Slovenija

Sprejeta ustanovitev pokrajin

Ljubljana, 27. 06. 2006 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanci so na izredni seji razglasili ustavne spremembe, ki bodo omogočile ustanovitev pokrajin.

Državni zbor je ob zaključku današnje izredne seje z 62 glasovi za in pet glasovi proti sprejel odlok o razglasitvi ustavnega zakona o spremembah 121., 140. in 143. člena ustave, ki so z razglasitvijo tudi stopile v veljavo. Spremembe ustave bodo omogočile ustanovitev pokrajin, medtem ko bo moral državni zbor v prihodnje za dejansko ustanovitev pokrajin sprejeti tudi zakonodajo, na podlagi katere se bodo med drugim opredelile naloge bodočih pokrajin in njihovo financiranje.

Po razglasitvi ustavnih sprememb bo DZ sprejemal tudi zakonodajo, ki bo opredelila naloge bodočih pokrajin
Po razglasitvi ustavnih sprememb bo DZ sprejemal tudi zakonodajo, ki bo opredelila naloge bodočih pokrajin FOTO: POP TV

Ustavni zakon je državni zbor sprejel 20. junija na rednem plenarnem zasedanju. Državni zbor je sicer ustavnorevizijski postopek začel na podlagi t.i. kompromisnega predloga, ki ga je v parlamentarno proceduro vložilo 72 poslank in poslancev s prvopodpisanim predsednikom DZ  Francetom Cukjatijem. Ustavni zakon predvideva poseg v 121., 140. in 143. člen ustave.

Medtem ko je bilo doslej ustanavljanje pokrajin sicer možno, a prepuščeno občinam, da se o povezovanju v pokrajine odločajo prostovoljno, je s spremembo 143. člena ustave predvideno, da se pokrajine kot samoupravne lokalne skupnosti za opravljanje lokalnih zadev širšega pomena in z zakonom določenih zadev regionalnega pomena ustanovijo z zakonom.

Proti razglasitvi ustavnega zakona so glasovali Anton Kokalj (NSi), Sašo Peče, Barbara Žgajner Tavš, Srečko Prijatelj in Boštjan Zagorac (vsi SNS).

V prihodnje potrebno sprejeti zakonodajo

Državni zbor bo za dejansko ustanovitev pokrajin moral sprejeti tudi nekaj zakonov. Zakon o ustanovitvi pokrajin, s katerim bi določili tudi njihova območja, sedeže in imena, se bo sprejemal z dvotretjinsko večino navzočih poslancev, pri čemer bi moralo biti "zagotovljeno sodelovanje občin". Z zakonom bo DZ tudi določil, da mora država zagotoviti potrebna sredstva za izvedbo prenesenih nalog na pokrajine. S spremembami 121. in 140. člena so odstranjene ovire za prenos državnih nalog v izvajanje pokrajinam.
DZ bo tako v prihodnje sprejemal tudi zakonodajo, ki bo opredelila naloge bodočih pokrajin in njihovo financiranje. Gre za zakon o pokrajinah, zakon o financiranju pokrajin, zakon o volitvah v pokrajinah in zakon o postopku za ustanovitev pokrajin. Kot navajajo v službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko, priprava izhodišč za omenjene zakone že poteka. Z razglasitvijo sprememb ustave bo sedaj mogoče predloge zakonov predložiti v medresorsko usklajevanje ter nadalje v obravnavo javnosti in združenjem občin.




KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.