Slovenija

Štajerska avtocesta dodobra napolnila neslavni seznam kršitev

Ljubljana, 18. 10. 2024 12.22 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V združenem nadzoru na cestah so možje postave "lovili" nezakonite pošiljke odpadkov, odkrili pa so tudi številne druge kršitve. Od pijanega voznika tovornjaka do napak v prevoznih listinah, napačno naloženega tovora in nepravilnosti pri tehnični brezhibnosti tovornih vozil. Predpise je kršilo tudi kar osem od devetih voznikov avtobusov. "Pomanjkanje voznikov avtobusov nikakor ne sme vplivati na varnost potnikov in udeležencev v cestnem prometu," ob tem poudarjajo na Policiji.

Policija, inšpektorat za okolje in finančna uprava so ta teden združili moči v cestnem prometu. V sredo so na štajerski avtocesti izvajali poostren nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi, pomagal jim je tudi policijski helikopter, posebno pozornost pa so posvetili prevozu odpadkov z namenom odkrivanja in preprečevanja nelegalnih čezmejnih pošiljk odpadkov ter kontrole nad takšnimi pošiljkami.  

Policijski nadzor je zaznal številne kršitve voznikov.
Policijski nadzor je zaznal številne kršitve voznikov. FOTO: Policija

Inšpektorji za okolje in energijo so v sodelovanju s kriminalisti med nadzorom odkrili nezakonito pošiljko odpadkov. Sledila bo kazenska ovadba na tožilstvo.

Nadzor je potekal na avtocestnem počivališču Kompolje. Prometni policisti so ustavili 128 tovornih vozil in devet avtobusov. Odkrili so številne kršitve.

Za volanom tovornjaka pod vplivom alkohola in s telefonom

Vozniku težkega tovornega vozila s polpriklopnikom je preizkus alkoholiziranosti zjutraj pokazal rezultat 0,52 mg alkohola v litru izdihanega zraka. Dva voznika v vozniškem dovoljenju nista imela vpisane temeljne poklicne kvalifikacije (kode 95) za voznike v cestnem prometu. Pri vozniku, ki je prevažal nevarno blago, so odkrili napake v prevozni listini.

Policijski nadzor je zaznal številne kršitve voznikov.
Policijski nadzor je zaznal številne kršitve voznikov. FOTO: Policija

Najpogostejše kršitve so bile povezane z uporabo tahografa in transparentnostjo delovnega časa voznikov. V sedmih primerih tovor v vozilu ni bil pritrjen oziroma naložen v skladu s pravili nalaganja, zato so policisti ukrepali zoper voznike in tudi prevozna podjetja. Več voznikov tovornjakov ni bilo pripetih z varnostnim pasom, nekateri so med vožnjo telefonirali, drugi celo nedovoljeno prehitevali na avtocesti, naštevajo na Policiji. Med pogostimi kršitvami so policisti ugotovili tudi preobremenjenost vozil in nepravilnosti pri izvajanju izrednih prevozov.

Policijski nadzor je zaznal številne kršitve voznikov.
Policijski nadzor je zaznal številne kršitve voznikov. FOTO: Policija

Na področju tehnične brezhibnosti so bile pri desetini kontroliranih vozil ugotovljene pomanjkljivosti in napake. Enemu vozilu je bil odrejen izredni tehnični pregled, ki je potrdil kritične napake na zavornemu sistemu. Eno izmed tehnično pomanjkljivih vozil je upravljal tujec, ki je imel na tovornem vozilu nameščene preizkusne tablice.

 

Predpise kršilo osem od devetih ustavljenih 'avtobusarjev'

Kar osem od devetih kontroliranih voznikov avtobusov je kršilo predpise. V enem primeru je tuji voznik poleg številnih drugih odkritih prekrškov manipuliral tudi s tahografom.

Med nadzori avtobusov policisti ugotavljajo vedno več prekrškov, predvsem na področju časa trajanja vožnje, odmorov, nezadostnih časov počitka in prekoračitev delovnega časa.

"Pomanjkanje voznikov avtobusov nikakor ne sme vplivati na varnost potnikov in udeležencev v cestnem prometu," opozarjajo.

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

summer90
18. 10. 2024 14.25
Nekdo je napisal, da je vlada ukinila AC policijo. To je dokaz, da se vlada vtika v policijo. Kaj nato poreče golob?
Gram
18. 10. 2024 14.23
Dnevna kontrola, ne pa na vsake kvatre enkrat. Imamo policijo, zakaj že?
kokicas
18. 10. 2024 14.17
+2
Pol evrope gre mimo nas po dveh pasovih saj kako pa naj bo drugače kot loterija in upanje da se vse izide. Količina tovora je enormna in en za drugim nabiti prehitevanje je prepovedano tretje pasu ni, vseskozi neka dela na cesti, naši pa predavajo o pretočnosti pa pravilih mi smo zadaj z infrastrukturo več kot deset let in se slabše bo
Mister iks
18. 10. 2024 14.08
Vse vlake na tovornjake!
Lajnaa
18. 10. 2024 13.55
+2
Vse kar je tovornjakov na dolgih progah, bi moralo potovati na za to prirejenih vlakih.
Mister iks
18. 10. 2024 14.09
+0
Vloži zakon v parlament, kaj samo lapaš.
zdravilozavse
18. 10. 2024 13.54
+5
Prehitevanje tovornjakov med seboj je postal na vseh avtocestnih krakih pri nas nacionalni šport in to od 00:00-24:00.Štajerska AC ni izjema,enako je tako na primorski kot dolenjski AC ne glede na uro.Dokler je bila AC policija je še nekako bilo,sedaj pa je popoln kaos tako tujih kot domačih tovornjakarjevda pa ne bi naštevali samo kamionarjev je veliko tudi ostalih,ki se na prehitevalnim pasovih vozijo 120 km/h kot,da so sami na cesti.
PoldeVeliki
18. 10. 2024 13.41
-3
Vse propada pod golobom
vrtnar _
18. 10. 2024 14.17
-2
res je minusači, vi samo nabijate, lažete lenuhi le sebe
ptuj.si
18. 10. 2024 13.41
+9
Katera vlada je že ukinila avtocestno policijo?
123soba
18. 10. 2024 13.39
+9
Pri nas mora biti nadzor, ki ga odredi eu. Drugače pa policaji grejejo riti v pisarnah ali v službenih vozilih z motorjem v teku in brskajo po telefonih. Da je tako stanje na cestah, bi moralo močno zvoniti v vseh policijskih enotah po Sloveniji. Ampak ker je pri nas anarhija, je stanje takšno kot je. Lenuhi...
Stane Adami?
18. 10. 2024 13.39
+4
Bili smo avtocestno policijo pa so jo ukinili, ker je bila pač ustanovaljena pod Hojsom.
Malek
18. 10. 2024 14.13
Od avtocestne policije ni bilo nic, razen, da so si sefi zagotovili lepa delovna mesta in odlicne ocenitve, ti povem iz prve roke. V Velenju je prometna policija, V Ljubljani je prometna policija, samo patrulje je potrebno pravilno razporediti na avtocesto. Zakaj pa lahko resevalno vozilo pelje iz Lenarta, Murske, Maribora, Sl Gradca v Ljubljano, policisti pa tega niso zmožni. Policiste iz prometne Velenje, Maribor, Ljubljana, Koper poslati na AC, zato ni potrebe , da se ustanavlja AC policija, da bo se vec voluharjev v pisarnah, ampak samo pravilni razporedi in vodstvo. Da so ugotovili toliko krsitev, bi morali zvoniti vsi alarmi. Taksne akcije bi morale potekati vsak dan, ne pa enkrat na tri mesece. Za prehitevanje tovornjakarjev pa nebi dal denarne kazni, ampak dve uri pavze. Se bi hitro vzpostavil red.
Predlagatelj
18. 10. 2024 13.32
+10
Redno se vozim po avtocesti od Ljubljane do Murske Sobote in vidim, da ni nobenega nadzora. To vozniki, tudi tuji, hitro zaznajo. Redno sem se vozil tudi po Avstriji, Italiji, Švici in Nemčiji. Najbolj sem bil previden v Avstriji in Švici, ker sem večkrat plačal kazen, že tudi takoj za Slovensko mejo. Zaradi pomanjkanja nadzora na naših avtocestah pa sem že bil v življenjsko ogroženi situaciji, ko mi je tovornjakar zaprl pot, ker je prehiteval, cesta pa mokra. Zato res predlagam, da se pod nujno spravi policaje na cesto. Če pa hočejo biti le v pisarni, pa naj ceste nadzirajo s kamerami na dronih. Stanje je res nevzdržno!
Malek
18. 10. 2024 14.21
Tocno tako, organizacija v policiji je katastrofalna, samo izgovori, da ni kadra, medtem pa lokalnih cestah skacejo iz grmovja policistke in kaznujejo starcke za par km prehitre voznje, na avtocestah pa anarhija, kot so sami ugotovili.
Arzen
18. 10. 2024 13.31
+11
Država je sama naredila nered pri voznikih!!! Odvzela jim je bonificiran stalež, dovolila izplačila plač manše od minimalne in odprla delavne vize za azijo!!! Sedaj pa špediciske službe jamrajo da nimajo šoferjev!!! Seveda Če je plača za 28 delavnih dni v kamionu 650eur!!! V zadnih 30 dneh je bilo v sloveniji zaposlenih novih 89 šoferjev!!! Od tega 33 iz nepala, 23 iz indije, 18 iz uzbekistana in ostali iz bivše juge!!! plača 700eur, država doplača 280 eur do minimalne plače!!!
Boogieweeed
18. 10. 2024 13.34
+3
Tako tako, tu se vidi manjko razrednega boja pri nas... Ljudjem ni jasno da si homofobije in islamofobije ne moreš na kruh namazat. Lastniki kapitala pa si mažejo Kruh ravno z raznoraznimi IZMI....
Dr Fig
18. 10. 2024 13.20
+6
Ko bi take kontrole izvajali vsak dan bi se stanje krepko izboljšalo. Ker so v Avstriji kontrole bolj pogoste in kazni višje, so naše ceste bolj priljubljene in je zato tudi več promet. Zaradi tega tovornjakarji igrajo na srečo oziroma nesrečo. Potem pa, ko je zaradi takih vozil smrtna nesreča se pa odgovorni praskajo in iščejo izgovore. Pogoste kontrole in kazni za par faktorjev pa se bodo take kontrole še kako izplačale. Vsem sodelujočim v takih akcija bi morali izplačati odstotek od kazni, ki bi jih napisali.
Dr Fig
18. 10. 2024 13.21
+1
spoštovanje
18. 10. 2024 13.18
-2
tovornjake na vlake - vse kar je nad 7,5 tone ali pa 3,5 mi je vseen....marš na vlak
viking76
18. 10. 2024 14.18
srecnii
18. 10. 2024 13.17
+12
Pa še firme ki nalivajo gume za kamione oglašujejo kot varne gume in to celo naša država odobrava da s elahko s takimi gumami sploh vozi...., potem pa odleti od gume in pride do nesreče, ker je stara guma.
peT99
18. 10. 2024 13.16
+8
Grozno je to, da to niso "hobi" vozniki kot vsi mi ostali, ampak so to profesionalni vozniki, na cesti pa se srečamo vsi. V sloveniji je nekako mantra, da profesionalni vozniki lahko kršijo vse predpise. Pohvalno policiji za takšne akcije - večkrat. Vem pa da so pritiski logističnih lobijev na vlado in posledično policijo ogromni. Tovornjakarjev policisti sploh ne ustavljajo, če že jih slikajo, saj tako kazen poravna delodajalec, postopek z voznikom pa sploh ni opravljen... vse v dogovoru.
Cenb77
18. 10. 2024 13.11
+14
Že zdaj je za zjokat kaj vse ne vidiš po cestah, zdej bodo pa te razjahane tovornjake vozil še nevešči azijci... bog nam pomagaj
duhccc
18. 10. 2024 13.08
+4
sej ni cudno da so take pnevmatike kokr so cestisca zjahana ponekod mislis da bos iztiril iz ceste pnevmatike morjo bit brezhibne ceste pa ni nujno ... prjatu iz nizozemske pravi k pride v slovenijo da so ceste take k nasa politika
dule100
18. 10. 2024 13.00
+6
Ta država je v razsulu!
Aijn Prenn
18. 10. 2024 13.03
+0
Lej, če SDS razpada, ne moreš tega projicirati na celo državo. Država brez SDS bo še vedno obstajala.
oježeš
18. 10. 2024 13.16
+5
Malo poštudiraj, kdo jo je pripeljal do tvoje trditve. Daleč od tega, da bi bilo to možno narediti v dveh letih. Se pa je nabiralo leta in leta in enkrat je piskr poln neumnosti, takrat odnese pokrov. Kar nas v tem prepriča je to, da je večina grebatorjev za politična in vodstvena mesta nesposobnih. In dalj časa so na položajih, večjo škodo naredijo. Ampak, kaj, ko jih zaseda vodstvena mesta veliko ljudi zaradi poznanstva, zaslug v političnih strankah it., nihče pa noče pogledati po sposobnostih. In kako fino je, ko nekdo zasede funkcijo in uživa v njej, ne zanima ga pa, kaj bo naredil koristnega za družbo.
matjaz mravlak
18. 10. 2024 13.00
+8
prepoved tranzita cez slovenijo
O.F.
18. 10. 2024 13.40
+2