Slovenija

Spet o tablah

Dunaj, 12. 05. 2006 18.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Janša meni, da je predlog avstrijskega kanclerja o podstavitvi dodatnih dvojezičnih tabel korak v pravi smeri.

Ob osnutku predloga o postavitvi dodatnih dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem, ki ga je avstrijski kancler Wolfgang Schüssel predstavil v četrtek, je slovenski premier Janez Janša izrazil zadovoljstvo, da ima avstrijska vlada tudi sedaj, ko predseduje EU, pred očmi pomembnost tega problema.

V skladu z osnutkom uredbe za dvojezično topografijo, ki jo je v četrtek predstavil Schüssel in jo dal v presojo, naj bi na avstrijskem Koroškem bilo 158 krajev z dvojezičnimi krajevnimi tablami. Ker je iz stare uredbe iz leta 1977 doslej dvojezično označenih 77 krajev od predvidenih 91, bi nova uredba pomenila 81 novih krajev z dvojezičnimi krajevnimi tablami. Nova uredba o dvojezični topografiji naj bi začela veljati julija letos, vendar je za postavitev krajevnih tabel predviden rok do 31. decembra 2009.

Gre za korak v pravi smeri "in če bi se začel ta korak tudi uresničevati, bi s tem dobili ne samo konkretno rešitev, ampak bi se bistveno popravilo tudi vzdušje, kar je zelo pomembno, če želimo delati naslednje korake naprej," je dejal Janša. Dodal je, da je pred govorom o tem, da je korak narejen, treba počakati, da bo sprejet.

Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je bolj skeptičen. "158 napisov je glede na zahteve slovensko govoreče skupnosti in zakone premalo, vendar pa je to vzpodbudno in dobro znamenje za stanje v slovensko-avstrijskih odnosih," je prepričan.

Zato pa je koroški deželni glavar Jörg Haider Schüsslov predlog že zavrnil. Po njegovem prepričanju osnutek uredbe vključuje tudi kraje, "kjer sploh ni več naselij," zaradi česar naj bi krajevne table stale "sredi zelene narave," je pojasnil svoje nasprotovanje. Avstrijski notranji minister iz vrst Haiderjevega Zavezništva za prihodnost Avstrije (BZÖ) in podkancler Hubert Gorbach pa je napovedal, da bo na uredbo vložil veto.

Osnutku uredbe nasprotujeta tudi Enotna lista (EL), edina slovenska stranka na avstrijskem Koroškem, ter Koroška dijaška zveza (KDZ). Kot je zapisal predsednik EL Vladimir Smrtnik v izjavi za javnost, uredba "ni v soglasju z razsodbo ustavnega sodišča in tudi ne s 7. členom Avstrijske
državne pogodbe (ADP)." O tem je prepričan tudi strokovnjak za ustavno pravo Bernd-Christian Funk.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.