Slovenija

Starina Kosem znova oprana

Ljubljana, 08. 03. 2007 16.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Višje sodišče je potrdilo oprostilno sodbo za državno sekretarko, ki naj bi zlorabila svoj položaj in pravice.

Andrijana Starina Kosem je uspešno zaključila podiplomsko izobraževanje
Andrijana Starina Kosem je uspešno zaključila podiplomsko izobraževanje FOTO: POP TV

Državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Andrijana Starina Kosem si lahko oddahne. Višje sodišče v Ljubljani je pritrdilo sodbi okrožnega sodišča, ki je menilo, da ni dokazov, da bi si obtoženka z izplačilom spornih računov pridobila premoženjske koristi z direktnim naklepom. Starina Kosem se torej ni zavedala svojega dejanja in tudi tega ne, da ga je hotela storiti, je višje sodišče pritrdilo nižjemu.

Tožilstvo je državno sekretarko preganjalo, ker naj bi v času, ko je med leti 1994 in 1997 vodila sanacijo trboveljske družbe Industrija preventivne osebne zaščite (Ipoz), storila vrsto kaznivih dejanj. Tako naj bi bencin s službeno plačilno kartico kupovala tudi v zasebne namene, iz Ipoza naj bi izginilo za tri milijone tolarjev izdelkov v reklamne namene brez plačila davka.

Na račun podjetja naj bi si skupaj z družino privoščila tudi počitnice na Hrvaškem, stroške v višini 168 tisoč tolarjev pa prikazala kot njeno strokovno izobraževanje. Sicer pa je višje sodišče ugotovilo, da je desetletni absolutni zastaralni rok za to - sicer nedokazano - kaznivo dejanje izobraževanja na otoku Pagu potekel že julija lani.

Državna sekretarka je vseskozi zatrjevala, da gre za "prozorni poskus diskreditacije", podatki iz tožbe, objavljeni v javnosti, pa naj bi bili "žaljivi, obrekljivi in povsem enostranski".

Organom pregona je Starino Kosmovo 'zatožil' znani poslovnež Mirko Tuš, ki je bil predsednik skupščine lastnikov družbe Ipoz. Tuš je sicer na sodišču odločno zanikal, da je Kosmovi odobril plačilo za podiplomsko izobraževanje, vendar se po mnenju sodišča "ni spomnil relevantnih podrobnosti". Po drugi strani je okrožno sodišče v ponovljenem postopku ugotovilo, da je bila pogodba za Starino Kosmovo "nedvomno pripravljena", vendar je "ni nikjer".

Stroški pritožbenega postopka ter potrebni izdatki in nagrade za obtoženkinega odvetnika bodo obremenili državni proračun.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
08. 03. 2007 19.29
Gre seveda za tipični politični konstrukt kakšne leve iniciative v stilu "antiklerikalism et consortes" ali kaj podobnega..Sam sem se pravkar vrnil z "izobraževanja" v Avstriji. Snega je bilo še kar dovolj, na žičnicah ni gneče, gostilne so pa drage. Za drugo leto bom predlagal, da načrtujejo več sredstev za izobraževanje, ne bom menda zapravljal svojega denarja, znanje je treba plačati, magari zarezno tehniko!