Slovenija

Sprememba tudi v vrhu Večera

Maribor, 31. 01. 2006 13.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po kadrovskih zamenjavah v upravi časopisne hiše Delo je odstopil tudi direktor Večera Marko Tišma.

Na seji nadzornega sveta časopisne hiše Večer je direktor Marko Tišma podal odstopno izjavo. Posle direktorja naj bi opravljal do primopredaje, na njegov položaj pa naj bi v kratkem imenovali Milana Predana, nekdanjega odgovornega urednika Večera in sedanjega uslužbenca zunanjega ministrstva. Nadzorni svet je kasneje potrdil razrešitev Tišme iz nekrivdnih razlogov.

Z zamenjavo direktorja Večera so se odprle možnosti tudi za kadrovske spremembe v uredništvu tega mariborskega časnika. Tako naj bi glavno urednico Darjo Verbič, ki je uredniško funkcijo prevzela pred letom dni, zamenjal Večerov urednik Peter Jančič.

V prihodnje naj bi Večer dobil tudi nov nadzorni svet, ki mu zdaj predseduje Črt Mesarič. Nekdanji predsednik uprave Nove KBM naj bi prevzel vodenje črnogorske Montenegrobanke, ki je v večinski lasti Nove LB.

Novi član nadzornega sveta naj bi po nekaterih napovedih postal solastnik in direktor mariborske lokalne televizije RTS Janez Ujčič, sicer nekdanji urednik regionalnega studia Maribor na RTV Slovenija.

Največji lastniki Večera so KBM Infond, časopisna hiša Delo ter finančni sklad Infond ID, svoje deleže pa imata tudi tiskarna Leykam in državna Slovenska odškodninska družba.

Zelo dobri poslovni rezultati

Nadzorni svet Večera je na seji obravnaval še oceno poslovnih rezultatov družbe za leto 2005; rezultate je ocenil kot zelo dobre. V primerjavi z letom prej je družba dobiček iz poslovanja povečala za 32 odstotkov in celotni dobiček pa za 23,5 odstotka.

Ob upoštevanju prihodkov, ki jih je družba dosegla z dobljeno tožbo proti ministrstvu za finance zaradi očitanega nezakonitega izplačevanja avtorskih honorarjev v letu 1999, so rezultati družbe še ugodnejši, saj dejanski celotni dobiček družbe v letu 2005 znaša 376 milijonov tolarjev oziroma 73 odstotkov več kot leto poprej, ocenjeni čisti dobiček pa 282 milijonov tolarjev oziroma 69 odstotkov več kot leto poprej.

Največji lastniki Večera so KBM Infond s 36 odstotki, časopisna hiša Delo z 20 odstotki ter Infond ID s 15 odstotki, lastniške deleže pa imata še podjetje Leykam in Slovenska odškodninska družba.