Slovenija

Spet jih bomo kazali

Ljubljana, 30. 05. 2008 15.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Avstrijski policisti bodo s ponedeljkom opolnoči na mejah Avstrije znova preverjali osebe, ali izpolnjujejo pogoje za vstop v državo.

Avstrija bo zaradi evropskega nogometnega prvenstva v Avstriji in Švici do 1. julija uvedla schengenski nadzor na svojih mejah. Avstrijski policisti bodo tako s ponedeljkom opolnoči na mejah Avstrije znova preverjali osebe, ali izpolnjujejo pogoje za vstop v državo. Pomoč pri tem ji bo nudila tudi slovenska policija.

Spet bomo kazali potne liste.
Spet bomo kazali potne liste. FOTO: POP TV

Vodja slovenske mejne policije Danijel Lorbek in vodja oddelka za tujsko policijo, vize in mejo v avstrijskem notranjem ministrstvu Berndt Körner sta pojasnila, da bosta policiji pri zagotavljanju varnosti ter javnega reda in miru v času nogometnega prvenstva okrepljeno sodelovali. To sta se lani na Šentilju dogovorila tudi oba notranja ministra, sta poudarila Lorbek in Körner.

Slovenska policija bo tako v Sloveniji "zagotavljala javni red in mir in skušala preprečevati javne izgrede in protipravno ravnanje navijačev in obiskovalcev, po drugi strani pa bo skušala dobrovernim navijačem zagotoviti hiter tranzit Slovenije", je povedal Lorbek. Nadzor se bo tako poleg na mejnih prehodih na južni meji s Hrvaško, torej na zunanji meji schengenskega območja, izvajal po vsej Sloveniji.

Okrepljen nadzor

Tam bo policija izvajala okrepljen nadzor in temeljito mejno kontrolo pri vseh državljanih tretjih držav, torej vseh, ki niso državljani članic schengna. Pri državljanih tretjih držav, ki za vstop v schengensko območje potrebujejo vizum, pa se bo preverjalo tudi, ali imajo poseben vizum z oznako Euro 2008, ki ga za namene obiska evropskega nogometnega prvenstva podeljujeta Avstrija in Švica, je pojasnil Lorbek.

Osebe s pirotehničnimi izdelki in 'pretepaškimi' rekviziti bodo na meji dosledno zavračali.
Osebe s pirotehničnimi izdelki in 'pretepaškimi' rekviziti bodo na meji dosledno zavračali. FOTO: POP TV

Prav tako bodo že na južni meji zavrnili vse hrvaške državljane, ki se bodo odpravljali v Avstrijo in Švico, pa pri sebi ne bodo imeli potnega lista. "Samo z osebno izkaznico obisk teh dveh držav ne bo mogoč," je opozoril Lorbek. Napovedal je še posebej pozorno preverjanje prevoznih sredstev in predmetov navijačev. Če bodo na meji odkrili predmete, ki bi lahko ogrozili javni red in notranjo varnost, kot so npr. "pretepaški" rekviziti in pirotehnični izdelki, bodo te osebe dosledno zavračali.

Po predvidevanju slovenske policije bodo preko Slovenije v največji meri potovali predvsem državljani Hrvaške, v manjšem številu pa tudi navijači Romunije, Grčije in Turčije. Policija bo svoje sile okrepila z dodatnimi policisti, po potrebi pa bodo aktivirali tudi posebno policijsko enoto.

Avstrijske meje

Tri tekme hrvaške reprezentance v Celovcu so označene z največjo stopnjo tveganja. Takrat je možen velik pretok hrvaških navijačev proti Avstriji, zaradi mejne kontrole na avstrijski strani pa bi lahko prišlo do zastojev na slovenski strani in morebiti tudi do kakih incidentov.

Naslednje sito za morebitne izgrednike bo na avstrijskih mejah. Kot je povedal Körner, bodo avstrijski policisti na vseh večjih mejnih prehodnih znova opravljali mejni nadzor in kontrolo. Manjši mejni prehodi, npr. v gorah, bodo sicer ostali odprti, vendar bo avstrijska policija na teh območjih izvajala globinski nadzor, je pojasnil. To bo sicer v skladu z dvostranskimi sporazumi v posameznih primerih možno tudi v določenih območjih na slovenskem državnem ozemlju, kot je bilo to mogoče pred vstopom Slovenije v schengen.

Pri ponovni vzpostavitvi mejnega nadzora ne gre za vrnitev v čas pred 21. decembrom, torej pred širitvijo schengenskega območja, ampak gre zgolj za dodatni "filtrirni sistem", s katerim naj bi okrepili stopnjo varnosti, je poudaril Körner. Sicer pa ne nameravajo prekiniti normalnega prostega pretoka ljudi, predvsem dnevnih migrantov in počitnikovalcev.

'Črna lista'

Pri tem bodo policisti še posebej pozorni na tiste osebe, ki so že povzročale nevšečnosti na podobnih dogodkih. Körner je potrdil, da Avstrija ima "črno listo" navijačev, ki bi lahko bili problematični, vendar pa, kot je zatrdil, zgolj uvrstitev na ta seznam ne bo dovolj, da bi se tej osebi že kar avtomatično prepovedalo vstop v državo. Bodo pa tovrstnim ljudem posvetili "posebno pozornost", je dejal.

Pri tovrstnih seznamih gre za nacionalne sezname, ki so si jih države sicer izmenjale, kljub temu pa se lahko zgodi, da bo nek navijač prišel preko slovensko-hrvaške meje, a ga bodo nato zavrnili avstrijski policisti. Načeloma do tovrstnega primera lahko pride tudi, ko bi do kakega kaznivega ali izgredniškega dejanja prišlo na poti navijačev od slovensko-hrvaške meje do meje z Avstrijo, ali pa če bi hrvaški navijač kake pirotehnične pripomočke kupil v Sloveniji. V tem primeru bo slovenska policija tovrstno osebo, ki ne bo smela v Avstrijo, prevzela in ukrepala, po potrebi pa spremila tudi nazaj na Hrvaško, je pojasnil Lorbek.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 20

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
01. 06. 2008 07.07
Dejstvo je, da je nadzor nad ljubi dandanašnji intenzivnejši kot v časih komunističnega terorja pred 20 leti, tako pri nas kot v okolici! Takrat je bio važno, da si imel urejene papirje, daj si pa stalno pod kamerami, se sezuvaš, slačiš, prazniš žepe itd....
lijepanasa
31. 05. 2008 23.14
PA IMAMO ŠENGEN HA HA HA. JUTRI BODU ŠE ITALIJANI ZAČELI CARINSKO KONTROLU. KAJ, NOBENI NE ZAUPAJO SLOVENSKIM OBMEJNIM ORGANOM. PA TO JE ŽALITEV SLOVENIJE.
ServerAUTOMATIC
31. 05. 2008 18.42
To je odgovor na obmejni spor z Hrvaško.
McMxL
31. 05. 2008 16.41
imajo vsaj ukrepe pred nezaželimi ljudmi... bi se lahko slovenija malo zgledovala..
purpena
31. 05. 2008 15.55
Danes sem dobu po pošti pasuš tko da mi je popolnoma vseeno.
Ramzess
31. 05. 2008 12.20
Aleks75="Se mi zdi da je tekma bol izgovor kot pa dejanski razlog ...me zanima koliko časa bodo tam ostali Avstrijski policisti...do naslednega evropskega prvenstva:))" Bi rekel, da je razlog lahko širši kot ga prikazujejo. Dejstvo je, da je potni list še kako pomemben v območju EU, prav zaradi takih in podobnih zadev, bolje imeti in ne uporabljati, kot ne imeti in ne moči uporabljati. Nevem če obstaja zakon, po katerem lahko države, zaradi tam določenih in opisanih ali kakršnikoli razlogov sicer (višji interesi), ponovno vzpostavijo šengenske meje na mejah svoje države, znotraj zunanjih šengenskih meja. Zdi se da slednjim ne zaupajo dovolj. Upam pa da so podatki na 'črni listi', ne samo imena in priimki, natančni in ažurirani, da ne bomo spet brali poročil o tem, kako so nadlegovali napačne in nedolžne ljudi (otroke, družine). Sicer pa te zadeve nikoli niso zanesljive.
Niko_
31. 05. 2008 05.36
Ne bi rekel, če bi zaprli meje za nekaj dni, recimo pred kakšno tekmo. Ne pa za 1 mesec! Nogomet je samo izgovor. V resnici je Avstrijce strah pred vzhodno Evropo in izkoriščajo vsako priliko, da lahko mejo še malce zaprejo.
srecna
31. 05. 2008 00.29
Myway od kdaj pa kdo zaupa Sloveniji?? Ta je samo ritolizniska, ki se ne ve nikoli postavit zase in svoj folk!
pijanec22
30. 05. 2008 23.50
Lahko pišete kar hočete, samo vzpostavljanje mej nazaj je samo zaradi straha pred za njih manj vredno vzhodno in JV Evropo.
juventus
30. 05. 2008 22.06
MAL ČITI , KAJ PRAVIJO ITALIJANI ............
Myway
30. 05. 2008 22.03
Zame je to nedopustno in diplomatski škandal - javno nezaupanje Slovenski policiji. Če MZZ ne bo reagiral, mora Mate odstopiti.
ServerAUTOMATIC
30. 05. 2008 21.53
Lahko se pride v Austrijo čez Italijo. LP
ServerAUTOMATIC
30. 05. 2008 21.52
EU počasi vrača meje! LP
ecoliqua
30. 05. 2008 21.19
hlapec jernej in njegove pravice....
hinko.murovec@siol.net
30. 05. 2008 21.08
Lepo, sicer zelo rafinirano a ne ravno pohvalno za Slovensko enakost v EU in njeno dejansko kredibilnost. Končno bi lahko Avstrija recimo v tem času pomagala z okrepitvijo zunanje meje EU in ne uvajala vmesni filter, ki jasno kaže stopnjo zaupanja v naše - vladne sposobnosti. Končno pa, če nismo v stanju kot država rešit problema menda treh " Jorasovih korit " , obranit Snežniške gozdove, Prekmurske zatoke , potem res nimamo veliko možnosti ustrezno ščitit EU meje, ko še svojega " pašaluka " ne obvladujemo. LP
mega351079
30. 05. 2008 19.42
Jaz bi Vam rad samo povedal, da je bila to praksa tudi že na prejšnem europskem prvenstvu, ki se je odvijalo v Nemčiji. Tudi Nemčija je takrat vzpostavila notranje meje.. tako da bi reko, da je težko govoriti o nezaupnici naši policiji, ali pa o tem da bodo avstriji na meji ostali dalj časa ali da je bil shengen napaka... Pa še to Avstrija ne bo vzpostavila mej samo z nami, ampak tudi z ostalimi sosedami npr. Italijo, ki je že dolgo v shengenu. lp
Tonček Balonček
30. 05. 2008 19.27
Gre za izjemno priznanje naši policiji, državi in predsedniku vlade! Bravo!
bumbar123@email.si
30. 05. 2008 19.25
lejta naj gredo cez slovenijo sam VINJETE POLLETEN BO TREBA KUPIT !!! oz. lahk kar 10 dnevne po 28€ ni problema !!!
Netman
30. 05. 2008 19.24
Sama EU je olje na ogenj mednarodnega kriminala. To ste volili, to imate! Zdaj pa veljaki z nekaj 10 000 euri na mesec ugotavljajo, da je bila napaka in mešajo šport (ki je itak sam denar in preseravanje) s politiko...
alc19@email.si
30. 05. 2008 19.20
ha ha ha še ena nezaupnica sloveniji lepo zdej se bi pa lahko državni uslužbenci na določenih mestih že lahko malo zamislili nad svojim delom ki očitno ni delo