Slovenija

Sprejemljiv le tobačni evro

Ljubljana, 19. 11. 2007 08.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Inštitut za varovanje zdravja poudarja, da so spremembe protitobačne novele, ki jih predlaga SNS, nesprejemljive.

Poslanci SNS so v državni zbor vložili predlog novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, ki med drugim predvideva, da se lahko manjši lokali sami opredelijo, ali bodo kadilski ali nekadilski, ter da se dovoli kajenje v igralnicah in na gledaliških predstavah. Na to se je odzval Inštitut za varovanje zdravja (IVZ), ki poudarja, da zakon s tako spremembo ne bi več dosegal svojega osnovnega cilja, to je enakovredne zaščite zdravja vseh izpostavljenih, zato je nesprejemljiv.

Na IVZ so prepričani, da bi se ob spremembi zakona velika večina manjših lokalov opredelila za kadilske.
Na IVZ so prepričani, da bi se ob spremembi zakona velika večina manjših lokalov opredelila za kadilske. FOTO: Reuters
Predlogi sprememb prepovedi kajenja vključujejo možnost, da se manjši lokali, ki ne strežejo hrane, sami opredelijo o tem, ali bodo kadilski ali nekadilski. IVZ na to odgovarja, da so se ukrepi, osnovani na prostovoljni bazi, izkazali za neučinkovite, zato so prepričani, da bi se ob spremembi zakona velika večina manjših lokalov opredelila za kadilske.

SNS: Kajenje v igralnicah in gledališčih

V SNS predlagajo tudi, da se omogoči kajenje v igralnicah in na gledaliških predstavah. Pri tem izpostavljajo, da se določene skupine delavcev v igralnih salonih izmenjujejo in se tako zmanjša njihova izpostavljenost tobačnemu dimu. IVZ v zvezi s tem poudarja, da varne meje izpostavljenosti tobačnemu dimu ni. Ti delavci po njihovem mnenju v igralnicah preživijo poln delovni čas, zato je predlog nesprejemljiv. Prav tako ocenjujejo, da se v okviru gledaliških in drugih scenskih predstav sporočilno vrednost predstave lahko ohrani z uporabo rekvizitov.

Kot poudarjajo v SNS, naj bi bila podlaga za tovrstne spremembe novele upad prometa predvsem v manjših gostinskih lokalih. IVZ pa navaja, da podatki Statističnega urada RS kažejo, da se je skupni realni prihodek od gostinskih storitev v prvem mesecu veljave prepovedi kajenja, v avgustu 2007, v primerjavi z julijem 2007 povišal za 1,6 odstotka. Obenem v IVZ opozarjajo tudi na to, da prezračevanje in druge tehnike čiščenja zraka, ki naj bi reševale problem izpostavljenosti v kadilskih lokalih, niso ustrezna rešitev in ne zaščitijo pred tobačnim dimom, zato tovrstno izmenjavanje po njihovem mnenju ni razlog za spremembe prepovedi kajenja v teh zaprtih prostorih.

IVZ: Nič bolj se sedaj ne kadi v domačem okolju
IVZ: Popolna prepoved kajenja v delovnih prostorih povečuje verjetnost, da bo posameznik prepovedal kajenje tudi v domačem okolju.
IVZ: Popolna prepoved kajenja v delovnih prostorih povečuje verjetnost, da bo posameznik prepovedal kajenje tudi v domačem okolju. FOTO: POP TV

Na IVZ kot zavajajočo označujejo tudi trditev, da se zaradi prepovedi kajenja v zaprtih javnih in delovnih prostorih poveča kajenje v domačem okolju in s tem izpostavljenost tobačnemu dimu. IVZ pojasnjuje, da popolna prepoved kajenja v delovnih prostorih povečuje verjetnost, da bo posameznik prepovedal kajenje tudi v domačem okolju, torej zmanjšuje tudi izpostavljenost tobačnemu dimu v domačem okolju. Prepričani so tudi, da se kajenje staršev v prisotnosti otrok zaradi uvedbe ukrepa ni bistveno spremenilo.

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

joneli@email.si
21. 11. 2007 22.18
IVZ očitno nima stika z resničnim svetom... Vsi reveži nekadilci, ki smo vas kadilci zastrupljali dolga leta in mislite, da zdaj pa živite v svežini, pa očitno tudi ne vidite gozda, ker vam drevesa zastirajo pogled.
nichiren
21. 11. 2007 20.18
+1
človek ki mu ni dana možnost izbire ni več človek
figa.mac
21. 11. 2007 12.35
Človek bi mislil,da v Sloveniji vlada aparthaid,manjšina vlada nad večino.S pretvezo drugačnosti nam škušajo zamegliti možgane.Vsiljujejo nam razno razne razvratnosti in nas škušajo prepričati ,da imajo prav.Komaj se sprejme zakon,ki je pravičen do vseh,že nanjšina tolče po njem in vrešči ,da je ogrožena,večina se pa nima pravice braniti.Gospodje in gospe,kadilci in kadilke,vaše življenje in zdravje je v vaših rokah,počnite z njim karkoli si želite to je vaša pravica,nimate pa nobene pravice ogrožati zdravje in življenje nas nekadilcev.Če že zastrupljate sami sebe,bodite vsaj toliko korektni ,da ne zastrupljate vaše okolice.Vsak mora skrbeti za svoje zdravje,država pa mora skrbeti za zdravje vseh.Zakon je sprejela večina,torej se sprijaznite ,da v lokalih in na javnih mestih v zaprtih prostorih ne smete kaditi.Gostinci si postavite kadilnice ali zaprite lokale in se začnite ukvarjati s čem drugim,bomo imeli v Sloveniji vsaj kakšnega pijanca manj.
prog.anal@email.si
20. 11. 2007 18.33
bluzer: Razlika med debelimi in kadilci je v tem, da debeli škodijo izključno sebi, kadilci pa tudi drugim - dim pač ne ogroža samo kadilca, ampak tudi vse okoli njega - tu pa je tudi bistvo. Je pa res, da oba povzročata podoben problem za zdravstveno blagajno... In v tem je tudi bistvo zakona.
senci
20. 11. 2007 14.23
Bravo bluzer, se strinjam s tabo čeprav ne kadim.
bluzer
20. 11. 2007 12.28
seveda pa nekadilci nimajo kaj počet na vrtih in terasal lokalov! sem že večkrat napisal, da v lokale, kamor hodim, nekadilci sploh niso zaželeni, kaj šele, da bi sedeli na vrtovih, naj bo to pozimi al poleti! ni govora: vse mize poleti in pozimi so rezervirane za kadilce, ali pa za družbe, v katerih je vsaj en kadilec! pa v nekaterih strežejo tudi dobro hrano... samo zdaj čez zimo kuhinjo zaprejo, spomladi, poleti in jeseni pa kadilci jemo zunaj, da lahko zraven kadimo, nekadilci pa not, da ne zasedajo dragocenih miz na vrtu, ali pa marš ven! to je normalno, saj gostinci niso nori, da bodo imeli raje nekadilce, ki tako pijejo 1dl soka z vodo 2 uri, pol pa še gnjavijo za zastonj vodo... vsi imajo 100x raje kadilce, ki v lokalu tudi nekaj pustijo!
bluzer
20. 11. 2007 11.42
Takoj začet zbirat podpise za peticijo, da se urgentno sprejme zakon, ki debeluhom prepoveduje kupovati več kot 1 žemljo in 5 dag dietne pariške na teden! Nakupi bi se jim vpisovali na posebne kartonče, ki bi jih moral potrjevat trgovec. Vsaka kršitev bi se strogo sankcionirala. Vsakega debelega, ki ga zalotijo z več robe, kot je predpisano, pa takoj zapret za 1 mesec v samico ob prepečencu in vodi!. Ne morem več gledati debeluhov v trgovinah, pa tud stanejo me preveč, saj nonstop plazijo po zdravnikih in odžirajo zdravstveni tolar nam normalnim. Enako velja za mozoljaste ženske ali tiste z asimetričnim obrazom, ali celo tiste debele!!1 Srce in živci me grozno zabolijo, ko jih moram gledati na cesti in v javnih prostorih!!! To zelo vpliva na moje zdravje in dobro počutje! Naj se jim določi nek termin, kdaj se lahko pojavljajo zunaj (npr med 5 in 6 zjutraj ter med 21 in 22 zvečer) ali pa se jim naj zagotovijo ločeni javni prostori, da ne bodo obremenjevali drugih s svojim videzom!
Primož Janc
20. 11. 2007 11.41
Mi je kar zanimivo, poslušati kadilce, ki ob lepem vremenu, ko se ljudje martinčkajo na terasi kakšnega lokala, podijo nekadilce v lokal z besedami ..."bodi notri, če ste želeli svež zrak" .... ali pa jadikovanje o tem, kako so sedaj postali drugorazredni državljani. Nihče pa nikoli ne omeni drugorazredništva nekadilcev vse tista leta, ko so kadilci brezvestno puhali svojo razvado tako ob hrani kot ob navzočnosti bolnih, otrok, na športnih prireditvah itd (še vedno se spomnim prizora s tekme Podgorica - Krim, ko je bila dvorana tako zakajena, da se je na TV komaj dalo slediti igri). Ja, takrat, smo bili vsi enakopravni ...
anima1978@gmail.com
20. 11. 2007 11.35
Denarci za čike so lepi, priznam. Največja bedarija pa mi je, ko mi nekdo jamra, da nima za kruh, da otrokom ne more privoščit stvari, ker nima keša, poleg tega jamranja pa veselo vleče cigarete ... le kaj je s to sliko narobe?!?!?!
coccolinetta@email.si
20. 11. 2007 10.01
Ma daj soonman, ti si res pameten. Nekadilcem da paše dim????Ma kaj se ti je utgalo ali kaj? Kje si še videl nekadilca, ki vdihuje tvoj smrdeči dim z vso vnemo in pri tem uživa??? Če že oddaš komentar, povej vsaj kaj pametnega, daj...
slim386
20. 11. 2007 09.38
seveda pa lahko tudi nekadilce porinemo na mraz. glede videnja sogovornika in pa solzenja oči ipd. če bi bil zakon tak da bi mogla bit ventilacija v lokalu primerna in ne taka da "samo je" bi bla slika zelo drugačna
siFBI
20. 11. 2007 09.14
Tudi pri nas v službi, smo se hitro razdelili na dva tabora. Kadilci smo bili zrinjeni v eno luknjo, kjer lahko kadimo, da bodo lahko nekadilci dihali sveži zrak. Imajo 3x večji prostor. In glej kadilnica je polna nekadilcev, tako da si tud čika ne more človek nažgat. Zdaj nihče več ne jamra, da mu dim smrdi. Očitno je, da tudi nekadilci rabijo dim. Zato menim, da bi morali tudi za nekadilce uvesti davek na pasivno kajenje, saj vsrkavajo dim, za kate cigarete smo morali mi kadilci odšteti lepe denarce.
anima1978@gmail.com
20. 11. 2007 09.08
Aja, da ne bo kdo mislil, da sem čistunka - kadim, čeprav vedo manj in vedno bolj poredko.
anima1978@gmail.com
20. 11. 2007 09.05
Naj poudarim za vse tiste, ki pravijo, da država poskuša izkoreninit kajenje, da to ni res. Iz javnega poskuša kajenje premaknit v zasebno. Svoboda enega posameznika se konča, ko se začne svoboda drugega. Ne vem, zakaj bi morali biti kadilci priviligirani. Vsak se odloči po svoje, če je kadilec pripravljen za eno ušivo cigareto zmrzovat - ok, če ni, pa naj ostane v lokalu in uživa svež zrak, sploh vidi sogovornika in se pogovarja brez solznih oči. Lokali so še vedno polni, le domov ne prideš več kot prekajena šunka.
senci
20. 11. 2007 08.27
Folk mal počakte, ko se bo zamenjala ministrica bo spet kaj novega. Mogoče se bojo spomnl da debeli ljudje ne bodo smel jest kruha, ker ta redi, debelost pa prinese nič kaj dobrega za zdravje. Sami pametni zakoni od neumnih politikov
duci.k@email.si
20. 11. 2007 06.42
IVZ naj si zakon vtakne v rit in z njim leta po lokalih. Da vidite dima. Če pa nek pijanček v lokalu poloka en liter šnopca, to je pa za gospodo zdravo. Budale.
slim386
20. 11. 2007 01.11
lucy_b ti si bi tut lahko prižgala en čik tako občasno da se malo pomiriš. Če pa vas nekadilce moti cigaretni dim pa lahko tudi mirno ostanete doma si skuhate instant carbonaro in nabijte muzko - in seveda, si zravn ne prižgete čika.
coccolinetta@email.si
19. 11. 2007 19.54
Ma dejstvo je, da s kajenjem glih k zdravemu načinu življenja NE pripomorete... Kolkor sem morala jaz kot študentka že tega dima vdihavat povsod...V študentskih domovih (kjer SE URADNO NE SME KADITI, pa jih dobiš po gobcu, če samo zineš, naj grejo prosim na balkon...), na žurkah, v barih, itd., mi prav paše zdaj, da smo tudi mi nekadilci enkrat končno res upoštevani.
dva sta že hin dala ko sta dihala moj cigaretni dim =) haha zaj so dobli jajce pred uvedenim zakonom pa doben ni jamral kak ga dim moti...
Alexxsaso@yahoo.ca
19. 11. 2007 18.57
Hehehehe Dreko, s tabo pa se popolnoma strinjam...Ena nula in končno ena taprava izjava...Namesto, da vsi ubogi nekadilci tukaj jamrate kako boste zdaj naenkrat vsi pomrli za rakom, ker vam mi kadilci strežemo po življenju, se raje vprašajte po osebni higieni...