Slovenija

Spet spodletel javni razpis?

Ljubljana, 21. 11. 2005 19.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čeprav je ministrstvo že izbralo ponudnika za dobavo operacijskih miz, se je pri razpisu znova zapletlo.

Mollier je na javnem razpisu ponudil za kar 199 milijonov tolarjev nižjo ceno od Sanolabora
Mollier je na javnem razpisu ponudil za kar 199 milijonov tolarjev nižjo ceno od Sanolabora FOTO: POP TV

Potem ko je ministrstvo za zdravje v petek že izbralo ponudnika za dobavo in montažo 18 operacijskih miz - gre za Sanolabor, naj bi se celjsko podjetje Mollier, ki so ga na razpisu zavrnili, zdaj pritožil. Mollier bo zahtevek za revizijo postopka vložil kljub temu, da je razpisna komisija ocenila, da njihova ponudba ni bila ustrezna.

Direktor Molliera Roman Šumak uradnih izjav še ne daje, najprej se bo posvetoval s svojimi odvetniki, nato pa bo svojo odločitev pojasnil tudi medijem. Povedal je tudi, da resno razmišlja o revizijskem zahtevku. Ta odločitev pa niti ni presenetljiva. Na eni strani zato, ker je Mollier na javnem razpisu ponudil za kar 199 milijonov tolarjev nižjo ceno od izbranega ponudnika Sanolabor, na drugi strani pa zato, ker javni razpisi v zdravstvu padajo en za drugim.

Pri predsedniku razpisne komisije za nakup operacijskih miz, Tadeju Štularju, smo preverili, kako bo postopek nakupa miz, če se bo Mollier res pritožil, tekel naprej oziroma kdaj bodo potemtakem slovenske bolnišnice prišle do famoznih Maquejevih miz. V pisnem sporočilu je pojasnil, da je revizijski zahtevek možno vložiti v 10 dneh, naročnik, v tem primeru ministrstvo za zdravje, pa mora nanj odgovoriti v 15 dneh. Če se postopek revizije nadaljuje pred državno revizijsko komisijo ta o njem odloči v največ 35 dneh. To pomeni, da se rok dobave miz slovenskim bolnišnicam zamakne za cela 2 meseca. Seveda pa bolnišnice te mize potrebujejo čimprej.

Predstojnik oddelka za kirurško onkologijo na Onkološkem inštitutu in član razpisne komisije, Marko Hočevar je pojasnil zakaj so Maquejeve mize tako drage in hkrati tudi tako dobre.

Zatrdil je, da so zares odlične in da jih imajo univerzitetne bolnišnice drugod po svetu in kar je zelo pomembno, mize so po 30 letih nenehnih operacij še vedno uporabne. Je pa tudi res, da z drugimi mizami slovenski kirurgi nimajo izkušenj, ker v naših bolnišnicah drugih miz ni.