Slovenija

'Splavov manj, rodnost enaka'

Ljubljana, 21. 11. 2006 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Splav ni vzrok za zmanjšano rodnost, menijo v KC. Gibanje za življenje pa podpira Drobničevo strategijo rodnosti.

Mati z otrokoma
Mati z otrokoma FOTO: POP TV
Število splavov se je v desetih letih skoraj prepolovilo, rodnost pa je ostala enaka. Strokovni svet Kliničnega centra Ljubljana

Strategija za dvig rodnosti, ki jo je kot osnutek pripravilo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, je "načeloma pozitiven dokument, ki celostno rešuje problematiko", menijo v strokovnem svetu Kliničnega centra Ljubljana. Strategijo pa je treba ločiti od vprašanja splava, saj umetna prekinitev nosečnosti ni vzrok za zmanjšano rodnost. Zato zmanjšanje števila splavov ne more biti strategija za dvig rodnosti, je zapisano v izjavi strokovnega sveta KC.

Kot utemeljitev svojih trditev navajajo, da je bilo leta 1995 v Sloveniji opravljenih 10.791 splavov, celotna stopnja rodnosti pa je znašala 1,28. Lani, ko je bilo splavov le še 5.851, pa je celotna stopnja rodnosti znašala 1,24. "Število splavov se je v desetih letih skoraj prepolovilo, rodnost pa je ostala enaka," izpostavljajo v KC, kjer še navajajo, da se vsako leto število splavov zmanjša za več kot 10 odstotkov, kar Slovenijo po kazalcih Svetovne zdravstvene organizacije uvršča med najuspešnejše države pri zmanjševanju števila splavov.

Ob tem navajajo, da so spomladi letos opravili tudi raziskavo o vzrokih za odločitev za umetno prekinitev nosečnosti med 323 ženskami, ki so prišle na splav. Glavni vzrok za splav je odsotnost želje po otroku pri 49 odstotkih vprašanih, 35 odstotkov pa jih je navedlo finančno-bivanjsko stisko. Tako bi bila kar tretjina (34 odstotkov) nosečnic pripravljena obdržati otroka ob večji finančni podpori države, še navajajo.

'Ginekologi so za življenje'

Na Ginekološki kliniki v Kliničnem centru Ljubljana umetna prekinitev nosečnosti poteka strokovno, varno ter vključuje vse potrebne informacije za žensko, tako ob vstopu v bolnišnico, kot ob opravljenem posegu, še zagotavljajo v KC.

"Ginekološka stroka je že po naravi usmerjena "pro life" oziroma k življenju, saj je naš cilj rojstvo želenega in zdravega otroka ter tako ustvarjene srečne družine," še poudarjajo v KC. Pojasnjujejo, da pri svetovanju nosečnice ne nagovarjajo k splavu, ampak ji s svetovanjem pomagajo, da najde najustreznejšo rešitev zanjo in njenega partnerja. Če je potrebno, pri svetovanju sodeluje tudi socialna služba, še pojasnjujejo v KC.

ZSSS: Strategija za dvig rodnosti temelji na napačnih izhodiščih

Predsednik ZSSS Dušan Semolič in izvršna sekretarka ZSSS za socialno področje ter varnost in zdravje pri delu Lučka Boehm menita, da je varnost zaposlitve predpogoj za rojstvo otroka in zasnovo družine. Nova družinska politika ne bo imela učinka, če se bo v skladu s predlogi ministra za delo še naprej manjšala varnost zaposlitve brez visoke socialne varnosti. V strategiji med drugim tudi ni navedenega ukrepa za preprečitev poklicnega nazadovanja po vrnitvi s starševskega dopusta, potreba po drugem dohodku v gospodinjstvu pa po njunem mnenju ni odraz potrošniške aspiracije, ampak nuja, saj ena povprečna plača ne zadošča za kritje potreb družine.

Strategija za dvig rodnosti temelji na popolnoma napačnih izhodiščih in ocenah, je povedala izvršna sekretarka za področje soupravljanja in EU pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Metka Roksandič. Posamični ukrepi so dobri, vendar pa celota ne gre v to, da bi se posamezniki zavestno in odgovorno odločali za več otrok ali da bi sploh imeli otroke, je poudarila.

Roksandičeva je izpostavila tri stvari, ki so jih v uvodu strategije zapisali na ministrstvu in iz katerih so izpeljane temeljne smernice, cilji in ukrepi. Strategija med vzroki za upadanje rojstev navaja neustrezno socialno in družinsko politiko v preteklosti ter omejevanje števila otrok z neustreznim odnosom do življenja in s stigmo širše družbe do družin z večjim številom otrok, je pojasnila.

Izpostavila je prvo smernico strategije, v kateri vlada sprejema stališče, da je življenje od trenutka spočetja do naravne smrti vrednota, potrebno pa je zaščiti tudi življenja najšibkejših, še posebej tistih, ki se sami ne morejo braniti. "Iz tega izhaja, da je splav kriminaliziran ne glede na ustavno pravico staršev, še posebej pa žensk, da se samostojno odločajo o rojstvu otrok," meni sekretarka.

Strategija v drugi smernici po mnenju Roksandičeve gradi na družini s pari, ki imajo otroke. "To pa pomeni, da samo pari, ki imajo otroke, veljajo za družino. Tudi to je moralno sporočilo, saj se v Sloveniji že več kot polovica otrok rodi v enostarševskih družinah," opozarja sekretarka. V tretji smernici se "vlada zaveda, da so otroci naša prihodnost. Prav tako se zaveda pomembnosti reprodukcije prebivalstva Slovenije po naravni poti, za ohranitev naroda kot takega". Ta smernica po mnenju sekretarke predstavlja nadaljevanje propadlega referenduma, torej, da lahko pari dobijo otroke samo po naravni in po nobeni drugi poti.

Gibanje za življenje podpira Drobničevo strategijo rodnosti

Javnost je najbolj razburkal predolog, ki predvideva plačljivost splava.
Javnost je najbolj razburkal predolog, ki predvideva plačljivost splava. FOTO: POP TV
Strategija za dvig rodnosti vključuje po mnenju SLS številne zelo dobre predloge, ki jih podpirajo, je povedal predsednik stranke Janez Podobnik. "Od naštetih številnih ukrepov pa je po našem prepričanju ukrep za plačevanje splava neprimeren in ga ne podpiramo," je še dejal.

Predlog strategije rodnosti in njen ukrep samoplačništva umetnega splava je pozitiven korak v smeri spoštovanja v 17. členu ustave zapisanega načela o nedotakljivosti človeškega življenja, pa menijo v društvu Gibanje za življenje pri Slovenski škofovski konferenci. Načelo, da je "človeško življenje nedotakljivo" je bilo namreč po njihovem prepričanju doslej zelo neupoštevano.

V društvu menijo, da 17. člen ustave in tudi "nesporna biološka dejstva, da se človeško življenje začne z oploditvijo, to je s spočetjem", poleg tega pa tudi 55. člen ustave, ki govori o svobodnem odločanju o rojstvu svojih otrok, "nikakor ne prinašajo pravice do splava, ampak zagotavljajo svobodo staršev pri odločanju o spočetju svojih otrok in obenem zagotavljajo skrb družbe za družini in otrokom naklonjene razmere".

Potrebna je drugačna pomoč, so prepričani v Gibanju za življenje. Opozarjajo na "nesporne izsledke raziskovalcev, da imajo ženske brez predhodnih psiholoških težav po umetnem splavu dvakrat pogostejše psihološke težave in trikrat pogostejše depresije. Ob tem v društvu poudarjajo, da ni v interesu žensk, "da bi jim medicina in celotna družba ta dejstva prikrivala ter jih potiskala v hitre, vendar le navidezne rešitve njihovih stisk ob nepričakovani nosečnosti".

V društvu zato podpirajo predlagane ukrepe strategije na področju vzpostavitve učinkovitega sistema pomoči nosečnicam in mladim materam v stiski, ki razmišljajo o prekinitvi nosečnosti, so še zapisali v izjavi.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

robinud@volja.net
23. 11. 2006 18.34
Zakaj se jaz kot zaposlen ne morem odločiti, ali bo pol moje plače šlo za oklepnika, vladna letala in podobne bedarije ? Torej naj 15-letnica obdrži otroka in gre na ulico se prodajati, da lahko nahrani dojenčka ? Najprej štalca, potem kravca. Ampak enim to ni jasno. A bo hiša, pohištvo, obleke, plenice, zdravila, hrana, vse magično padlo z neba, ko bo otrok rojen ? Eh, kdo gleda te "malenkosti", glavno da "rešujemo življenja".
rizotka@yahoo.com
22. 11. 2006 14.36
Grozno! Predstavljajte si (vsak zase), koliko umorov (beri: splavov) ste kot davkoplačevalci že plačali. Trenutno še nisem davkoplačevalka, ampak kmalu bom. In ko bom, si ne želim, da bi plačevala za splave!!! Pa čeprav porečete da sem konzervativna klerikalka...če se ženske same lahko odločajo o splavu, zakaj se jaz ne morem odločiti, da tega ne bom plačevala?!
mit.ya@email.si
22. 11. 2006 02.25
svobodnjak in max.lipej, se absolutno strinjam z vama. Razmere v državi so kritične, čeprav nekateri ljudje tega nočejo priznati, ali pa so slepi za vso sranje, ki se dogaja med nami.
svobodnjak@email.si
22. 11. 2006 01.07
max.lipej, moram te malo popraviti: Slovenija je že klerofašistična država. To je postala že s tem, da je omogočila sploh delovanje klerofašistom leta 1990. Je pa res, da so se razmere s prihodom Janševe oligarhije na oblast zelo poslabšale, tako da se strinjam s tabo. Slovenija je samo še formalno demokratična država, dejansko pa je diktatura janšistično-belogardistične mafije. Treba bo iti na ulice in s silo vreči te pokvarjence z oblasti. In jih zelo ostro kaznovati. Enako njihove privržence, ki niso nič manj pokvarjeni. Jabolko ne pade daleč od drevesa.
max.lipej@siol.net
21. 11. 2006 23.45
Bravo volilci republike Slovenije, bravo desno usmerjeni volivci, bravo naša vlada. Takoj po nastopu na oblast prevzeti medije- zagotoviti si je treba čim več sredstev s katerimi lahko manipuliramo z maso. Pripraviti ljudi, da pohlevno sprejemajo vse pa najsibodi še tako absurdne zahteve, zakone, postavke. Vse te pretekle zadeve, in tudi ta absurdna strategija za povečanje natalitete z raznoraznimi rigoroznimi ukrepi kot so plačljivi splav, dikcija v smislu primernega in neprimernega oblačenja. Lepo vas prosim. Naša mala lepa državica na sončni se počasi korak za korakom razvija v neko klerofašistično državo v kateri bo vlada diktatura, ženske in moški pa bodo postali samo stroji za povečevanje natalitete. Do kam vas vprašam do kam se bomo še pustili manipulirati z nami. Kdaj bo mera polna in kdaj se bo ljudsto že nehalo doma pritoževat in kdaj se bomo uprli takim fašističnim ukrepom in poseganju v človeško voljo. Ljudstvo, takih in podobnih zakonov in ukrepov bo zmeraj več. Kdaj bo dovolj in kdaj se bomo združno uprli in šli na ceste? knes eno vprašanje zate: Zakaj Slovenija potrebuje 136 oklepnih vozil katerih cena 63 MILIJARD tolarjev?
rokca@email.si
21. 11. 2006 21.05
A ne razumete ljudje, da je na svetu polno otrok, starih od 1-15 let ali več, ki jih starši niso splavili, ampak vzdržujejo jih pa tud ne. In jih prodajo, zapustijo. A morate čakat prav na te slovenske otroke. Pejte v Kambodžo, če imate jajca, Tam dobiš otrok za cel cekar. Ampak poševnooki za vas ni ta prav. Kaj bodo pa rekl sosedje . Ampak jaz pravim, ne silite toliko na vsak način novih življenj na ta svet, vzemite tiste iz Romunskih, Ruskih sirotišnic, ki to sploh niso. Dajte tolk energije vložit v to, da boste pomagal tem otrokom, ne da posiljujete nesrečne nosečnice s finančnim linčem.
anakos@email.si
21. 11. 2006 20.29
rokca - tudi jaz mislim, da bi morali spoštovati življenje VSEH ljudi. Od spočetja do naravne smrti. Mislim tudi, da bi morali spodbuditi nosečnice, ki ne želijo oz. ne morejo imeti otrok, usmerjati in spodbujati, da bi vseeno rodile - za druge starše, za tiste, ki želijo posvojiti ... Mislim, da so mnoge ženske po abortusu v hudi stiski. Znebiti se nezaželjene nosečnosti še ne pomeni zares se znebiti otroka. Stiska je tudi oddati otroka, toda možnost odločitve, ali otroka res ne more sprejeti ali pa bi le šlo, se podaljša do poroda. Je pa veliko ljudi, ki želijo biti starši, pa jim ni dano, in odprtih rok čakajo na otroka, rojenega drugi ženski. Pred kratkim se je rodil otrok, ki so ga mislili splaviti, premislili so si tik pred posegom. Ne morejo si misliti, da ga takoj niso želeli imeti!
_mj_@email.si
21. 11. 2006 20.25
Morda bi nov slogan Slovenije moral biti ''Slovenija gre nazaj'' in ne ''Čutim Slovenijo''!
_mj_@email.si
21. 11. 2006 19.06
Drobničevi predlogi se mi zdijo nedopustni! Njega zanimajo samo povečanje številk, ne pa kvalitetno življenje otrok in njihovih staršev. Sramota! Čakam samo še na to, da bo prepovedal uporabo kondomov...
robinud@volja.net
21. 11. 2006 18.55
janezgorenc, misliš "ko se bodo plače dvignile toliko, da starši ne rabijo delat 20 ur na dan" , a ne ? knes, za vsaki bleferendum se toliko porabi, pa se (skoraj) noben ne pritožuje. Pa še moje mnenje: Najprej podražijo splav. Nato kondome. Čez dve leti iboje prepovejo. Čez 5 let uvedejo doktrino "obveznega f***" : če obiščeš na domu osebo nasprotnega spola, ki je ALI samska, ALI nima otroka mlajšega od 5 let, jo moraš obvezno nategniti, sicer greš v zapor za en teden. In potem bomo vsi ena velika srečna družina, z otroci za izvoz ... :-)
rokca@email.si
21. 11. 2006 18.49
Moram se oglasiti, ko različna gibanja tako poudarjajo življenje. Tudi jaz zagovarjam življenje, brezpogojno, ampak življenje vsestransko. Zakaj se vsi toliko oglašajo samo v zvezi s splavom, kaj pa življenje otrok, ki so že tu, pa so zavrženi, prepuščeni sami sebi oziroma navadno kakšnim kriminalcem, ki jih pošiljajo v prostitucijo, ponekod otroke rekrutirajo v vojsko, stare 7, 8 let. Pa silijo v suženjstvo na plantažah, pa po zanikrnih fabrikah za pest riža, ali pa potem odrasle, ko "sami odločajo" jih pošiljajo na različne misije kot vojake, tako da ti sami tvegajo svoja ŽIVLJENJA, ali pa drugim kratijo pravico do ŽIVLJENJA.Ne samo proti splavu, proti vsem oblikam streženja po ŽIVLJENJU se je treba upreti. Ampak tako celovito skoraj ne razmišlja nihče, niti organizacije. In oglašat bi se morale vsak dan, ne le ob različnih pretresih. In to javno, po radiu, tv. Tam kjer se sliši, vidi. Če gre za ŽIVLJENJE, potem nobena stvar ne bi smela biti ovira, ne organizacijska, ne finančna, ne mentalna.
knes
21. 11. 2006 18.31
nintendo, upam, da taksni, kot si ti, ne mislijo na stara leta od otrok drugih ljudi zahtevati, da jim placujejo penzijo? ali pac? ali pa si eden tistih bedakov, ki misli, da se denar, ki ga namenjas od place, kopici na nekaksnem skladu in da ta denar caka na tvoja stara leta. ce je tako, se najprej vsaj minimalno izobrazi o nasem pokojninskem sistemu (sprotnih placil). mimogrede, za splave je slo lani 600 mio tolarjev, ki bi jih seveda lahko porabili tudi za kaj drugega ;)
nintendo64@email.si
21. 11. 2006 18.15
Pa če je 5 jurjev cenejši, bo večina šla tja. To je isto kot z akcijami v trgovini, kjer že zaradi 20 SIT razlike vsi rinejo v določeno trgovino. Nekako se mi ne zdi prav, da se moški odločajo o pravicah žensk. Drugače pa če so vse druge bedarije, za katere smo si čisto sami krivi, v našem zdravstvenem sistemu zastonj, se bo še našel ta drobiž za teh nekaj splavov. Sicer pa niti ne vidim smisla v dvigovanju rodnosti, kajti veliko staršev že toliko dela, da nimajo časa za svoje otroke in potem tile zrastejo gor ob televiziji, internetu in na ulici, potem pa se vsi čudite, zakaj so tako vzgojeni. Včasih se je veliko piknikiralo, s starši smo hodili na sprehode, preživeli popoldneve na igrišču...tega preprosto ni več. Dokler se ne bo omejilo tega pehanja za denarjem, tako dolgo se rodnosti ne bo povečalo.
janezgorenc@email.si
21. 11. 2006 13.17
Koliko pa stane splav na črno? Kaj je res toliko cenejši? Glede predloga g. Drobniča pa menim, da se preveč prahu dviguje ravno okoli samoplačljivega splava, medtem ko se vse druge točke puščajo vnemar. Sam sicer mislim, da samoplačniški splav ne bo ničesar prispeval k dvigu rodnosti. Obenem pa pozdravljam, da se je ta tema vsaj odprla. Sam sem zelo nenaklonjen splavu, čeprav pa si ne bi drznil pravice do splava nikomur odrekati. Zdi pa se mi narobe, da je splav doslej veljal za neko sveto kravo in da je bil vsak, ki si je drznil podvomiti v ureditev, kot je pri nas, tako obsojen na klerofašista, srednjeveškega mračnjaka in kaj vem kaj še. Menim tudi, da samoplačljivost splava ne pomeni poseganje v kakršnokoli pravico ženske. Dobro se mi zdi, da se je tema odprla in da se o tem vsaj pogovarjamo. Na koncu verjetno ne bo treba plačati za splav - tako kot tudi ne bo enotne davčne stopnje - upam pa, da se bo več institucij; morda tudi cerkev; vključilo v PREPRIČEVANJE žensk, da naj splava ne store. Lep pozdrav, Janez
wildfire
21. 11. 2006 13.06
pa bodo spet prišli časi t.im. črnih splavov... krasno...