Slovenija

Na Štajerskem klestila debela toča: uničene poljščine in potolčena vozila

Hoče/Maribor/Jezersko, 07. 06. 2024 10.08 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Rok Nosan, M.S., Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
276

Sončen in poletno topel petek s temperaturami do 31 stopinj Celzija se je ponekod končal na najslabši možen način – z nevihtami in krajevnimi neurji. Ponekod po Sloveniji so lokalne nevihte povzročile precej težav. Iz severovzhoda države poročajo o toči, močnih sunkih vetra in nalivih, ki so odkrivali strehe, zalitih je bilo nekaj kleti, težave so bile tudi v prometu. Agencija RS za okolje je sicer zaradi neviht za severovzhod, severozahod in jugovzhod izdala oranžno opozorilo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vremenske razmere
    01:19
    Iz 24UR: Vremenske razmere
  • Toča klestila po Apačah in v okolici Maribora
    00:43
    Toča klestila po Apačah in v okolici Maribora
  • Toča v Slivniškem Pohorju
    00:23
    Toča v Slivniškem Pohorju
  • Toča v Hočah
    00:12
    Toča v Hočah
  • Toča v Dravskem dvoru
    00:14
    Toča v Dravskem dvoru
  • Toča na Hočkem Pohorju in Radizelu
    00:28
    Toča na Hočkem Pohorju in Radizelu

Severno od slovenske meje sta nastali dve zelo močni nevihtni celici, ki sta popoldne dosegli Slovenijo in se premaknili proti jugovzhodu. Spremljali so ju siloviti nalivi, močni sunki nevihtnega piša in debela toča.

Močna neurja so zadela dele Koroške, Štajerske, Prekmurja in deloma Gorenjske. Zlasti na delih Koroške in Štajerske pa so povzročali tudi večji gmotno škodo. Po napovedih Meteoinfo Slovenija bi toča lahko ponekod v premeru presegla debelino petih centimetrov, glede na fotografije in posnetke, ki so nam jih poslali bralci, pa res ni bilo daleč od tega. 

Toča v Hočah
Toča v Hočah FOTO: Bralec Marko

Meteorolog Blaž Šter z Arsa je dejal, da se je vzhodnejša in silovitejša nevihta se je pomaknila nad Štajersko. Sprva je severno od Maribora oslabela, potem pa se je precej okrepila zahodno od Maribora in povzročila "precej debelo točo, močne sunke vetra in tudi nalive".

Na postajah Arsa so zabeležili močan naliv na Hočkem Pohorju, kjer je padlo 56 milimetrov padavin in tudi toča, na letališču Edvarda Rusjana Maribor pa je bil močan naliv, zabeležili so tudi najmočnejši sunek vetra, in sicer 76 kilometrov na uro.

Tudi nevihta na Gorenjskem je prehodno najprej oslabela, nato pa se znova okrepila. "Tako da svetujemo predvsem spremljanje radarske slike padavin v naslednjih urah," je dejal Šter.

Bralci so nam poslali posnetke in fotografije močne toče, ki je padala v Radizelu, na Hočkem Pohorju, Kidričevem, v Hočah, Račah in Slivnici. Nekateri bralci so velikost toče primerjali z limono in breskvijo, nekaj pa jih je zapisalo, da je bila toča velikosti teniške žogice. 

Toča je marsikje povzročila tudi precej škode. Meteorna voda je poplavila več kleti, toča je poškodovala ostrešja objektov, močni sunki vetra pa so podrli nekaj dreves in poškodovali elektrodistribucijsko infrastrukturo. Sprožila sta se dva zemeljska plazova, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje. Intervencije so še v teku, so zapisali.

V regijskem centru za obveščanje Maribor so v času neurja na območju Občine Hoče-Slivnica prejeli več kot 100 klicev na pomoč. Gasilci Gasilske brigade Maribor, Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Hotinja vas in Hoče so nudili pomoč pri sanaciji večje količine odkritih in poškodovanih streh, črpali meteorne vode iz poplavljenih stanovanjskih in drugih objektov, s tehničnimi posegi preusmerjali toke meteorne vode od objektov in dvorišč, čistili nanose gramoza ter blata s cestišč in začasno pokrivali odkrite strehe s folijo ter ponjavami, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Poplavljene kleti in objekte so že sanirali, trenutno se ukvarjajo s posledicami, ki jo je toča pustila na strehah, je dejal poveljnik Gasilske zveze Maribor Dušan Mikl.

V Občini Rače-Fram je uprava za zaščito in reševanje zabeležila 12 klicev na pomoč. Gasilci so nudili pomoč pri sanaciji večjega števila odkritih streh zaradi neurja in odstranili padlo drevo na električne vodnike. Vodo so gasilci iz poplavljenih kleti črpali tudi na območju Mestne občine Maribor, kjer so s tehničnimi posegi spremenili tok meteorne vode, ki je ogrožala objekt in zavarovali ter delno sanirali plaz, še poroča uprava za zaščito in reševanje.

Neurje z močnim nalivom, točo in vetrom je sicer sprva zajelo nekatere občine, ki jih pokrivata regijski center za obveščanje Maribor in Ptuj. Skupaj so zabeležili 66 dogodkov, od tega 54 na območju občine Hoče-Slivnica.

Težave tudi v prometu

Ponekod po Sloveniji je bil zaradi lokalnih neviht in neurij tudi promet močno oviran. "Voznike pozivamo naj se ne ustavljajo na avtocesti in pod nadvozi. Vozite previdno in prižgite luči," opozarja Prometno-informacijski center. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vendar pa so se zaradi debele toče nekateri vozniki na avtocestah kljub opozorilom Prometno-informacijskega centra ustavljali pod mostovi, da bi zaščitili svoje avtomobile, poroča Neurje.si.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sobota bo delno jasna, popoldne lahko pričakujemo posamezne plohe in nevihte

Nevihtna aktivnost je sicer še vedno tudi nad avstrijsko Štajersko in Koroško, tako da lahko nastane še kakšna nevihta tudi nad Slovenijo. "Verjetno te nevihte ne bodo več tako izrazite," je pozno popoldne napovedal Šter. Dogajanje se bo ponoči umirilo.

Sobota bo delno jasna, popoldne pa bodo v notranjosti Slovenije nastale posamezne plohe in nevihte, ki bodo verjetnejše v severni polovici Slovenije, poroča agencija za okolje. V nedeljo bo delno sončno, v ponedeljek pa bodo padavine od zahoda postopno zajele večji del države, vmes bodo tudi nevihte. Malo hladneje bo. 

KOMENTARJI (276)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomahawk
08. 06. 2024 09.36
-2
Bo vaš golobnjak to poštimu, se en mandat mu dajte pa bo. Sej veste časovnice.....ne gre to takoj.
Lojze Biber
08. 06. 2024 08.32
+3
Zadnjič ste rekli da ni na vidiku nič alarmantnega. Ok. Ampak tukaj so nato kabli.. Po planu
cirenij
08. 06. 2024 08.31
+6
pri nas je bilo le nekaj dežja. Se pa spomnim kot otrok, da je bila debela, debela toča, da je pokopavala ptiče pod seboj. Pa smo morali atu prinesti goloba, da je mama skuhala "ajmoht". Taki časi so bili, pa smo bili z malim zadovoljni.
Mister iks
08. 06. 2024 08.15
+0
Imamo sposobno vlado ki bo vse zrihtala!
Japa Jade
08. 06. 2024 09.35
+3
Pa nesposobne komentatorje, da ne recem primitivne.
titomeni
08. 06. 2024 08.13
+4
Mreza proti toci je ugodna.. Vsaj vrtnine si lahko vsak zasciti na vrtu z nekaj evri.. Upanje da bo slo mimo ni dovolj glede na to da je vsako leto huje
Abrams
08. 06. 2024 08.19
-4
Ti jo boš pa postavljal - zastonj !!!! Al boš šou raj na morje za socio produkt regres....
Volja
08. 06. 2024 08.00
-4
Ko zagrozi in napovejo celo dan vnaprej, da bo toča, ni vrag, da v končni fazi, če nič nimaš pri roki, si vsaj gajbice in late ali količke za fižol/paradižnik postaviš čez vrtnine in jogi rjuhe potegneš čez....vse se da, če si hočeš zaščititi pridelek. Na jamranje branjevk in kmetov se sploh več ne oziram. Včasih teh napovedi toč ni bilo in je bilo od tebe odvisno, da si prepoznal alarmantno stanje na nebu in imel še dobre pol ure časa, da si ukrepal.
Volja
08. 06. 2024 10.25
-1
Neiskreni, dober naziv si si dal! Če imaš dva hektarja in da ne zaslužiš niti toliko, da bi si postavil zaščitno mrežo na betonske nosilce, potem je bolje, da daš kmetovat nekomu, ki to obvlada!
Volja
08. 06. 2024 15.01
Neiskreni, žaljenje ti bolje gre od rok in gofljanje, kako se nič ne da narest...
duhccc
07. 06. 2024 21.59
+3
spet so pisali da so ljudje ustavljali na avtoceti bol da si ne predstavljate kaj se zgodi ce te taka toco dobi na ceti v trenutku si brez vidlivosti in brez prvega stekla ... me zanima kdo bi potem odgovrjal ce se zgudi kej tegega pa ce bi kdo vozil in nebi ustavil dokler nebi razbilo vozilo in posledicno ogrozal tudi vse ...
nonac
07. 06. 2024 21.58
+0
A zdaj že s tornadom strašite?
Betuul
07. 06. 2024 21.53
+0
Rešite prebivalce z otroci vred tam! Da bodo imeli streho ! Vlaaaada
oježeš
07. 06. 2024 21.50
+2
In na vse doživeto in videno kaj bo v bodoče, res ni vredno zagnati protitočno službo? Je res boljše da toča vse stolče od hrane do imovine ljudi, kot pa imeti organizirano protitočno službo? Saj toča se ne pojavi iznenada, ampak traja kar nekaj časa, da pride k nam, ta čas pa, če se je že ne da popolnoma izničiti pa saj močno omejiti.
Arguss
07. 06. 2024 21.46
+2
Vikendaši in lastniki objektov po obali se obračajo po vremenu.Briga njih za vikende .Ring Ljubljana, ponedeljek slabo vreme ,torek enako gužve v prometu zjutraj in nazaj .Samo sreda lepo vreme na pol prazno po avtocesti.Do službe sem se pripeljal, kot nekdanji tito, samo kje so ostali.Ja valda itak morje pa niso oni butli.
Delavec_Slo
07. 06. 2024 21.52
+2
Saj bodo zdaj dali te vikende za migrante!
zasvobodo22
07. 06. 2024 21.38
+0
zanimivo sedaj blo.nebo vsaj 14 dni brez krizem.krazem.crt danes pa ga zopet prekrizarili po folgem in pocez pol se ni cudit ce pada velika toca
zasvobodo22
07. 06. 2024 21.41
+2
konec meseca ba bodo zopet bluzi o nadpovprecnih temparaturah no suse zihr ne bo vsaj na notranskem ne
Vselepo
07. 06. 2024 21.36
+9
V Sloveniji vlada resuje le Palestino, Ukrajino,nevladnike, migrante, za Slovence nic, plesite in se enkrat na led, vendar sedaj direkt v vodo....
Arguss
07. 06. 2024 21.33
+9
Ne vem kaj bi napisal.Ampak ja.Svet v katerem živite ni tak, kot vas dnevno prepričujejo preko medijev.
PomisliNaSonce
07. 06. 2024 21.43
-1
Arguss
07. 06. 2024 21.55
+2
brabusednet
07. 06. 2024 21.25
+6
Kaj pa protitočno letalo v Mariboru pa ne dela,ali se še občinarji niso zmenili,kdo bo plačal stroške.
PomisliNaSonce
07. 06. 2024 21.32
-5
Uškakola
07. 06. 2024 21.24
+5
Baje je sam Palestina in Ukrajina problem, res je Golob njegovi in Tanja Fajon ter njena Relax agencija za zapravljanje ( Arabija turs ) denarja ti so problem.
Smolapataaka
07. 06. 2024 21.22
+8
Nevihte, toča debeline golf žogice ali jajca in celo mogoč razvoj tornada…. Mediji in »mediji« opozarjajo in vsi skupaj se zgražamo, kako da vozniki ustavljajo na avtocesti, kako je to nevarno itd. Nisem pa slišal še NITI ENEGA znalca, biti enega pametnjakoviča, niti enega strokovnjaka ali pa vsaj »strokovnjaka«, kaj pa dejansko narediti, če se znajdeš v taki situaciji??? Kaj narediti, če ti na avtocesti (ali bilo kateri cesti) po sprednji šipi začne nabijat toča v velikosti golf žogice? Kaj nardit če ti razbije sprednjo šajbo? Aja; hitrost toče velikosti golf žogice je okoli 80km/h. Kaj ti naredi tak izstrelek če te zadane v glavo, je verjetno vsakomur jasno. Že vnaprej se zahvaljujem za strokovne odgovore.
Slovenec007
07. 06. 2024 21.15
-1
Ma dej...na tolen salonitko se poščiješ pa se lukna skoz nardi....čist usako točo kažete te bedaste slike...kritino dat gor kot se zagre pa ne bo lukenj u strehi.
BedanecinPehta
07. 06. 2024 21.14
Timmmuusss
07. 06. 2024 21.08
+1