Slovenija

Sporočilo Italiji mora biti odločno

Ljubljana, 29. 05. 2006 19.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

DZ je vladi naložil, da naj Italijo pozove k vrnitvi postopkov presoje vplivov na okolje v začetno fazo.

Državni zbor je danes vlado soglasno pozval, naj v zvezi z načrtovano gradnjo plinskih terminalov v Tržaškem zalivu Italijo pozove k vrnitvi postopkov presoje vplivov na okolje in izdelave varnostnih ocen v začetno fazo, pri prenovi poročil pa izhaja iz predpostavke o čezmejnih vplivih na okolje in čezmejnih učinkih varnostnih tveganj.

Borut Sajovic(LDS): "Naše sporočilo mora biti jasno in glasno, da se mi o terminalih v Tržaškem zalivu ne pogovarjamo, ker je to absolutno nesprejemljivo."
Borut Sajovic(LDS): "Naše sporočilo mora biti jasno in glasno, da se mi o terminalih v Tržaškem zalivu ne pogovarjamo, ker je to absolutno nesprejemljivo." FOTO: POP TV

Če zahteva slovenske vlade ne bo sprejeta, naj ta pri Evropski komisiji sproži postopke v zvezi s kršenjem evropskih direktiv. Poleg tega naj vlada spodbudi vladi Italije in Hrvaške za nadaljevanje že začetih pogovorov o določitvi celotnega območja severnega Jadrana za ekološko občutljivo ter zaščiteno območje, so si bili enotni poslanke in poslanci.
DZ je sicer ugotovil, da so s sklepi vlade glede načrtovane gradnje plinskih terminalov zagotovljeni ustrezni koraki za zavarovanje nacionalnih interesov Slovenije. Vlada je namreč v četrtek sprejela 14 sklepov v zvezi s to problematiko. Med drugim je vlado Italije pozvala, da državi čimprej končata postopek za sklenitev protokola med Slovenijo in Italijo o posvetovanjih glede čezmejnih vplivov na okolje.

DZ pa ni potrdil dopolnil, ki sta jih predložili poslanski skupini LDS in SNS. LDS je predlagala, da DZ ugotovi, da vlada doslej ni ustrezno in pravočasno ukrepala ter jo pozove, da nemudoma uporabi vse razpoložljive mehanizme za zagotovitev spoštovanja pravic in uresničevanja slovenskih interesov. Za predlog LDS je glasovalo 30 poslancev, proti pa se jih je izreklo 45.

Vlada je sicer na namere Italije odgovorila, a bi lahko bila pri svojem odzivu odločnejša in hitrejša, je menil Borut Sajovic (LDS). "Naše sporočilo mora biti jasno in glasno, da se mi o terminalih v Tržaškem zalivu ne pogovarjamo, ker je to absolutno nesprejemljivo," je povedal. Kot je dodal, izgradnja terminalov pomeni konec slovenskega obmorskega ribištva in konec školjkarske dejavnosti na Slovenskem, negativno pa vpliva tudi na turizem in razvoj slovenskega Primorja.

Če zahteva slovenske vlade ne bo sprejeta, naj ta pri Evropski komisiji sproži postopke v zvezi s kršenjem evropskih direktiv.
Če zahteva slovenske vlade ne bo sprejeta, naj ta pri Evropski komisiji sproži postopke v zvezi s kršenjem evropskih direktiv. FOTO: POP TV

Aurelio Juri (SD) je očital slovenski diplomaciji, da je minilo preveč časa od pridobljene informacije o načrtih gradnje plinskih terminalov do prve diplomatske note, medtem ko so v tem času stvari v Italiji tekle nemoteno. "Veliko časa je bilo zamujenega. Če bi takoj odreagirali, bi tudi takoj z italijanske strani dobili tak odziv, kot ga šele sedaj dobivamo," je prepričan Juri.

V poslanski skupini LDS ne verjamejo, da je Italija gradnjo plinskih terminalov začela načrtovati šele februarja letos. "Takrat je bilo že toliko napravljenega na italijanski strani, da bi se prav gotovo dalo vedeti, kaj pripravljajo, najbrž že lani," je dejal Aleš Gulič.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jungle@email.si
30. 05. 2006 09.22
če bodo gradili in izgradiliu terminale, bo največji krivec za to naša vlada, tu ne more bit nobenih kompromisov tu mora bit samo odgovor NE, to ti da že zdrava pamet... BOMO VIDELI ALI SO SPOSOBNI ali NE ......
Samo.Jst
30. 05. 2006 07.47
...en predlog za zamenjavo...g. Jelinčič!
Samo.Jst
30. 05. 2006 07.46
...dobro jutro celotna Slovenija!! Dajmo odstavit tega Rupla...pa ne da bi bil zagovornik opozicije, samo ta človek v celotnem mandatu...no, od kar je prišel na ta stolček, ni naredil nič produktivnega za našo domovino...
tomazbodner
30. 05. 2006 06.33
A ne bi bil ze cas zaceti graditi nuklearko ob Italjanski meji?