Slovenija

Soupravljanje pod streho

Ljubljana, 12. 03. 2007 18.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Socialni partnerji so na usklajevanjih socialnega sporazuma zaprli poglavje o soupravljanju. Spornih vprašanj ni bilo.

Dušan Krajnik
Dušan Krajnik FOTO: POP TV

Kot je po usklajevanjih povedal vodja ožje pogajalske skupine vlade Dušan Krajnik, se vse strani zavedajo, da je soupravljanje pomembno, urejeno je tudi z zakonom, tako spornih vprašanj ni bilo.

Usklajevanja socialnega sporazuma se bodo znova nadaljevala čez 14 dni, ko bodo pogajalci odprli dve novi poglavji, usklajevanje poklicnih in družinskih obveznosti in poglavje o stanovanjski politiki.

Socialni partnerji - delodajalci, delojemalci in vlada - so se strinjali, da je bolje, če pri vprašanjih razvoja podjetja sodelujejo tudi delavci in če je delavski predstavnik zainteresiran za izboljšanje delodajalčevega in tudi svojega kapitalskega položaja, je povedal Krajnik. Novelo o sodelovanju delavcev pri upravljanju, ki ureja soupravljanje delavcev v enotirnem in dvotirnem sistemu upravljanja, je DZ sicer sprejel prejšnji teden.

Pogajalci so govorili tudi o vseživljenjskem učenju, kjer je še vedno odprto vprašanje davčnih olajšav za delodajalce pri sredstvih namenjenih izobraževanju. Odprto ostaja tudi financiranje vajencev.

Kot je dejal Krajnik, bo ministrstvo za finance moralo skupaj z drugimi pristojnimi ministrstvi prisluhniti delodajalcem in sindikatom, da je treba "v nekem doglednem času znova vzpostaviti davčne olajšave za te namene". Nihče pa od vlade ne zahteva, da se mora to zgoditi v obdobju do leta 2009, je dodal.

Na novinarsko vprašanje, ali bi lahko sporazum uskladili še pred parlamentarnimi počitnicami, je Krajnik odgovoril, da si to želijo vse strani. Bolj problematična bi še lahko bila poglavja o zdravstvenem varstvu, pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter morda še kaj s področja delovnopravne zakonodaje, v zvezi z zakonom o delovnih razmerjih, je dejal Krajnik.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.