Slovenija

Soočenje Ropa in Podbregarja?

Ljubljana, 22. 06. 2007 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Če Rop ne bo predložil dokazov o prisluškovanju Sanaderju in Janši, bo SLS predlagala soočenje s Podbregarjem.

Iz urada generalne državne tožilke so sporočili, da vsebine kazenske ovadbe ne komentirajo in tudi ne tega, kakšno bo ukrepanje državnega tožilstva.

Vrhovno državno tožilstvo je, potem ko je Uprava kriminalistične policije sporočila, da je v zadevi Sova zaradi dveh kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja podala kazensko ovadbo zoper odgovorno osebo, potrdilo, da je v četrtek prejelo kazensko ovadbo zoper konkretno osebo zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja po 261. členu kazenskega zakonika. Nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar je dejal, da bo poskusil ugotoviti, ali gre dejansko zanj. Trdi, da je delal zakonito in odgovorno, "kar se bo tudi pokazalo skozi nadaljnje postopke".

Iztok Podbregar pravi, da je delal zakonito in odgovorno
Iztok Podbregar pravi, da je delal zakonito in odgovorno FOTO: POP TV

Podbregar pravi, da "dela v tej smeri", da se bo udeležil nujne seje parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki je sklicana za torek. Vendar pa je povedal, da vabila še ni prejel. Opozarja, da ne gre za preiskovalno komisijo, ki se je je treba obvezno udeležiti. "Ker pa je v širšem interesu, se bom njihovemu vabilu poskušal odzvati in odgovarjati na vprašanja," je dejal.

Podbregar bo nedolžnost dokazal na sodišču

Podbregarjev odvetnik Aleksander Čeferin je sporočil, da z ovadbo ni seznanjen, prepričan pa je, da bi moral biti Podbregar o njej seznanjen. Odvetniku se zdi predkazenski postopek "nenavaden", saj naj bi policija ovadbo, domnevno proti Podbregarju, vložila kmalu po zaslišanju.

Zadevo vodi vrhovno državno tožilstvo, kar se po Čeferinovem mnenju, "dogaja v postopkih, ki imajo politično konotacijo". Za domnevno Podbregarjevo ovadbo pa naj bi bilo pristojno okrožno tožilstvo, še meni odvetnik, ki je sicer prepričan, da so očitki "nesmiselni in brez vsakršne pravne ali dejanske podlage". "Zadeva bo, če ne prej, za mojo stranko ugodno rešena na sodišču," pravi Čeferin.

Podbregarju očitajo nakup letalske karte za indijskega zdravilca v vrednosti približno 900 evrov ter nakup ročne ure v vrednosti približno 2300 evrov, ki jo je prejel uslužbenec Sove, ki je odšel v pokoj.

Rop ve, kje so kopije prisluškovanj

Poslanec SD in nekdanji predsednik vlade Anton Rop je v četrtkovi oddaji Trenja na POP TV v zvezi z domnevnimi prisluhi premieru Janezu Janši in hrvaškemu predsedniku vlade Ivu Sanaderju povedal, da upa, kako bodo ljudje, ki so ga takrat o tem informirali, njegove navedbe potrdili tudi pred pristojno parlamentarno komisijo za nadzor obveščevalnih služb ter da se bodo našli tudi dokazi.

Sicer pa je Rop za novo izdajo hrvaškega tednika Globus dejal, da bo svoje trditve kmalu podkrepil z dokazi. "Obstajajo kopije z oznako državna skrivnost, vem, kdo jih ima, in po vsem informacijah so ti dokumenti avtentični," je povedal Rop, ki je za hrvaški časnik še povedal, da naj bi se umaknil iz Ljubljane in da ne želi povedati, kje se trenutno nahaja.

Bajc (SLS): Rop brez repa in glave

Anton Rop (SD): Pripravljen na razkritje dokazov?
Anton Rop (SD): Pripravljen na razkritje dokazov? FOTO: POP TV

Član parlamentarne komisije za nadzor obveščevalni služb Josip Bajc (SLS) je danes komentiral dogajanje, povezano z afero SOVA. Izjave in informacije, ki jih v zadnjem času daje nekdanji predsednik vlade in sedanji poslanec SD Anton Rop po njegovih besedah "nimajo ne repa, ne glave".

Bajc pravi, da je kot član komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb imel možnost vpogleda v vso dokumentacijo v zvezi s prisluškovanjem in prisluhi v letu 2004 in iz tistih dokumentov ni bilo nikjer zaslediti tega, kar zatrjuje Rop o prisluškovanju pogovorom med hrvaškim premierom in takratnim vodjem opozicijske SDS.

"Če pa je Rop takšne informacije imel, bi človek pričakoval, da bo kot odgovoren predsednik vlade v letu 2004 obvestil vsaj predsednika države in komisijo za nadzor varnostno obveščevalnih služb," je povedal Bajc.

Poslanec SLS bo tako na prihodnji seji komisije, "če Ropove navedbe ne bodo dovolj argumentirane", predlagal, da soočijo njega in takratnega direktorja Sove Iztoka Podbregarja. Pričakuje pa tudi, da bo vladna delovna skupina "enkrat za vselej" prišla do končnega poročila.


KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

clementia555@yahoo.com
22. 06. 2007 21.48
Robert Jagodnik: Jobless growth, katero omenjaš je oz. bolje rečeno naj bi bila običajno povezana preko robotizacije & avtomatizacije industrijske proizvodnje. Vendar se vsi ne strinjajo z tem. Nekateri rpavijo, da do tega tudi pride zaradi nefleksibilne delovne sile, ki ni pripravljena slediti industrijskim trendom in še nekaterim ostalim faktorjem (kot npr. dodatno izobraževanje). Medtem ko recimo v nekaterih skandinavskih državah in ZDA delavci brez večjih težav zamenjajo več delovnih mest v svojem življenju in se selijo tudi iz Los Angelesa v New York, če je to potrebno, je pri nas za nekatere že težava, da se vozi v službo iz Grosupljega v Ljubljano. "Koliko mikro in pa malih podjetij je šlo v stečaj"... Vlada ni kriva za slabo poslovanje podjetij. Vlada ustvarja pogoje za njihovo ustvarjenje. Ti lahko ustvariš še tako dobre pogoje in ujčkaš podjetnike, toda, če je ta nesposoben menadžer mu ne bo nič pomagalo. O prof. Kovaču pa ne bi... Ekonomska teorija in sedenje v nadzornih svetih državnih podjetij je pač ena zgodba, ustvarjanje podjetja iz nič pa druga.
Franc Kavka
22. 06. 2007 21.11
Kar naj se skriva. Ko pa se bo vrnil, ga bo čakal priporni nalog.
djordjevic.dejan@triera.net
22. 06. 2007 19.55
odlično gospodarsko rast v Sloveniji so v veliki meri zaslužne tudi investicije v gradbeništvu, resnici na ljubo pa na tem področju 75 odstotkov delovnih mest pobašejo tujci. Glede ustvarjanja novih manjših podjetij pa je spet tako, da je vlada obljubljala veliko, naredila pa bolj malo. Vzpodbujanje podjetništva namreč pomeni, da država samoiniciativnost bodočega podjetnika vzpodbudi z določeno finančno pomočjo. Pa da mi spet ne bi kdo očital floskul, govorim iz izkušenj.
dark švejder
22. 06. 2007 18.10
robert.jagodnik .. in Nordhaus .. sicer stara, bogomir jo je že 92 na faksu zahteval no pa že takrat je bil 18 ponatis... Dobra knjiga za osnove, za kaj več bo potrebno prebrati še kakšno drugo
Spectator
22. 06. 2007 17.51
Borut gre na volitve drugo leto, Tone se je skril, napoveduje dokaze, Drnovsek ze skoz odpira oci javnosti, davcne afere. Jansa you are sooooo goign down!
robert.jagodnik@siol.net
22. 06. 2007 17.44
»Gospodarska rast pomeni tudi ustvarjanje novih delovnih mest in novih podjetij. V zadnjem času se je v Sloveniji odprlo veliko delovnih mest,…«.... ste mogoče slišali za fenomen sodobnih gospodarstev t.i. fenomen jobless growth, ko sočasno z gospodarsko rastjo, raste tudi stopnja brezposelnosti? Vsem tem kazalnikom ne smemo slepo verjeti, potreben je stik z realnostjo, ne pa refleksirati ideje in mišljenja politikantov in main stream ekonomistov. Da se lahko manipulira z kazalniki je jasno npr.: SURS-u CPI oz. IPC – indeks potrošnih cen omogoča manipulacije pri prikazovanju inflacije, itd. »O tem, da je v zadnjih letih bilo ustanovljenih več malih podjetij kot za časa LDS-ove vlad je pa tudi obče znano.«...Koliko mikro in pa malih podjetij je pa šlo v stečaj? Aktualna fiskalna politika ni ugodna za tovrstna podjetja, čeprav predvolilnih obljub je bilo veliko na to temo! Vsem, ki ste kot nek brezumni repetitor, priporočam branje knjige Ekonomija od Samuelsona. Če ne drugega jo lahko uporabite kot hladno orožje, vsaj tako je zatrdil prof. Kovač. :)
xuxu
22. 06. 2007 17.07
Tolk klopotate o teli gospodarski rasti, da ze res sami sebi verjamete, da je zanjo kriva ta vlada:)
clementia555@yahoo.com
22. 06. 2007 16.50
djordjevic: Gospodarska rast pomeni tudi ustvarjanje novih delovnih mest in novih podjetij. V zadnjem času se je v Sloveniji odprlo veliko delovnih mest, vendar problem pri nas je neuravnotežena izobrazbena struktura, premajhna fleksibilnost in v kratkem tudi pomanjkanje ustrezne delovne sile. O tem, da je v zadnjih letih bilo ustanovljenih več malih podjetij kot za časa LDS-ove vlad je pa tudi obče znano. Mimogrede, katera afriška država ima gospodarsko rast 5?
malasutra@gmail.com
22. 06. 2007 16.38
obstajajo dokumenti in osebe, ki jih posedujejo. še malo. torek, dan D.
kriss714@amis.net
22. 06. 2007 16.30
Ta prvi je že spakiral. he he
tllema
22. 06. 2007 16.12
"Rop, ki je za hrvaški časnik povedal, da naj bi se umaknil iz Ljubljane in da ne želi povedati, kje se trenutno nahaja."NORMALNO!Lažeš,dokazov nimaš,potem se pa skriješ!Politika LDS!?
djordjevic.dejan@triera.net
22. 06. 2007 15.52
Samec19: Čakajte, čakajte. Preberete samo tisto, kar vam ustreza. Napisal sem prednosti in pasti gospodarske rasti. Vsaka medalja ima dve plati. Lepo je, da je gospodarska rast visoka. Mar to kdo zanika? Ampak to ni edini pogoj za vsesplošni napredek. Sva vsaj tukaj na isti frekvenci? Tudi kakšna afriška država ima nad 5 gospodarske rasti, pa to še zdaleč ne pomeni, da se tam cedita med in mleko. Stvari je treba znat postavit v pravilni kontekst. Ampak pustimo to, takšne izjave res spominjajo na vaš nivo izražanja. Izpostavil sem ekonomista, katerega mnenje se mi zdi dovolj strokovno in uravnoteženo, če želite, da bi znalo biti resnično. In še enkrat povem, da mi dol visi za nezdružljivost funkcij. Politiki, ki se bodo še naprej želeli okoriščati na račun davkoplačevalcev, se bodo tudi temu statutu navkljub. Kam bi rad spadal? Heh, sodim v kaščo ljudi, ki si svoj kruh pošteno služijo in za to nikoli in nikdar nikomur niso hlapčevali ali peli slavospevov. Niti fantomskim komunistom ne. Ne, zdravstvo ni bilo zastonj. Imel sem ga preko redno zaposlenega očeta, ki je za moje pravice tudi plačeval. Nikoli nisem in ne bom trosil nobenih floskul, če pa se že gremo nekakšne komentarje, pa si pridržujem pravico do kritiziranja, ko je to potrebno. Če bi podrobneje brali moje komentarje, bi videli, da sem marsikatero potezo vlade tudi pohvalil. Pa še nekaj za zaključek, ko mi že tako očitate, 'kam sodim'. Preden napišete komentar, vzemite v roke slovensko slovnico, kajti po napisanem sodeč sklepam, da slovenski jezik ni ravno vaša največja vrlina.
samec19@email.si
22. 06. 2007 15.35
djordevič.dejan no vidim, kdo se prilagaja na ta nivo. Mislim, da je bilo to ne korektno kaj si napisal. In to tudi odraža resničen obraz. Glede Bogomirja Kovača pa se pozanimajo kdo je njegov ljubljeni prijatelj. Da se ne boš začudil :) To pa je samo eden, ki si ga napisal. Drugače pa jaz se ne bi nanašal na eno osebo. Konec koncu je tudi tvoja izjava bila da gospodarska rast lahko škodi. Mislim, da to je res nizkoten obraz družbe, ki hoče na ves način ponižati sedanjo vlado. Če ti ne diši v nosu, glede sedanje vlade imaš vso pravico povedati. Ampak tudi potem povej kdo so ti bolj simpatični. Nimaš pa pravice solit ljudem ter pisariti na okoli, da gospodarska rast škoduje. Ker to je ena od velikih floskul tistih, ki resnično ne prenesejo Janeza Janšo. Potem pa na ve glas vse pljuvaj po njem. Me zanima kaj bi Vi govorili, ob morebitni podobni gospodarski rasti vladanja tvoje politične opcije. Potem bi obešal na vse zvonce kako ste uspešni in nepremagljivi. Vidim pa obraz tvojega vedenja. Kaj ti pomeni statut. Tebi sigurno nič. Marsikomu pa veliko pove. Ker nezdružljivost funkcij je lepa stvar, katero bi morala vsaka stranka s prejet. Po zadnjem članku pa se mi sanja kam bi ti dečko spadal. Ampak ne bom povedal ker jaz sem tisti, kateri se ne bo spuščal na tvoj nivo. Konec koncu pa, da te osvestim zdravstvo nikoli ni bilo zastonj. Niti v času Yuge. Nisem pa jaz kriv,če si mislil, da takrat je bilo zastonj. Ker če si tako mislil si bil oslepljen od komunistične propagande. Zato pa ta vlada ne bo prevzemela krivde.
djordjevic.dejan@triera.net
22. 06. 2007 15.18
Daj, lepo te prosim, ne seri. Komu si pa moral kazat knjižico LDS-a? Pa hvala, da si me 'posvetil'. Karkoli že to pomeni. Mogoče si imel v mislih razsvetljenje. Da ne bo pomote, nisi povedal nič. česar doslej že ne bi vedel. Glede ekonomistov pa takole. Vzemi v roke kakšen članek Bogomirja Kovača. Sicer pa, hja, saj on je ziher tudi kontinuiteta, kajneda? Statut o nezdružljivosti? Kaj mi mar neki statuti, ko pa si vladajoči vedno znova izmišljajo prispevke, ki naj bi jih plačevali.In še tole, ja, zdravstvo si plačujem iz svojega žepa. Obvezno in dodatno. Da ne bo videti, kot da je zdravstvo pri nas še vedno zastonj.
neti
22. 06. 2007 15.15
mrzli37, mrzli si ti v glavi; - pri nas SLO, velja da si nedolžen doler ti ne dokažejo krivde, v splošno razgledanost - Pisarno Čeferin pa še malo omenjaj, pa malo pazi da ti ne boš dokazoval svoje nedolžnosti, ampak samo nevednost in posledično neumnost, ne prištevnost ali zavedenost. Prisrni pozdravi!
Tonček Balonček
22. 06. 2007 15.10
Tegale Samca19 so pa očitno kastiralii, vsaj v glavo! Sorry, se prilagajam na ta nivo!
mrzli37@email.si
22. 06. 2007 15.05
"in po vsem informacijah so ti dokumenti avtentičn"
samec19@email.si
22. 06. 2007 15.02
Hahaha glej ga glej ga,,, priznanih ekonomistov. No frajer po povej mi vsaj tri znane ekonomiste :) . Konec koncu pa naj te opomnim, ker si tako svetovljanski. Da živimo v kapitalizmu kjer je glavni pogoj za socialni dialog, za uspešne zdravstvene pogoje in ostale zadeve, ki so povezane z blaginjo države- gospodarska rast. Zanimivo pa je tudi to, da v času komunizma tega ljudje niso vedeli. Kljub temu, da so dali za štruco kruha milijone dinarjev se jim je zdelo samoumevno. No pa, da še tebe malo posvetim. To pomeni, da gospodarska rast je ključni faktor, ki potegne vse za sabo. To je isto kot če bi rekel. Ja nova vlada je naredila dobro vzdušje v državi, nova vlada je naredila uspešen zdravstveni sistem itd.. ampak gospodarska rast je pod povprečjem. A boš ti potem plačeval iz svojega žepa :) Jaz živim zelo vredu. Hvala bogu pa sedaj živim šele svobodno. Ni mi potrebno hodit in iskat službo ter se pretvarjat, da sem LDS-ovec. Kot je bilo to v času prejšnje vlade. Konec koncu je SDS sprejela statut o nezdružljivosti. Edina stranka, ki je imela taka jajca. Upam, da veš kaj sploh to pomeni. Lep pozdrav svetovljanec djordevic.dejan
djordjevic.dejan@triera.net
22. 06. 2007 14.50
Hehe, še dobro, da imate to veleopevano gospodarsko rast. Sicer res ne vem, s čim bi se iz dreka vlekli. Preberite članek kakšnega priznanega ekonomista in takoj vam bo jasno, kaj poganja gospodarsko rast ter kje so prednosti in pasti visoke rasti. Dotlej pa mi povejte samo nekaj, realno. Se vam gospodarska rast pozna tudi v denarnici?
samec19@email.si
22. 06. 2007 14.43
Tonček Balonček ali si mogoče v sorodstvu z malasutro ali si pa kr ista oseba . Mogoče pa si tudi ti ena sama komunistična figura, ki klati laži in podtika polena pod vsem mogočim samo, da se zgodijo kakršnikoli spori. To ti pa pišem zato ker očitno tudi ti uporabljaš ( ko ) veš nekaj pa ti povem ko bo konec sveta; ko bo Janez Janša v zaporu; Ko bodo krave letele; ko bo kokoška prepevala; ko bo Janezek priletel itd.. Meni tvoj (ko) nič ne pomeni. Veš zakaj. Ker to je samo tvoja domišljija oziroma zgodba katera se je pripetila samo v tvojih inteligentnih možganih. Upam in sprašujem te tudi tebe kdaj bo ta (ko). Mogoče pa se je že zgodil samo v tvojih možganih. Upam pa , da imaš vsaj malo stika z resničnim svetom. Ker tukaj ni nobenega (ko) ali (ko bo) tukaj je resničnost. In če še tebe lahko opomnim gospodarska rast je 7,2 odstotna. Ampak je sedaj. Ni še bila in še ne bo. Je sedaj v tem času in tem obdobju. Želim ti pa velike in uspešne sanje z tvojim (ko).