Slovenija

Sporazum sprožil polemike

Ljubljana, 28. 11. 2007 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada je pobudo o sporazumu med Slovenijo in Vatikanom o verski duhovni oskrbi v obrambnih silah umaknila iz dnevnega reda.

Predlagani novi sporazum naj bi urejal organizirano versko oskrbo katoliških pripadnikov obrambnih sil, policije in zapornikov katoliške veroizpovedi.
Predlagani novi sporazum naj bi urejal organizirano versko oskrbo katoliških pripadnikov obrambnih sil, policije in zapornikov katoliške veroizpovedi. FOTO: Kanal A

Poslanska skupina SNS se v izjavi za javnost sprašuje, kaj bo prinesel naslednji sporazum med Slovenijo in Vatikanom o verski duhovni oskrbi v obrambnih silah in policiji ter v zavodih za izvrševanje kazenskih sankcij, ki naj bi ga "že nekaj časa v tajnosti pripravljala" vlada. Ob tem vlado sprašuje, "od kdaj ima mandat, da se na področju meddržavnih sporazumov odloča namesto zakonodajne veje oblasti". Kot poudarja SNS, bi meddržavne sporazume moral potrditi državni zbor.

Kot je v izjavi zapisala poslanka SNS Barbara Žgajner Tavš, bo po pričakovanjih predlog omenjenega sporazuma vlada danes potrdila, da ga bo premier Janez Janša lahko v četrtek ob obisku ponudil Vatikanu, "verjetno kot eno zadnjih dejanj, preden vladajoča koalicija izgubi moč in oblast, ki bo pripomoglo k še dodatnemu širjenju lovk RKC v Sloveniji".

SD: Za kakšen sporazum gre?

Poslanska skupina SD je danes na vlado naslovila poslansko vprašanje v zvezi s pobudo za sklenitev sporazuma med Slovenijo in Svetim sedežem. PS SD sprašuje vlado, za kakšen sporazum gre - za sporazum s Slovensko škofovsko konferenco ali mednarodno pogodbo s Svetim sedežem -, kakšna je njegova vsebina in zakaj je sploh potreben.

Ta sporazum je po mnenju SNS "verjetno kot eno zadnjih dejanj, preden vladajoča koalicija izgubi moč in oblast".
Ta sporazum je po mnenju SNS "verjetno kot eno zadnjih dejanj, preden vladajoča koalicija izgubi moč in oblast". FOTO: POP TV

PS SD od vlade zahteva, da pred odločitvijo o sklenitvi takega sporazuma, pred določitvijo njegove vsebine in še posebej pred začetkom pogajanj s Svetim sedežem osnutek sporazuma predloži v razpravo in potrditev DZ. Zahteva tudi tudi sklic nujne seje Odbora DZ za zunanjo politiko (OZP).

"Očitno je, da hoče Janša papežu prinesti darilo,"
je dejala poslanka SD Darja Lavtižar Bebler. Če bo premier tak sporazum obljubil v Vatikanu, bo namreč po njenem mnenju DZ težje samostojno in suvereno odločal o tem vprašanju, tako kot mu sicer pritiče. Navsezadnje gre tudi za kredibilnost države navzven, je poudarila.

Zares: Ustanavljanje policijske škofije

Poslanka Zares Majda Širca v odprtem pismu vlado, ali je sprejemljivo predlog sporazuma z Vatikanom predstavljati pogajalskim partnerjem, še preden je izhodišča potrdil državni zbor.

"Očitno je, da hoče Janša papežu prinesti darilo," je dejala Lavtižar Beblerjeva.
"Očitno je, da hoče Janša papežu prinesti darilo," je dejala Lavtižar Beblerjeva. FOTO: POP TV

Kot je poudarila poslanka, naj bi namreč premier Janša ob obisku Italije in Svetega sedeža v četrtek Vatikanu predstavil predlog sporazuma kot pogajalsko izhodišče, še preden je bil ta predstavljen in obravnavan v državnem zboru.


LDS: Ločnica med državo in RKC ni jasna

Poslanec LDS Aleš Gulič je glede pobude za sklenitev sporazuma med Slovenijo in Svetim sedežem danes dejal, da "gre za nadaljevanje vladne in koalicijske politike v odnosu do rimskokatoliške cerkve (RKC), s katero se skuša vse bolj zamegliti ločnico med državo in RKC".

Glede na to, da Janša nosi v Vatikan predlog sporazuma, ki ga DZ ni obravnaval, se sprašujemo, kaj je vsebina sporazuma. Hkrati imamo tudi težave, da je predlagani sporazum pripravljen na hitro, zadnjo sekundo, in tudi brez smiselne obravnave odborov DZ. Bojimo se, da se ustanavlja policijsko-vojaška škofija, da gre za državo v državi, da se sporazum podpisuje brez splošnega soglasja," je v današnji izjavi poudarila poslanka poslanka Zares Majda Širca.

Sporazum se sicer sklicuje na vatikanski sporazum iz leta 2001, v tem sporazumu pa je po besedah Guliča "zelo jasno, da država Slovenija plačuje vse, ki jih zaposluje ordinariat". Poslanec je še ocenil, da je obrazložitev sporazuma "zelo medla".

Jerovšek: Nasprotniki sporazuma slabijo ugled Slovenije

Poslanec SDS Jožef Jerovšek je v izjavi za medije dejal, da gre pri nasprotovanju pobudi za sklenitev sporazuma med Slovenijo in Svetim sedežem za poskus slabitve ugleda države v času pred njenim predsedovanjem Evropski uniji. Prav tako je prepričan, da nasprotniki pobude s svojim ravnanjem škodijo slovenskim interesom.

Jerovšek je pojasnil, da "je začetnica gonje zoper sporazum očitno SD".

Jerovšek meni, da gre pri nasprotovanju sklenitve sporazuma za poskus slabitve ugleda države v času pred njenim predsedovanjem EU.
Jerovšek meni, da gre pri nasprotovanju sklenitve sporazuma za poskus slabitve ugleda države v času pred njenim predsedovanjem EU. FOTO: POP TV

Na Jerovškove izjave se je odzval poslanec SD Aurelio Juro. Kolega Jerovšek nas neizprosno obtožuje spočetja "gonje" zoper ta sporazum, "uporabe metode delitev in kulturnega boja", "sprožanja verske nestrpnosti", "nasprotovanja človekovim pravicam in temeljnim svoboščinam", "poizkusa slabitve ugleda države v času pred njenim predsedovanjem Evropski Uniji" ter "škodovanja slovenskim interesom" in s tem kršenja sporazuma o sodelovanju parlamentarnih strank pri omenjenem predsedovanju. To je rafal izjemno grobih in težkih obtožb, ki si jih naše poslansko vprašanje vladi zagotovo ne zasluži, pa kaže na raven strpnosti, dialoške sposobnosti in zrelosti avtorja, še pravi Juri.

NSi: Sporazum potrebuje nadgradnjo

Poslanska skupina NSi je ocenila, da sporazum med Slovenijo in Svetim sedežem o pravnih vprašanjih potrebuje nadgradnjo.

"V Novi Sloveniji zagovarjamo stališče, da se mora vprašanje duhovne oskrbe v vojski, policiji in v zavodih za izvrševanje kazenskih sankcij urediti tako, kot je urejeno v številnih modernih evropskih državah," je zapisal vodja PS NSi Jožef Horvat.

Po mnenju poslanca SDS Jožefa Jerovška bi dvig statusa oskrbe v ordinariat okrepila moč Slovenske škofovske konference (SŠK) znotraj uradnih vatikanskih struktur. Ob tem je spomnil na pomen vatikanske diplomacije pri priznanju Slovenije in tudi pozneje. "Zato je vpliv Slovenske škofovske konference v Vatikanu za Slovenijo izredno pomemben," je poudaril in dodal, da imajo v številnih državah poseben ordinariat za versko duhovno oskrbo.

Po napovedih naj bi omenjeno pobudo vlada obravnavala na današnji seji, a so jo umaknili z dnevnega reda, ker še ni bila usklajena med ministrstvi. Predlagani novi sporazum naj bi urejal organizirano versko oskrbo katoliških pripadnikov obrambnih sil, policije in zapornikov katoliške veroizpovedi. V ta namen naj bi ustanovili obrambno-varnostni ordinariat, ki bi bil po pravnem položaju izenačen s škofijo in bi imel sedež v Ljubljani. Ordinariat bi vodil škof ordinarij, ki bi ga imenoval Sveti sedež. Za gmotne in prostorske pogoje ordinariata pa bi poskrbela država.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vinadap
29. 11. 2007 13.13
Naj se enkrat,Ti naši nasprotniki zavedajo,da je Slovenija posejana z tisoči sakralnimi objekti,in se naj Ti naši nasprotniki zavedajo,da bo tako tudi ostalo.V popisu leta 2002 glede veroizpovedi se je cca 70 % Slovenskih državljanov izreklo za Rimokatoliško veroizpoved,in mislim,da to tudi nekaj pomeni,čeprav opažam kaj danes dela mladina v teh vaših večjih mestih,droge,pijančevanje,pretepi,umori,pri nas na vasi je drugače,predvsem živimo v Božjem miru,in kar strese nas v začetku,ko moramo zopet iti v Ta čudna Slovenska mesta,ki je čedaljše manj podobna tisti Sloveniji,ki je nekoč bila.
andrej.rajh@ibe.si
28. 11. 2007 18.06
"selepsi.volk" ! Kje ste zasledili, da sem rekel ,da mora Cerkev molčati? Rekel sem da je pojem, ki opredeljuje ločitev cerkve od države pri nas nedefiniran in tako odprt za različne interpretacije. Navrgel sem samo idejo, da bi se lahko v izogib nevšečnostim ki jih povzročajo različne interpretacije Ustave ozrli k Francozom
Tonček Balonček
28. 11. 2007 18.05
Pa tako so zagotavljali, da ne gre za noben nov /ne/sporazum! Zakaj ga sploh rabimo? Kakšen sporazum potrebujeta dve državi, če pa je predmet tega vera in prepričanje? Le kaj naj bi imela s tem vlada ali celo država? To je več kot "ouz of date", nedemokratično, končno je Vatikan edina država na svetu, ki za svoje vernike skrbi institucionalno, kot država, kar je v današnjem svetu več kot fosilno!!
hinko.murovec@siol.net
28. 11. 2007 16.02
Težava je v tem, da se je JJ nabralo že kar nekaj zaostalih obrokov plačila Vatikanu , počasi se dvigajo tudi zamudne obresti, poskus z Petrletom, ki bi odpisal vsaj obresti je propadel in sedaj bo treba na račun vseh Slovencev dati nekaj drugega. Tipično za to pokončno vlado, koliko takih dolgov ima JJ do Hrvatov, ki lahko brez sramu in strahu širijo svoje ozemlje in to , pravno formalno na področje EU , saj končno je Slovenija del EUja. A gospod JJ & Mate ter soldat Erjavec lepo strpno gledajo na vse. Bravo vlada in vsi njeni nesposobni priskledniki, ki imajo toliko masla na glavah, da se iz njih dela norca brez škode že vsak Hrvaški pastir, da o kaplanih ne govorim. LP
neznan13@gmail.com
28. 11. 2007 15.49
selepsi.volk to bi RKC že sama do sebe morala narediti, to je njihova dolžnost, glede na njihov vpliv in njihova "dobra" dejanja. če so že toliko sranja naredili v preteklosti (in tudi sedaj) potem že ni težko župniku rečt ovcam, da grejo to narest. sicer si pa že sam povedal (pa se tega niti ne zavedaš), kakšne ovce so verniki, vse kar pove župnik, ga poslušajo in naredijo.
Prvo Bore
28. 11. 2007 15.29
selepsi.volk kateri prdstavniki vlade ?? Če je SDS, se sploh ne čudim, ker oni bi pisali hudiču, da jih reši iz godle, v kateri so sedaj ( NKBM in SIGMA ). Zakaj primanjkuje krvodajalcev ?? Zaradi tega, ker delodajalci ne želijo plačati krvodajalcem tistega dneva in tudi država je začela varčevati pri klobasah. Cerkev naj bo sama s svojimi verniki in naj pusti ostale državljane na miru. Če že prodajajo avstrijcem kompleten les, potem se naj cerkev odseli. Cerkev gleda samo na svoj žep in se jim marko j*** za vernike, ki jim obljublja posmrtno življenje, medtem pa jim jemlje, koliko hoče. Še dušo bi vzela ljudem, če bi se dala prodat hudiču
selepsi.volk@gmail.com
28. 11. 2007 15.15
aja no pa še nekaj. A veste kaj pomeni v Sloveniji, da je cerkev ločena od države. Pomeni, da se cerkev poišče samo takrat, ko se jo rabi. En nazoren primer. V Sloveniji je začelo primankovati krvi, torej premalo krvodajalcev. Veste kaj so naredili naši državni predstavniki?! Vsem duhovnikom so poslali pisno prošnjo, če lahko nagovorijo ljudstvo in jih pozovejo k darovanuju krvi. Aha tokrat je bila pa cerkev dobra...
selepsi.volk@gmail.com
28. 11. 2007 15.11
no izgleda andrej.rajh, da očitno ne veste kaj pomeni po francoski revoluciji "cerkev ločena od države"! Do takrat je imela cerkev oblast in so razni cerkveni funkcionarji imeli v rokah tudi vajete oblasti. Po francoski revoluciji pa je cerkev ločena od države in to pomeni, da ne moreš biti hkrati cerkevni in državni voditelj! Torej cerkev nima več oblasti v svojih rokah. Ampak to pa NE pomeni, da cerkev ne sme izraziti svojega mnenja...
andrej.rajh@ibe.si
28. 11. 2007 14.53
V Sloveniji bi morali točno določiti (tako kot npr. v Franciji) kaj pomeni, da sta Cerkev in država ločeni. Določilo, ki je zapisano v Ustavi je preveč ohlapno in dopušča različne interpretacije. Mogče bi bilo smiselno kar prepisati določila iz francoske ustave, ki je mati sekularizma
Matej Rojc
28. 11. 2007 14.37
Ja spet ni JJ nič kriv :)))) Zadnji čas da gredo z oblasti.