Slovenija

Spremembe zavarovanja bodo vplivale na inflacijo

Ljubljana, 10. 10. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Podražitev obveznega avtomobilskega zavarovanja, ki ga napovedujejo zavarovalnice, bo zagotovo vplivala na inflacijo, pravijo strokovnjaki. Če se bodo premije podražile za napovedanih 30 odstotkov, bo v začetku prihodnjega leta inflacija precej višja od načrtovane.

Natančnih izračunov za koliko se bodo v primeru dražjih obveznih avtomobilskih zavarovanj povišali življenjski stroški ekonomisti še nimajo.

Franci Krizanic
Franci Krizanic FOTO: POP TV

"Za nekaj odstotnih točk, kar pomeni, da če bi se premije januarja zares dvignile bomo imeli pospešitev inflacije kot v preteklih letih," meni France Križanič z Ekonomskega inštituta pri pravni fakulteti.

To pa bi lahko ogrozilo vladni načrt oziroma njeno napovedano inflacijo.

"Mi smo sicer pričakoval, da se bo letos zaradi socialnega sporazuma inflacija še naprej umirjala," še meni Križanič.

Po mnenju strokovnjakov pa so predlagane zavarovalne spremembe pravične.

Simon Vrhunec
Simon Vrhunec FOTO: POP TV

"Ni prav, da plačujemo vsi državljani za poškodbe, ki nastanejo v prometu. V prometu morajo plačevati tudi zdravstvene storitve, tisti, ki so jih povzročili oziroma zavarovalnice, ki to odgovornost zavarujejo,"je prepričan Simon Vrhunec, državni sekretar na Ministrstvu za zdravje.

Če bodo predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju podprli še poslanci, obravnavali naj bi ga konec meseca, bodo stroške zdravljenja poškodb v prometnih nesrečah krile zavarovalnice.