Slovenija

Splošna stavka 6. februarja?

Ljubljana, 11. 01. 2008 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Zasebni sektor je zagrozil s splošno stavko. Janša poziva pogajalce, da upoštevajo skupni interes.

Velika večina približno 200.000 članov, ki pri ZSSS-ju predstavljajo zasebni sektor, je danes ocenila, da je treba začeti priprave na splošno stavko 6. februarja, ki bo potekala po podjetjih oz. zavodih in drugih organizacijah.

"V to nas silijo dogajanja na panožni ravni z velikimi blokadami pogajanj ter dnevne podražitve," je povedal predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič. Po besedah Semoliča bo skupna stavkovna zahteva ostala enaka, kot so jo izrazili na protestu novembra lani, in sicer da se plače povečajo v skladu z inflacijo in v nekem delu tudi s stopnjo produktivnosti.

"Čas je za naše zahteve več kot primeren," je na današnji novinarski konferenci poudaril Semolič.
"Čas je za naše zahteve več kot primeren," je na današnji novinarski konferenci poudaril Semolič. FOTO: POP TV


Po navedbah ZSSS-ja stavke ne bo, če bodo predstavniki delodajalcev za pogajanja 25. januarja pripravili ustrezen predlog o zvišanju plač. "Takrat se gremo pogajat, saj naš cilj ni stavka, temveč sprememba kolektivnih pogodb," je izpostavil Semolič.

Apeliram na vse, ki sodelujejo v pogajanjih, da imajo pred seboj skupen interes in ne le lastnega. Na koncu se to pozna tudi v žepih. Nič se ne pozna, da si izborimo za dva odstotka višjo plačo, kar sproži še večjo inflacijo, ki to povišanje hitro poje. Premier Janez Janša

Stavko podpirajo vsi sindikati pri ZSSS-ju. V primeru neuspešnih pogajanj 25. januarja v zvezi pričakujejo tudi podporo ostalih sindikalnih central. "Kdaj pa, če ne zdaj? Seveda ne v času recesije?" se je glede primernosti časa za stavko odzval Semolič. Zagotovil je še, da zahteve sindikatov ne bodo vplivale na povišanje stopnje inflacije, prav tako se zaradi njih ne bo zmanjšala konkurenčnost.

Janša upa, da ne bo prišlo do stavke

Premier Janez Janša je v izjavi za medije glede možne stavke zaposlenih v javnem sektorju izrazil upanje, da bo dosežen nek razumen kompromis in da do stavke ne bo prišlo. Pri tem je apeliral na vse, ki sodelujejo v pogajanjih, da imajo pred seboj ne le lasten interes, ampak tudi skupnega.

V četrtek je možnost splošne stavke za 30. januar napovedala tudi pogajalska skupina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja.

Janša je opozoril, da skupni interes "na koncu tako ali tako vpliva na vse in se pozna tudi v žepih". Po njegovih besedah nič ne pomaga, "da si izborimo za dva odstotka višjo plačo in s tem pospešimo inflacijo, ki ta dva odstotka hitro poje".

"Nihče zaposlenim v javni upravi ne odreka pravice, ki jim je bila obljubljena oziroma dogovorjena," je poudaril premier in dodal, da v zvezi s tem ni razhajanj. Po njegovih besedah so razhajanja le glede tega, na kakšen način se ta pravica uresniči.

Dejstvo je, da v tem času nič, kar bi potisnilo inflacijsko spiralo višje, ni v splošnem interesu in niti v interesu zaposlenih v javnem sektorju. Premier Janez Janša
Zato je vlada po njegovih besedah predlagala, da se to povečanje plač deloma izplača neposredno pri izplačilu plač, deloma pa v pokojninskih pravicah. "To je še vedno nekaj, kar dobi vsak posameznik neposredno, vendar nima neposrednega učinka na povišanje inflacije," je pojasnil.

"Masa plač v javnem sektorju je zelo velika," je opozoril in dodal, da ima en odstotek povečanja te mase merljive učinke na inflacijo. Po njegovem mnenju stavka v javnem sektorju pomeni negativne posledice za vse državljanke in državljane v Sloveniji ter "zaradi specifičnega položaja, v katerem je Slovenija ta čas, najbrž tudi precej širše".

Delodajalci začudeni
Na Gospodarski zbornici Slovenije so z začudenjem sprejeli današnjo novico o napovedani stavki. Delodajalske organizacije in sindikati so se na srečanju v sredo dogovorili za ponoven sestanek, kjer bi se poskusili dokončno uskladiti. Sedaj napovedana stavka po njihovem mnenju otežuje dogovarjanje za pogajalsko mizo in iskanje kompromisa, ki bi zadostil tako sindikalnim kot delodajalskih zahtevam.

V Združenju delodajalcev Slovenije so podobno kot v GZS začudeni nad današnjo napovedjo stavke zasebnega sektorja pri ZSSS za 6. februar. “Delodajalci in delojemalci smo namreč ravno sredi pogajanj za sklenitev kolektivne pogodbe o plačah za leti 2008-2009. Do sedaj je bila praksa, da se med pogajanji ne zaostruje odnosov s pritiski, najmanj pa z napovedjo stavke, kar kvarno vpliva na dosedanji konstruktivni dialog," so zapisali v izjavi za javnost, ki jo je podpisal predsednik združenja Borut Meh. Razmere v Sloveniji po njihovem mnenju niso izredne, kar pa ne pomeni, da zanikamo inflacijo in posledično težave državljanov z nizkimi dohodki, so dodali.

V Združenju delodajalcev Slovenije so začudeni nad današnjo napovedjo stavke zasebnega sektorja pri ZSSS.
V Združenju delodajalcev Slovenije so začudeni nad današnjo napovedjo stavke zasebnega sektorja pri ZSSS. FOTO: Dare Čekeliš

Ob tem se po njihovem mnenju ne sme dopustiti, da pogajalce zavedejo podatki o dosedanji relativno visoki konjunkturi, saj se v zadnjih dveh mesecih položaj na trgu zaostruje. "Verjamemo, da se bomo s sindikati tako kot vselej doslej dogovorili. Seveda pa bo za razreševanje makro problemov in zagotavljanje socialne države svoje morala dodati vlada z ukrepi," so izpostavili.

Kot so navedli, so razumevanje težav z inflacijo lani v realnem sektorju dokazali z višjim dvigom plač od inflacije. V desetih mesecih lani je povprečna bruto plača na delavca zrasla za 5,6 odstotka, neto plača pa za osem odstotkov. Očitki o visokih dobičkih industrije pa ne držijo. Mednarodne primerjave kažejo, da je donosnost kapitala v slovenski industriji nižja od povprečja razvitih držav, so še poudarili.

Avtoprevozniki nadaljujejo s pripravami na protest

Upravni odbor sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) je v Kranju proučil odgovore ministra za promet Radovana Žerjava na decembrske zahteve prevoznikov in ugotovil, da v odgovorih ni nikakršnega zagotovila, da bo katerakoli zahteva uresničena. Prevozniki bodo zato nadaljevali s pripravami na protest konec januarja.

Protestna vožnja tovornjakarjev novembra 2006
Protestna vožnja tovornjakarjev novembra 2006 FOTO: POP TV

Vlada ima možnost za nadaljnja pogajanja s prevozniki še do 20. januarja, kot so prvotno določili. Če pa vlada tudi po napovedanem shodu za 25. januar ne bo uresničila njihovih zahtev, bodo protest ponovili in se pridružili carinikom, ki napovedujejo stavko zadnji dan v mesecu januarju.

V SVIZ-u kritični do Viranta

V sindikatu SVIZ so kritični do ministra za javno upravo Gregorja Viranta
V sindikatu SVIZ so kritični do ministra za javno upravo Gregorja Viranta FOTO: POP TV

Iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) so se odzvali na nekatere trditve ministra za javno upravo Gregorja Viranta, ki jih je izrekel v zvezi z zahtevano uskladitvijo plač v javnem sektorju. “Minister Virant je večkrat izjavil, da bosta zahtevani januarski dvig plač in odprava plačnih nesorazmerij prinesla več kot 10-odstotno rast plač v javnem sektorju. To je neresnična trditev, ki se ne sklada z dejstvi. Minister je z neresnično trditvijo zavestno zavajal javnost, da bi le-ta zavzela odklonilno stališče do zahteve sindikatov javnega sektorja, naj vlada spoštuje podpisan dogovor,“ menijo v SVIZ-u.

V SVIZ-u se sklicujejo na izračune UMAR-ja, da bo rast plač v letu 2008 v javnem sektorju 4,2-odstotna, kar naj bi bilo za 0,6 odstotka nad produktivnostjo. “Ta izračun temelji na predpostavki, da se bo prva četrtina razlik med plačami v novem plačnem sistemu odpravila že januarja 2008, kar se pa ni in se ne bo zgodilo vsaj še pol leta. To pomeni, da bo realna rast plač iz naslova odpravljanja “neupravičenih razlik“ pri plačah v javnem sektorju vsaj polovico nižja, saj je po ministrovih napovedih, da naj bi se pogajanja končala do 1. maja letos, mogoče začeti odpravljati razlike šele 1. septembra letos. To pomeni - najmanj devet mesecev kasneje od datuma, na katerem temelji izračun o 4,2-odstotnem povišanju plač v javnem sektorju. Minister Virant to dobro ve,“ so še zapisali v SVIZ-u.

SVIZ tako ministra Viranta poziva, naj javno pojasni svojo trditev, da se bodo plače v javnem sektorju povišale za več kot 10 odstotkov.

Virant grožnjo s stavko v javnem sektorju jemlje resno

Virant sicer meni, da bi bila stavka celotnega javnega sektorja, četudi le opozorilna, precej neprijetna zadeva. Zato to grožnjo jemlje zelo resno. Morajo pa odločitev za stavko resno vzeti tudi sindikalni voditelji, saj s tako odločitvijo sprejemajo zelo veliko odgovornost, pojasnjuje minister. Obenem v imenu vladne strani obljublja, da se bodo potrudili najti neko kompromisno rešitev.

Samo za to gre, da ta denar ne bi bil v obtoku, da v letu 2008 zadržimo plače v javnem sektorju v vzdržnem okviru, da ne bi povečevali inflacije. Gregor Virant, minister za javno upravo

Virant je na kratko povzel pogovore med sindikalno in vladno stranjo. Kot je dejal, je v letu 2008 zaradi odprave plačnih nesorazmerij predvidena znatna rast plač v javnem sektorju, nekaj več kot 7-odstotna. Ob tem pa se je pojavila zahteva sindikatov, da se plače v januarju linearno uskladijo, ker je bila inflacija višja od napovedane.

Razlika med napovedano inflacijo, na podlagi katere je bila 1. julija lani opravljena uskladitev, in dejansko inflacijo je 3,5 odstotka in sindikati sedaj zahtevajo teh 3,5 odstotka, je dejal. Pojasnil je, da je vlada pripravljena to obveznost realizirati, vendar pa sindikatom predlaga, da se del tega odstotka ne izplača neposredno v plače, ampak da zaposleni ta denar vložijo v kakšnega od skladov pokojninskega zavarovanja.

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

exim@t-2.net
15. 01. 2008 16.52
prašek: ti mali upokojeni nagec kar naprej kriviš sedanjo vlado, ker naj ti ne bi imel dovolj visoko penzijo. Dragi moj, a si ti hodil v službo, ko je bil JJ na oblasti, ali si hodil ko je vladal komunizem? Njih vprašaj, kam so poniknili tvoji denarci za penzijo. Vprašaj še ROPa, ki te je v 12-letni vladavini sigurno oropal dela tvoje penzije. Škoda, da si toliko star, pa toliko neumen!
politik70
14. 01. 2008 13.53
exim Nekateri tudi mamo in skrbimo za gospodarsko rast... Saj veš denar mora krožit če ne propade.... Pozdrav Politik70
doki007@email.si
14. 01. 2008 13.46
exim ,....bodi doma pa kaj hodiš po BTC ju ,...sej te noben ne sili ,.....moraš zastopit janez ivan janša je kriv za podrasžitve v BTC ju,....Šparu .....ect ,.... ----on bi rad zaslužu od DDV ja ,....zato pa dobički ,....!!!!
exim@t-2.net
14. 01. 2008 13.42
mali politik70: dokler v soboto ne bom našel parkirnega prostora pred nobenim marketom, dokler bom težko našel prostor v BTC-ju, dokler bo sredi dopoldneva ogromno in preogromno ljudi na "kavi", toliko časa bom dal prav JJ-kruh gleda iz smetnjakov. Zato, nagci, pššššššššššššššššššt!!
politik70
14. 01. 2008 12.37
ooo Gospod Oblečeni se je pojavil! Ti v zelje hodijo in Moldavcem delo rihtamo! Nikar se sekirat Pozdrav politik70
doki007@email.si
14. 01. 2008 12.30
exim ,.....privatni sektor verjetno ne bo stavkal ,....!!! ...-----očitno ti živiš v obilju ,....kajneda ...????? ---za tebe ni draginje ko tako ščitiš vlado ,....!!! ----amapk genarlni pa bo ,...to bo nagrada janezu ivanu janši za njegovo prizadevanje za slovenski narod ,...ki jih tlači v bedo ,...!!!! ----sedaj je pravi čas ,..EU mora to videt ,....
exim@t-2.net
14. 01. 2008 11.57
Kaj je, nagci? ! Tudi luknjo v lev' kolen' bi si dali zvrtat, samo da bi škodovali vladi in JJ. ne bo šlo, nagci! Privatni sektor bo naredil red-preprosto, če ti ne boš delal, jih je za tabo ogromno, ki bodo. In prav je tako, saj vendar živimo od svojega dela. SFR je na smetišču zgodovine, ostajajo vam za tolažbo države, kjer to še vedno imajo-recimo Kuba. Go, go, go,...Žal komunizem še vedno imamo tudi pri nas, in zato se nagci tako radi pasejo in pohajkujejo ter jim ne diši oditi oz. pričeti delati. Zaj....jim pa diši in to vseskozi počno. Zakaj mi nihče argumentirano ne odgovori, samo stalno me žali!?
doki007@email.si
14. 01. 2008 11.03
ha ha ha ,..stavka mora bit ,....treba se je vladi zahvalit za dobro delo ,...!!! ----to pa lahko naredijo edino na ulicah ,...cestah ,....!!!!! ----pa sedaj je pravi čas za to ,....vlada se je pozabila zanimat za slovenski narod .!
tomazbodner
14. 01. 2008 09.11
Hoteli ste kapitalizem, zdaj ga imate. Celoten paket, h kateremu sodi tudi to, da je vsako delovno mesto placano toliko in le toliko, kot je vredno. In ce nekdo drug lahko opravi delo ceneje kot ti, ga pac njemu ali njej izgubis. Vse, kar bo ta stavka dosegla je, da bodo verjetno delavci dobili nekaj vec place (ta vlada se pac ponavadi ukloni tudi takrat, ko se absolutno ne bi smela), ki jo bo pojedla inflacija, tako da boste imeli na koncu se manj, no, potem se bodo delovna mesta preselila kam drugam. Vzhodna Evropa in severna Afrika komaj cakata na vaso stavko. Navsezadnje to pomeni manj nezaposlenosti za njih... Enkrat boste pac morali ugotoviti, da ste vredni le razliko v carini ter transportu vec kot delavec na Kitajskem v tem globaliziranem svetu, ali pa se to ne...
SEJ BO
13. 01. 2008 07.55
Stavka bo in druge rešitve ni,treba to vladno bando malo zbuditi iz spanca.Ljudje so jih volili,da nam služijo in ne da nam vladajo in izkoriščajo svoj položaj za osebne obračune.Narod so pahnili v revščino in za to mora nekdo odgovarjati.
mcgregorslo@hotmail.com
12. 01. 2008 22.04
podpiram stavko, ker več ljudi živi slabo kakor pa dobro.... vseeno mi je, lahko tudi popolnoma ustavimo trenutno gospodarsko rast kapitalističnega življenja.... in se vsaj malo posvetimo temu kar je pomembno... Prvo naj zvišajo plače, drugo pa poskrbijo da si lahko vsak človek kupi ali najame svoje stanovanje.... sej nas je samo 2 miljona... pijavke korupcijske...
darcs
12. 01. 2008 17.35
doki, očitno bi se ti rad šlepal na žuljih drugih, kaj pa je sindikat do sedaj naredil za delavca?? nič, saj vleče niti z delodajalci ne pa proti njim, vodje sindikatov pa vlečejo mastne denarce od članarine - skrbi jih samo zase, pa lp
Jožajoža
12. 01. 2008 17.03
a vam leta 91 niso povedali, da boste morali za preživetje delati 16 ur?pa nam je v jugi bilo tako lepo.
Tonček Balonček
12. 01. 2008 15.53
Glavna naloga vlade je, da ljudi prepriča, da dela dobro in v njihovo korist, ter da bi bilo še bolje, če ne bi bilo Mercatorja, novinarjev ter Kučana!
doki007@email.si
12. 01. 2008 10.50
Milan Hišan ,....ti kar delaj ,...očitno si še preveč plačan ,......sindikati majo pa pravico jet na cesto ,..in proslavit nagrado katero daje ta vlada delavcem ,...!!!!
Milan Hišan
12. 01. 2008 10.46
doki007 Raje kaj delaj, kot pa da pišeš debilne komentarje!!!
doki007@email.si
12. 01. 2008 09.06
vidm da se je že janez ivan janša oglasil,.....to pa nekaj pomeni ,...!!! ----edina nagrada tej vladi je generalna stavka delavcev slovenije ,...!!!
krainburger
12. 01. 2008 07.47
in mi loleki, bomo pol leta predsedovali eu?najprej novinarji, zdaj avtoprevozniki, pa kovinarji, javna uprava! ko so stavkale kmetice, se je mleko talalo zastonj! hm,v tej državi edino pocestnice nikoli ne stavkajo! škoda!
dr.psiho
12. 01. 2008 07.30
če je res da vozniki zaposleni pri avtoprevoznikih ki delajo 15 ur na dan skoraj vse dni v mesecu in dobijo plačo od 400 do 800 evrov potem predlagam državi in policiji da te ki bojo štrajkali za interes samih avtoprevoznikov in ne voznikov, da jih policija vse obglobi z visokimi globami in vsekakor naj zapleni vozila. nato naj davčna še pregleda njihove dokumente poslovanja . kakor jaz vidim to so zelo bogati ljudje(delodejalci) in si že preveč upajo.zapreti državo,a imajo že vse. predlagam da jih še pred stavko obišče finančna policija zapleni vse dokumente in zasliša voznike in primerja mogoče poneverjanje teh dokumentov. in potem bo mir in nikakor se jih nebo slišalo.misim če je res da dobijo samo zgoraj naveden znesek da je to organiziran kriminal ki ga podpira zbornica.
dr.psiho
12. 01. 2008 07.30
če je res da vozniki zaposleni pri avtoprevoznikih ki delajo 15 ur na dan skoraj vse dni v mesecu in dobijo plačo od 400 do 800 evrov potem predlagam državi in policiji da te ki bojo štrajkali za interes samih avtoprevoznikov in ne voznikov, da jih policija vse obglobi z visokimi globami in vsekakor naj zapleni vozila. nato naj davčna še pregleda njihove dokumente poslovanja . kakor jaz vidim to so zelo bogati ljudje(delodejalci) in si že preveč upajo.zapreti državo,a imajo že vse. predlagam da jih še pred stavko obišče finančna policija zapleni vse dokumente in zasliša voznike in primerja mogoče poneverjanje teh dokumentov. in potem bo mir in nikakor se jih nebo slišalo.misim če je res da dobijo samo zgoraj naveden znesek da je to organiziran kriminal ki ga podpira zbornica.