Slovenija

'Spolnega nadlegovanja ni bilo'

Ljubljana, 22. 09. 2006 15.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister Erjavec pravi, da primer domnevnega spolnega nadlegovanja vojakinj ne želijo pomesti pod preprogo.

Karl Erjavec meni, da v profesionalni vojski ni razlike med moškim in žensko pri uresničevanju njihovih pravic.
Karl Erjavec meni, da v profesionalni vojski ni razlike med moškim in žensko pri uresničevanju njihovih pravic. FOTO: POP TV

Vsi postopki, ki so bili opravljeni znotraj Slovenske vojske v zvezi s primerom domnevnega spolnega nadlegovanja vojakinj, kažejo, da tega ni bilo, je zagotovil obrambni minister Karl Erjavec. Nihče ne želi pomesti ničesar pod preprogo; zadevo želimo razčistiti. "Res pa je, da v kolikor je dejansko prišlo do spolnega nadlegovanja, bi bila prava pot prijava, tožilstvo, policija in ustrezen sodni postopek," je še dejal minister.

Ne drži, da želi vojska zadevo pomesti pod preprogo. "Če bi bilo to res, potem se mi s to zadevo ne bi tako močno ves čas ukvarjali," je poudaril Erjavec in pojasnil, da je obe vojakinji povabil tudi na pogovor, "da mi povesta, kaj se je dejansko zgodilo, kdo ju je nadlegoval, kdaj, kje". "To verjetno ni težko odgovoriti. Vendar nisem prišel do teh odgovorov. Še danes ne."

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske, generalpodpolkovnik Albin Gutman je dejal, bo ustanovljena posebna komisija, ki bo ugotovila, ali so vsi odgovorni ustrezno ukrepali.


"V mojem interesu je, da se to v SV ne dogaja. Ne rečem, da se ne; v tej družbi se dogaja marsikaj ... ampak če nekdo pravi, da je bil spolno nadlegovan, bi pričakoval, da pove vsaj toliko podatkov, da se lahko sproži postopek," je še povedal minister in izrazil pričakovanje, da bo sindikat, ki je v imenu vojakinj sprožil zadevo, to posredoval tudi pristojnim organom, torej policiji in tožilstvu.

Če bi bilo stanje res tako slabo, ne bi imeli tako visokega odstotka žensk v vojski". Imamo že skoraj 16 odstotkov žensk v celotni sestavi, kar je drugi najvišji odstotek med članicami zveze NATO. To je zelo visok odstotek in če bi bile razmere res tako hude, ne verjamem, da bi dekleta ostajala. Beležili bi trend odhodov. Karl Erjavec, obrambni minister

Erjavec je ob tem zagotovil, da pri postopkih preiskave, ki so potekali znotraj SV, ni šlo za preiskovanje "samega sebe", ampak so to delali ločeni in neodvisni organi. "Zadevo je preiskovala vojaška policija, niso je preiskovali sami v enoti," je še poudaril.

Je pa Erjavec ocenil, da "ni nič narobe", če je prišlo do tovrstne diskusije v javnosti, "četudi se bo izkazalo, da obtožbe ne držijo". "Mislim, da je ta diskusija v Sloveniji potrebna, pač smo v fazi profesionalizacije SV; prej ženske niso bile vojakinje, zdaj so. Vendar pa v profesionalni vojski ni razlike med moškim in žensko pri izpolnjevanju nalog in tudi ne pri uresničevanju njihovih pravic. Moram reči, da sem ponosen na naše vojakinje."

Ministrstvo za obrambo naj pripravi poročilo

Kot je znano, so se z domnevnim sumom spolnega nadlegovanja v Slovenski vojski ukvarjali tudi poslanke in poslanci v slovenskem parlamentu.

V Slovenski vojski je izbruhnila afera zaradi šikaniranja in spolnega nadlegovanja dveh vojakinj.
V Slovenski vojski je izbruhnila afera zaradi šikaniranja in spolnega nadlegovanja dveh vojakinj. FOTO: Dare Čekeliš


Komisija DZ za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti je 15. septembra obravnavala primere domnevnih kršitev pravic pripadnic Slovenske vojske, tudi domnevne primere suma spolnega nadlegovanja. Člani komisije so se strinjali, da je treba takšne pojave preprečevati oz. zmanjšati na najmanjšo možno mero. Sprejeli so sklep, da ministrstvo za obrambo najkasneje do 15. decembra pripravi natančno poročilo o konkretnem primeru, povezanem z dvema pripadnicama SV, pa tudi natančno poročilo o oceni stanja v SV na področju varovanja človekovih pravic.

Pred tem je 7. septembra domnevne primere suma spolnega nadlegovanja in kršitev človekovih pravic v Slovenski vojski na pred javnostjo delno zaprti seji obravnaval tudi državnozborski odbor za obrambo. Predsednica sveta sindikata vojske, obrambe in zaščite Mileva Štukelj je takrat opozorila, da so zadevo želeli rešiti znotraj ministrstva, vendar odziva na prošnje za sprejem ni bilo, zato se je sindikat obrnil na vrhovnega poveljnika predsednika republike Janeza Drnovška, varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka in parlamentarni odbor za obrambo.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fedepotocnik@gmail.com
23. 09. 2006 00.52
ej, francimy, kaj se oglašaš? Kaj imajo partizani in Domobranci pri tem???????????????? Če še nisi prebolel druge svetovne, ne izlivaj svojih neumnosti na tem forumu. Btw, ženske pri partizanih so dokazale da znajo bit prav tako zločinske. Tako da raje o tem tiho.
Uporabnik113189
23. 09. 2006 00.24
V partizanski vojski so bile ženske enakovredni borci in so dokazale da prav nič ne zaostajajo za moškimi. Med borci je vladalo medsebojno spoštovanje in zaupanje. Med domobranci pa ženske niso imele kaj početi. Na katerih izkušnjah slovenske zgodovine gradimo novo vojsko?
jackoo
22. 09. 2006 22.59
+1
erjavec dokazal svojo nesposobnost in svojo profesionalno NEPOSLUŠNOST ljudem.. ne bo dolgo minister!
janez105@gmail.com
22. 09. 2006 21.57
Moje mnenje pa je, da sta vojakinji rinili tam, kjer mesta za njiju ni. In vsa ta afera je bila samo vprašanje časa.
kulturni@gmail.com
22. 09. 2006 16.52
Prav gotovo sta si vse skupaj izmislili. Pa kaj še? G. Erjavec pa zna pripovedovati. Verjetno bi bilo manj škodljivo, če bi napisal kakšno knjigo (pa ne pravljice za otroke), namesto da se igra politika. Kdaj bo naPOČIL čas, da se bo zaradi takšnih in podobnih stvari aktivirala civilna družba in zahtevala pojasnila in ustrezne ukrepe, če že "oni znotraj" niso sposobni urediti stvari? In čemu sta vojakinji naenkrat utihnili? Hmmm...
trstenjak
22. 09. 2006 16.28
Napaka obeh vojakinj, da nista šli do konca. Zelo verjetno, da so nanju pošteno pritisnili ali s korenčkom ali s palico in ju utišali. Sicer pa, če Erjavcu nista povedali, kaj se je zgodilo, še on nima pravice govoriti, da se ni nič zgodilo. Raje bi se potrudil in raziskal ozadje dogodkov, ne pa da se obnaša kot cerkev ob pedofilskih aferah.