Slovenija

Sporna menjava zemljišč

Ljubljana, 10. 11. 2005 13.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sklad kmetijskih zemljišč je zamenjeval zemljišča, ki niso bila last sklada.

Marja Majer Cuk
Marja Majer Cuk FOTO: Dare Čekeliš

Nadzornica sklada kmetijskih zemljišč Marija Osvald je prepričana, da je direktorica sklada Marja Majer Cuk na lastno pest speljala zamenjavo zemljišča, ki naj bi bilo vredno precej več kot je zanj iztržil sklad. 

Cukova trdi, da je bila menjava speljana pravilno. Gre pa za zemljo, ki sploh ni bila last sklada, temveč se zanjo še vedno borijo denacionalizacijski upravičenci. Zemljišče, ki ga je sklad ocenil na slabih 13 milijonov tolarjev, je novi lastnik zastavil za hipotekarni kredit v višini slabe pol milijarde tolarjev. 

Zemljišča z začasnim šefom

Mandatno-volilna komisija državnega zbora je na z 11 glasovi za in 4 proti podprla imenovanje Sergija Daolia za vršilca dolžnosti direktorja Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS. Ko ga bo imenoval tudi državni zbor, bo Daolio, ki trenutno opravlja naloge vodje kabineta ministrice za kmetijstvo, sklad vodil največ eno leto.

Nov začasni direktor sklada je 'desna roka' ministrice kmetijstvo Marije Lukačič
Nov začasni direktor sklada je 'desna roka' ministrice kmetijstvo Marije Lukačič FOTO: POP TV

Imenovanje "začasnega" direktorja sklada je posledica nepreklicnega odstopa dosedanje direktorice Marje Majer Cuk s 1. novembrom letos. Kot je pojasnila, je odstopila zaradi osebnih in zdravstvenih razlogov.

"Z imenovanjem vršilca dolžnosti direktorja se bomo izognili kakršnim koli situacijam, v katerih bi ne imeli bodisi ustreznih podpisnikov ali bi ne mogli odločati o stvareh, o katerih lahko odloča samo s strani državnega zbora imenovan vodja sklada,"
je pojasnil državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Franc But.

Nasprotovali opozicijski člani

Nekdanja direktorica Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS Marja Majer Cuk je danes v sporočilu medijem zapisala, da je bila domnevno sporna menjalna pogodba, ki jo je v sredo obravnaval nadzorni odbor sklada, speljana v skladu z vsemi predpisi in zakonskimi določili. Leta 2002 jo je potrdila upravna enota in bila je notarsko overjena, zato so po mnenju Majer Cukove vse očitane nepravilnosti "popolnoma neutemeljene". Cukova se je odzvala tudi na izjavo prve nadzornice sklada Marije Osvald, češ da obstaja sum oškodovanja države za dva milijona evrov. Cukova trdi, da gre za "izmišljotino" Osvaldove.

Imenovanju Daolia za vršilca dolžnosti direktorja sklada so nasprotovali člani komisije iz vrst opozicijskih LDS in SD. Miran Potrč (SD) iz vladnih pojasnil ni imel možnosti, da bi si ustvaril oceno o kandidatu, "zato naj vlada zanj prevzame polno odgovornost". Da je o kandidatu premalo podatkov, je prepričan tudi Jožef Školč (LDS). V zvezi z imenovanjem Daolia ima resen pomislek tudi Borut Sajovic (LDS), saj je "ta gospod ministričina desna roka", kar pomeni, da se bo na področju sklada nadaljevala "kontinuiteta, ki se je pokazala kot slaba".

Po mnenju Franca Sušnika (SDS) je vlada podala podrobno predstavitev kandidata z vsemi referencami. Da kaže čim prej imenovati vršilca dolžnosti, je prepričan Alojz Sok (NSi), ki je kot predsednik parlamentarnega odbora za kmetijstvo napovedal, da bo najbrž že na decembrski redni seji državni zbor obravnaval poročilo o delu sklada, ko bo računsko sodišče opravilo revizijo poslovanja sklada.

"S svojimi predvsem skladiščnimi izkušnjami bo kandidat težko reševal pravna vprašanja na skladu," je še dejal Jakob Presečnik (SLS), ki se je zavzel za čimprejšnje imenovanje "ta pravega" direktorja.