Slovenija

Sodniške stavke ne bo

Ljubljana, 18. 01. 2008 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sodniško društvo se je na sestanku odločilo, da sodniške stavke ne bo. Društvo bo v 60 dneh sklicalo občni zbor.

Sodniki so se odločili, da ne bodo stavkali.
Sodniki so se odločili, da ne bodo stavkali. FOTO: Kanal A

Slovensko sodniško društvo je na današnji seji glavnega odbora sklenilo, da zaenkrat stavke sodnikov ne bo. V društvu ugotavljajo veliko stopnjo nezadovoljstva sodnikov s plačno reformo. Po besedah predsednice društva Janje Roblek bodo o posegu v neodvisnost položaja sodnikov seznanili Evropsko sodniško združenje in v 60 dneh sklicali občni zbor.

Minister za pravosodje Lovro Šturm pozdravlja odločitev glavnega odbora Slovenskega sodniškega društva, je pojasnila tiskovna predstavnica ministrstva Mojca Hardi. Minister ocenjuje, da je prevladala odgovornost sodnikov. Vesel in ponosen je, da imamo v Sloveniji sodnike, ki dajejo prednost interesom ljudi, ki čakajo na rešitev dolgotrajnih sodnih postopkov, in ne svojim lastnim interesom. Prav je, da so sodniki spore pripravljeni reševati po pravni poti. Po mnenju ministra navedeno kaže na odgovoren čut slovenskih sodnikov, je še pojasnila Hardijeva.

Sodniki nezadovoljni, stavke ne izključujejo

"Ugotavljamo veliko stopnjo nezadovoljstva sodnikov z izvedeno plačno reformo, ker je več kot 90 odstotkov vseh sodnikov, ki so že prejeli odločbe o plačah, vložilo pritožbe," je po skoraj štirih urah razprave glavnega odbora pojasnila Roblekova. V sodniškem društvu ugotavljajo, da odločba ustavnega sodišča glede sodniških plač ni spoštovana, zato bo društvo izkoristilo vse pravne poti za zagotovitev ekonomske neodvisnosti sodnikov in s tem pravne varnosti državljanov.

Lovro Šturm pozdravlja odločitev, da sodniške stavke ne bo.
Lovro Šturm pozdravlja odločitev, da sodniške stavke ne bo. FOTO: POP TV

S tem posegom v neodvisnost položaja sodnikov bo društvo seznanilo Evropsko sodniško združenje in najkasneje v 60 dneh sklicalo občni zbor, na katerem bo po besedah Roblekove odločalo o nadaljnjih ukrepih.

Zaenkrat stavke sodnikov ne bo, je dejala predsednica društva, "vendar pa te možnosti ne izključujemo, v kolikor milejši ukrepi ne bodo učinkoviti". Nezadovoljstvo namreč negativno vpliva na delovno vzdušje sodnikov, kar resno ogroža program odprave sodnih zaostankov, so v sklepe soglasno zapisali člani glavnega odbora.

Testen se je udeležil seje

Seje glavnega odbora se je udeležil tudi predsednik vrhovnega sodišča Franc Testen, ki je bil v zadnjem času tarča številnih kritik iz sodniških vrst. "Pojasnila gospoda Testena smo sprejeli z razumevanjem," je dejala predsednica društva in dodala, da je sodnikom povedal tudi nekaj podatkov, ki jim niso znani. Sodniki po besedah Roblekove na vsak način pričakujejo Testenovo podporo pri vlaganju pravnih sredstev.

Zaplet med prvim sodnikom v državi in ostalimi sodniki je po mnenju Roblekove v tem, da so sodniki od predsednika vrhovnega sodišča vendarle pričakovali odločnejšo reakcijo na začetku, ko se je reforma začela. Ob tem je pojasnila, da je Testen predsednik vrhovnega sodišča od leta 2004, ko je bila reforma že zastavljena. Zatrdila je, da njegovo nasprotovanje sodniški stavki ni bilo ključno. Testen, kot je znano, se strinja, da so sodniki premalo plačani in kot pravo pot ocenjuje ustavni spor.

Tudi o odstopu Viranta in Šturma


Glavni odbor je razpravljal tudi o zahtevi kranjskih sodnikov po odstopu ministrov Gregorja Viranta in Lovra Šturma, vendar se po besedah Roblekove za ta korak v tem trenutku niso odločili.

Virant: Reforma je stimulativna

Minister za javno upravo Virant je prepričan, da je reforma plač v sodstvu izrazito stimulativna in vzpodbuja boljše delo. Kot je dejal, "je usmerjena proti komoditeti in proti uravnilovki". Glede možnosti sodniške stavke je Virant dejal, "da bi bila ta trenutek vsaka oblika stavke, bele stavek ali vsaka oblika zmanjševanja učinkovitosti, kvalitete in obsega dela popolnoma neupravičena, neutemeljena in nekorektna."

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kriss714@amis.net
18. 01. 2008 20.12
Če bi neumnosti "v imenu ljudstva" objavljali v enem časopisu v stilu "saj ni res pa je", bi lahko izkupiček namenili za fond za plače. A ni dobra ideja?
mac4_m
18. 01. 2008 20.03
sodstvo stavka že 17 let. Oziroma, če bi samo stavkalo ali bo stavkalo bi bilo to celo dobro za slovenijo. Zakaj? Zato, ker takrat, ko delajo servisirajo kriminalce. Podkupljivi, pristranski, zaščitniški do kriminalcev. Nepravične sodbe, smešne kazni kriminalcem, nepreganjanje tajkunske mafije, ne vem a zdej bi radi še plačo al kaj? Niti pri eni gradbeni firmi ne morete najti čisto povsem nesposobnega delavca, v sodstvu je ravno obratno...
Tonček Balonček
18. 01. 2008 19.15
Res se ne bi spodobilo, bilo primerno in zveličavno, o Gospod! Končno gre za eno "vejo" oblasti, seveda imenovano s strani politike! Slava jim, naj strogo sodijo tatovom mopedov in napadalvcem kar tako! Ostrlo je stvar politike! Ta veja je že od nekdaj suha!! Sodstvo nima nobene reputacije, kompromitirano je bilo med vojno, po njej in še kasneje, tudi danes deluje smešno in komično! Sorry, sem ime lopravka z njimi in sem se na lastne oči prepričal, da s predmeti nimajo blage zveze! Dohtarji so pred njimi nekaj svetlobnih let!!!
kriss714@amis.net
18. 01. 2008 19.02
No, zdaj jim lahko mirno zmanjšajo plače.
pahor?ek
18. 01. 2008 11.16
tomi.passion...tukaj imaš popolnoma prav. Naj samo dodam, vse kaže na to, kako je civilna družba (ki to sploh ni) močno povezana z levico. Namreč slišimo samo take, ki se v javnosti družijo z glavnimi funkcionarji ali botri levičarske klientele.
tomi.passion@gmail.com
18. 01. 2008 10.40
Vedno bolj se mi zdi, da so pri teh stavkah najbolj glasni tisti, ki so najmanj učinkoviti, tisti, ki so bili vedno pri koritu, a so sedaj potrti, ker so leta 2004 izgubili volitve in tisti, ki bi po liniji najmanjšega odpora prišli do boljših plač kot si jih zaslužijo.
Lei loo
18. 01. 2008 10.32
Pi*** jim materina, že zdej ni nobenga efekta od sodnije, zdej bojo pa še stavkal!! Men živce žrejo že 5 let, urigiram zarad ene zadeve kot utrgana, drugi strani ki me je** v živ mozak pa ugodijo na tlesk s prsti in padejo na kao solzice, men pa z trdnimi dokazi črno na belo ne verjamejo!! Banda!! Pa ne bi zdele od kranjskega sodišča....
ambasador@amis.net
18. 01. 2008 09.59
a je že kdo slišal za logiko in topiko? kdor pozna tadva pojma ve na kaj se nanašata, na katere družbene sisteme kontroloe...in potem dobite odgovor praktično na vse kar se v naši državi dogaja
blue-art
18. 01. 2008 09.28
Stavkajte proti svojim ne proti nam. Bi radi dokaze zakaj? Nekaj jih je že v javnosti in pri novinarjih ostali bodo pa še. Žal za sodnico Okrajnega sodišča v Kranju zaradi utemeljenega suma genocida storjenega l. 1999 ne morem preganjati ni pravne podlage. Po treh letih sem izčrpal pravna sredstva in ker se po tej deželi še vedno prosto gibljejo ljudje, ki ogrožajo moje življenje in zdravje bom vaše stavke dodatno vesel za kasnejše utemeljevanje dejanja v skrajni sili po KZ RS in mednarodnim pravom.