Slovenija

Splav ne bo plačljiv?

Ljubljana, 07. 12. 2006 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
I.H./STA/D.Š.
Komentarji
15

Z razrešitvijo Drobniča je strategija za dvig rodnosti, ki je predvidevala plačljivost splava, umaknjena.

Marjeta Cotman
Marjeta Cotman FOTO: POP TV
Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so strategijo za dvig rodnosti, ki je med drugim predlagala tudi plačljivost splava, ob razrešitvi resornega ministra Janeza Drobniča umaknili iz javne razprave, je potrdila predstavnica za stike z javnostmi ministrstva Aleksandra Klinar.

Strategijo so umaknili že v ponedeljek, takoj ko je bil Drobnič razrešen in je resor prevzel minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, je še pojasnila.

Kot je znano, je nekdanji minister za delo Janez Drobnič 15. 11. predstavil strategijo za dvig rodnosti, katere temeljna vodila so bila življenje, družina in otroci, glavni cilj pa ustavitev negativnega trenda rodnosti v Sloveniji. Strategija je v zvezi s plačilom splava predvidevala, da bi pristojni organ poostril standarde zdravniške komisije, ki obravnavajo predlagane splave. Država bi krila stroške splava samo v primeru, če je ta po oceni zdravniške komisije nujen za zdravje nosečnice. V nasprotnem primeru se prekinitev nosečnosti izvede na stroške nosečnice.

Predvsem ukrep plačljivosti splava je v javnosti sprožil številne negativne odzive in kritike Drobniča. Strategija pa je bila tudi med argumenti za predlog premiera Janeza Janše za Drobničevo odstavitev, ki ga je državni zbor 1. 12. tudi razrešil.

O Cotmanovi še ta mesec

Poslanke in poslanci bodo o imenovanju Marjete Cotman na mesto ministrice za delo, družino in socialne zadeve odločali na rednem decembrskem zasedanju, predvidoma v ponedeljek 18. decembra.
Poslanke in poslanci bodo kandidaturi Cotmanove odločali že decembra
Poslanke in poslanci bodo kandidaturi Cotmanove odločali že decembra FOTO: POP TV

Kandidatka se mora prej, predvidoma se bo to zgodilo v sredo po zaključku izrednega zasedanja, na katerem bodo razpravljali o delu in odgovornosti ministra za zdravje Andreja Bručana, predstaviti pristojnemu delovnemu telesu.

Kot je znano je premier Janez Janša v sredo na predlog predsednika Nove Slovenije Andreja Bajuka posredoval kandidaturo Marjete Cotman v državni zbor. V skladu s parlamentarnimi pravili se mora kandidatka pristojnemu delovnemu telesu državnega zbora predstaviti najprej v treh in najpozneje v sedmih dneh po predložitvi njene kandidature.

V tem primeru bo torej t.i. hearing opravil parlamentarni odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Kandidatka bo tedaj morala odgovarjati na vprašanja poslancev, članov odbora.

Ker ima Cotmanova podporo premierja, njena potrditev v državnem zboru ni vprašljiva
Ker ima Cotmanova podporo premierja, njena potrditev v državnem zboru ni vprašljiva FOTO: POP TV

Če bo Cotmanova imenovana, bo, poleg ministrice za kmetijstvo Marije Lukačič, druga ministrica v 16-članskem ministrskem kabinetu. Funkcijo ministra za delo začasno opravlja minister za gospodarstvo Andrej Vizjak.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apolon
09. 12. 2006 17.49
Splav ZARAČUNAT!!! Bom šel pa zob popravit pa bo treba plačat 100.000. Kje je logika?
bogdanznoj@yahoo.com
08. 12. 2006 10.43
Lalive, res je, da je zakon napisan že 20 let, pa to ne pomeni, da je zato dober in ga ni potrebno spremeniti. Nisem za takojšnje rigorozne spremembe, potrebno pa se je o tem začeti pogovarjati in iskati boljše rešitve. Zame je to isto, kot so pred stoletji kurili ''čarovnice'', pa bi si zatiskali oči še prihodnja stoletja in bi to delali še danes pod pretvezo, da so pač tak zakon včasih sprejeli. Ljudje smo zato, da predvsem za slabše rešitve iščemo boljše oz. bolj sprejemljive tudi z etičnega vidika.
jb79@email.si
08. 12. 2006 09.00
strinjam se, da mnogo ljudi ne pomisli na posledice in se mnogokrat igrajo z ognjem, dokler se kaj ne zgodi. verjamem pa to, da mnogo otrok ne bi bilo deležne tolikšne ljubezni, koliko bi jo prejeli, če bi bili načrtovani. ni pošteno da so otroci prikrajšani za neumnosti staršev, ker se vedno pojavlja vprašanje, kako bi bilo, če....
lalive@email.si
08. 12. 2006 08.42
zakon, ki splav dovoljuje, bogdan, je ŽE napisan, in velja že več kot 20 let v Slo. tko da kle so stvari že urejene kot so. Pa tul kar češ! Kar se pa tiče odgovornosti, sem tud sama pristaš "bolje preventiva kot pa kurativa".
bogdanznoj@yahoo.com
08. 12. 2006 08.32
Neverjetno, kako lahko ljudje nekritično argumentirate splav in to celo z argumenti 21. stoletja in pravice ženske do lastnega telesa, da o pripombah o neumestnosti moških komentarjev sploh ne govorim. Pustimo zdaj RKC in politiko in se osredotočimo samo na dejstva. Prvič: tukaj ne gre za telo žene ampak za dva človeka, ženo in otroka. Če žena poseže v svoje telo in ubije otroka, potem tukaj ne gre samo za poseg v njeno telo, ampak tudi za uboj mladega človeka, ki ima od spočetja naprej priznane enake pravice kot vsi ostali ljudje na tej zemlji. Drugič: Ne samo, da s splavom izbrišemo življenje človeka. Še več. Prisilimo še tretjo osebo (zdravnika), da to stori namesto nas. Tretjič: vsi izgovori o tem, da ni bil rojen iz ljubezni, samo priča o našem odnosu do drugih ljudi. Smo sebični egoisti, ki se radi zabavamo, ko pa pride pred nas odgovornost, jo rajši ubijemo in nadaljujemo s svojim lagodnim življenjem. Četrtič: izgovori o posilstvu in ostalih ''človeku vsiljenih'' spočetjih ne morejo biti razlog, da se napiše zakon, ki vsem dovoljuje izvajanje splava ne glede na njihov izvor. Te stvari se rešujejo na drugačen način. Petič: Problem ni v plačljivosti splava, problem je v naši morali glede tega vprašanja in za 21. stoletje ter naše stalno zavzemanje za visoko tehnologijo ter moralo (vsak dan govorimo o zavzemanju za človekove pravice) je naš odnos do splava res morbiden. Šestič: na eni strani toliko splavov, na drugi strani polno parov, ki ne morejo imeti otrok, pa bi jih želeli posvojiti in morajo zato hoditi v druge države in za velike denarje tvegati posvojitev otroka. Smo pa res družba dvoličnežev. Zadnjič: Kot sem že večkrat povedal se zavedajmo, da bomo glede na naša dejanja tudi sojeni in to v prvi vrsti s strani naših otrok. Če si mi v tem stoletju dovolimo vzeti pravico za odvzem življenja otrok, potem ni daleč čas, ko si bodo lahko prihodnje generacije mladih vzele pravico do odvzema življenja ostarelih, ki bodo za družbo breme. Saj veste, ni ga čez lastno ugodje in bežanja pred odgovornostjo. Družba brez odgovornosti, ljubezni in solidarnosti je kljub gmotnemu napredku obsojena na propad. Lep dan še naprej.
pomi@auspuh.com
08. 12. 2006 08.12
konjedic je eden od tistih, ki jim mašina ne dela več in je zanj vse kurbanje. .
cibertiaxxa
08. 12. 2006 08.00
konjedic...kaj pa če je ženska posiljena in zanosi?? Pač nima sreče in bo zato posledice čutila celo življenje ... al kako si ti to predstavljaš? Če maš pa izkušnje samo s kurb...,potem te pa čist razumem, ženske res ne cenijo svojega življenja, da se podajajo v karkoli s takimi, kot si ti
cibertiaxxa
08. 12. 2006 07.54
konjedic...kaj pa če je ženska posiljena in zanosi?? Pač nima sreče in bo zato posledice čutila celo življenje ... al kako si ti to predstavljaš? Če maš pa izkušnje samo s kurb...,potem te pa čist razumem, ženske res ne cenijo svojega življenja, da se podajajo v karkoli s takimi, kot si ti
bnam 2707
08. 12. 2006 00.58
knjedic: človek iz temne preteklosti cerkvene inkvizicije,glasnik resnice in ljubitelj ženskih src,odvrženih s strani užitkov potrebnih inkvizitorjev.
mit.ya@email.si
08. 12. 2006 00.51
Nobena zaščita ni 100, kaj pa potem, če vseeno pride do nezaželjene nosečnosti? Verjetno boste razni konservativci veselo predlagali vzdržnost, že kot preventivo. Žalostno, da se vas drži mentaliteta srednjega veka. Kar se pa tiče strategije - me veseli, da je bila umaknjena. Tako ali tako je temeljila na omejenosti.
svobodnjak@email.si
07. 12. 2006 23.39
Splav je trajna in neodtujljiva pravica vsake ženske, ki ima pravico, da svobodno ravna s svojim telesom. Vse ostalo je navadno faško flancanje.
bnam 2707
07. 12. 2006 23.29
RKC je v Afriki odsvetovala kondome.Ko pa se je aids tam hitro razširil,pa je priporočala vzdržnost, tistim z aidsom pa kondome. Za posledice take propagande se danes ne čutijo odgovorne... Tudi pri nas se RKC neprestano vtika v osebne stvari človeka.Posledic itak ne bodo nosili te isti ob boga" poslani" učitelji ,ampak bodo kot nekoč, prstom kazali na sirote... Če bi te isti učitelji imeli moč in oblast,bi se nam zelo slabo pisalo...
Delilah@email.si
07. 12. 2006 21.57
victoriosus. Tako stvar lahko reče samo moški.
GSG-9
07. 12. 2006 20.29
Dej fak no, začni živet v 21stoletju in ne v srednjem veku, tako neumnost kot je plačljiv splav se lahko zmisli samo ena FARŠKA PI***.
victoriosus
07. 12. 2006 20.12
Prepovedati bi ga morali. To je umor. Pika.