Slovenija

Srbija na jugoslovanskem pogorišču

Ljubljana, 27. 08. 2022 16.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Marko Hočevar
Komentarji
27

V zadnjih mesecih lahko opazujemo ponovna zaostrovanja v meddržavnih odnosih na Balkanu oz. med državami, ki niso članice EU. Spori in problemi, ki niso bili nikdar rešeni, temveč le zamrznjeni na različne načine, v luči spreminjanja geopolitičnih in geoekonomskih odnosov na svetovni ravni (predvsem v kontekstu vojne v Ukrajini in zaostrovanja odnosov med Kitajsko in Tajvanom) vse bolj prihajajo v ospredje. Vsaka država vidi možnost za popravljanja zgodovinskih krivic.

Tako kot vedno v zadnjih desetletjih pa je v ospredju medijskega poročanja predvsem Srbija in njeni odnosi v regiji, pri čemer še vedno prevladuje pokroviteljsko-moralistični diskurz o korupciji, iliberalizmu, kršenju človekovih pravic, nepriznavanju Kosova, in pa v zadnjih šestih mesecih tudi teme o nepodpiranju Zahoda za vsako ceno v vojni v Ukrajini. Vendar za globlje razumevanje sedanjega stanja v Srbiji nikakor ni zadostno pavšalno pridigati o nacionalizmu in korupciji ter manku liberalizma, saj so razlogi za stanje v državi veliko bolj kompleksni.

Razpad večnacionalne države na Balkanu – socialistične Jugoslavije – je poleg ideje o pomenu in edini možni politični obliki življenja naroda v mejah nacionalne države pomenil tudi spremembo produkcijskega načina oz. odpravo realnega – in tudi proti koncu socialistične Jugoslavije vse bolj tržnega socializma – in vpeljavo kapitalizma. Družbeno lastnino je zamenjala zasebna lastnina in Srbija je takoj izkusila vse čare prvotne akumulacije kapitala, ki je največkrat potekala bodisi kot kraja znotraj današnjih meja Srbije bodisi kot kraja na začasno zasedenih ozemljih, kjer so po ozemljih drugih držav različne vojske in paravojaške enote plenile in ropale. S tem prelomom in s številnimi divjimi privatizacijami ter spravo med političnimi strankami in novimi kapitalisti – odkriti projekt je bil ustvariti nekaj deset ali sto izjemno bogatih družin – se je tudi začela še dodatna destabilizacija družbe in nove države, saj so ljudje poleg vojaškega šoka, sankcij, razpada države itd., doživeli tudi ekonomsko šok terapijo. Raven industrijske proizvodnje se je močno skrčila, hkrati pa je tudi življenjski standard močno padel.  

Srbija, Hrvaška
Srbija, Hrvaška FOTO: Dreamstime

Tudi po koncu vseh vojn v 90. letih, in tudi po padcu Miloševića ob koncu leta 2000, se stvari niso bistveno spremenile. V času vladavine demokratov je bil v ospredju drugi val privatizacije, ko so številni Miloševićevi tajkuni še dodatno utrdili svoje ekonomske imperije, hkrati pa se je začel tudi prodor tujega kapitala, ki pa je velikokrat pomenil v bistvu nakup, odvzem strojne opreme, razprodajo objektov in hitro zaprtje tovarn. Ves ta projekt zaključevanja vpeljave kapitalizma je potekal v kontekstu prilagajanja Zahodu in zahodnim vrednotam, kajti projekt prostega trga in možnost prodora tujega kapitala v Srbijo ter ustvarjanje bazena poceni delovne sile je bil pomemben tudi za EU. Šlo je, v drugem koraku, za oblikovanje periferne države zunaj EU. Ta projekt je v bistvu dokončala ravno obstoječa napredna vladajoča nomenklatura, ki je vpeljala še dodatni element, ki je po godu tujemu kapitalu – subvencije za investiranje tujega kapitala, pri čemer ravno država igra ključno vlogo v represiji in discipliniranju delovne sile za izkoriščanje s strani tujih, Zahodnih in Vzhodnih korporacij.  

Kot posledica tako brutalne oblike vpeljave kapitalizma v Srbiji ter njene nove vloge kot periferne države zunaj EU, ki je bazen poceni delovne sile, obstaja velik problem z neenakostjo – tako premoženjsko kot dohodkovno. Srbija je ena izmed najbolj neenakih družb v Evropi, kar je v bistvu posledica ravno vpeljave kapitalizma in prvotne akumulacije kapitala, ko se je družba dejansko razcepila na dva dela. Vendar se, namesto o prvotni akumulaciji kapitala in o izkoriščanju, ki omogočata to neenakost, govori o problemih s korupcijo. Korupcija naj bi bila največji problem, čeprav korupcija obstaja vedno in povsod in ni nikakršna specifika Srbije, in tudi ni specifika sedanje oblasti v Srbiji. Da obstaja, vsekakor, vendar osnovni problem ni korupcija, saj je le-ta posledica nečesa bolj temeljnega – to pa je neenaka moč, ki je pogojevana z velikimi neenakostmi in močno koncentriranim bogastvom v rokah malega števila ljudi.  

Vloga EU na tem širšem geografskem območju, pa tudi v Srbiji, je izjemno protislovna. Dolgo časa je veljalo, da je pot v EU premočrtna – vse države naj bi izpolnile določene liberalne politične in ekonomske reforme – ki so bile zasnovane tako, da koristijo predvsem starejšim članicam. To naj bi vodilo samo po sebi v postopno vključevanje celotnega Balkana v EU. Toda, kot se je pokazalo, ima EU veliko problemov sama s seboj – številne krize so močno upočasnile, mogoče celo ustavile širitve –, hkrati pa je tudi prvič v zgodovini ena država izstopila iz EU. Srbija v tej igri seveda ni v lahkem položaju, saj je jasno, da je vprašanje Kosova ključno vprašanje za EU, pri čemer tudi priznanje Kosova nikakor ne pomeni avtomatskega vstopa v EU, temveč je zgolj eden izmed pogojev. Ob tem je seveda ključni problem, ki je močno orožje nacionalistov, pa tudi demokratov, sledeči: zakaj mora Srbija priznati neodvisnost Kosova, če ga ne priznavajo nekatere države članice EU ter zakaj in od kod takšen pritisk glede nujnosti priznanja neodvisnosti Kosova, medtem ko se neodvisnost nekaterih drugih razglašenih samostojnih držav niti slučajno ne prizna (Katalonija). V tem okviru EU nastopa kot čedalje bolj vase zaprta birokratska struktura – kar sicer tudi je – in ne vidi nikakršnih resnih potreb po spremembi politike, ne le do Srbije, temveč do širšega postjugoslovanskega območja. Možnost za neko kohezivno sožitje znotraj EU bi verjetno omogočilo veliko lažje reševanje tega problema med Srbijo in Kosovom, pritiski in pogojevanja pa samo še dodatno potrjujejo idejo, ki prevladuje med nacionalisti, in sicer, da so tuje sile krive za vse slabo v Srbiji in da Srbija ne sme nikoli postati članica EU. Takšna politika EU še bolj potiska Srbijo v že tradicionalno zavezništvo z Rusijo ter, ekonomsko gledano, v zavezništvo s Kitajsko, evropska ideja in liberalci pa izgubljajo moč in politično privlačnost med ljudmi.

Poskus igranja neuvrščenih s strani sedanje napredne oblasti in tudi nekaterih prejšnjih, ko je jasno, da ne Kitajska ne Rusija, pa tudi sama Srbija, nimajo alternativnega ekonomskega modela, je lahko kratkoročno uspešno, toda samih ekonomskih in strukturnih razlogov in vzrokov za destabilizacijo Srbije ne bo odpravilo. Takšni poskusi spregledajo temeljno dejstvo – obdobje, ko je Jugoslavija igrala ključno vlogo v oblikovanju neblokovske skupine držav, je minilo. Obdobje dekolonializacije in iskanja tretje poti med kapitalizmom in trdim sovjetskim socializmom se je izteklo v neokolonialnih odnosih metropol z bivšimi kolonijami, pa tudi v odnosu do nekdanjih evropskih real-socialističnih držav. Vse države pa so pristale na trde zakonitosti kapitalizma, svobodno trgovino in politično podprto prvotno akumulacijo kapitala. In v tem okviru srbska politika, nacionalistična, demokratska ali napredna, ravno tako podpira te temeljne postulate sodobnega sveta. Zato je treba opozoriti, da ne gre za iskanje nove, tretje poti, temveč za poskus iskanja ugodnosti od dveh različnih imperialističnih blokov, pri čemer ne obstaja nikakršna alternativa, temveč gre za instrumentalizacijo različnih imperializmov v boju za politično preživetje.

Besedilo je bilo pripravljeno v sklopu projekta Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični menedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Pogoji ekonomske devastacije v Srbiji ustvarjajo izjemno plodna tla za različne politične stranke in grupacije, ki obujajo različne zgodovinske krivice in ki vedno in povsod vidijo in iščejo vmešavanje tujcev, varnost pa nudi predvsem ideja o pomenu močne nacije in močne družine. Nacionalizem in konservativizem v bistvu blažita travme ekonomskega izkoriščanja in neenakosti, pri čemer je ekonomsko-ideološki Gleichschaltung prispeval k temu, da se ne govori več o kapitalizmu, temveč da so glavni krivci za vse probleme ravno jugoslovanski socializem in pa korupcija, rešitev pa se išče bodisi v bolj čisti nacionalni ideji, bodisi v neoliberalni mantri o prostem trgu in kulturno-avtošovinističnih pogledih na lastno državo.

Zagovarjanje liberalnih vrednot in vsestranska pogojevanja s strani EU so se v Srbiji, pa tudi širše na Balkanu, razvila, kot je to v drugem kontekstu poudarjal Boris Buden, v produkcijo politične nedoletnosti, kjer se cilj vstopa v EU vse bolj oddaljuje v neskončnost, pri čemer sama EU in države članice nimajo enotne politike glede temeljnih vprašanj. Poleg tega je vsiljevanje evropskih – v zadnjih treh desetletjih to pomeni neoliberalnih – političnih in ekonomskih struktur v veliki meri postavilo temelje za nadaljevanje družbene in ekonomske devastacije, ki se je začela s trdo prvotno akumulacijo v obdobju vladavine Miloševića.

Nacionalizem in mitologije v Srbiji v bistvu nastopajo kot zamenjava za resnično perspektivo, ki ne bo temeljila na razprodaji države, prilagajanju zahodnemu prostemu trgu in podpiranju lastnega kapitalističnega razreda ali pa na prilagajanju in popuščanju vzhodnim imperialističnim interesom. Vsiljevanje liberalizma in politične vzvišenosti, ki ne vodi nikamor, ne predstavlja alternative nacionalizmu, hkrati pa naslanjanje na Rusijo in Kitajsko ne odpravlja vzrokov za nacionalistične politike. Znotraj obeh perspektiv pa so nacionalistični in liberalni politiki v vlogi koristnih idiotov, ki bodo za ohranjanje lastnih položajev razprodali vse tisto, česar niso že do zdaj podarili domačim tajkunom.  

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jullia
28. 08. 2022 19.30
+1
Novinar je napisal tale prispevek? ma o cem tukaj sploh pise,in kaj nam v bistvu hoce prezentirati ?! Trivialna predstavitev aktuelnega dogajanja na Balkanu je zame nesprejemljiva!
SAF1
28. 08. 2022 10.41
+0
Kosova se ne sme priznati, Srbija pa se ne umešava v Rusijo-Ukrajino kar je edino prav. Mi smo se vmešavali in bomo še kako plačevali za to.
nikhrast
28. 08. 2022 20.09
Kosovo je že priznan, ne vidiš da ga je priznala najbolj pomembna organizacija, to je FIFA.
tornadotex
27. 08. 2022 21.27
+1
Povsod tam kjer so divjale vojne nastrada populacija, ki se ekonomsko vrne za nekaj deset let nazaj....Za Ruse napovedujejo, da se bodo vrnili v 60 leta.....Za Ukraince se ni za bati, ker jih bo ven potegnil zahod.
UsliŠana
27. 08. 2022 20.35
+0
Nzastav ne bodo zamenjali z Ruskimi. kakor v Kyjevu.,...
4556
27. 08. 2022 19.45
-3
Ali ni Srbija kjer živi že samo eden Srb
reakcionar
27. 08. 2022 19.35
+0
In kaj jim potem vi svetujete? Da priznajo Kosovo, udarijo Rusiji sankcije, uničijo lasten energetski sektor, organizirajo vseplanetarni prajd v Beogradu in prosijo za sprejem v EU kjer glavno štango držijo zblojena Nemčija ter zahojena Francija na čelu z bankirji in neizvoljenimi tehnokrati. Resno? Pa ravno zdaj je čas za alternativne poti! Bolj kot kadarkoli prej. Sicer pa, zakaj se bojite časa? Počakajmo in bomo videli, najkasneje drugo pomlad. Imam občutek da je čas bolj na njihovi strani kot pa na strani celotne EU.
nikhrast
28. 08. 2022 16.27
-1
Si obupal, misliš da bo zmagala diktatura, zahod ni tako šibek da bi dopustil tega. Hitler in Stalin sta pokleknila, tako bo tudi Putin.
titonium
27. 08. 2022 17.59
+9
in podtaknili tista dva hrvaška ekonomista, ki nista imela blage veze o ekonomiji, Anteta Markovića in Milko Planinc!
LeeLee
27. 08. 2022 17.39
+2
Srbi ze nekaj stoletij drzijo cvrsto mejo med juznim balkanom in zahodom…pa naj si misli kdor kar hoce ampak zahod ne bi bil taksen, kot je zdaj, ce ne bi bilo Srbije. Pljuvajte kolikor zelite ampak vsaj malo si preberite kaksen resnicen clanek/knjigo o tem…
User416781
27. 08. 2022 17.46
+5
Na kakšen način pa držijo to čvrsto mejo?
Jullia
28. 08. 2022 19.34
ce bi malo vec studiral bi razumel, in ne bi ti bilo treba tukaj sprasevati!
ZIPPO
27. 08. 2022 17.33
+12
Zanimivo da do leta 1980 ni bilo nobenih geopolitičnih zapletov na območju tedanje Jugoslavije.
Millady
27. 08. 2022 17.44
+8
Se je že kuhalo na Kosovem. Razpad Jugoslavije pa je bil dogovorjen leta 1976 med USA, Nemčijo in Vatikanom. O tem obstajajo dokumenti.
User416781
27. 08. 2022 17.49
-2
titonium
27. 08. 2022 18.00
+5
mungus
27. 08. 2022 17.19
+3
hudič bo ko se bojo odnosi odtalili....ker po tem bo pa vrag odnesel šalo.....
titonium
27. 08. 2022 17.14
+13
spomladi 2022 končali gradnjo najnovejše klinične bolnice, ki sprejme 1000 ljudi! mi pa.....?
Wortex2
27. 08. 2022 17.22
+13
Nekaj obnavlhamo, luči pred ukc še vedno iz leta 1965 🤣🤣🤣🤣🤣
titonium
27. 08. 2022 17.35
+8
mi pa zapiranje ljudi v občine in od 22. do 6. ure zjutraj, kot pese v pesjake!
User416781
27. 08. 2022 17.47
+0
Seveda. Srbija je sinonim za napredek in odlično zdravstvo.
Gabiula
27. 08. 2022 17.57
+4
Worteks oprema pa kot bila iz bolnice Franja.
titonium
27. 08. 2022 17.13
+9
še en propagandni članek!diktiran iz Londona!
bohinj je zakon
27. 08. 2022 16.59
+8
Niti nisem prebral kaj je napisano. Srbio so z jugoslavijo rešili nacionalno vprašanje, da so zbrani v eni državi. Srbija je plačala visoko ceno za jugoslovensko idejo. Vsi drugi so na bivšo državo gledali kot na nekaj kar je lahko ali ne, torej s figo v žepu.
Dusan Bucer
27. 08. 2022 16.57
-7
Nas so napadl neki jugosi. Približno isto kot zdej Rusaki maltretirajo uboge ljudi. Opereš jim možak in "idioti gasa".
Dusan Bucer
27. 08. 2022 16.58
-4
Stolček
27. 08. 2022 17.29
+8
Dušan,pravilno se napiše mozeg, če že. Sinopran in v centrifugi. Sploh veš kakšen je bil dogovor vseh tedanjih predsednikov držav? In kdo je hotel to vojno in zakaj? In si pod gasom in naoven še zdaj.