Slovenija

'Starejši ljudje takšnega neurja ne pomnijo'

Ljubljana, 02. 07. 2024 12.43 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nika Lokajner Andoljšek, STA
Komentarji
102

Ponedeljkovo vremensko dogajanje je po več delih države povzročalo številne težave. Dve nevihtni celici sta sprva nastali nad severno Primorsko in se združili v večji nevihtni sistem, ki je prešel Gorenjsko, kjer je močan veter podiral drevesa in zalival objekte, nato pa je supercelična nevihta prešla tudi Dolenjsko, kjer je klestila debela toča in uničevala pridelke ter lastnino. Ponoči so se padavine ponehale, vreme se je zjasnilo. Danes pričakujemo sončno vreme s spremenljivo oblačnostjo, a kakšna ploha ni izključena.

Nevihtni celici nad severno Primorsko sta sprva povzročili nekaj škode na območju Brd in Kanala ob Soči. Na območju Nove Gorice je padlo nekaj dreves, ki so ovirala promet. Na območju Cerkna je bilo podrtih več dreves na petih lokacijah, eno od dreves je tudi padlo na stanovanjski objekt, odkrilo je tudi nadstrešek ob hiši. Močan veter je odkril tudi streho gospodarskega objekta, na eno od cest se je vsula tudi obcestna brežina. Škodo še vedno sanirajo gasilci petih prostovoljnih gasilskih društev, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje. 

Pozneje popoldne je nastal večji nevihtni sistem in prešel nad Gorenjsko. Tudi v Kranju posledice neurja še vedno odpravljajo. "V mestu poteka sanacija škode po ponedeljkovem neurju, ki je povzročilo nemalo škode. Na terenu se že od včeraj trudijo predstavniki prostovoljnih gasilskih društev, Gasilsko reševalne službe Kranj in drugi pristojni, ki bodo poskušali v čim krajšem času odpraviti nastale posledice," so nam sporočili z Mestne občine Kranj. Sporočili so še, da je po podatkih Andraža Šifrerja, strokovnega vodje in poveljnika Gasilsko reševalne službe Kranj, v odpravljanje posledic vključenih približno 90 gasilcev, člani Gasilsko reševalne službe Kranj in vseh 16 prostovoljnih gasilskih društev Mestne občine Kranj, ki so od sinoči posredovali na več kot 40 lokacijah.

Kot so sporočili, gre pri sanacijah večinoma za odkrite strehe, podrta drevesa in črpanje vode iz objektov. Tako so med drugim posredovali pri podrtih drevesih na Koroški cesti, Kidričevi cesti, Gosposvetski ulici in Valjavčevi ulici, s strehe Gimnazije Kranj pa so zaradi poškodbe odstranili prepoznavni globus. Nekaj preglavic so povzročile tudi zlomljene veje. "Občanke in občane prosimo za potrpežljivost, medtem ko se delavci na terenu trudijo za odpravo posledic," so zaključili. 

Nevihte so povzročale težave tudi drugod. Po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje je v občini Bled je meteorna voda zalila 10 stanovanjskih in poslovnih objektov. V Radovljici je voda zalila 17 objektov, v Tržiču pa šest. Na območju Kamnika je voda prav tako zalila nekaj objektov in celo Kamp. Voda je zalivala tudi na območjih občine Medvode in Ljubljane. V občini Škofja Loka pa je poleg zalitih objektov močan veter odkril in poškodoval več streh. 

V občini Trebnje več 100.000 evrov škode le na infrastrukturi

Supercelična nevihta pa je v poznejšem popoldnevu zajela Dolenjsko, kjer je padala tudi debela toča, ki je uničevala pridelke, objekte in avtomobile. Podžupan občine Trebnje Blaž Ovnik je povedal, da se je nevihta na širšem območju njihove občine razbesnela po 13. uri. "V prvi fazi je šlo za močno točo, v poznejših pa za močne nalive," je povedal. Največjo škodo beležijo na cestni infrastrukturi in kmetijskih pridelkih, nastalo je več plazov in podrtega drevja, ki so ovirali promet, za čim hitrejšo sanacijo so se do večera trudili komunalni delavci in gasilci prostovoljnih gasilskih društev. 

Zalivalo je hiše, uničevalo stavbe in dvorišča. Vseh sedem gasilskih društev je bilo na terenu tudi zvečer. "Debela toča je uničevala strehe, avtomobile in vrtove. Beležimo tudi 100-odstotno uničenje kmetijskih pridelkov," je povedal Ovnik in dodal, da je bilo najhuje na območju med Bičem in Trebnjem.

"O točnih številkah je še prehitro govoriti, a je le na infrastrukturi za več 100.000 evrov škode. Starejši ljudje, s katerimi sem govoril na terenu, pravijo, da takšnega neurja ne pomnijo, še najbolj pa je trenutno stanje podobno jesenskim poplavam, leta 2010," je zaključil Ovnik.

Nevihtni sistem je zajel celotno Dolenjsko in škodo povzročal tudi v občinah Ivančna Gorica, Novo mesto, Škocjan, Brežice in Sevnica, kjer je, zaradi udara strele, zagorelo ostrešje gospodarskega poslopja. Požar so gasilci omejili in pogasili gasilci štirih prostovoljnih društev. Ogenj je uničil 10 kvadratnih metrov ostrešja. 

Po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje je nekaj škode nastalo tudi na Štajerskem, v občinah Maribor, Duplek, Hoče-Slivnica, Rače-Fram in Poljčane. 

Kakšno vreme nas čaka v naslednjih dneh?

Danes čez dan nas čaka sončno vreme s spremenljivo oblačnostjo. Po napovedi Arsa, v hribovitem svetu ni izključena kakšna kratkotrajna ploha. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja, ki bo popoldne nekoliko oslabela. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 25, na Primorskem do 27 stopinj Celzija. Ponoči se bo od zahoda postopno pooblačilo. Proti jutru lahko ponekod na zahodu rahlo dežuje. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 14 na Primorskem do 17 stopinj Celzija. 

V sredo dopoldne bo pretežno oblačno. Čez dan se bo delno zjasnilo, v hribovitem svetu na severu države bo nastalo nekaj ploh. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 25 stopinj Celzija. V noči na četrtek bo na severu države prehodno deževalo. Čez dan se bo jasnilo, nastale bodo posamezne plohe. V petek bo delno jasno. Še bodo nastale posamezne plohe.

Nad večino Evrope je območje stalnega zračnega tlaka. K nam v višinah od severozahoda priteka malo hladnejši in vlažen zrak.

KOMENTARJI (102)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravkob
03. 07. 2024 09.22
Ampak Slovenci še ne bomo zrihtali obrambo proti toči. Naj sosedu vse potolče, slovenski pregovor.
PomisliNaSonce
02. 07. 2024 21.34
Kdaj pa je še dež lepo padal. Tud če je, dolgo ni. Je pa tud res, da grdo vreme poti menja. Zato je vedno za ene prvič tako grdo. In glede na to, koliko energike zrinemo v atmosfero...in svinjarije hkrari, vreme se ne začne in ustavi na mejah..tam se dejansko še okrepi dejansko, saj vsaka meja pomeni tudi spet novo ekstra energijo da se še bolj zavrti vse skupej. In hopa spet topel zrak gor silovito, hladnega pa v izmenjav dol. Simpl, to laufa samo smo mali..vsak posameznik proti celi atmosferi in planetu ni praktično nič...zato pa zelo težko razumemo, od kje to pride do nas. In od kje toliko robe...pride, enkrst do enega, drugič do drugega. Če ne veter, pa dež in tud toča...
marmilan
02. 07. 2024 21.26
Ne pisat, da takih neurij ni bilo. 15.08.2008 Ptuj in okolica toča v velikosti 7 do 10 cm in tudi večja za dve pesti. Nobena streha ni ostala cela. Sem to doživel in še sedaj odolravljam posledice.
marmilan
02. 07. 2024 21.27
jedupančpil
02. 07. 2024 19.58
-3
zdej pa takoj cvilit pa državo zażirat, k se je revcku podrla streha! dol s sociale pa delat
rok2604
02. 07. 2024 19.47
+5
Pet milijonov za Ukrajino pa tri milijone za Palestino..... saj ne da ne rabijo... ampak preusmerite ta sredstva za pomoč domačemu človeku.... za odpravo škode po neurjih pa za prizadete v poplavah pa še in še.... ko bo doma vse kot mora bit pa tujcem pomagat....
jedupančpil
02. 07. 2024 19.56
+0
Balki36
02. 07. 2024 19.24
+8
Kot otrok sem vsako leto imel bel bozic....sneg se je obdrzal celo zimo....vcasih je pouk odpadel zaradi snega... kidali smo da nam je od j...jc kapljalo....sestri in mami sicer ne....ceste v hrib v nasem.naselju niso nikdar pluzili....ampak steptali....in smo se sankali ob vecerih.....cel december....magicno je blo....okrasene hise....tisina....sneg padal....tega ni vec.... 1 dan snezi....2 dan žlavsa....in konec....in kljub temu so snezne sluzbe vsako leto v šoku....tolk snega smo iz parkinga nametal na zelenico....da se je talil do konec marca.....enkrat za 1 maja smuka v kranjski gori.....pa to
Rožice so zacvetele
02. 07. 2024 17.58
+5
Jaz sem starejši, 73 let, ni res, pa še kako je bilo, le, da nas, žal, o tem pred 40+ nihče ni tako ažurno obveščal in smo imeli prav tako uničene vrtnine, strehe, avte...
Sickk 2
02. 07. 2024 18.21
-1
Ja itak, da je blo ja. U taki meri k zadnja leta pa tok pogosto sigurn ne...
jedupančpil
02. 07. 2024 19.57
+1
končno en ko pove ... vcas ni bilo internet; predn je poštar prnesu cajtng, je trta ze obrodila :)
Watcherman
02. 07. 2024 17.18
+1
Umetno ustvarjeno kajne in NATO je odgovoren za to brihte phahaha.Lp
Arhaist
02. 07. 2024 18.51
+0
Točno tako EU ima uzakonjeno sejanje oblakov! Phahahaha... predno se smejiš si kaj preberi. Ni vse tako kot ti misliš... Nisi najbolj pameten in ne veš vsega...
Watcherman
02. 07. 2024 19.52
-3
Nimaš ti pojma kot,da samo oblaki povzročajo padavine,točo in nevihte brihta phahaha.Lp
jedupančpil
02. 07. 2024 19.59
-2
Arhaist
02. 07. 2024 20.27
-1
watcher - Tocno o tem govorim niso damo oblaki ampak strupi ki jih sejejo po zraku, potem pa poplave toca lomljenje dreves…. Pa puscavski pesek ki je v brezvetrju v zraku, kar obstane ne pade na tla…. in se in se… vglavnem tehnologija frekvencno rastriranje po nebu itn…. Chemtrails ali contrails je razlika… Kdo nima pojma?
Žvižgač
02. 07. 2024 17.03
-1
Dragi sine, draga hči - Če to bereta. V šolo sicer pojdita, čeprav vas ne bo naučila ničesar, gre pa za administrativno reč, ki ji ljudje navidezno dajamo velik pomen, kasneje nas tako ali tako svet sili poslušat tiste, ki znanj nimajo, še manj pa sramu. "Šola" ni merilo za znanje in človeka, ZNANJE je merilo za znanje, DOBROTA, PRIJAZNO, POŠTENOST pa za človeka. Če želita uspeti s šolo, študiratja naravoslovne vede, če sta pa že na družboslovnih, potem vama sporočam sledeče - Draga hči, dragi sin, svet v resnici dobrih lastnosti ljudi ne ceni, čeprav so zelo hrupni, kako so to pomembne, cenjene lastnoti. Najbolj bodo hrupni tisti, ki jih imajo najmanj ali pa sploh ne (torej dobrote, prijaznosti, poštenosti itd.). Če želita imeti privilegije, morata taktizirati v vlogi "pjevača" & "razgaljene pevaljke". Če to ne, potem pa brcat oz. metat žogo ali gonit bicikl. Prijatelji županov in ministrov so starlete in estradniki, intelektualcev ne posluša in ne sliši nihče. Tiste, ki jih mediji imenujejo "intelektualci" pa nastavi politika - običajno vsej prej kot "intelektualni" in občijano skrajno leve provenience. Te ljudje se postavljajo v vlogo moralnih stebrov in pravičnikov. Denar je v zlobi, zahrbtnosti, taktičnem krmarjenju med tem in onim, predvsem pa v ustvarjanju vez in poznanstev na vplivnih področjih. Čeprav bi rad, da vaju vzgajam v duhu poštenosti in pridnosti, vama s tem v resnici delam hudo škodo. Ti hči se pač kaži na spletu, očetu bo pokalo srce in solznih oči bo gledal stran in dol, vedoč da mu je hči povsem brez moralnih vrednot, ti sine pa žogo brcni dobro ali jo vrzi fajn, pa bo hiša na hribu in denarja na pretek na računu. Aja, izobrazba... to je toliko, da gresta čez družbene filtre in da imata za "bekap", če amorala, metanje oz. brcanje žoge in poganjanje bicikla ne uspejo. Svet je šrot, draga moja navidezna otroka, prej vam nekdo resnico pove, prej bosta ujela val. Uspeh je onkratj morale, etičnosti in poštenosti, uspeh v sodobnem svetu ni čisto srce, ampak materilno, veze in poznanstva. Ravno nasprotno od tistega, kar vama bodo lagali, da cenijo. Previdno in taktno v svet.
Žvižgač
02. 07. 2024 17.05
+2
Šment. Naroben zavihek. Ta sodi k pjevaču
ZDA teror
02. 07. 2024 16.58
+3
Dajte kdaj kaj o romih in ostalih ićih napisat, glede na kakšno škodo šele oni povzročajo
jedupančpil
02. 07. 2024 20.00
+1
Čombe
02. 07. 2024 16.54
+6
Hahaha kakšna bedarija leta 65 nam je sesulo dobesedno vse, luknje v strehi, podrto pol gmajne, in huda neurja so bila vedno, česar ni bilo je panika...
Watcherman
02. 07. 2024 17.17
-2
Seveda,seveda tudi leta 1965 lahko,da je bila toča ampak ne tako pogosto kot zadnjih 10 let kar pa ni enako.
jedupančpil
02. 07. 2024 20.00
VikiKrema
02. 07. 2024 16.38
+6
Ker imajo slab spomin. Pač.
Borislav A. Zupanc
02. 07. 2024 16.04
-6
ddan,odgovor je preprost , striček Nikola Tesla!
Sajeta5
02. 07. 2024 15.57
+6
Jaz se v svojih 50 letih obstoja še kako spomnim takih in podobnih neviht, tako da prosim lepo nehajte zavajati in strašiti
Sickk 2
02. 07. 2024 18.20
+0
Pa vrjtn se spomnes tud, kako si kenjo u gače a?
NeXadileC
02. 07. 2024 15.49
-3
Vreme so spreminjali že med Vijetnamsko Vojno, ker je blato iviralo Vijetkongovce.
gullit
02. 07. 2024 16.47
+5
Za spreminjanje vremena, oziroma za take nevihte kit včeraj je potrebna taka energija kot jo ne proizvedejo vse jedrske na svetu. Kako potem ustvarjajo vreme?
jedupančpil
02. 07. 2024 20.01
gullit
02. 07. 2024 20.43
Aja Biden pritiska na gumbe v studiu. To je to, vse jasno😀
ssbobo
02. 07. 2024 15.46
+7
Po dolenskem bodo avtohtonci na polno odvažal.... tud uno k ni treba
NeXadileC
02. 07. 2024 15.45
+6
Starejši tega ne pomnijo, ker pozabljajo.
tornadotex
02. 07. 2024 15.33
+5
Pripravite se ,to je šele začetek.
štajerski janezek
02. 07. 2024 15.25
+4
Maj je point stavka da starejši tega ne pomnijo? Vsi vemo da se narava spreminja. In kaj naj naredimo? EU bo rešla svet al kaj?
ssbobo
02. 07. 2024 15.48
+1
Ne plesalci na sLobodi bodi rešili po aktivaciji politkolesarke nuke kar morajo
Claus
02. 07. 2024 15.21
+4
starejši marsičesa ne pomnijo
ssbobo
02. 07. 2024 17.36
+1
Un k je treba se zihr spominjajo..... un k pa ne se pa tudi ti ne.... kajneda.... kga že to???