Slovenija

Sprejemljiv osnutek davčne reforme

Ljubljana, 30. 08. 2006 17.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik vlade in finančni minister sta danes predlagane spremembe davčne zakonodaje predstavila članom koalicije.

Predsednik vlade Janez Janša in finančni minister Andrej Bajuk sta danes predlagane spremembe davčne zakonodaje predstavila članom koalicije, nato pa še preostalima članicama partnerstva za razvoj, opozicijskima SD in SNS.

Sogovorniki so se strinjali, da je smer predlaganih reform prava, kot posebej pomembno pa označujejo odločitev, da se ne razmišlja več o enotni davčni stopnji.

Janez Podobnik (SLS)
Janez Podobnik (SLS) FOTO: POP TV

V SLS ocenjujejo, da gredo predlagane davčne sprememb v pravo smer, pravi predsednik stranke Janez Podobnik. Osnutek davčne reforme po njegovem mnenju ne poslabšuje socialnega položaja šibkejših slojev prebivalstva, izboljšuje davčno okolje za delovanje podjetništva in gospodarstva ter gre dosledno v smer poenostavitve davčnih postopkov. V SLS s posebno naklonjenostjo sprejemajo odločitev, da enotne davčne stopnje ne bo, kar po Podobnikovih besedah prestavlja pomemben korak za nadaljnje usklajevanje.

Karel Erjavec (DeSUS)
Karel Erjavec (DeSUS) FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je nad osnutkom davčnih sprememb prijetno presenečen, saj so bili v stranki upokojencev ves čas skeptični do enotne davčne stopnje. Glede na prestavljeni osnutek pa je Erjavec prepričan, da bodo cilji doseženi, da bo torej zagotovljena socialna vzdržnost, davčni postopki pa bodo bolj pregledni in poenostavljeni. Prihodnji teden se bo sestal tudi izvršni odbor DeSUS, ki bo obravnaval predlog davčnih sprememb. Erjavec sicer priznava, da je na današnji vrh koalicije prišel z mešanimi občutki, nato pa je bil prijetno presenečen, saj je predlog takšen, da omogoča dobro funkcioniranje koalicije.

Usmeritve vlade podpirajo tudi v koalicijskih NSi in SDS. Kot je v imenu NSi povedal poslanec Franc Capuder, podpirajo tristopenjsko dohodninsko lestvico ter ohranitev stopenj davka na dodano vrednost, še posebej pa vse ostale spremembe, ki gredo predvsem v smer poenostavitve davčnega postopka.

Jože Tanko (SDS)
Jože Tanko (SDS) FOTO: POP TV

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je prepričan, da so spremembe izredno pozitivno naravnane, in sicer tako na področju dohodninskega dela kot na drugih področjih, npr. davku od dohodka pravnih oseb. "Vse gre v smeri razbremenitev. To na koncu pomeni, da ostane več sredstev tudi za razvojne naloge, kar pa lahko vpliva tudi na večje število delovnih mest," je dejal Tanko, ki je prepričan, da postaja Slovenija tako tudi na področju davkov bolj primerljiva z drugimi evropskimi državami.

Borut Pahor (SD)
Borut Pahor (SD) FOTO: Dare Čekeliš

Z osnutkom davčne reforme so zadovoljni tudi v članici partnerstva za razvoj, opozicijski SD. Odločitev, da se o enotni davčni stopnji ne razmišlja več, po besedah predsednika SD Boruta Pahorja pomeni tisti prelomni trenutek, ki mogoča bistveno širši konsenz glede reform, ki bodo pospešile gospodarski in socialni razvoj.

Pahor zato nad osnutkom izraža "veliko zadovoljstvo", hkrati pa opozarja tudi na vprašanje, ki bo terjalo veliko tehtnih argumentov. Javnosti bo treba namreč zelo jasno pokazati, zakaj je potrebna odločitev o največji razbremenitvi najvišjega davčnega razreda.

Zmago Jelinčič (SNS)
Zmago Jelinčič (SNS) FOTO: Dare Čekeliš

S predlogom je zaenkrat zadovoljen tudi predsednik druge članice partnerstva za razvoj iz vrst opozicije Zmago Jelinčič. "Mislim, da dela vlada na tem področju dobro," je po današnjem sestanku podpisnikov partnerstva povedal Jelinčič.

Poudaril je, da se bodo glede na predlog reforme razbremenili najbolj produktivni. "V Sloveniji imamo vrsto bogatih, ki sploh niso obremenjeni, imamo pa celo vrsto ljudi, ki ogromno delajo, pa so preveč obremenjeni in se sprašujejo, če je sploh še smiselno delati. Ti bodo imeli določene olajšave, tisti, ki imajo najmanjše dohodke, pa ne bodo bolj obremenjeni," je predlog komentiral Jelinčič.

Dokončna stališča naj bi stranke sprejele v naslednjih dveh tednih.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.