Slovenija

Sodniki se borijo za plače

Ljubljana, 07. 03. 2006 14.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodni svet je predlagal začasno zadržanje zakona o sistemu plač v javnem sektorju in sodniški službi.

Sodniki bodo, če bo plačni sistem obveljal, delali toliko, kot jim narekuje norma. Ali bo zato program Lukenda, ki predvideva zmanjšanje sodnih zaostankov, padel v vodo?
Sodniki bodo, če bo plačni sistem obveljal, delali toliko, kot jim narekuje norma. Ali bo zato program Lukenda, ki predvideva zmanjšanje sodnih zaostankov, padel v vodo? FOTO: POP TV
Če ustavno sodišče ne zadrži izvajanja novele zakona o sodniški službi, novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju in odloka o plačah funkcionarjev, ki so se začeli uporabljati 1. marca, bodo sodniki za mesec marec že prejeli plače po novem. Sodniki trdijo, da bodo večinoma nižje kot do zdaj.

Sodni svet je ustavnemu sodišču predlagal, naj začasno zadrži izvajanje tistih določb zakonov o sistemu plač v javnem sektorju in sodniški službi ter odloka o plačah funkcionarjev, ki se nanašajo na sodnike.

Vlada in parlamentarni odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje sicer nasprotujeta zadržanju spornih določb. Prav mnenje Sodnega sveta pa naj bi bilo za ustavno sodišče odločilno.

Katastrofalne posledice za pravosodje?

Sodni svet je sicer že pred časom opozoril, da bodo imele najnovejše spremembe plačnega sistema v javnem sektorju, ki bodo pripeljale do znižanja plač sodnikov, katastrofalne posledice za pravosodje. Sekretar Sodnega sveta Bojan Breznik je pojasnil, da se bo Sodni svet sestal v četrtek in podrobneje razpravljal o nastali situaciji, obravnaval pa bo tudi pritožbe sodnikov zoper odločbe Sodnega sveta o uvrstitvi v plačne razrede.

Bela stavka se širi

Predstavniki sodnikov so se o nižjih plačah pogovarjali tudi s pravosodnim ministrom Lovrom Šturmom.
Predstavniki sodnikov so se o nižjih plačah pogovarjali tudi s pravosodnim ministrom Lovrom Šturmom. FOTO: Dare Čekeliš

Medtem v beli stavki sodnikov sodeluje približno 370 sodnikov, je povedala vodja gospodarskega oddelka ljubljanskega okrožnega sodišča Darja Novak Krajšek. Pismo podpore pa je poslala večina okrožnih in tudi številni okrajni sodniki iz vse Slovenije.

Sodniki ne preklicujejo že razpisanih obravnav, vendar v bodoče regulirajo obseg svojega dela tako, da razpisujejo le toliko obravnav, da bodo dosegli pričakovani obseg, torej 20 zadev mesečno. Krajškova ne vidi razloga, da bi še naprej delali več, kot od njih zahteva norma, ki jo je določil Sodni svet.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JOZEF KLAVDIJ Sore
10. 03. 2006 09.12
vrana vrani ne skluva oči.o plači sodnikov so odločali sodniki sami.tako bodo lahko za večjo plačo še več lenarili.samo pogledati je potrebo koliko sodnih zaostankov imamo,to se pravi ,da nedejajo a dobijo plačo.bodo od sedaj naprej reševalo naše sodne zaostanke evropsko sodišče.