Slovenija

Solana pripravljen pomagati

Bruselj/Bratislava, 25. 11. 2005 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU je pripravljen pomagati pri reševanju slovensko-hrvaških vprašanj.

Javier Solana je potrdil, da je pripravljen pomagati pri reševanju slovensko-hrvaških sporov
Javier Solana je potrdil, da je pripravljen pomagati pri reševanju slovensko-hrvaških sporov FOTO: Reuters

"Pripravljen sem pomagati pri reševanju teh vprašanj med državama, od katerih je ena članica EU in druga kandidatka. To so problemi, ki so podedovani skozi proces razpada nekdanje Jugoslavije, in jih je treba rešiti," je dejal visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Javier Solana.
V primerjavi s problemi, ki jih je treba rešiti na območju nekdanje Jugoslavije, so te težave pravzaprav majhne, je še dodal.

Solanova ponudba ni nova - prvič je pomoč ponudil že pred dvema letoma, ko so se zaradi hrvaške razglasitve ekološko-ribolovne cone odnosi med Slovenijo in Hrvaško močno ohladili.

Da je Solana ponudil svojo pomoč, je v četrtek v Bruslju po pogovoru z njim sporočil vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel. "Slovenija želi, da bi skupaj s Hrvaško izkoristila čas njenih pogajanj z EU kot priložnost za rešitev nekaterih medsebojnih problemov," je takrat dejal minister. Med problemi, ki jih je treba rešiti, je omenil mejo in mejne prehode, devizne varčevalce nekdanje Ljubljanske banke in ribištvo.

Diplomati v Bruslju pa opozarjajo, da Solanova ponudba za pomoč pri reševanju odprtih vprašanj med Slovenijo in Hrvaško ne pomeni, da bi igral vlogo posrednika ali arbitra, in dodajajo, da so ta odprta vprašanja dvostranske narave.

Janša in Sanader brez težav

Hrvaški premier Sanader meni, da med njim in Janšo ni težav
Hrvaški premier Sanader meni, da med njim in Janšo ni težav FOTO: Reuters

Slovenski premier Janez Janša in hrvaški Ivo Sanader sta se sestala ob robu vrha Srednjeevropske pobude (SEP) v slovaškem mestu Pieštany. Sanader je prepričan, da v njegovih odnosih z Janšo ni težav. Kot je še povedal, sta se s slovenskim kolegom pogovarjala o tehnično-organizacijskih vprašanjih. Pogovor o odprtih meddržavnih problemih pa naj bi še sledili.

Kot so potrdili v uradu predsednika slovenske vlade, so bili dosedanji pogovori s Sanaderjem ob robu vrha SEP zgolj neformalni, predvidoma pa bi se lahko Janša in Sanader srečala ob kosilu, s katerim se bo končal letošnjih vrh SEP.

Rupel: SEP je vadnica za članstvo v EU

Predstavniki članic Srednjeevropske pobude
Predstavniki članic Srednjeevropske pobude FOTO: Reuters
Vrh predsednikov vlad držav SEP, ki se je začel v četrtek zvečer, se nadaljuje s plenarnim zasedanjem, na katerem bo spregovoril tudi slovenski premier Janša. Slovenija je kot lanska predsedujoča tudi članica trojke SEP, ki jo sestavljata še sedanja predsedujoča SEP Slovaška in predsedujoča SEP v prihodnjem letu, Albanija. Vrha se udeležujejo tudi predstavniki SČG, Bolgarije, Hrvaške, Češke, Makedonije, Moldavije, Ukrajine, madžarske, Belorusije, Italije, Poljske, Romunije, BiH in Avstrije.

"Srednjeevropska pobuda je neke vrste vadnica, priprava za članstvo v Evropski uniji. Tudi vsi dosedanji govori na plenarnem zasedanju vrha SEP so vsebovali EU," je ob robu vrha dejal predsedujoči Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel.

V tem smislu je ta "združba" dobra, koliko pa je učinkovita in pomaga pri tem, da lahko posamezne države čim prej vstopijo v EU, pa "v tem trenutku ne znam presoditi", je še dejal Rupel.