Slovenija

Sprejet predlog rebalansa

Ljubljana, 26. 06. 2007 19.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Primanjkljaj javnofinančnega sektorja se bo po pričakovanjih vlade obdržal na ravni 1,4 odstotka BDP.

Več o primanjkljaju bo znanega julija, je poudaril Bajuk
Več o primanjkljaju bo znanega julija, je poudaril Bajuk FOTO: POP TV

Vlada je na seji sprejela predlog rebalansa proračuna za letos. Spremembe so potrebne zaradi prenosa nalog z javne agencije za železniški promet na novo direkcijo za vodenje investicij javne železniške infrastrukture. Rebalans proračuna je upošteval tudi dokapitalizacijo Nove Ljubljanske banke (NLB).

Gre le za prerazporejanje sredstev, ki so bila namenjena agenciji, v proračun, je pojasnil finančni minister Andrej Bajuk. Prihodki se bodo ohranili na načrtovani ravni, to je 7,76 milijarde evrov, odhodki pa se bodo povečali s 8,087 milijarde evrov za 60,5 milijona evrov. Proračunski primanjkljaj proračuna se bo zvišal od prej predvidenega enega odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) na 1,2 odstotka BDP oz. bo tako dosegel 383,2 milijona evrov.

Sredstva, ki so bila namenjena agenciji, je treba vključiti v proračun. Kar se tiče celotnega javnofinančnega položaja, pa se stvari ne spreminjajo. Andrej Bajuk

"Rebalans daje mandat novoustanovljeni direkciji za vodenje in obvladovanje celotnega investicijskega ciklusa za naprej," je dejal minister za promet Janez Božič in povedal, da je minuli petek DZ zaključil spremembe zakonodaje na železniškem področju s paketom implementacije evropskih direktiv.

Z rebalansom vlada prav tako zagotavlja pogoje za izvajanje investicij, ki že potekajo. Po zakonu o poroštvu Republike Slovenije za obveznosti javne agencije za železniški promet, ki je bil sprejet konec leta 2006, se letos že izvaja okoli 32 projektov v vrednosti 94,5 milijona evrov, je povedal Božič. V letu 2007 je predvideno zadolževanje v višini 125,99 milijona evrov, v letu 2008 pa v višini 194,87 evra za zagotavljanje lastne udeležbe države v letih od 2006-2009 za projekte, ki se izvajajo v okviru programa investicij, sofinanciranih s sredstvi EU.

Kar se tiče direkcije, je vlada že dala soglasje na organizacijsko shemo, prenesli so del zaposlenih, zagotovili ustrezno kadrovsko sestavo, razpis za direktorja pa prav tako že poteka, je pojasnil Božič.

Druga pomembna sprememba v rebalansu državnega proračuna za leto 2007 je dokapitalizacija NLB v višini do 50 milijonov evrov. Sredstva bo država zagotovila iz naslova kupnine od prodaje večinskega deleža Slovenske industrije jekla (Sij). Dokapitalizacija NLB je nujno potrebna zaradi odkupa in pripojitve NLB Domžale, NLB Koroške banke in NLB banke Zasavje k NLB ter širitve na tuje trge, je pojasnil Bajuk in dodal, da se bo delež države v NLB tako obdržal na enaki ravni kot je zdaj.

Kar se tiče celotnega primanjkljaja javnofinančnega sektorja vlada pričakuje, da se bo ta letos obdržal na ravni 1,4 odstotka BDP, je pojasnil Bajuk in dodal, da bo več sicer znano julija.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pdjmt
27. 06. 2007 10.18
Če že država financira železnico, naj imajo še železničarji plače take kot javni sektor. Ne pa nekdo s poklicno šolo dobi okrog 1500 € plače (neto, da ne bo pomote). Potem naj bodo tudi plače usklajene z ostalimi, ne pa da so v rdečih številkah, plače pa tako visoke. Saj jim nisem "fouš", vendar v javnem sektorju, še z visoko šolo ne dobiš takšne plače (no ja, pardon skoraj v 2 mesecih jo). Vendar tu ne mislim na zaposlene v zdravstvu in šolstvu, ker so ti pač nad ostalimi v javnem sektorju in tudi Virant jim viša plače..... zato tudi lažejo njihovi predstavniki pred kamerami. Nekdo pa dela za tekočim trakom na normo, firma v rdečih številkah, plač ni.....