Slovenija

Sporne direktorske plače

Ljubljana, 27. 12. 2006 14.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pri obračunu plač direktorjev in članov uprav v javnih podjetjih je računsko sodišče ugotovilo nepravilnosti.

Računsko sodišče je ugotovilo, da bi morala vlada to področje ustrezno urediti s sistemskim zakonom, na kar jih opozarjajo že tretjič
Računsko sodišče je ugotovilo, da bi morala vlada to področje ustrezno urediti s sistemskim zakonom, na kar jih opozarjajo že tretjič FOTO: POP TV

Računsko sodišče je pri reviziji o pravilnosti obračunavanja plač direktorjev in članov uprav za leto 2005 v javnih podjetjih, izvajalcih gospodarskih javnih služb ali družb v večinski državni lasti ugotovilo vrsto nepravilnosti. Kot je dejal predsednik sodišča Igor Šoltes, bi morala zato vlada to področje ustrezno urediti s sistemskim zakonom. Na ustrezno zakonsko ureditev je sodišče letos sicer že opozarjalo.

Računsko sodišče je med revidiranimi podjetji, ki so v večinski državni lasti (DARS, Luka Koper, Aerodrom Ljubljana, Kostak in Komunala Nova Gorica), mnenje s pridržkom izreklo zgolj DARS, ki je izplačal za 516.000 tolarjev izplačil v neskladju s sklenjenimi pogodbami, je pojasnil vrhovni državni revizor Samo Jereb. DARS je zato dolžan pripraviti odzivno poročilo.

Največje neskladje plač pri Energetiki Ljubljana

Računsko sodišče občinam priporoča, da sledijo merilom v sklepih vlade, in sicer da je osnovna plača direktorjev javnih podjetij določena glede na velikost podjetja, da plača za poslovno uspešnost temelji na določenih kriterijih, da je obvezna pridobitev soglasja župana pred podpisom pogodbe o zaposlitvi z direktorji javnih podjetij ter da se v merilih opredelijo oz. omejijo druge vrste izplačil. Jereb je pri slednjem izpostavil predvsem dodatek na delovno dobo, ki v zakonodaji ni omejen in v zvezi s katerim že gredo razmišljanja, da bi višina tega dodatka nadomestila izgubo zaradi omejitve osnovne plače.

Pri občinah, ki so lastnice javnih podjetij, je sodišče ugotovilo, da razen Ljubljane te še niso ustanovile skupnega ustanoviteljskega organa, pet občin pa še ni določilo merila za določitev plač direktorjev javnih podjetij. Murska Sobota je to storila letos, Ljubljana pa že lani, a je njihovo uporabo odložila v leto 2006. Tri občine so merila sprejele, a jih razen Maribora niso prilagodile spremembi zakona o lokalni samoupravi. Zato je računsko sodišče pozitivno mnenje izreklo le Mestni občini Maribor.

Med desetimi revidiranimi javnimi podjetji je plača direktorja kar v osmih presegala plačo župana občine; skupen znesek presežkov znaša 21,7 milijona tolarjev. Največje neskladje je sodišče ugotovilo pri Energetiki Ljubljana, kjer je letna plača direktorja od županove večja kar za 8,28 milijona tolarjev. V neskladju s pogodbami je bilo izplačanih nekaj manj kot štiri milijone tolarjev prejemkov direktorjev, od tega nekaj več kot 500.000 tolarjev v podjetjih v večinski lasti občin.

Na podlagi ocenjenih nepravilnosti je tako računsko sodišče pozitivno mnenje izreklo le podjetju Kenog iz Nove Gorice, mnenje s pridržkom so si prislužile Javne naprave Celje, osem preostalih javnih podjetij - Komunala Koper, Komunala Murska Sobota, javni komunalni podjetji Dravograd in Slovenj Gradec, Snaga Maribor, Komunala Kranj, Energetika Ljubljana in Komunalno podjetje Velenje - pa je dobilo negativno mnenje.

Aerodrom Ljubljana: Povprečna plača kar 45 milijonov


Kot ugotavlja računsko sodišče, so plače direktorjev oz. članov uprav najvišje v petih podjetjih v večinski državni lasti, kjer ni omejitev plač. Močno izstopa Aerodrom Ljubljana, kjer znaša povprečna plača člana uprave 45 milijonov tolarjev. "Aerodrom je četrto največje podjetje, medtem ko so plače največjega med revidiranimi podjetji, DARS, šele četrte po vrsti," je pojasnil Jereb in dodal: "Nadzornemu svetu družbe zato priporočamo, da preveri, ali je plača člana uprave res skladna z obsegom poslovanja."

Računsko sodišče je v odzivnih poročilih zahtevalo, da prejemniki vrnejo vsa izplačila, ki niso imela pravne podlage v sklenjenih pogodbah. "1,53 milijona tolarjev teh izplačil je bilo že vrnjenih med samo revizijo, vrniti pa je treba še 1,89 milijona tolarjev izplačil," je zatrdil Šoltes. Jereb je pojasnil, da se omenjenih 1,89 milijona tolarjev nanaša na odzivni poročili Komunale Koper in Komunale Kranj. V osmih revidiranih podjetjih pa je sodišče zahtevalo, da po sprejetju meril za izplačilo plač direktorju ta merila v 90 dneh prilagodijo s sklenjeno pogodbo o zaposlitvi.

Kot je zatrdil Jereb, je DARS že v postopku revizije vrnil 151.000 tolarjev, na podlagi odzivnega poročila pa je dolžan vrniti še 365.000 tolarjev. Od občin, ki skupnega ustanoviteljskega organa še niso ustanovile, je sodišče zahtevalo, da to storijo v roku 80 dni, v tem času pa je treba tudi bodisi določiti bodisi uskladiti merila za določitev plač direktorjem javnih podjetij.

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ugrica
01. 01. 2007 11.13
Da so plače uprave in direktorjev previsoke mi državljani že dolgo vemo.G.Viranta je treba pozdraviti,da se je tega problema res lotil.Nedopustno je,da ima direktor ,ki podjetje spravi v stečaj plačo neokrnjeno in celo bolše od tistih,ki poslujejojo pozitivno.
victoriosus
28. 12. 2006 16.34
Ernest, se popolnoma strinjam s tabo.
Buucka
28. 12. 2006 15.34
victoriosus če si zdravnik te je pa res lahko SRAM kar si napisal sploh drugi odstavek.....za take izjave bi pa mogu odgovarjat SRAMOTA
ernest83
28. 12. 2006 15.29
Plače treba vsem zvišat, nikomor znižat (razen tem, ki res pretiravajo). Kolk pa dobi en zdravnik, ko (končno) začne delat? Sej ne vem točno, ampak ni spet tolk...proti nekomu ki se s srednjo šolo in dobrimi vezami privleče nekam v državno službo ali podjetje. Dokler zdravnik dobi prvo plačo, ima tist 8 let delovne dobe, par vrnjenih posojil in še kaj, zdravnik pa že skoraj v srednjih letih in brez ficka.
victoriosus
28. 12. 2006 13.25
Limonca, razmerij v podjetjih ne poznam, podpiram pa tvoje stališče. S_slovenec, dejansko me preseneča toliko ignorance v eni sami osebi. Res me je groza, da nekateri res tako mislite. A si slep, al samo strašansko debilen? Najprej: v medicini ni raziskav s strani zdravnikov? Medicina je odvisna od... tebe? za napredek? Samo naprave štejejo? Kaj pa diagnostika, nove metode zdravljenja...? MIslim, spoštujem, da si neizobražen, ok, pač nisi mogel ali nisi hotel it na faks, ampak ne moreš takih ven metat. Veš kaj? Če se boš kdaj pojavil v moji ali kakršnikoli ambulanti, daj, povej, da si na forumu ta S_slovenec. Če imaš kaj jajc, boš tudi nam v obraz povedal, kaj si misliš. Sploh preden te operiramo ali ti določimo zdravljenje. Presran boš, kot vedno in povsod, ker se gre za tvoje življenje v naših rokah. Takrat bi te videl, kako si pameten.
limonca4
28. 12. 2006 12.40
Še to: Tisti, ki prejemajo modre kuverte, pa ven iz službe, kaj šele dobro plačilo.
limonca4
28. 12. 2006 12.27
Victoriosus, prav imaš, čim bolj odgovorno delo imaš, tem višjo plačo naj imaš (seveda mislim na zdravnike, pilote ter uspešne menedžerje). S tem se res strinjam. Žal pa ni tako vsepovsod (vsaj pri nas v firmi ne). Moram priznati, da je pri nas v firmi par takih, ki ima manj odgovorno delo in srednjošolsko izobrazbo, višjo plačo kot marsikateri delavec na odgovornem mestu (in jaz). No, jaz pa pravim: Valetudo bonum optimum.
Buucka
28. 12. 2006 12.14
na žalost si mnogo naših zdravnikov preprosto ne zaslužijo visokih plač....victoriosus kdaj je pa že kakšen naš zdravnik ODGOVARJAL za kakšno malomarnost? je veliko primerov k so zdravniki po domače povedan zašuštral nekoga sam za to ni nikol odgovarjal, ker sami sebe ščitite kot kočevske medvede...pa še malo bolj človeški bi lahko bli ne pa da ko prideš na klinični center se obnašajo do tebe kot da si eden navaden računalnik!
s_slovenec@hotmail.com
28. 12. 2006 12.04
Še nekaj, dokazano da so zdravniki v javni upravi hote/nehote najbolj koruptivni člen, kateremu se tudi računsko sodišče še ni kaj dosti približalo :))) Se pa zahvaljujem komentarju victoriosusa, da sem dobil povratno informacijo, kaj si zdravniki mislijo o državljanih. Tudi razumem sedaj njihovo obnašanje do pacientov :))
Tacka@hotmail.com
28. 12. 2006 11.58
Jaka pravi : "Ne strinjam pa se, da zdravniki ne bi smeli biti dobro plačani. Oprosto, gre za, po mojem mnenju, najbolj zahteven in odgovoren poklic, saj so v vprašanju človeška življenja. Mnogi managerji pa so pri nas mnogo preveč plačani. Dejstvo je, da bi morali zaposleni biti dobro plačani, ne glede na svoj položaj v podjetju, saj bodo s tem bolj zadovoljni, raje bodo prišli na delovno mesto. Pomembno je, da imajo zaposleni možnost prejeti nagrado ali stimulacijo za dobro opravljeno delo. " Ja, se strinjam - dobro plačilo za dobro delo. Ampak, še vedno ostaja vprašanje - kaj in koliko je DOBRA PLAČA ? V javnih ustanovah, državnih firmah ? Da bodo takole talali MOJ denar ? Za hudiča - razmerje 1:60 ???!!! Ali drugače, en inženir ima recimo 300K za zahtevno delo.. njegov big-boss pa NEKAJ MILIJONOV ? Da je tako bolj priden, deloven, brihten.. ?!! Saj bi mi šlo na smeh, če me ne bi grabila togota !
s_slovenec@hotmail.com
28. 12. 2006 11.51
victoriosus, takšnega idiota pa še ne. Da ne omenim da še nisem videl tako majhne oziroma neznatne samokritičnosti. Še toliko neumen si, da se jasno vidi da si v tej panogi. Vsaka panoga ima neke floskule. Menedžerji govorijo o neki svetovni odgovornosti, zdravniki o neki svetovni odgovornosti, sodniki o neki svetovni odgovornosti itd. Pa vsi vsakodnevno vidimo da temu ni tako. Vsaj pri nas še nisem videl kaznovanega menedžerja. Jasno nam je kako se uveljavlja ali kaznuje odgovornost zdravnikov, ki tako delajo v ekipah, če pa že gre kaj po zlu, pa tako niso krivi niti kaznovani, saj se tožniki pač ne spoznajo. Da o zdravniški zbornici ne bi kaj rekel . O sodnikih, da morajo imeti visoke plače, da ne bi bili koruptivni. Pa saj vsi državljlani ne smemo biti koruptivni, zato imamo policijo in druge inštitucije. Pa naj te inštitucije gledajo pod prste sodnikom, pa tudi ob nižjih plačaj ne bodo koruptivni. To o ne vem kakšnem šolanju zdravnikov pa raje ne bi :))) Dandanes vsako teslo ve, da se stvari na vseh področjih hitro spreminjajo in razvijajo. To morda edino manj velja za humanistične vede. Ali drugače, npr. na področju tehničnih in naravoslovnih ved in znanj ti VICTORIOSUS ne boš mogel študirati manj kot zdravniki :))) Kvečjemu več, in to celo življenje ne pa teh par let ki jih omenjaš za zdravnike :))) Pa še to, kaj bi le delali zdravniki, če ne bi razvijali vedno nove tehnično dovršene naprave :)) Z nožem bi okrog letali :)))
victoriosus
28. 12. 2006 11.34
Upam, da zadnjič berem o "previsokih" plačah zdravnikov. Noben študij nima 6 letnega programa, sekundarijat obvezna specializacija (dodatnih 6 let). Veš, da lahko zdravimo tvojo leno rit študiramo več kot desetletje, in ne govorimo o FDV, ki ima vse izpite v enem mesecu in se da pogrnt edino po štengah. Plača zdravnika je primerno višja. In še prenizka, ker je odvisno od nas, ali bo človek preživel ali bo umrl. Če umre, moramo MI prevzeti odgovornost. Če ga serje in zanosi, pol hoče abort, ha, to je itak lahka zadeva, ker otroka itak zdravnik ubije! Veselo na delo in splavit! Saj tako ali tako MI nosimo breme odgovornosti in, nenazadnje, otroka na vesti. Da ne omenim dežurstev. Na Sveti večer je bil moj oče dežuren. Na Silvestrovo bodo 3 zdravniki dežurni (na 1 zdravstveni dom) in zdravstveni delavci. Dežurstva podnevi, ponoči, ob vikendih.... in ti, s_slovenec, bi rad videl, da se v zdravstvu dobijo MANJŠE plače? Kdaj si ti imel toliko odgovornosti na kupu? Solit se pejt! Ali pa delat! Kaj se cmeraš, kdo dobi PREVISOKO plačo? SAM DELAJ, DA BOŠ SAM DOBIVAL VIŠJO PLAČO! Žal tipična slovenska fovšija, ko ima sosed kravo, in bi ti raje videl, da mu crkne, kot da bi sam kaj naredil, da bi bila tvoja krava lepša in debelejša. Ja, sam ne bi nič za svoj napredek... sam da gre ostalim slabše. NAREDI NEKAJ, BUDALO!
s_slovenec@hotmail.com
28. 12. 2006 11.18
Jaka37, vse ima svojo ceno. Problem je, da ceno definiramo ljudje. In to tudi je razlog, da so v družbi nepravične delitve denarja oz. nagrajevanja. V nobenem primeru ni opravičljivo, da si nekdo sam postavlja merila uspešnosti. Ne na osebnem nivoju in ne niti na nivoju panoge. Nikakor ni opravičljivo, da nekdo služi težke milijone, oziroma da služi npr. 100x več kot kdorkoli, če se gleda oz. ocenjuje njegovo sposobnost in vložek dela. Saj ni Einstein niti Samson, da bi toliko več naredil. To so čisti felerji sistema, ki ne vodi na daljši rok niti do boljšega življenja niti do tega, da bi vsi v sistemu imeli motivacijo bolje in več delati. Kar se sodnikov tiče, je na žalost samo en problem. tudi če bi ga rešili, ne bi rešili celotnega problema oz. izkoriščanja v kapitalizmu. Verjetno bomo morali iskati oz. razviti nov sistem, ki bo tako učinkovit kot kapitalizem in hkrati pravičen do vseh :)
jaka37
28. 12. 2006 10.12
s_slovenec . V nekaterih stvareh se celo strinjam s tabo. Ne strinjam pa se, da zdravniki ne bi smeli biti dobro plačani. Oprosto, gre za, po mojem mnenju, najbolj zahteven in odgovoren poklic, saj so v vprašanju človeška življenja. Mnogi managerji pa so pri nas mnogo preveč plačani. Dejstvo je, da bi morali zaposleni biti dobro plačani, ne glede na svoj položaj v podjetju, saj bodo s tem bolj zadovoljni, raje bodo prišli na delovno mesto. Pomembno je, da imajo zaposleni možnost prejeti nagrado ali stimulacijo za dobro opravljeno delo. Kar pa se managerjev tiče bi pa bilo potrebno, če bi bili tudi sami managerji tako sposobni (razen svetlih izjem), uvesti plačilo po učinku. Kar nekaj managerjev vodilnih svetovnih podjetij je plačano odlično (miljonske in miljardne vsote), kljub temu, da so plačani po učinku. Vsak naj dobi toliko, kolikor naredi. Potrebno je uvesti zgolj in samo merila. Znotraj podjetij to ne bo problem, saj se za merilo lahko vzame parametre, zadovoljstva zaposlenih, rast podjetja, dobiček in še kaj bi se našlo. Dam pa popolnoma prav vladi, ki je želela na tem področju narediti red, predvsem med sodniki, a so gospe (ker žal prevladujejo) in gospodje iz sodstva sklenili, da to pa ne bo šlo. Torej so sami določili nekaj. Sramota in potem imamo še ljudi, ki zagovarjajo sodstvo samo zato, ker nasprotuje vladi. DOkler bo tako, ne bo pravičnega plačevanja.
Buucka
28. 12. 2006 09.45
dobr napisano s_slovenec, zdej me pa zanima kje so zdej tisti k tok podpirajo SDS;LDS..... kaj so te veljaki prej al pa zdej naredil da ne bi bilo takih razlik med plačami? popolnoma NIČ!! tok v uspešnosti vseh dosedanjih vlad, nam delavcem bi najraj vzel vse dodatke....sami si pa potalajo tok denarja v enem mescu, ki ga delavec ne vid cel svoj živlenje! no podporniki janše kaj je naredu janša za to da bojo imel te njegovi prijatelji manjše plače?
limonca4
28. 12. 2006 09.21
S-slovenec, se popolnoma strinjam s tabo. P.S.: Če bi imeli res marljive sodnike, sodnih zaostankov ne bi bilo. Zato je moje mnenje tudi, da so sodniki preeeeeedobro plačani.
s_slovenec@hotmail.com
28. 12. 2006 09.08
Takšni ljudje in takšen izkoriščevalski režim obstaja tako dolgo, dokler se množica ne "zbudi" in pride k pameti. To niso nobeni bogovi, so pa ljudje, ki jih je ustvaril izkoriščevalski kapitalizem. Temu se bi morali vsi upreti. Nobeden na svetu ne opravlja tako pomembnega dela ali dela, ki ga ne bi drugi znali opravljati tudi bolje, da bi si zaslužili 20x višjo plačo. Zbiranje bogastva v roki preščice ni razlog v njihovi sposobnosti ali delovnosti :), ampak v luknjah in napakah sistema, ki dopušča takšno kanaliziranje sredstev. Logično na primer tudi ni, da nek igralec služi na filmih miljone USD. To se dogaja zaradi sistema, ki ni pravičen. Vsaj v naši državi so tako popolnoma zgrešena plačna razmerja, ki bodo zanesljivo pripeljala do velikih notranjih sporov in nevarnih obračunov. Menedžerji se nagrajujejo kar po svojem občutku in še premalo dobijo :))) Če gre kaj narobe, se pač lotijo drugega posla (plače naj bi bile visoke, zaradi odgovornosti :))))) Sodniki in zdravniki :))) Sodniki sklenijo, da se jim plača ne more nižati :))) Zdravniki hočejo biti plačani za vsako minuto svojega dela :))) In drugi ? Srečni smo če imamo službo in če lahko delamo, pa tudi če napol ali 3/4 zastonj. In to je učinkovita družba? morda nekaj časa, potem pa bo počilo. Saj bo mnogo nezadovoljnih in zelo malo zadovoljnih.
limonca4
28. 12. 2006 08.42
Noroooooo! Povprečje 45 mio, jaz pa kljub fakultetni izobrazbi (razmišljam celo o magisteriju, ampak to je takoooooo dragoooooo) zaslužim bruto še ne 3 mio, o božičnicah in 13. plačah pa samo sanjam. Madonca, kaj si lahko privoščiš s toliko denarja!!!! *o* Jaz ne morem nič, sicer ne bi vozila avta iz prejšnjega stoletja. He he he he =)))) Je ena stara kripa. =)) Xmithca, izgleda, da so nadbogovi. =))))
xmitcha@hotmail.com
28. 12. 2006 08.01
Saj ni res , pa je . 45 mio povprečje ? To pomeni, da ima predsednik lahko 60 mio ? 5 mio na mesec ? Ali so to bogovi ali kaj ?!!
ivo55
28. 12. 2006 06.29
Vse skupaj potrjeje dejstvo, da nad javno porabo ni konkretnega nadzora - ko se nepravilnosti ( v resnici zlorabe ) ugotovijo pa naš slavni sistem za ugotavljanje in možnosti ptitožb poskrbi za zastaranje. itd.. Ljudje takšno delovanje izbrancev je možno sprermeniti samo s tem, da davkoplačevalci terahamo znižanje davkov in prispevkov njmanj za polovico. Civilna iniciativa pa naj se enkrat že potrudi za organizacijo referenduma, ki bo prinesel neko korist in svetlobo narodu, ki postaja vsebolj podoben ekonomskim sužnjem.