Slovenija

Sporni most odprt

Zagreb, 12. 07. 2006 20.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Hrvaška je odprla most na reki Muri, ki se po mnenju Slovenije nahaja na spornem ozemlju.

Sporni most na Muri
Sporni most na Muri FOTO: Jani Dolinšek

Hrvaško ministrstvo za morje, promet, turizem in razvoj je potrdilo, da je bil odprt novi most na reki Muri, ki se po mnenju slovenskih oblasti nahaja na spornem ozemlju. Začasno uporabno dovoljenje je izdalo hrvaško ministrstvo za varstvo okolja teden dni potem, ko je bilo slovesno odprtje mostu preloženo zaradi pomanjkanja ustreznih dovoljenj.

Hrvaški brod na Muri
Hrvaški brod na Muri FOTO: Jani Dolinšek

Slovenija je prejšnji teden protestirala zaradi napovedi odprtja mostu, ki povezuje hrvaško občino Sveti Martin na Muri s slovensko Hotizo. V Ljubljani menijo da se z izgradnjo mostu, ki so ga zgradila hrvaška podjetja, spreminja potek meje iz časa osamosvojitve obeh držav. Poleg tega slovenska stran trdi, da takšne spremembe pomenijo tudi večjo poplavno ogroženost Hotize. Slovenija je protestirala tudi, ker je bil most zgrajen brez njenega soglasja ali sodelovanja.

Hrvaška stran se ne strinja z navedbami slovenske diplomacije in poudarja, da gre za "nedvomno hrvaško ozemlje". Dodaja, da je bila gradnja mosta vnaprej dogovorjena in da ustreza določitvam sporazuma o obmejnem prometu in sodelovanju (SOPS).

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nevem,poznate primer ;koliko stane kapjlica bencina,nič.Potem pa mi nakaplajte poln rezervoar.Hrvatje si lastijo slovensko ozemlje meter za metrom,slovenci pa takšni kot smo ,mirno to prenašamo.Kar je slovensko ,naj slovensko ostane.Lahko nas je sram,kako poklanjamo lastno zemljo sosedom.
slav01@hotmail.com
17. 07. 2006 16.52
-1
Slovenci imamo neurejene odnose do Italije, Avstrije in Hrvaške. Kdaj bo Mađarska?
iqsto@yahoo.co.uk
13. 07. 2006 08.09
Hrvati pletejo najdaljšo kravato na svetu - okrog Hrvaške, da ne bo šla ta tud po našem ozemlju!
doki007@email.si
13. 07. 2006 08.05
strinjam se z predhodnikom kar je povedu, črne gradnje se porušijo pa še posebej na slovenskem ozemlju,.. pa še čudn se mi zdi ker niso most zgradil čez noč.......
crnobog@hotmail.com
13. 07. 2006 07.56
Vse lepo in prav, ampak ni mi pa jasno, kako da se spomnijo vsi zganjat takšen cirkus okoli tega šele ko je most končan. Hrvati ga zagotovo niso postavli čez noč in vsi, ki jih most tako zelo moti bi lahko reagirali že veliko, veliko prej.
primoz.krisper@siol.net
13. 07. 2006 07.44
Menim, da bi moral Rupel naročiti podiranje take črne gradnje, tako, kot hrvatje počnejo z našimi gradnajmi v Istri.