Slovenija

Spomin na holokavst

Ljubljana, 12. 09. 2007 09.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zveza združenj borcev in poslanec Pavliha predlagajo razglasitev dneva spomina na slovenske žrtve nacifašizma.

Na vlado je skupina poslancev Socialnih demokratov s prvo podpisanim poslancem Markom Pavliho naslovila pobudo za razglasitev 27. januarja kot spominskega dneva na slovenske žrtve nacifašizma oziroma holokavsta.

Zgodovinsko dejstvo je, da smo tudi Slovenci v času druge svetovne vojne trpeli in umirali v nacifašističnih koncentracijskih taboriščih, je dejal Pavliha.
Zgodovinsko dejstvo je, da smo tudi Slovenci v času druge svetovne vojne trpeli in umirali v nacifašističnih koncentracijskih taboriščih, je dejal Pavliha. FOTO: Dare Čekeliš

"Zveza združenj borcev NOB Slovenije pod predsedstvom gospoda Janeza Stanovnika in Koordinacijski odbor žrtev nacifašističnega nasilja pod vodstvom gospoda Hardvika Pirnovarja sta 9. januarja 2007 na predsednika Državnega zbora Republike Slovenije gospoda Franceta Cukjatija naslovila pobudo, ki jo v celoti podpiram in povzemam v pričujoči poslanski pobudi. Predsednik parlament je 27. januarja sicer pohvalno predlagal, da poslanke in poslanci z minuto molka počastimo spomin na žrtve druge svetovne vojne, kaj več pa se potem ni zgodilo", je v poudaril Pavliha.

OZN sprejel resolucijo

Izhajajoč iz deklaracije o človekovih pravicah, ustanovne listine OZN in konvencije o preprečevanju in o kaznovanju dejanj genocida je generalna skupščina OZN na 42. plenarnem zasedanju dne 1. novembra 2005 sprejela Resolucijo z naslovom "Spomin na holokavst", s katero je razglasila 27. januar kot mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta.

Ob tem je zavzela stališče, da zavrača kakršnokoli zanikanje holokavsta, in pozvala vse države članice, da s tem spominskim dnevom in z izobraževalnimi programi predstavijo sedanjim in bodočim generacijam grozote genocidnega in rasističnega holokavsta, ki so ga nacisti izvajali nad vsemi (po nacistični ideologiji) inferiornimi rasami, h katerim so v Evropi šteli predvsem slovanske narode.

Večina držav članic OZN je že sprejela 27. januar kot svoj spominski dan na holokavst, med zadnjimi pa sta to storili tudi Grčija in Madžarska, medtem ko je Nemčija 27. januar proglasila kot dan spomina na žrtve nacifašizma že leta 1996.


Slovenci smo trpeli in umirali

Slovenski taboriščniki žal vse prepogosto ugotavljajo, da so praviloma prezrti in pozabljeni, kadar se v Sloveniji ali tujini govori o žrtvah v koncentracijskih taboriščih, ki so v koncentracijskih taboriščih pretrpeli strahote nacifašističnega režima.

Zgodovinsko dejstvo je, da smo tudi Slovenci v času druge svetovne vojne trpeli in umirali v nacifašističnih koncentracijskih taboriščih. Po neuradnih podatkih je v nemških koncentracijskih taboriščih umrlo okoli 9.863 Slovencev, v italijanskih 2.178, v madžarskem taborišču 37 in Jasenovcu 282.

Nekdanji slovenski taboriščniki se vsako leto ob obletnicah osvoboditve taborišč udeležijo žalnih svečanosti v Mauthausnu, Dachavu, Ravensbrucku, Rižarni, Jasenovcu, Šarvarju in Flossenburgu, ob 60. obletnici osvoboditve Auschwitza pa so se udeležili tudi te svečanosti. V Sloveniji se poklonijo spominu na slovenske žrtve koncentracijskih taborišč ob srečanjih, ki jih organizirajo taboriščniki posameznih taboriščnih odborov ob obletnicah osvoboditve taborišč.

Poslanci se pridružujejo slovenskim taboriščnikom nemških in italijanskih taborišč, madžarskega taborišča Šarvar in hrvaškega taborišča Jasenovac, ki predlagajo, da tudi v Sloveniji proglasimo 27. januar kot "spominski dan na slovenske žrtve nacifašizma". S tem bi se Slovenija pridružila mnogim evropskim državam, ki so to že storile, so dejali v pobudi, ki so jo poslanci naslovili na vlado.

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravica@gmail.com
12. 09. 2007 22.49
Žrtve so žrtve, ali ne? Jaz sem zato, da je en dan za vse žrtve vseh vrst terorjev.
jackoo
12. 09. 2007 22.37
victoriosus | 12.09.2007 | 22:19 žrtve sionizma.. res, victoriosus, še mal pa boš ko David Duke, če že nisi. No on je vsaj na varnem ampak ti ne boš.
victoriosus
12. 09. 2007 22.19
Ja, giovanne.... naj bo 1 sam dan: spomin na žrtve nacizma, komunizma, fašizma in tudi sionizma. Dost mam teh židov, ki so že od 2WW "edine" žrtve na tem svetu.... še rad jih moraš imet, sloves majo pa zelo dvomljivega po celem svetu že stoletja...
jackoo
12. 09. 2007 22.08
Ta dan bi morali imeti že osamosvojitve Slovenije ali pa vsaj od vstopa države v EU. Da se šele danes o tem diskutira je naravnost sramota za državo, ki se ima za evropsko. Upam pa tudi to, da bo Slovenija po razglasitvi tega dneva v bližnji prihodnosti sprejela zakon, kot v Avstriji in Nemčiji in ponekje drugod, ki bi absolutno prepovedoval in kaznoval zanikanje in relativiziranje holokavsta. Bolniki in morilci so za v zapore in norišnice namreč, ne pa da jih beremo in poslišamo njihove frustracije in blodnje po radiu, tv in drugod. Bi še dosti več napisal, ampak raje ne bom. Toliko za komentar. Lp
Lahka konjenica
12. 09. 2007 21.01
prasek: Tukaj zapis o pavletu Ferlugi, da boš vedel, da ni kakšen mladinec, ampak zamejski državljan , ki je prebegnil čez za časa fašizma. Pavel Ferluga je slovenski slikar in pisec, doma iz slovenskega zamejstva. Sodi med t.i. predmejce, tiste slovenske rojake, ki se v dno duše zavedajo, da so kljub drugemu državljanstvu, vendarle v temelju najprej in predvsem Slovenci, posledično pa kot Slovenci čutijo, da je njihova edina prava domovina država Slovenija. Ferluga je prav zato, ker je večino svojega življenja preživel na drugi strani »meje«, v Italiji, imel to srečo, da ni doživel »pranja možganov«, ki smo ga bili v socialistični Jugoslaviji deležni vsi in je žal pri velikem številu naših sonarodnjakov pustilo hude posledice. Sodi tudi med tiste, žal redke Slovence, ki za italijansko oblast v slovenskih predelih Trsta in Krasa, Goriškega in Beneškega, pa tudi Rezije in Kanalske doline, dosledno uporablja izraz okupacijske oblasti. In ima popolnoma prav! Kajti našteto ozemlje je bilo tisočletja slovensko, slovenetsko, okupirala pa ga je Italija šele leta 1918. Tudi po koncu druge svetovne vojne leta 1945 in kasneje vse do sklenitve Osimskih sporazumov, je Italija obdržala to zmeraj naše, okupirano ozemlje. S sporazumom se je zavezala, da bodo tamkaj živeči Slovenci (skupaj okrog 8% celotne slovenske populacije) imeli vse pravice, kot si jih zaslužijo. Seveda, tako kot zmeraj, Italija ni držala svoje obljube. Zato ima Ferluga popolnoma prav – gre za okupacijsko, raznarodovalno in potujčevalno italijansko oblast! Ob tem se zavedajmo, da sta obe stari članici Evropske Unije (Zveze), Italija in Avstrija, enako »evropsko« naravnani do Slovencev, ki živijo v okviru njunih držav. Pričakovanje, da bo na dolgi rok Slovenija enakopravna članica takšne »Evropske« zveze, je povsem iluzorno, kar se že jasno kaže po še ne dveh letih »polnopravnega« članstva. Pavel Ferluga v svoji knjigi predstavlja več člankov napisanih zlasti na temo slovenskih manjšin, pa tudi domovine Slovenije. Zanimivo pri tem je, da mu večine teh člankov niso hoteli objaviti slovenski (!) mediji. To pove dovolj o ravni demokracije in svobode govora v Republiki Sloveniji.
killi-123@hotmail.com
12. 09. 2007 18.26
samo predvidevam,verjetno nobeden od nas na forumu ni udelezenec 2 sv. vojne.Dajmo ze enkrat pustimo to za seboj in se usmerimo v prihodnost.
grega83@mail386.com
12. 09. 2007 16.54
pa še naj dajo dan domobrancev in belogardistov ter ostalih hlapcev.
DarthRevan
12. 09. 2007 16.17
če bi čebula če ne imela...
victoriosus
12. 09. 2007 16.16
Sracko, se strinjam. Če revolucije ne bi bilo, bi bili veliko bolj srečni, saj nam ne bi pol stoletja prali možganov...
Fifi 24
12. 09. 2007 15.45
Gen.T jah ni kaj za dodat LOL aja amen
DarthRevan
12. 09. 2007 14.59
Fantje in dekleta, kolegice in kolegi! NEHAJTE TRATITI SVOJ ČAS! Saj vendar že VEMO, da so vsega krivi ta rdeči, in da bodo krivi vsega še za 150-15.000 let vnaprej! Saj VEMO da, kdor ne podpira desnice, ni vreden, da nanj sije sonce. TO VSE VEMO! Zategadelj čas, ki ga porabite, da navajate kristalno jasna splošna dejstva brez vsakršne potrebe (zato ker, ponavljam, TO VSE ŽE VEMO!), porabite za kaj bolj konstruktivnega, recimo ustvarjanje dodane vrednosti! Bodite družbeno koristni!
clementia555@yahoo.com
12. 09. 2007 14.55
prašek: A lahko bolj natancno razlozis kaksno "osvoboditev" imas tukaj v mislih?
sracko@mail386.com
12. 09. 2007 13.50
Pavel Ferluga ima čisto prav. Treba se je spomniti žrtev vseh totalitarnih režimov in ideologij 20. stoletja. Pojmi, kot so "izdajalec", sem ne sodijo. "Izdajalce" so komunisti naredili sami in so dejansko sami največji izdajalci, ker jim je več pomenil nasilen prevzem oblasti kot pa boj proti okupatorju.
bonsai9@email.si
12. 09. 2007 11.58
Dej ferluga ne tumbaj neumnosti. Povej kje je vladal komunizem in preberi si kaj to sploh ne. Edino Stalin je delno začel uveljavljat načela. Če je zdravnik po malomarnosti zašuštral nekoga, ni bilo nobenih protekcij. Sibirija. Pr nas, v demokraciji, dobi pa še priznanje. Malo pameti si sposodi od koga, bo bolš.
pavel.ferluga@siol.net
12. 09. 2007 11.15
Bolje bi bilo, da bi se Pavliha zavzemal za vse žrtve NACIKOMUNOFAŠIZMA in to ne samo Judov ampak tudi drugače mislečih ljudi vseh narodnosti. Čas je, da se spomnimo tudi na zločine komunizma, ki je po številu na prvem mestu v vseh deželah, kjer je zavladal.
eBuddy
12. 09. 2007 10.24
če bo dela prost dan...se strinjam z predlogom