Slovenija

'To ni provokacija'

Ljubljana, 09. 10. 2009 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanci bodo interventni zakon sprejemali po nujnem postopku. Pomisleke opozicije, da gre vsebinsko za "zakon o izvrševanju proračuna, čeprav ga je vlada drugače poimenovala", koalicija zavrača.

Pavel Gantar
Pavel Gantar FOTO: Dare Čekeliš

Državni zbor bo predlog zakona o interventnih ukrepih sprejemal po nujnem postopku, je sklenil kolegij predsednika državnega zbora Pavla Gantarja.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je v razpravi glede predloga interventnega zakona ocenil, da je omenjeni zakon vsebinsko "zakon o izvrševanju proračuna, čeprav ga je vlada drugače poimenovala". Prepričan je, da je to svojevrsten problem, saj bodo težko obravnavali dva zakona, kot sta interventni in o izvrševanju proračuna, na isti seji in po nujnem postopku. Po njegovem mnenju bi morala biti vsebina interventnega zakona vključena v zakon o izvrševanju proračuna. Meni, da "takšnega inovativnega pristopa v DZ še nismo imeli". Prav tako je prepričan, da vlada to "zadevo ureja na ekscesen način" in da so to "provokacije, ki jih v DZ prinaša vlada". Ali je predlog zakona o izvrševanju proračuna nepopoln ali pa gre za izigravanje, je dejal in dodal, da to pomeni, da je proračun za leti 2010 in 2011 fiktiven, da ni usklajen s socialnimi partnerji in da sloni na napačnih makroekonomskih predpostavkah.

Generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl je zatrdil, da zakon o javnih financah določa, kako se vloži proračun in kaj je vsebina zakona o izvrševanju proračuna. "Mi bi lahko rešitve iz interventnega zakona uvrstili v zakon o izvrševanju proračuna," je pojasnil. Ob tem pa je opozoril, da bi lahko zakon o izvrševanju proračuna doživel veto ali referendum, zato proračuna ne bi mogli izvajati, razen po dvanajstinah. Kot je dejal, je treba interventni zakon sprejeti hkrati s proračunom za prihodnji leti. Predloga interventnega zakona in zakona o izvrševanju proračuna sta celota, je tudi pojasnil in zatrdil, da je to korektna rešitev. Po njegovih besedah interventni zakon predvsem posega v druge zakone, na primer v pokojninski zakon. Ta zakon je vsebinsko povezan s proračunom, ne pa z zakonom o izvrševanju proračuna, je dodal.

Glede Tankovih očitkov je odgovoril, da interventni zakon ni provokacija, "kot ni bilo imenovanje Aleša Guliča provokacija". Kot je dejal, gre za preveč resne stvari, da bi bila provokacija. Po njegovih besedah si niti prejšnje vlade niso dovolile, da bi z zakonom o izvrševanju proračuna posegale v zagotovljene pravice, na primer v pokojninski zakon. "Mi moramo poseči v pravice, kajti če ne posežemo v te pravice, bo proračunski primanjkljaj oziroma javnofinančni primanjkljaj čez 6,5 oziroma 7 odstotkov," je zatrdil. Če ne bi bilo interventnega zakona, bi morali v pravice poseči z več zakoni, je ocenil in zatrdil, da bodo morali, če bo interventni zakon "padel", zagotoviti več sredstev iz proračuna za pokojninsko blagajno.

 

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

8JASMIN
09. 10. 2009 20.24
CVIKEL IN GANTAR STA """ INTERVENTNA """ KATASTROFA, KATASTROFA, OBUP, OBUP, TI NESPOSOBNEŽI, ZAPRAVLJIVCI IN NIČVREDNEŽI !!!!! FEJ IN FUJ !!!!!!!!!!!!
Buena Vita
09. 10. 2009 19.27
VSEKAKOR JE BOLJŠE BITI V OPOZICIJI POŠTEN ,KOT V LOPOVSKI VLADI
8JASMIN
09. 10. 2009 18.58
SEDAJ PRIDE ŠE FALKON, POTEM ŠE MORAJO SAMO POGRUNTAT KAKO BI NAPELJAL VODO V BANO, DA SE BODO BAHAČI ŠE NA LETALU KOPALI........ TEMU NAJ REČEMO VARČEVANJE ???????????
pipi77
09. 10. 2009 18.37
SDS MAFIJA!!!mislim da si eden od rdečkarjev ki jih zagovarjaš 100 na uro!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!al si pa obseden z janšatom ali tako rekoč z desničarji mislim da se boš mogel malo zamisliti in naj se ti ta rdeča megla le dvigne iz tvoje glave!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!lČE TEBI ODGOVARJA TA VLADA KI JIH TAKO VNETO BRANIŠ MNOGE LJUDI JE ŽE NAREDILA SIROMAKE MNOGE PA ŠE BO IN MODOČ TUDI TEBE!!!!!!!AL SI PA EDEN IZMED NJIH!!!!!!!!!!!!!
8JASMIN
09. 10. 2009 16.14
S POLNO PARO ZAPRAVLJAJO, LJUDJE TREBA JE MNOŽIČNO NA CESTO IN JIM POKAZATI "" N E P O K O R Š Č I N O """ KAJ JE TREBA DVIGALO, NEŠTETO STROKOVNIH SVETOV, KI SO BREZ UČINKOV, NOVE KUHINJE, CVIKLOVA POROKA NA BRDU ITD, ITD, ITD SAMO ZAPRAVLJANJE TE VLADNE NESPOSOBNE KOALICIJE!!!!!!!!!!!
zahod.west
09. 10. 2009 15.34
treba se je pač zelo potruditi, da uničiš državo, polom jugoslavije jim ni bil dovolj
miha040
09. 10. 2009 14.26
hahahaa tonemo in s to vlado bomo potonili kot titanik, če jo ne zrušimo a ne vidite da se naš primankljaj vsak mesec veča in to za en do dva odsotka bdp...
SDS-MAFIJA
09. 10. 2009 13.46
a Janša je spet v opoziciji..