Slovenija

SOVA: V katerem grmu tiči zajec?

Ljubjana, 01. 06. 2007 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Član parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih služb Bajec (SLS) upa, da tajnega objekta ni razkril kdo od njegovih kolegov.

Jožef Jerovšek (SDS) meni, da državne skrivnosti niso odtekale iz parlamentarne komisije
Jožef Jerovšek (SDS) meni, da državne skrivnosti niso odtekale iz parlamentarne komisije FOTO: POP TV

"Upam le, da te lokacije novinarjem ni razkril kdo od članov parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih služb, saj smo bili o njenem obstoju seznanjeni že pred časom," je povedal član komisije Josip Bajc (SLS). "Morda bi bil manj zaskrbljen, če bi to storil kdo od uslužbencev Sove," je za 24ur.com povedal Bajec, ki je prepričan, da bo vodstvo obveščevalne agencije to kmalu ugotovilo.

Kot je znano, je POPTV v oddaji 24ur razkril, da je v neposredni bližini sedeža Telekoma Slovenije objekt Slovenske obveščevalno varnostne agencije (SOVA), v katerem naj bi v sodelovanju s tujo obveščevalno službo nadzorovali mednarodne telekomunikacijske povezave. Namen sodelovanja naj bi bilo iskanje jugoslovanskih vojnih zločincev. S Sovo naj bi sodelovali nemška BND in britanska MI5. Dan kasneje je časnik Dnevnik objavil ortofoto posnetek centra Ljubljane z natančnim opisom lokacije tajnega objekta Sove.

Člani parlamentarne komisije (od desne): Rudolf Moge (LDS), Miro Petek (SDS) in Dušan Kumer (SD)
Člani parlamentarne komisije (od desne): Rudolf Moge (LDS), Miro Petek (SDS) in Dušan Kumer (SD) FOTO: POP TV

"Ne izključujem možnosti, da je kdo izmed članov komisije razkril lokacijo glede na to, da so se nekateri med njimi zelo radi pojavljali v medijih," je dejal Bajec. Na vprašanje, ali ima v mislih poslanca Dušana Kumra (SD) in Rudolfa Mogeta (LDS), je Bajec odgovoril: "Ne bi govoril o imenih, sem pa že na drugi seji komisije predlagal, da dajemo izjave za javnost samo o tistem, o čemer se pogovarjamo." To naj bi Kumer, ki je kot podpredsednik začasno vodil komisijo, v izjavah za javnost "v večji meri pričel upoštevati šele po zadnjih dveh sejah komisije," je povedal Bajec.

Sedež Sove: Vodstvo agencije je napovedalo, da bo v najkrajšem času ugotovilo, kje ji uhajajo informacije
Sedež Sove: Vodstvo agencije je napovedalo, da bo v najkrajšem času ugotovilo, kje ji uhajajo informacije FOTO: POP TV

Poudaril je, da je dan prej, preden je bila razkrita tajna lokacija v bližini Telekoma, njegov poslanski kolega Moge v javnosti izjavljal, da naj bi bili nad ravnanjem vlade v povezavi z afero SOVA "zelo zaskrbljeni dve tuji obveščevalni službi".

Kot meni poslanec SLS, je kriza v Sovi nastopila, ko je vlada pričela s preiskavo zlorab posameznih uslužbencev agencije pri ravnanju s "premičnim in nepremičnim premoženjem agencije", deloma pa je naj bi jo pospešila "nerodnost vladne delovne komisije". "Prav bi bilo, da bi vladna komisija o svojih ugotovitvah najprej seznanila parlamentarno komisijo, če bi ocenila, da je to potrebno. Po drugi strani pa razumem tudi vladno stran, ki jo je napadel predsednik države Drnovšek z besedami, da je ustanovila komisijo za obrekovanje.," je še dejal Bajc.

Gantar: Ni razlogov za zadovoljstvo

"Vprašati se moramo, kako lahko situacijo na Sovi še saniramo in kaj se sploh še da sanirati," je še dodal poslanec Pavel Gantar, ki je na položaju predsednika nadzorne komisije nasledil poslanskega kolega Davorina Terčona (NP). Ali se bo odpravil na sedež Sove, Gantar ni želel napovedati.

"Iskanje novih grešnih kozlov ne bo pripeljalo daleč, že zdaj je prizadetih preveč ljudi, da bi se lahko zadeve kar tako enostavno ustavile," je še dejal Gantar. Njegov prvi nastop v javnosti v vlogi predsednika nadzorne komisije je minil v znamenju kritičnega pogleda na način, kako se je vlada lotila nadzora agencije Sova. Določene informacije je treba po njegovem mnenju obdržati zaupne. "Če bi agencijo naredili za transparentno, bi bila nepotrebna in bi potem v ozadju delovala še kakšna agencija, za katero sploh ne bi vedeli," meni poslanec.

Nezdrav odnos nekdanje nomenklature

V poslanski skupini SDS so presenečeni nad odzivom "dela sedanje in bivše politične nomenklature". Ob ugotovitvah vladne delovne skupine o nepravilnostih v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) se je namreč namesto obsodbe odkritih nezakonitosti in podpore vladi pri urejanju tega stanja sprožil "plaz verbalnih obsodb".

Ti odzivi po prepričanju poslancev največje vladne stranke kažejo na to, "da bo tudi zaradi nezdravega odnosa nekaterih političnih elit do odpravljanja nezakonitosti potrebno še veliko naporov, da se bo vzpostavila pravna država in da bomo državljani enaki pred zakonom".

Ob tem v poslanski skupini opozarjajo, da bi moralo biti delovanje tistih institucij, ki zaradi svoje posebne vloge zlahka posežejo na področje kršenja človekovih pravic, še posebej zakonito in nadzorovano. "Sova je prav gotovo med njimi," poudarjajo.
Gantar je po lastnih besedah usposobljen za dostop do informacij z oznako najvišje stopnje tajnosti, varnostno kartico je pridobil v času, ko je bil še minister za informacijsko družbo v prejšnji vladi. "Ker načelo transparentnosti do javnosti po njegovem mnenju za to službo ne velja, je še toliko bolj pomembno, da ima opozicija večino v nadzorni komisiji," meni Gantar. Zato kot slabo ocenjuje koalicijsko večino v tej komisiji ter dejstvo, da so v njej po novem trije člani iz vrst največje vladne stranke SDS. Pričakuje, da se bo to spremenilo in da bo opozicija po spremembah poslovnika DZ v tej komisiji imela večino, "sicer bo takšna komisija odveč".

Vladni nadzor nad to agencijo bi moral temeljiti na osebnem in profesionalnem zaupanju predsednika vlade in vodje službe, je pripomnil Gantar, ter na zakonit, dostojen in primeren način. "Več kot je ljudi vpletenih, večja je verjetnost, da bodo šli zaupni podatki v javnost," je prepričan Gantar. "Vlada bi se morala nadzora agencije in urejanja razmer na njej lotiti diskretno, z izjemo če bi ta služba delovala proti temeljnim demokratičnim načelom, česar pa še ni bilo opaziti," je povedal Gantar.

Jerovšek: Izdaja državnih skrivnosti


Kot novi član parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih služb Jožef Jerovšek (SDS) ocenjuje, da je bila velika napaka, da sta prejšnja predsednika komisije Terčon in Kumer "denuncirala vlado in vladno komisijo".

Ko je bil predsednik nadzorne komisije DZ v prejšnjem parlamentarnem mandatu, ni dobil nobene 'insiderske' informacije iz Sove, "zdaj pa take informacije prihajajo direktno do novinarjev," je pripomnil Jerovšek. "Tu pa gre za izdajo državnih skrivnosti." Na vprašanje, ali bi direktor Sove Matjaž Šinkovec moral ukrepati že ob razkritju tajne lokacije na Malem trgu, je Jerovšek odgovoril, da "je prišla tudi prva informacija v javnost nepooblaščeno, v tistih zadevah bi morala biti komisija prej obveščena, ampak ni bila. Za konspirativko so člani komisije izvedeli iz časopisa."

Jerovšek tudi vztraja pri stališču, da je vladni nadzor Sove pravilen. "Vsi pravni strokovnjaki ugotavljajo, da ima vlada kot ustanoviteljica Sove pravico, da vrši nadzor. Vendar je nekatere znotraj Sove zmotilo, da bi prišle v javnost nezakonitosti. Ne poznam celotnega obsega, ampak jih je očitno to motilo in so zato plasirali informacije v javnost. Delovali so po metodi 'primite tatu'. Ko so kazali na vlado, so skrivali sebe," meni poslanec koalicijske SDS.

Jerovšek meni, da člani komisije niso izdali državne skrivnosti, prav tako ne krivi medijev, ki "zgolj povzemajo informacije". Po njegovem mnenju so "nekateri, ker imajo interes, da bi se prikrila resnica iz preteklosti, organizirali gonjo proti vladi in komisiji".

V zvezi z novo koalicijsko večino v parlamentarni nadzorni komisiji Jerovšek zagotavlja, da gre za začasno stanje, do spremembe poslovnika. Je zagovornik tega, da ima opozicija v tej komisiji večino.


SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marjanka99
02. 06. 2007 15.40
Jaz pa sem iz zaupnih virov izvedel in se bojim, da je informacije izdal g. Bajec. Seveda se je najprej oglasil, ker pri njemu pač najprej smrdi... Saj veste - kdo se je pa spr...
prisoten@email.si
02. 06. 2007 00.24
neti lepo pozdravljena
kosir_maks
01. 06. 2007 21.56
Neti : ne ,ne : Izidi poligrafskega testiranja se ne morejo uporabit kot dokazni materijal ! Tko mal za štos bi jih testiral, RAKUNE ! LP
neti
01. 06. 2007 19.14
Maksi, kaj pa ustvarjaš? Kje pa boš uporabil poligrafsko testiranje, samo nikar ne reči; dokazni material!
kosir_maks
01. 06. 2007 18.41
Stric Šturm : Mogeta , Podbregarja pa Kumerja na poligrafsko testiranje ! Ni hudič, da boš enga zbezal iz jazbince ! hi,hi
djordjevic.dejan@triera.net
01. 06. 2007 18.41
Maks: Razrešijo ga lahko edino volivci. In upam, da ga bodo.
hinko.murovec@siol.net
01. 06. 2007 18.37
Hinko MUROVEC, bravo MAKS , kar si barve tiče si vsaj pri JJ zadel pravo, čeprav bi mu lahko mirno pripisal tudi črno. Glede igre pa , no ja če sta igrala vidva za probo potem se strinjam tudi z rezultatom. Pa srečno.
kosir_maks
01. 06. 2007 18.30
Teli levičarji so res optimisti ! Z edinim črnim kmetom na šahovnici, želijo iztržiti zmago proti beli dami ! bela dama na A5 ! Šah mat !
kosir_maks
01. 06. 2007 18.25
Djordevič : Kaj bi ti želel, da po zakoniti poti razrešiš JJ : mačeto, šmajser, tromblon , minomet, TNT, polonij 210, ciankalij ,
djordjevic.dejan@triera.net
01. 06. 2007 17.30
Maks: Brijete norca ali se sprenevedate? Kaj ti koristi interpelacija ob glasovalnem valjarju?
djordjevic.dejan@triera.net
01. 06. 2007 17.26
Če ne bi bilo žalostno, bi se človek tem diletantom še smejal. Mislim, itak, kdo je dežurni grešni kozel? LDS. Tokrat bo pač vsega kriv gospod Moge. Pa saj vemo, kako to gre. Nič novega. Čudi me le, da folk ne spregleda teh prozornih igric.
kosir_maks
01. 06. 2007 16.38
Ja , kako HInko Murovec ! Kje je pa pridiga ! A lahko podaš kak komentar glede izjave Bajca ? Al boš spet mešal meglo in se sprenevedal ? Naš junak JJ je strokovno znanje o metanju bumeranga nabiral pri aboridžinih . Diplomiral je s čisto desetko ! Matejčk : Nabrci opozicijo naj dvignejo lene riti in takoj zahtevajo interpelacijo proti JJ zaradi afere SOVA,ali pa ustanovijo še eno parlamentarno komisijo za ugotavljanje spornih postopkov v zvezi z preiskavo v SOVI !
kriss714@amis.net
01. 06. 2007 16.25
Wahahahahahah ..haha ...sova išče zajca....
Matej Rojc
01. 06. 2007 16.25
Za Slovenijo so edina rešitev predčasne parlametarne volitve jeseni.
hinko.murovec@siol.net
01. 06. 2007 16.17
Hinko MUROVEC, na posledicah se bo JJ lahko nekaj naučil o bumerangu in tem kako je če ga meče popoln laik.LP