Slovenija

Spet legionela v vrtcu

Kranj, 13. 02. 2007 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Otroke iz kranjskega vrtca Čebelica bodo zaradi legionele preselili v sosednji vrtec Mojca.

Ker javnemu zavodu Kranjski vrtci kljub številnim ukrepom v vrtcu Čebelica ni uspelo uničiti bakterije legionele, ki so jo odkrili januarja, so vrtec v ponedeljek začeli začasno zapirati, otroke iz enot Čebelica in Mavrica, ki imata skupen vhod, pa bodo v sredo preselili v bližnji vrtec Mojca.

Kranjski vrtec Čebelica bo zaprt, dokler ne uničijo vseh bakterij legionela.
Kranjski vrtec Čebelica bo zaprt, dokler ne uničijo vseh bakterij legionela. FOTO: POP TV
Začasno zaprtje vrtca lahko traja več mesecev, saj bodo nadaljevali z odkrivanjem izvora bakterije ter s toplotnimi šoki in drugimi ukrepi, ki jih je predpisal Zavod za zdravstveno varstvo Kranj.

Kot je povedala ravnateljica Kranjskih vrtcev Danica Gaber, danes poteka selitev opreme iz oddelkov Mavrica in Čebelica v vrtec Mojca. Ta bo v sredo že sprejel 95 otrok iz vrtca Čebelica in osem otrok ter mladih z motnjami v duševnem in telesnem razvoju iz oddelka vzgoje in izobraževanja Mavrica, ki deluje v prostorih vrtca Čebelica na Planini 39.

V vrtcu Mojca je za otroke dovolj prostora, da bo otroška vzgoja lahko potekala v praznih igralnicah. Prostori so taki kot v Čebelici, zagotavlja Gabrova in dodaja, da bodo staršem predstavili precej velik vrtec Mojca in jim pokazali pot do igralnic, pri čemer bo prva starostna skupina v vrtec vstopala pri enem, otroci od treh do šestih let starosti pa pri drugem vhodu. Medtem mladostniki iz Mavrice vrtec Mojca že dobro poznajo, saj v njem potekajo njihove poletne aktivnosti.

Hodniki vrtca samevajo
Hodniki vrtca samevajo FOTO: POP TV

Otroci bodo v vrtcu Mojca, dokler ne bodo iz vodovodnega sistema oddelkov Čebelica in Mavrica uspeli odstraniti bakterije legionela, katere sicer relativno nizka koncentracija se je kljub številnim higienskim ukrepom v zadnjih tednih celo povečala. Gabrova meni, da bi bil vrtec lahko zaprt približno dva meseca, da bi izvedli vse potrebne ukrepe in ponovno vzorčenje vode.

Najprej bodo poskušali odkriti vzrok nastanka bakterije, kar bo po besedah Gabrove verjetno lažje sedaj, ko bo vrtec prazen. Ob tem bodo spremljali temperaturo vode, izvajali toplotne šoke, zamenjali mrežice na pipah, vodovode redno čistili in po potrebi izvedli tudi klorni šok.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.