviteljico družbe Alenko Gril dosegli dogovor, da gredo vsi delavci na plačano čakanje na delo doma, razen delavci Vemonta, je povedal sindikalist Srečko Čater. Stavka je tako za zdaj zamrznjena, je dodal.

Stavka je zamrznjena, ni pa preklicana, je povedal Čater, saj so rešili socialni položaj le za 633 delavcev, medtem ko jih je okrog 400 še vedno v negotovosti, ker tudi oni niso prejeli plače že štiri ali pet mesecev.

''Spremenila so se dejstva. Zdaj je naš socialni partner stečajna upraviteljica, ki skladno z zakonom skrbi za postopek, ki bo vsaj 633 delavcem Vegrada d. d. omogočil izhod iz socialne krize prek jamstvenega sklada in koriščenje pravic iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti,'' je za oddajo 24UR OB ENIH povedal Čater.

Povedal je tudi, da bodo tudi tuji delavci iz jamstvenega sklada prejeli, kar jim pripada, zato morajo zdaj narediti vse, da bo stečajna upraviteljica lahko v najkrajšem možnem času uredila zakonsko predpisane aktivnosti, ki bodo omogočile vložitev zahtevkov v jamstveni sklad in s tem tudi poplačilo delavcem.

Vegradovi delavci so stavko zamrznili.
Vegradovi delavci so stavko zamrznili. FOTO: Miro Majcen

Delavci krovne družbe Vegrad, ki je od srede v stečaju, bodo predvidoma v začetku prihodnjega tedna dobili odpovedi pogodb o zaposlitvi, po 15-dnevnem odpovednem roku pa se bodo lahko prijavili med brezposelne na zavodu za zaposlovanje in začeli uveljavljati pravice do izplačil. Delavci drugih Vegradovih povezanih družb, razen Vemonta, ki prav tako več mesecev niso dobili plač, pa so do nadaljnjega na čakanju na delo doma. Kako dolgo bodo na čakanju, je po Čatrovih besedah odvisno od ugotovitev stečajne upraviteljice.

Grilova, ki sicer za pojasnila po telefonu za zdaj ni dosegljiva, lahko delavce pokliče nazaj na delo, lahko pa ugotovi razloge za začetek stečajnega postopka, pravi Čater. Slednje je po njegovih besedah že ugotovila za invalidsko podjetje Vegrad Inde.

V Vegradu so na isti lokaciji, kjer so sindikati v torek prijavili neupravičeno odnašanje arhivskih dokumentov, danes pretepli Sintalovega varnostnika.

Stavkovni odbor se bo odslej po Čatrovih besedah sestajal predvidoma enkrat tedensko, stavka pa se bo nadaljevala v primeru, da stečajna upraviteljica ne bo podala predloga za stečaj podjetij, ki že več mesecev niso izplačala plač. Čater sicer pričakuje tudi aktivno vključevanje vlade v reševanje situacije. Kot je povedal, od vlade pričakuje soglasje za uvedbo stečajnega podjetja Vegrad Inde, ki zaposluje 143 delavcev invalidov in drugih, in da bodo z BiH čim prej podpisali parafiran sporazum in bosanskim delavcem zagotovili pravice iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti, kot so jo že zagotovili Hrvatom in Makedoncem.

Vegrad
Vegrad FOTO: Miro Majcen

Celjsko okrožno sodišče je stečaj krovne družbe Vegrad začelo v sredo. Po podatkih stečajne upraviteljice, ki je spremljala tudi prisilno poravnavo Vegrada v septembru, je bilo v Vegradu ob stečaju zaposlenih 584 delavcev. Koliko je trenutno skupno zaposlenih v Vegradu in v povezanih družbah Vegrada, ni natančno znano, po podatkih sindikata pa naj bi jih bilo dobrih tisoč. Pred letom dni jih je bilo okoli 1700.

Pomoč tujim delavcem

Vlada je medtem obljubila pomoč tujim delavcem Vegrada. Minister za delo Ivan Svetlik jim predlaga, naj se vpišejo na zavod za zaposlovanje, kjer bodo dobili odločbo o denarnem nadomestilu, ki pa bo mirovala dokler sporazum z Bosno o tem ne bo podpisan. Sicer pa bo zavod za zaposlovanje tujim delavcem zagotovil posebno svetovanje in iskanje možnosti za zaposlitev – čeprav formalno niso upravičeni do te storitve, če nimajo stalnega delovnega dovoljenja – da bi lahko v času, preden morajo zapustiti državo, dobili novega delodajalca in s tem ustrezno delovno dovoljenje. Tistim, ki jim to ne bi uspelo, pa bodo prek humanitarnih organizaciji priskrbeli denarno pomoč, da bi se lahko vrnili v domovino in počakali do trenutka, ko bi bili na podlagi sporazuma, ki ga Slovenija pripravlja z BiH, upravičeni do ustreznih izplačil iz jamstvenega sklada oziroma denarnega nadomestila.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannajja
10. 10. 2010 08.17
So te zamrznitve stavk postale nova modna muha??? In tak sindikat ki to dovoli da se z delavci tako dela bi človek zaprl.
Frane Šajn
08. 10. 2010 08.25
"STAVKA V VEGRADU ZAMRZNJENA" VZAMEM TO IZ KONCEPTA, DA POČIŠ OD SMEH
hotchilipoper
08. 10. 2010 06.23
TAKO SE JE NAJLAŽJE DELAVCEV LOSAT,ČE NI VEČ DELA
nlpolog
08. 10. 2010 06.15
Vsaka stvar ki ni zamrznjena se pokvari...
doc33
07. 10. 2010 22.33
hhahahahaaha vic leta PLAČANO ČAKANJE NA DELO isto je če greste ZASTONJ NA DELO dobilo boste isto vsoto dvojno ničlo stečajna upraviteljica je ista kot Hilda grda kot LOPOV.nimate sreče zidarji ali pa mater sej zdej bo počasi že mraz vi pa samo tople vode ne boste imeli. Možda da vam prevedem ovo(a jeb...ga)nemate za burek a odakle vam za internet da ovo vidite. Srečko Čatrov do kdaj bo to sran... okol pikadilija da bomo saj kavo končno pil u miru.Dej že to prestav nekam drugam Hilde ni več tu je na Madagaskarju na zasluženem oddihu. full sm zašvicu
Alfonsso
07. 10. 2010 22.01
zdej se pa res norca delajo iz vas. Kako ste lahko delavci vegrada tako naivni da sprejmete tak dogovor. Poglejte SLOVENIJA kot se nadrkavaj.o govori o sociali pa od tega niti priblizno ne more primerjati z Nemcijo,Francijo ali Anglijo, v Sloveniji vam se nemorejo takoj denarno pomagat ker je to ena njihova farsa, tistih bogih 250 Eur ki jih obljubljajo bo tudi enega dne konec pa ne da imam nekaj proti sloveniji ampak tudi tega bo enkrat konec. Jaz mislim da se morete se bolj upreti tej skorumpirani vladi kot tudi prejsnji in kot tudi jebeni.m tajkunom ki so v sodelovanju vlade prisli do taksnega premozenja, to je mogoce samo v zjebani sloveniji. Vsloveniji se govori o nevem kaksni sociali vam pa lahko garantirano jamcim da je slovenska sociala u k.urcu oziroma u podnu. Samo da vam ne nastevam kaksni privilegiji so npr. Nemciji se boste malo zamislili slovenceljni. Ne bom sedaj nasteval ampak lahko to navedem naslednjic za neko izravnavo kje je Slovenija in kje so zahodne drzave. Lep pozdrav iz Monaco di Bavaria pa veliko lepsih dni v slo. Za slovnicne napake se opravicujem lahko pa tudi naslednic napisem u nemscini.
periot
07. 10. 2010 20.19
Mislim da so veliko prepozno začeli s stavko.
nahrbtnik
07. 10. 2010 15.45
Vremenoslovci napovedujejo nadpovprečno mrzlo zimo. Pri nas pa že jeseni zamrzujejo stavke.Kaj bo šele pozimi?. Zamrznila bo vsa država z ljudstvom vred.
Gosposvetski
07. 10. 2010 14.21
Ko delavci "zamrznejo" stavko naj vedo,da jih čaka Hudič pred vrati !
botjabotja
07. 10. 2010 13.23
A še znajo kaj druzga kot zamrzovat?
am_staff
07. 10. 2010 13.17
Toraj so zamrznili tudi izplačevanja plač že pred letom, vendar tega niso stanja niso pravno opredelili do danes. Inovativnost komunajzarske oblasti nima meja, samo da še bolj izkoristijo delavce, ki so njihova vrednota.
Primož Turnšek 1
07. 10. 2010 10.22
hubertfast
07. 10. 2010 09.41
Ja prej bi morali šttrajkat, medtem so lepo odnesli vso obremenjujočo dokumentacijo, zdaj bo pa vse prazno.
snifff
07. 10. 2010 08.58
Klasično! Ko je firma padla na dno, gredo pr nas štrajkat, prej pa delajo zastonj par mesecev v upanju, da jim bo konec meseca padla žemlja v usta. Bolano.... tukaj so si malce krivi tudi delavci sami in njihov kvazi sindikat.