Slovenija

'Sploh ne vem za to'

Ljubljana, 02. 04. 2008 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minister Rupel trdi, da ni dobil obvestila o domnevnem prekršku. ''Mislim, da ni bilo nezakonitega posega,'' je ponovil.

"Obvestila informacijske pooblaščenke nisem dobil," je povedal minister Rupel.
"Obvestila informacijske pooblaščenke nisem dobil," je povedal minister Rupel. FOTO: Reuters
Upam, da bomo uspešni in da se bo stvar razrešila. / ... / Pooblaščenka je ravnala narobe. Minister Rupel o vložitvi pritožbe na Upravno sodišče zoper pooblaščenko

Zunanji minister Dimitrij Rupel je zatrdil, da ni dobil obvestila informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar, da je osumljen prekrška zaradi nezakonite obdelave prometnih podatkov telefonskih klicev zaposlenih na zunanjem ministrstvu. "Jaz nisem ničesar dobil, sploh ne vem za to," je dejal.

Na vprašanje, ali se strinja z ugotovitvami informacijske pooblaščenke, da sta odgovorni osebi na ministrstvu za ta primer on sam in vršilec dolžnosti generalnega sekretarja na ministrstvu Igor Jukič, pa je minister odvrnil, da o tem ni obveščen. "Kot vem, ni bilo javne izjave s tem v zvezi," je dodal. "Mislim, da ni bilo nobenega nezakonitega posega. Kdo so odgovorne osebe na ministrstvu, se ve, treba je samo pogledati notranje akte. Jaz gospe pooblaščenki s tem v zvezi ne morem pomagati," je še dejal minister.

Kdo konkretno je odgovoren?

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je v torek potrdila, da je dvema zaposlenima na zunanjem ministrstvu sporočila, da sta osumljena prekrška zaradi nezakonite obdelave prometnih podatkov telefonskih klicev zaposlenih. Po njenih navedbah je zadeva v fazi, ko imata oba osumljena možnost odgovoriti na očitke, ni pa želela povedati, ali sta osumljena Rupel in Jukič.

Kot je še povedala Pirc Musarjeva, je postopek nadaljevanje njenega sklepa, s katerim je februarja ugotovila, da je zunanje ministrstvo nezakonito obdelovalo prometne podatke telefonskih klicev zaposlenih na ministrstvu in mu naložila uničenje zgoščenke, na kateri je bil zapisan promet o telefonskih klicih. "Zdaj gre zadeva v to smer, da ugotovimo, kdo konkretno je odgovoren za to," je dejala Pirc Musarjeva.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
02. 04. 2008 19.54
Pa naj ga ne motijo ravno zdaj, ko je sredi reševanja konfliktov na Zahodnem Balkanu in v Tibetu, potem se mora lotiti še Abhazije in Karabaha!
Tonček Balonček
02. 04. 2008 19.47
On se bo tudi v naslednjem mandatu te sanjske ekipe povezoval z vsemi ljudbi dobre volje, ki bi radi delali v dobrobit napredka slovenskega naroda ali nekaj podobnega, kot je nalagal Janša pred par dnevi, tako se teh naših fejst fantov še ne bomo tako hitro znebili! Le slepe lahko reče, da je videl boljše, ampak jih očitno ni!!! Dobro bi bilo, če bi rabil malo manj svetovalcev, ali pa vsaj cenejše!! Tale Pogačnik je že en tak domoljub! Njemu se sploh ni treba pogajati ali stavkati za kakšne plačilne razrede, saj mu vsaka pogodba nanese par letnih plač povprečnega zdravnika ali univ. profesorja! Se nam bodo pa ti stroški večkrat povrnili, saj bo s svojimznanjem in argumenti Hrvate pritisnil ob zid! MOgoče Ruplu piše tudi note, po pogodbi, vska nota par deset tisoč EUU, ha, ha! Znanje je drago!
934604
02. 04. 2008 18.57
Dimsi Rupsi - vsem svojim samozadostnim, arogantnim, avtokratskim,morda celo izdajalskim dejanjem je dodal še tole telefonsko klobaso. V MZZ je vstopil še JJ-jev specialist za preganjanje nelojalnih osebkov Lavrih s skupino "specialcev", ki so do konca poteptali človekove pravice in dostojanstvo zaposlenih v Mladiki. In zdaj bi še informacijskemu pooblaščencu pametovali in "svetovali", kaj lahko stori in kaj ne. Ampak... zakaj pa ne? Dejmo slepo sledit in zaupat Dimsiju, saj je vendar preizkusil vse barve in pozna vse zakone, se pravi je človek izjemnega znanja in izkušenj ter kot tak pravi in predvsem nezmotljivi vodja! Hail Dimsi!
mojcico
02. 04. 2008 18.27
Kaj pa Dimsi sploh sliši? Morda o kraji slovenske zemlje, morda o kraji našega denarja, morda o kritikah njegovega dela, morda res, morda pa sliši na dobro plačo in luksuzno življenje brez pravih obveznosti? To bo, kajti Hrvatje še vedno kradejo, pa se Rupel samo za uho drži.
marjanka99
02. 04. 2008 15.42
Tole bi bilo za 100 ruplov, ne? :-)
Tonček Balonček
02. 04. 2008 14.05
Rupel je frajer! Pogeljte samo, kao se erudi z mejo: dr. Mihi Pogačniku za svetovanja glede pogajanj s Hrvaško o meji in kot visokemu predstavniku za nasledstvo. plačuje enormne zneske! Po pridobljenih informacijah Financ, naj bi samo v letih 2006 in 2007 državni proračun dr. Pogačniku osebno oziroma njegovim številnim zasebnim podjetjem (svetovalno podjetje, inštituti in celo zasebna fakulteta) izplačal za dobrih 362.000 evrov honorarjev in nagrad. Preračunano na mesečno raven naj bi dr. Pogačnik v zadnjem letu za svoja svetovanja MZZ o mednarodnem in evropskem pravu ter za vodenje koordinacijske skupine za reševanje mejnih vprašanj s Hrvaško dobival po vsaj 9.400 evrov neto (dobrih 12.000 evrov bruto). Dodatno k temu pa so njegova podjetja za svetovanja Ministrstvu za obrambo, Službi za lokalno samoupravo, Geodetski upravi, itd. dobila v zadnjih dveh letih vsaj še za 126.000 evrov izplačil iz proračuna, njegova zasebna Evropska pravna fakulteta iz Nove gorice pa še skoraj 73.000 evrov sofinanciranja s strani Ministrstva za visoko šolstvo. Ni hudič, da ne bi dobili pravične meje, saj plačamo!!
tomazbodner
02. 04. 2008 12.45
Tolk velika usesa ima, pa nikoli nic ne slisi...