Slovenija

Sprememba vseh mobilnih številk

Ljubljana, 22. 02. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V prihodnje bodo za mobilne telefone rezervirane omrežne skupine od 061 do 069, pa tudi klicne številke bodo imele sedem številk.

Mobilnih omrežij od 031 do 070 ne bo več
Mobilnih omrežij od 031 do 070 ne bo več FOTO: POP TV

Kot poroča časnik Finance, gospodarsko ministrstvo pripravlja nov pravilnik o načrtu številčenja telefonskih številk, katerega predlog je objavljen tudi na njihovi spletni strani. Pripombe na pravilnik sprejemajo do 14. marca.
Uvedba novega številčenja tudi pomeni, da skupin 031, 041, 051, 050, 040 in 070 ne bo več. Z novim sistemom pa naj bi učinkoviteje izrabili številski prostor, olajšali prenosljivost številk in zagotovili dovolj števil za prihodnjo uporabo mobilnih omrežij. Ob uvedbi sedemmestnih številk in devetih omrežij bi bilo na voljo kar 81 milijonov številk, pišejo Finance.

Prenosljive bodo tudi fiksne številke med področnimi kodami

Novi pravilnik tudi omogoča prenosljivost številk med geografskimi kodami, saj ne predpisuje geografskega območja. To pomeni, da področna koda 01 ni omejena le na ljubljansko regijo, 02 za mariborsko itd. V praksi to pomeni, da ni ovir, da ob selitvi iz Ljubljane v Maribor (ali obratno), ne bi mogli obdržati svoje fiksne telefonske številke vključno s področno kodo, še pišejo Finance.

Operaterji želijo preštevilčenje pred prenosljivostjo

Pri Mobitelu predlog pravilnika še preučujejo, pri Simobilu in Vegi pa se zavzemajo, da bi do preštevilčenja prišlo še preden bi izpeljali prenosljivost številk. Če bi bilo obratno, bi operaterji morali vložiti veliko sredstev v izvedbo sistemov za zagotavljanje prenosljivosti številk, te pa bi se kasneje tako ali tako spremenile.