Slovenija

Šolnikom do 20 odstotkov višje plače

Ljubljana, 27. 05. 2008 19.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada in SVIZ sta 'dosegla zadnji korak v procesu nastajanja novega plačnega sistema, s katerim so lahko (ne)zadovoljni vsi'.

Po skoraj sedemurnih pogajanjih sta vlada in Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) dosegla dogovor , da se zaposleni v vzgoji in izobraževanju uvrstijo v nov sistem plač za javni sektor, sta po pogajanjih povedala šolski minister Milan Zver in glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Plače učiteljem se bodo zvišale septembra, tako kot preostalim zaposlenim v javnem sektorju. Zvišanje bo različno, od 4 do 20 odstotkov.

Zver je po več mesecih pogajanj dosegel dogovor z vlado.
Zver je po več mesecih pogajanj dosegel dogovor z vlado. FOTO: Dare Čekeliš

Po Zverovih besedah so dosegli še zadnji korak v procesu nastajanja novega plačnega sistema, s katerim so lahko zadovoljni in nezadovoljni vsi. "Sam sem lahko zadovoljen, ker moj partner na nasprotni strani ni popolnoma zadovoljen, saj ni dobil vsega, kar je želel. Istočasno pa je verjetno tudi on zadovoljen, ker jaz nisem uspel doseči vsega, kar sem želel." Dodal je, da je to pač 'filozofija vseh resnih pogajanj'.

Celotna pogajanja s Svizom - imela so kar 22 krogov - je Zver označil za izčrpajoča, ker so imeli na drugi strani 'dobrega in trdega pogajalca'. Kljub temu se mu zdi najbolj pomembno, da so dosegli tisto, kar je najbolj pomembno za učitelje. "To je, da imajo pred seboj gotov položaj, zlasti ko gre za plače in njihovo višino," je dejal.

'Pogajanja so bila dramatična'

Štrukelj pa je pogajanja označil kot zahtevna in na trenutke dramatična. Kljub temu se jim je z ministrom za šolstvo in ministrico za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojco Kucler Dolinar uspelo uskladiti o 'odprtih vprašanjih, pri katerih v zadnjih tednih ni bilo napredka'. Pri tem je šlo zlasti za zaposlene v visokem šolstvu, to je docente in profesorje, ter zaposlene v skupini J - tiste, ki delajo na tehničnih, administrativnih in računovodskih delovnih mestih.

Minister Zver je povedal, da so v nekem trenutku že prišli do točke, ko so jih nameravali prekiniti, vendar so na koncu zbali dovolj razuma, da so jih nadaljevati in tudi končali.

Pogovori med vlado in Svizom pa še niso povsem končani. Po Štrukljevih besedah so se dogovorili, da bodo v času od podpisa sporazuma do trenutka, ko bodo sindikati odločali o podpisu kolektivne pogodbe za javni sektor, uskladili še dogovor, s katerim bodo določili znižanje zahtevnosti za napredovanje vzgojiteljic, katerim se 'napredovanje znižuje za en plačni razred'. Dogovor o tem naj bi podpisali skupaj s kolektivno pogodbo za področje vzgoje in izobraževanja.

Kucler Dolinarjeva: Sporazum je kakovosten

S sporazumom je bila zadovoljna tudi Kucler Dolinarjeva, ki je dejala, da je vsaka stran trdno stala za svojimi stališči, kar pomeni, da je sporazum kakovosten.

Dogovor sicer konkretno pomeni, da bo docent uvrščen v 43. plačni razred, izredni profesor pa v 46. Slednje po besedah Kuclerjeve Dolinarjeve pomeni, da bo izhodiščna plača docenta znašala okoli 2.400 evrov, izrednega profesorja 2.703 evre, rednega profesorja po 3.160 evrov.

Po besedah ministra Zvera dogovor tudi pomeni, da bo v letošnjem letu za plače v vzgoji in izobraževanju namenjenih za okoli sedem ali osem milijonov evrov več sredstev od predvidenih.

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pipek007
29. 05. 2008 23.12
Eh le kdaj bo oktober da bo pa-pa Virant and co. Sicer pa folk ne skrbte. Sej nam bo vlada pred volitvami dala nek dnarja da bomo veseli in da jih bomo spet volili sam zdej je se prezgodaj, ce bi nam zdej dali bi se do volitev lahko to pozablo.Sej bo kak EXTRA dodatek septembra racunite na to. pol pa spet volte da bodo spet kako NKBM prodali nekem neznanem podjetju na "karibe" po polovicni ceni da bo le-to 2 dni pozneje prodalo svoj delež po 2x višji ceni. Skrivnostni lastnik pa je doma na Karibih in mu Slovenija zaupa da bo dolgorocni vlagatelj. Čak al so bli Sejšeli hmm al pa kajmanski otoki... nevem vec....hmmm...ogledalce ogledalce povej, ali Šrot res najbogatejši Slovenec v zemlji je tej??
pipek007
29. 05. 2008 22.44
mac4_m
29. 05. 2008 22.24
če si kdo ne zasluži povišanja, si ga šolstvo. Šole so prepolne nasilja, vse bolj bizarno postaja, do posilstev in še česa. In vse se pometa pod preprogo. Šolo vsak naredi, nihče ni izključen, vse za ljubi denar. Nobene domoljubne in vsebinske vzgoje. Rezulatati porazni, plače bi pa višje..
Lu?ka Glaser
28. 05. 2008 22.23
Pozdravljeni !!! V vzgoji delam 30 let in glede na povprečno plačo v Sloveniji sedaj dobim najnižji osebni dohodek. Ne morem razumet, da se plačuje samo izobrazba ne pa tudi dejanskega dela. Višja izobrazba manj neposrednega dela z otroki -Višji dohodek. Nižja izobrazba več neposrednega dela z otroki - Nižji dohodek. TO JE TAKO KAKOR BI VOJAK NA VAJAH ZASLUŽIL VEČ KAKOR VOJAK KI GRE V TUJINO. Pa lep pozdrav.
Buena Vita
28. 05. 2008 22.10
lima8 čestitam,prav si jim povedal Pozabu si jih vprašat;kaj če gredo delavci na ceste,kje bodo dobili denar?aja,pa še to ?kaj mislijo da imajo delavci kosmata grla,in za njih ne veljajo enake dobrote???? mogoče pa mislijo da država stresa drevje,in grabi listje,ter z čudežno palčko naredi novce pa toliko fakultet--kako da se niso naučili računat Koliko dvomov???JOJ,JOJ,JOJ Vkomunizmmu je imel natakar večjo plačo kot učitelj,pa so bili tiho,če pa toliko govorijo o fakultetah,na otrocih se njihove fakultete ne poznajo,šole ne naredi skoraj nobeden če nima inštruktorja
reklamacija
28. 05. 2008 22.03
TAKO JE TREBA!DATI DENAR TISTEMU KI SI ZASLUZI,CE GA PA NI SE PA VZAME TISTIM KI SI NE ZASLUZIJO.naprimer policistom.
jakart@email.si
28. 05. 2008 19.58
Lima8, 1. Govoril sem o plačah v javnem sektorju, kjer delam tudi jaz. Razen OŠ in SŠ učiteljev se noben poklic v javnem sektorju ne more pohvaliti s švedskimi ali italjanskimi plačami. 2. Če ti je to res relevantno: imam fakulteto in naslednje poletje zapuščam Slovenijo. Čeprav je v mojem poklicu hud deficit in bi raje ostal tukaj, ne mislim delati 30 let za eno ušivo stanovanje, ker na zahodu isti dnar zberem v 10-ih letih. Mogoče tudi zato, ker je na zahodu moj poklic 3x bolje plačan kot učiteljski :) 3. Če ima slovenski učitelj švedsko plačo, zakaj jo ne bi imeli še sodniki, zdravniki, medicinske sestre, policaji... ? Saj smo vsi v javnem sektorju, država pa ima neomejeno denarja za vse, kajne? 4. Če nisi opazil, vedno ciljam bistvo in se izogibam mešanju megle. BISTVO: Slovenski OŠ in SŠ učitelj je v primerjavi z zahodom boljše plačan kot vsi ostali poklici v javnem sektorju, pa je njihov sindikat kljub temu uspešno izsilljeval državo. Zato to državo ne jemljem več resno.
Lima8
28. 05. 2008 19.30
jakart; nisem v prosveti; lahko pa ti zamenjaš poklic, greš v tujino kjer je 200-300% več € za tvoje del. mesto! ali pa si pač nesposoben zaslužiti 1000€ neto... to je tvoj problem. glede na to, da nonstop v medijih poslušamo kako imamo mizerne plače, cene pa povsem evropske, je skrajni čas, da končno čim več zaposlenih v SLO začne prejemati EU primerne plače. če pa ti tvoj delodajalec ne daje dovolj €, pojdi drugam! če si sposoben, boš z lahkoto dobil EU primerljivo plačilo. tudi pri nas! verjemi! ps. ne trdim, da je prof. poklic deficitaren - glej moj post pps. zanimivo, da se nisi vtaknil v tisto o vrrtcih, s.p.-jih itd. ppps. in o prešolanju? si mogoče res nesposoben enga faxa narest? verjetno. res. ppps. bi te rad videl kako preživiš med današnjo mularijo, pa čeprav "samo" 5 ur na dan
ivan.vindis@gmail.com
28. 05. 2008 18.02
manjakranjc, tebi nekaj v glavi ne špila :)
Buena Vita
28. 05. 2008 18.02
zaraa tale tvoja je malce plehka,kot mati sem bila veliko-veliko krat na govorilnih urah in na roditeljskih sestankih nevem da bi kdaj doživela pripravljenost profesorja,še poznajo ne,ne dijakov ne učencevše sreča da imate dnevnik v katerega se vpisujete
manjakranjc@hotmail.com
28. 05. 2008 17.32
Dan, Virant ima dejasnski problem v javnem sektorju, godljo s plačami, ki so jo napravili komunistični podrepniki nima meja. Tako opustošenje se danes da videti le ša na Kosovem. Lp M.K
Tonček Balonček
28. 05. 2008 17.27
Bravo Virant, ministra, ki bi tako "zbrkal" te plače v t.im. javnem sektorju, še nismo imeli, genialno, še najmanj en mandat!
jakart@email.si
28. 05. 2008 15.10
Lima8: 1. Tako dohodnino plačujemo vsi v Slo. Učitelji niste nič bolj obdavčeni. Zaradi tega in še boljših razlogov se v primerjavah različnih držav gledajo le bruto plače. 2. Primerjaj se z učitelji v gospodarsko razvitih državah, ne pa z vojaki in drugimi neprimerljivimi poklici. V mojem poklicu so avstrijske, švedske in italjanske plače 200-300% višje (bruto zneski). Učitelji v omenjenih državah pa (bruto) ne zaslužijo dosti več kot učitelji tukaj. 3. Učiteljski poklic je daleč od deficitarnega, pa so zaslužki bajni. Zakaj? Zaključek: OŠ in SŠ učitelj je najbolj preplačan poklic v javnem sektorju. Zdaj jim bodo pa še višali... matr imamo šibko vlado, volilno leto gor ali dol.
hakihak
28. 05. 2008 14.46
lima8 +5. še en dodatek: v slo se skoz in skoz govori in premleva samo o javnem sektorju! kako malo zaslužijo- dobijo, zaslužijo si ne. DRŽAVO SLOVENIJO DRŽIJO PO KONCI DELAVCI IN DELAVKE V GOSPODARSTVU, ki ustvarjajo dobičke, ki jih poberejo menagerji (mimo grede), ne pa zaposleni v javnem sektorju . Prosim!!!!!!! Za te delavce pa ni denarja, KER BI SE POVEČALA INFLACIJA. BLA-BLA-BLA in še enkrat BLAH!!!!!!!!! UBOGA SLOVENIJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Lima8
28. 05. 2008 13.01
samo nekaj morate vedeti: vse to kar se zgovarjate, sobruto plače. v sloveniji so plače izmed najbolj obdavčenih v evropi. neto izplačilo je skoraj pol manjši - vsi tiski, ki tukaj z manj kot srednješolsko izobrazbo in - priznam - žalostnih 500 eur plače, tolčete čez teh magičnih 20%, se malo umirite. vsak izmed nas ima/je imel možnost ZASTONJ se izobraževati v SŠ in potem na UNI. zakaj se ne izšolate in uživate "sladkosti" učiteljskega poklica?! če ste nesposobni narediti dodatnih xx let šole/faksa, lahko greste polagat ploščice in boste zaslužili 3x plačo učitelja, vaši otroci bodo imeli zastonj vrtec (ker boste po prikazanem dohodku na robu revščine) in še večje otroške dodatke boste imeli. plačevali pa vam jih bodo... VSI redo zaposleni, ki ne morejo skrivati dohodkov in plačujejo davek - ki se mimogrede plačuje po progresivni lestvici, več zaslužiš več plačaš. torej ali v šolo (se izobraževat) ali pa na trg poiskat deficitaren poklic, kjer so zaslužki bajni! ps. en vojaški podporočnik ima višjo plačo od OŠ učitelja zdej pa navalite po meni....
pahor?ek
28. 05. 2008 12.46
Tukaj moramo čestitati ministroma Zveru in Virantu, za dobro opravljeno delo.
mixidotnet
28. 05. 2008 11.34
peter23, še dobro da si nekvalificiran delavček , tako da se lahko peniš sam na forumu, ane ?
peter23
28. 05. 2008 10.15
učitelji samo bunite se! Vse vikende in praznike prosto. Vsaka 2 mesece teden dni dopusta. Služba se vam začne ob 8 uri in traja najdlje do 3 ure. zmeraj STE nezadovoljni. 20% večje plače, sramota za slovenijo. Delam 4 smene vključno z vikendi in prazniki za približno 1000 EUR. Naredite več škode kot koristi. butasti učitelj mi je zajebal življenje. Za pol točke mi je zaključil na 3 in samo točka mi je zmanjkala za željeno šolo. To učiteljico bi rad kdaj srečal . dal bi vam plače 700 EUR. dovolj imate za delat škodo. TOVARIŠICE IN TOVARIŠI RDEČE UNIFORME BI VAM DAL
jakart@email.si
28. 05. 2008 09.44
ivan.vindiš: 30.000 $ je po trenutnem tečaju približno 19.000 €. 30.000 $ glede na kupno moč (PPP) pa znese v Slo. še nekoliko več. Primer - v googlu vpiši: kdo lahko sodi učiteljevo delo sviz. Poišči komentar učiteljice Tine (Datum: 22.04.2008 22:37), ki jamra nad svojo 2009 € težko plačo. Z regresom zasluži ona skoraj 25.000 € letno. Mislim, da je OECD bolj verodostojen vir kot kdorkoli izmed nas.
ivan.vindis@gmail.com
28. 05. 2008 09.23
jakart, ok v dokumentu je res podatek, ki se ga držiš kot pijanc plota. Jaz pa ti rečem, da pojdi osebno na srednje šole, pa si poglej plače, pa mi najdi učitelje, ki bi imeli 30.000 EUR letne plače. Garantiram, da jih ne boš našel. bi bilo smiselno preveri vir, od kot so dobili avtorji tega pdf takšen podatek. To bi bilo zelo zanimivo.