Slovenija

Srbi vedeli za objavo v Dnevniku?

Ljubljana, 15. 02. 2008 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Srbsko ministrstvo za Kosovo in Metohijo je že en dan prej vedelo za Dnevnikovo objavo zapisnika med diplomati.

Dnevnik kot časopisna družba z objavo podatka na spletni strani srbskega ministrstva nima nič, pravi Antiša Korljan.
Dnevnik kot časopisna družba z objavo podatka na spletni strani srbskega ministrstva nima nič, pravi Antiša Korljan. FOTO: POP TV

Na spletni strani srbskega ministrstva za Kosovo in Metohijo so že 24. januarja zapisali, da bo časnik Dnevnik naslednji dan razkril zapisnik pogovora med slovenskimi in ameriškimi diplomati ter da je omenjeni dokument že prišel v roke novinarjev beograjskega časnika Politika, je v četrtek v oddaji Odmevi poročala TV Slovenija.

Namestnik odgovornega urednika časnika Dnevnik Antiša Korljan je dejal, da "Dnevnik kot časopisna družba oz. Dnevnik kot uredništvo z objavo tega podatka na spletni strani srbskega ministrstva nima nič".

Na novinarsko vprašanje, kako si razlaga, da je srbsko ministrstvo vedelo, da Dnevnik namerava objaviti dokument in kdaj, je Korljan odgovoril, da je med uredništvom Dnevnika in srbskim ministrstvom vsaj še ena možna postaja. "To je uredništvo beograjske Politike," je pojasnil.

Namestnik odgovornega urednika je dodal, da ne ve, ali je uredništvo beograjskega časnika sodelovalo in ali je na kakršen koli način omogočilo ministrstvu vpogled v dokument. "Obstaja pa možnost, ki je verjetno bistveno večja kot ta, da smo ta dokument posredovali mi," je poudaril in dodal, da je zadnja možnost nikakršna oz. je ničelna. "In to je treba zelo jasno povedati in to želim zelo jasno in decidirano poudariti," je dodal.

Korljan je še dejal, da vse kaže, da je beograjska Politika vedela, kdaj bo Dnevnik objavil ta dokument. Po Korljanovih besedah se je to zgodilo popolnoma mimo vednosti odgovornega urednika Dnevnika Mirana Lesjaka in njega kot njegovega namestnika. "Moram poudariti, da se je to zgodilo na veliko razočaranje in tudi ogorčenost glavne avtorice tega članka Mete Roglič," je zatrdil.

V javnost so prišli sporni dokumenti, analize in beležke slovenskega zunanjega ministrstva.
V javnost so prišli sporni dokumenti, analize in beležke slovenskega zunanjega ministrstva. FOTO: POP TV

Časnik Dnevnik je 25. januarja objavil članek z vsebino zapisnika sestanka političnega direktorja ministrstva za zunanje zadeve Mitje Drobniča z visokimi predstavniki ameriškega State Departmenta 24. decembra v Washingtonu. Vsebina dokumenta je bila istega dne objavljena tudi v Politiki.

Beograjska Politika je sicer 5. februarja objavila prispevek o več deset dokumentih, analizah in beležkah slovenskega zunanjega ministrstva, tudi iz leta 1996.

Odgovorni urednik časnika Dnevnik v današnji izdaji pojasnjuje, da dejstvo, da je bila vsebina diplomatske depeše istega dne kot v Dnevniku objavljena tudi v beograjskem časniku Politika, pripisuje temu, "da je eden od avtorjev članka, urednik Igor Mekina, neskrbno ravnal z dokumenti, ki so mu bili zaupani".

Lesjak je še dodal, da je Dnevnik proti Mekini zaradi tega že sprožil postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
16. 02. 2008 17.02
rRsno, sam sem se s temi tipi COCA COLA res ukvarjal!!! Ni važno, naj povem, da je popolnoma normalno, da sta ta dva Mekinova - Vasovićeva in njem mož, agenta, srbska seveda, ali še kaj zraven, dandanašji imajo vsi po par služb! Najbolj smešne so izjave tiste znanstvenice Svetlane, borke za pravice žensk, ona seveda sploh ne ve, s čim se ukvarja njen mož, mogoče imata zakonsko krizo ali kaj? Lesjak se je osmešil, v uredništvu ima preveč honorarcev in bivših zaposlenih na Mladini, pa naj se še tako izvija! Ta mekina-Vasović udarec je res velik madež na objektivnosti in resnicoljubnosti Dbnevnika! Pri nas je pač malo časopisov in je to velika hiba nasploh!!!! Sorry, nima veze ne s komunajzarji, ne s paradajzarji, ampak tisti Antiša je totalno osmeši z javljanjem v eter in razlago nekega problema. Govoril je kot kak aparatčik izpred 40-tih let. Sram naj ga bo in da se ne bi slučajno kdaj javljal kot apologet neodvisnega novinarstva. V mikrofon nam je lagall!!!!! Vasovićeva je itak neka znanstvenica, beda od intelektualke!!
kriss714@amis.net
15. 02. 2008 23.11
Točnek, to še ni nič. Naša klapa se z Unionom ukvarja že več kot trideset let. ;-)
Tonček Balonček
15. 02. 2008 22.11
manja.kranjc, na nesrečo sem se s CocaColo profesionalno ukvarjal več kot 10 let, tudi s Fanto seveda, Sprita pa takrat še ni bilo. Potem smo jih nekako ponižali in zdaj so marginalci na tržišču, vsajj našem.
kriss714@amis.net
15. 02. 2008 17.53
Dobro dela zato, ker ni bilo nobene lustracije.
hrcekmuri
15. 02. 2008 17.02
UDBA ŠE VEDNO DOBRO DELA
ecoliqua
15. 02. 2008 14.54
Se mi je zdelo da Slovenijo upravljajo Srbi, že te zdrahe z Hrvati so mal čudne, kot kaže smo še vedno pod okriljem Beograda. No če pogledam naše nesposobne politike sem na eno stran kr zadovoljen, ker ti naši pastirji pojma nimajo. 2 miliona nas je pa večina živi v revščini
tomi.passion@gmail.com
15. 02. 2008 14.16
GSG-9, konspiracija Foruma 21. Laž ima kratke noge. Ste se pač komunisti ušteli. Dobra lastnost Srbove je, da ne marajo izdajalcev. Pa so vas lepo razkrili, kar je prav. Šus v lastno koleno ste si spustili. Počasi lahko začnete odpovedovati naročnino na Dnevnik.
GSG-9
15. 02. 2008 13.58
Tomi, si spet pozabu tablete vzet. Hitro, 2 persena pa deci šnopsa pa bo vse kul.
tomi.passion@gmail.com
15. 02. 2008 13.55
UUUUUU!!!!!!!!!!!!!!!! Zdaj pa imamo komunistične lažnjivce na Dnevniku!!!!! V tem primeru so Srbi jasno pokazali in povedali, da se na MZZ-ju nahaja izdajalec Slovenije, ki se kot po naključju piše Šetinc (kar se je kasneje izkazalo), ki bo, kasneje obelodanjeno informacijo, tajno predal Dnevniku. Zdaj je več kot dovolj dokazov, da se naredi kadrovska čistka, zapre Šetinca in prepove nadaljne izdajanje Dnevnika, ki tako ali tako ni dnevni časopis, ampak dnevno partijsko trobilo.
manjakranjc@hotmail.com
15. 02. 2008 13.50
Tonček B, Nič skrbet, vam je blizu Fanta, če ne po okusu pa po njenem izvoru! Upam, da poznaš zgodovino... Pozdrav M.K
Tonček Balonček
15. 02. 2008 13.46
Zakaj se toliko ukvarjamo s tem Kosovim, če smo pri tem le orodje in rabelj? Sramota!!! Spet nas bodo natregnili, ne pustimo se biti kanonfuter, kot vedno! Kaj bomo dobili od ZDA, CocaColo? Beda!
endrug
15. 02. 2008 13.43
A ste vsi pozabili, da je Srbija izsilila zadnjo vojno na Balkanu? In tu je razlog, zakaj bo postalo neodvisno. Kazen. Pravično? Verjetno ne, a to je tipična diplomacija zadnjih 300-400 let. Na enak način je srbija dobila Vojvodino, Slovenija pa skoraj izgubila Primorsko. Pri vsem tem je pravica slepa. Se ne strinjam z načini diplomacije, le razlagam, da je potrebno gledati Kosovo v luči vsaj zadnjih tridesetih let. In če bi se Srbija ustavila pred napadom NATO-a, mogoče celo veliko prej, potem verjetno ne bi izgubila Kosova. Mogoče bi jim pomagalo celo izročitev Mladiča. Kdo ve? Le nekaj sivih glav, ki delujejo iz ozadja...
manjakranjc@hotmail.com
15. 02. 2008 13.41
Dan, ŽE ŽE darthrevan, a je premalo pompozno. V drugačnih razmerah, ko bi urednik bil blizu desnici bi javno linčali, sklicevali izredne seje itd... Pozdrav M.K
DarthRevan
15. 02. 2008 13.10
Kako, nobeden ne omeni? Saj je jasno napisano da bo dobil odpoved.
hupek
15. 02. 2008 13.10
Al smo čobani, s svojo diplomacijo smo že itak zaje**li svoje meje, zdaj bomo pa še gospodarstvo v Srbiji. Prave smo LEGENDE, ker ni nobene države na tem majhnem svetu, ki bi delala za tuje interese, delala drugim korist, sebe pa v drek porinila. SLABO se nam piše, na hrvaško že nismo zaželjen, zdaj pa po novem še v Srbiji in še kje...........smo LEGENDE !!!!!
rosomoh@email.si
15. 02. 2008 13.09
Ne vem zakaj nobeden ne omeni Mekina.Se bojijo,da bi se izvedelo še kaj več?
Uroš S.
15. 02. 2008 12.39
"Nemška diplomacija je bila doslej glede ravnanja po morebitni razglasitvi neodvisnosti Kosova dokaj skrivnostna. Mednarodnopravni strokovnjak z münchenske univerze Georg Nolte pa je v četrtek v Fazu zapisal, da se Zahod pri priznanju Kosova ne bi smel sklicevati na pravico do odcepitve, saj bi tako primer res postal precedens, najboljša podlaga za napotitev misije pa bi bila sklenitev posebne pogodbe z nove državo. " Sami zajebanti. Ok. Albanci nej kr pucajo nasa okna in nase parke in naj zgradijo drugo svico. Ce bodo imeli sreco bodo v roku od 10 let pa dalje dohiteli albanijo, ki je od stalnih vojn ter gospodarskih blokad v stanju kakrnsnem je ze od nastanka. MAIS! (Poglejte si govor Putina. ampak kosovo je specifika. Ni specifika...Tipicen etnicni konflikt, zlocini na obeh straneh, zahteva po odcepitvi.) Kosovo bo vedno del Srbije. Tu ne more nihce nic. Tudi zahod ne more negirati temeljev ki veljajo za njih same. JE vedno BIL del SRBIJE, je SRBIJA DANES, Kosovo je SRBIJA JUTRI. Politicna odcepitev brez pravne podlage je 24 h albanian loodilo, srecanje s sorodniki :) Naj jim bo veselo dokler traja. ORTHODOX PRIDE