Slovenija

Sodstvo in vlada za isto mizo

Ljubljana, 12. 04. 2006 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada in sodniki so po burnih soočenjih glede sodniških plač sedli skupaj in postavili okvir za nadaljnja usklajevanja.

Lovro Šturm, Gregor Virant in Marjan Pogačnik
Lovro Šturm, Gregor Virant in Marjan Pogačnik FOTO: Dare Čekeliš

Vlada je na sestanku delovne skupine za usklajevanje plač v sodstvu predstavila okvir, znotraj katerega obstaja manevrski prostor za usklajevanja. S predstavniki sodnega sveta, vrhovnega sodišča, Slovenskega sodniškega društva, Društva državnih tožilcev Slovenije, vrhovnega državnega tožilstva in državnega pravobranilstva so se dogovorili, da si bodo v 15-ih dneh izmenjali pisna stališča, ki bodo izhodišča za nadaljnje usklajevanje, je po sestanku dejal minister za javno upravo Gregor Virant.

Virant: Del plače narekuje delovna uspešnost

Minister Virant: Realna masa plač v pravosodju ostaja nespremenjena
Minister Virant: Realna masa plač v pravosodju ostaja nespremenjena FOTO: Dare Čekeliš

Okvir za usklajevanja po mnenju vlade predstavljajo temeljna načela plačne reforme, tudi plačne reforme v sodstvu. Ob tem je Virant poudaril, da realna masa plač v pravosodju v celotnem obdobju usklajevanja do konca leta 2009 in tudi naprej ostaja nespremenjena, se ne povečuje in ne zmanjšuje. Poudaril je še, da je del plače v pravosodju odvisen od delovne uspešnosti, da je vlada v proračunu pripravljena nameniti dodatna sredstva za odpravljanje sodnih zaostankov in da velja enotni plačni sistem za celotni javni sektor.

Kot je znano, je ustavno sodišče za četrtek sklicalo javno obravnavo v postopku za oceno ustavnosti plačne reforme.

Po Virantovih besedah so se pripravljeni pogovarjati o tehničnih popravkih, da bi razjasnili dileme in različne interpretacije, ter o tem, v kolikšnem času lahko pravosodni sistem vzpostavi merila za plačevanje po delovni uspešnosti. Želijo, da je rezultat teh usklajevanj spoznanje na obeh straneh, da obstajajo notranje rezerve. Virant jih na stani vlade vidi v vlaganju dodatnega denarja v odpravo sodnih zaostankov in v poenostavitvi sodnih postopkov, na strani pravosodja pa v boljši izrabi virov in boljšem vodenju.

Pravosodni minister Lovro Šturm
Pravosodni minister Lovro Šturm FOTO: Dare Čekeliš

Šturm: Vse za odpravo zaostankov

Minister za pravosodje Lovro Šturm je ponovil stališče, da je za ministrstvo za pravosodje sprejemljiv takšen plačni sistem, ki bo pomagal pri odpravi sodnih zaostankov. Povedal je, da v četrtek pričakujejo novo pošiljko sodb Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu. V tem trenutku jih najbolj zanima, ali bo ostalo pri najvišji izrečeni kazni 9600 evrov ali jo bodo presegli. Pojasnil je, da sredstva za plačilo izrečenih kazni zagotavljajo iz proračunskih rezerv.

Pogačnik: Iskanje rešitev v skupno korist

Predsednik sodnega sveta Marjan Pogačnik je pozdravil odločitev predstavnikov vlade, da se delovna skupina sestane še pred odločitvijo ustavnega sodišča glede plačne reforme in na delovnem sestanku ponovno izmenja stališča ter poskuša poiskati rešitve, ki bi bile v korist vseh. Pogačnik je na sestanku ponovil stališče, da bi bilo primerno ponovno pregledati vsebino odloka o plačah funkcionarjev in razmisliti o tem, ali je najbolj primerno takšno materijo kot je sodstvo urejati s podzakonskim aktom ali ponovno morebiti razmisliti o ureditvi v zakonu o sodniški službi.

Predstavniki vlade in sodstva se bodo ponovno dobili čez 15 dni
Predstavniki vlade in sodstva se bodo ponovno dobili čez 15 dni FOTO: Dare Čekeliš

Opozoril je tudi na to, da je plačna reforma povzročila določeno destabilizacijo sodnega sistema in da pričakuje, da bo v strpnem dialogu prišlo do določenih korekcij sistema, ki je po eni strani uveljavljen in po drugi zadržan s strani ustavnega sodišča. Glede destabilizacije je dodatno pojasnil, da to ne pomeni, da sodniki delajo in naredijo manj.

Predsednica Slovenskega sodniškega društva Janja Roblek je spomnila, da je sodniško društvo jasno sprejelo svoja stališča na izrednem občnem zboru. Povedala je, da je zaenkrat dogovor današnjega sestanka le ta, da bodo v 15-ih dneh ponovno pretehtali svoja stališča in pripravili izhodišča za nadaljnje pogovore in usklajevanja.

Predstavnik tožilstva upa, da bodo v prihodnosti lahko svoja stališča predstavili in skupaj poiskali rešitve
Predstavnik tožilstva upa, da bodo v prihodnosti lahko svoja stališča predstavili in skupaj poiskali rešitve FOTO: Dare Čekeliš

Pobudo za ustanovitev delovne skupine je pozdravil tudi predsednik Društva državnih tožilcev Slovenije Boštjan Škrlec, ki pričakuje, da bodo z dialogom poskušali uskladiti izhodišča plačne reforme. Plačna reforma, ki je predmet ustavne presoje tudi na pobudo članov društva državnih tožilcev, je namreč v tožilskih vrstah sprožila veliko nezadovoljstvo, ki sicer ni bilo izraženo na bolj radikalen način. Upa, da bodo v prihodnosti lahko svoja stališča predstavili in skupaj poiskali rešitve.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.