Slovenija

Spopad novinarjev Maga in Dela

Ljubljana, 10. 10. 2005 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Novinarji dveh medijev si niso enotni glede imenovanja Slivnika v upravo Dela in nakupa revije Mag.

Lastniki Dela so Slivnika predlagali za člana uprave
Lastniki Dela so Slivnika predlagali za člana uprave FOTO: POP TV
Pod izjavo so se pri Magu podpisali Janez Markeš, Danilo Slivnik, Silvester Šurla, Ivan Puc, Stanislav Kovač, Nenad Gluecks, Brigite Ferlič Žgajnar, Blanka Grašič, Igor Kršinar, Elvira Miše in Polona Šeško.

Novinarji Maga protestirajo zoper izjavo novinarjev Dela, ki nasprotujejo imenovanju odgovornega urednika tednika Mag Danila Slivnika za člana Delove uprave in nakupu revije Mag. Do mnenja imajo sicer novinarji pravico, vendar pa se očitno skušajo vmešavati v poslovno politiko podjetja, poslovanje lastnikov pa je formalno ločeno od uredništva, so zapisali Magovi novinarji. Upajo, da če pride do prevzema Maga, ta "eksces" ne bo pokvaril morebitnega dobrega sodelovanja z drugimi novinarji v podjetju Delo. 

Avtonomija in pravilo nevmešavanja med uredništvi sta veljala tudi med edicijami, ki jih podjetje izdaja, zato gre v javnem stališču nekaterih novinarjev dnevnika Delo za precedens, menijo Magovi novinarji.

'Novinarji Dela žalijo novinarje Maga'

Kot skrajno žaljive, nekolegialne, tendenciozne in nesprejemljive označujejo Magovi novinarji trditve, da je Mag tednik z novinarsko vprašljivo etičnostjo in politično pristranskostjo. "Širša strokovna in laična javnost ga je v desetih letih sprejela ne le kot zgodbo o uspehu, temveč kot visoko relevanten tednik, ki je zaslovel prav po novinarski doslednosti, strokovnosti in pogumu v interpretacijah, ki jih v tranzicijskem obdobju podaljšanega medijskega enoumja drugje ni bilo mogoče prebrati. To dokazujejo številna priznanja in zanimanje, ki ga je za Mag izkazala domača in tuja javnost," so zapisali v sporočilu. 

Poleg tega naj bi se za javni napad na Mag odločili novinarji, med katerimi je bilo v minulih letih zaslediti močne sledi politične korupcije, političnega korporativizma in kadrovskega nepotizma.

Stališče Delovih novinarjev Dela razumejo kot njihovo zasebno mnenje, saj se je od njega uradno distancirala predsednica IO aktiva novinarjev Dela Ženja Leiler. Poleg tega pa Delo stališča ni objavilo na straneh svojega časopisa.

Delo kupuje Mag
Delo kupuje Mag FOTO: POP TV

Na Delu so prepričani, da gre za politično dejanje

Po mnenju članov izvršilnega odbora aktiva novinarjev in izvršilnega odbora sindikata novinarjev Dela poskus Slivnikovega imenovanja navaja na sklep, da gre za dejanje s političnim ozadjem. O nakupu Maga pa menijo, da bi bila ta naložba poslovno škodljiva za lastnike Dela ter na dolgi rok tudi za podjetje in zaposlene.

"Ker za imenovanje Slivnika kot tudi za nakup tednika Mag ni nobenih poslovnih razlogov oziroma ti govorijo kvečjemu proti, v tem vidimo poskus političnega prevzema Dela. Ta poteza bi neizbežno negativno vplivala na naklado Dela, s tem pa na ekonomsko zdravje časopisa in celotnega podjetja," so zapisali v pismu, ki so ga v petek člani obeh izvršilnih odborov poslali upravi, nadzornemu svetu, svetu delavcev in sindikatu Pergam na Delu.

Po njihovem mnenju predlagani kandidat za to področje nima potrebnih kvalifikacij, saj "gre za pomembno delovno mesto, za vodenje pomembnega dela podjetja, tovrstno imenovanje pa lahko že zato ogrozi stabilnost delovanja podjetja v celoti." 

Slivnik je predstavnik novinarstva, ki je nezdružljivo z Delovimi standardi profesionalnega, avtonomnega in neodvisnega novinarstva, menijo novinarji Dela. Dodajajo, da je na to zadnja leta pogosto opozarjal Slivnik sam, ko je kot komentator javno napadal in diskvalificiral časopis in podjetje Delo, njegove novinarje in jim odrekal profesionalnost in avtonomnost. Zdaj želi postati član Delove uprave. "Vse našteto in siceršnji družbeni kontekst, v katerem poteka poskus njegovega imenovanja, navaja na sklep, da gre za dejanje s političnim ozadjem," menita izvršilna odbora.