Slovenija

Sporne pacientove pravice

Ljubljana, 05. 11. 2007 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, B.J.
Komentarji
1

Poslanka Cveta Zalokar Oražem meni, da je predlagan zakon o pacientovih pravicah slab, saj bolnikom ne bo koristil.

Ministrica se bo na predlog odzvala jutri, saj je danes na sestanku z direktorji slovenskih zdravstvenih domov.
Ministrica se bo na predlog odzvala jutri, saj je danes na sestanku z direktorji slovenskih zdravstvenih domov. FOTO: POP TV

Predlog zakona o pacientovih pravicah, ki je v drugi obravnavi v DZ, je po mnenju poslanke Zares Cvete Zalokar Oražem neprimeren za nadaljnjo obravnavo, zato bo na petkovi seji odbora za zdravstvo predlagala umik predloga zakona z dnevnega reda. S takim zakonom si bolniki ne bodo mogli pomagati, je dejala Zalokar Oražmova in dodala, da je napačna sistemska zasnova zakona. Na ministrico za zdravje Zofijo Mazej Kukovič pa poslanka apelira, da do petka razmisli o umiku zakona.

"Zakona ni mogoče udejanjiti"

Po mnenju Zalokar Oražmove takšen zakon ne bo v korist bolnikov in več let ne bo zaživel, saj ga je težko udejanjiti. Poslanka Zares je poudarila, da je do zakona kritična strokovna javnost, varuhinja bolnikovih pravic Majda Žezlina in številna društva. Negativno mnenje pa je k predlogu zakona sprejel tudi državni svet.

Zakodnodajno-pravna služba DZ v mnenju ugotavlja, da je zakon slab, popravljena pa naj bi bila več kot polovica členov, je pojasnila Zalokar Oražmova. Zakonodajno-pravna služba naj bi po poslankinih besedah v 23 strani dolgem mnenju zapisala, da so zakonske rešitve neprimerne, zavajajoče, pravno sistemsko sporne, nejasne, nedodelane.

„Veliko babic 'kilavo' dete“

Zaloka Oražmova se je zavzela za dva ločena zakona; zakon o bolnikovih pravicah in zakon o varuhu bolnikovih pravic. Varuh bolnikovih pravic mora biti po mnenju poslanske skupine Zares neodvisen, brez vpletanja vlade, ministrstva in zdravstvene blagajne. Ob tem je poudarila, da se v Zares ne strinjajo tudi z nazivom pacientove pravice.

V skladu z zakonskim predlogom naj bi delovala 75-članska državna komisija, ki bi delovala na področju bolnikovih pravic, to pa je po mnenju poslanke Zares neprimerna rešitev, saj bolniki potrebujejo neodvisnega in samostojnega varuha bolnikovih pravic. Neprimerno je, da vlada nadzira kršitve bolnikovih pravic, je dejala Zalokar Oražmova.

Predlog zakona pa predvideva tudi, da bodo na regijskih zavodih za zdravstveno zavarovanje delovali zastopniki. Taka rešitev ni prava, je prepričana poslanka, saj je zavod lahko tudi kršitelj bolnikovih pravic. Po mnenju Zares bi morala država brezplačno zagotoviti varstvo bolnikovih pavic, predlog pa predvideva, da bodo bolniki sami krili stroške postopkov za uveljavitev svojih pravic.

"Če bo ministrica prebrala mnenje zakonodajno-pravne službe, DS in Majde Žezlina, potem ji ne preostane drugega kot umik zakona," je dejala Zalokar Oražmova. Novi predlog je po poslankinem mnenju lahko pripravljen v mesecu dni.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

victoriosus
05. 11. 2007 16.19
Ta vlada je uvedla pri varuhu človekovih pravic nekakšnega "podvaruha", ki skrbi za pacientove pravice. Zalokarjeva pa prej ni v 12 letih NIČ v to smer naredila...