Slovenija

Sodniki: 'Ponudba je podcenjujoča'

Ljubljana, 18. 04. 2008 15.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodniki so napovedali popolno stavko in zavrnili tri milijone evrov. Ministrstvo za pravosodje njihovo odločitev obžaluje.

Odbor sodniškega društva je zavrnil predlog ministra Lovra Šturma in napovedal stavko. Na današnji seji je namreč glavni odbor soglasno sprejel sklep, da zavračajo ponujene tri milijone evrov sredstev. Stavka bo najverjetneje sredi junija.

Predlog ministra Šturma za sodnike ni bil ustrezen.
Predlog ministra Šturma za sodnike ni bil ustrezen. FOTO: POP TV

Predsednica društva Janja Roblek je dejala, da vztrajajo na sistemski rešitvi plač, kar pomeni, da zahtevajo spremembo zakona. Če vlada ne bo reagirala, bodo sami vložili predlog. "Tako soglasne odločitve v tem mandatu še nisem dočakala," je povedala Roblekova. Sodniki so namreč ponudbo vlade dojeli kot skrajno podcenjujočo in zavržno.

Sodniki so se odločili, da bo šlo za popolno stavko, ki lahko traja tudi neomejeno. Možnosti večdnevne stavke še niso izključili.

Predsednica sodniškega društva Janja Roblek je zatrdila, da je bila odločitev o stavki soglasna.
Predsednica sodniškega društva Janja Roblek je zatrdila, da je bila odločitev o stavki soglasna. FOTO: POP TV

V ponedeljek bodo na vseh sodiščih tako začeli s pripravami na stavko, ne bodo pa še formirali stavkovnega odbora. Roblekova je opozorila, da so pravila glede stavke precej zapletena, saj so sodniško društvo in ne sindikat. "Mi bomo zakon o stavki seveda spoštovali, danes pa smo se dogovorili, da v ponedeljek pristopimo k pripravam stavke sodnikov, ki bo organizirana skladno z zakonom," je dodala.

Ministrstvo obžaluje odločitev o stavki

Na ministrstvu za pravosodje so zatrdili, da so v skladu s svojimi pristojnostmi storili vse pri iskanju začasne rešitve glede sodniških plač in zagotovili tudi dodatna sredstva za odpravo sodnih zaostankov. Ministrstvo bo do stavke zavzelo stališče, ko bo formalno prejelo sklep o začetku stavke. Šele takrat bo znan čas začetka stavke in kraj zbiranja udeležencev stavke. Znan pa bo tudi organ, ki bo zastopal interese sodnikov in v njihovem imenu tudi vodil stavko.

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
20. 04. 2008 23.26
JA,JA ZAKAJ OPOZICIJA NASPROTUJE??? žlahta-prijateljske-rodbinske veze to pa je treba zaščititi pa ja ne boš ženo,brata,strica ,svaka,nečaka,poslal v remengo? tako se pa ne dela... zanima me kam je JANŠA NASTANIL SVOJE LJUDI?bi šla kaj prosit kako bi jih naj nastavil?'če pa se držijo svojih položajev ex-nomenkalaturalci.kot klopi,zažrti so povsod kot termiti bojim se ,da nas le smrt loči
bnam 2707
20. 04. 2008 10.02
mac4-m:se strinjam,da je te korake potrebno narediti.Sodniki morajo biti odgovorni in brez trajnega mandata.Oni stavkajo že trideset let in zato so predobro plačani.Stavkajoče bi morali zamenjati in postaviti mlajše in sposobnejše.Le kje piše,da nimajo dovolj znanja!To je samo v glavah stavkokazov!
mac4_m
20. 04. 2008 02.12
vladajoča opcija se zavzema za odvzem trajnih mandatov sodnikom. Za to je potrebna sprememba ustave in dvotretinska večina. Opozicija temu nasprotuje in s tem kaže svoj odnos do svinjarij v sodstvu. Če bi sodniki delali dobro in bi bili slovenci z njimi zadovoljni bi takoj nastalo razburjenje, če bi hotel kdo sodnikom vzeti trajni mandat. Ker pa je stanje na žalost ravno obratno, ko je delo sodnikov katastrofalno pa je odvzem trajnega mandata in sprejtje kazenske odgovornosti sodnikov nujno. Mislite na to, ko boste volili in spremljajte kaj zagovarja kaka stranka v tem primeru. Treba bo podeliti dvotretinsko večino tistim, ki bojo tem kriminalcem končno prirezali peruti...
bnam 2707
20. 04. 2008 00.13
Po prebranih postih je vse videti,da sodniki niso tako cenjeni,kot bi lahko bili.ne želim biti krivičen do tistih,ki so vestni in pošteni,vendar ne razumem te stavke.Saj stavkajo že 30 let!Torej je to stavka v stavki,ali kaj?Sodniki dobijo plačo iz proračuna,torej od davkoplačevalcev,ravno tako tudi zdravniki!Nimajo nobene pravice stavkat,ampak naj raje svoje delo opravljajo tako kot se zagre,pa bodo tudi nagrajeni bolje! Poleg tega je merilo standard RS in ne EU.Ta pa seveda ni tak kot ga prikazujejo slovenski politiki!Daleč od tega. Če imajo denimo delavci plče cca 500 EU,naj se najvišje v državni upravi sučejo nekako od ena pa do pet ali kakorkoli,ne morejo izstopati in gledati na kolege po merilih držav z visokim standardom.To ne gre.Virant nebi smel popuščati ne enim ne drugim,naj okusijo slovensko realnost,ravno tako,kot jo okušajo delavci! V večini postov je soglasje,da sodniki niso nevem kako cenjeni,ker predstavljajo pravi razvrat v slovenskem pravnem sistemu! Odvzem trajnega mandata in zaostritev odgovornosti sodnikov,je ena izmed prvih stvari,ki bi jih moral urediti pravosodni minister,prav tako pa naložiti plačilo škode,ki jo ti naredijo z nepoštenim in nepravičnim sojenjem in to na način,ki ni moralen.Noben postopek nebi smel trajati več kot 6 mesecev.Ker pa se večina sodnikov sploh ne pripravi dovolj,se stvari zavlačije v nedogled,kar največkrat izkoristijo tudi nekateri odvetniki in služijo na ramenih svojih klientov. Minister za pravosodje naj razmisli o zaposlitvi mlajših sodnikov,ker verjamem,da so ravno tako sposobni kot ti,ki stavkajo že trideset let!Pa naj gredo v odvetniške vrste in naj se borijo za ugled in kliente.Zamera gor ali dol,popuščanja nebi smelo biti!
mojcico
19. 04. 2008 17.41
Upam, da bo stavka uspela - to bi pomenilo toliko in toliko nepravičnih sodb manj, pa še čas bi imeli, sodniki in Lili, da si preberejo ustavo in ugotovijo svoje kršitve
mac4_m
19. 04. 2008 15.52
lili, kaj porečeš na to, da je cca. 70% slovenskih sodb na podlagi podkupnin in da so zato v bistvu neveljavne. Če se jih vzame kot veljavne pa lahko veljajo kot presedens oz. kot vodilo za naslednje sodbe. Sodniki pravzaprav s temi dejanji uničujejo pravni sistem. Da ne omenjam, da izrekajo kazni izven določil zakona na podlagi bebavih 'olajševalnih' okoliščin (seveda za primerno ceno) in da povzročajo ogromno škodo žrtvam kaznivih dejanj....In ne krivit zato zakonodaje....
Buena Vita
19. 04. 2008 15.23
LILI-LILI A MORDA VESTE ŠINJORA DA JE SLOVENIJA ENA SAMA ŽLAHTA? Ne tega nočete vedeti,lahko se je sprenevedati,lahko je zanikati,jast pa vem,da imamo pravih sodnikov,za te sodnike nihče neve-ker ti sodniki delo opravljajo pošteno in brez pompoznih izjav,se ne kažejo javnosti,in nimajo posebnih zahtevkov---NISO ZADOVOLJNI,SEVEDA POVEDO DOSTI Z MOLKOOM,,,PA carissima -lili-zakaj največ povedo z molkom?zato ker kdo molči stotim od govori a koruptivneži--ti pa naj se spravijo z sabo,mi smo z njimi opravili tako da jih preziramo
miki1977
19. 04. 2008 13.48
Naj mi prosim nekdo razloži kako se bo merila sodniška učinkovitost.
kawasakimen
19. 04. 2008 12.19
Se strijam z ministrom Virantom,da se sodnike placuje po opravljenih delih.Zakaj bi ti ljudje dobivali visoke place za nekaj kar ne delajo.Vsi ki delajo imajo svoje norme in so po tem placani ali pa tudi ne.Na primer delavci v tovarnah,s 500 evri neto place,ki vso to slamparijo placujejo.Pa tudi kaksno odgovornost bi morali imeti,ko zasijejo nedolznega cloveka.Gospodarski kriminal cveti,zapirajo ljudi ,ki so primorani krasti hrano skratka pri nas velja nacelo vecja baraba si bolj si nedotakljiv.Svoje napake ne placajo sami.Ko bo za njih veljal bolj strog rezim,ki je tukaj tudi potreben bojo drugace peli.
Tonček Balonček
19. 04. 2008 10.16
Mi bi bii najbolj veseli, če bi eno izredno dolgo stavko organizirali tožilci!
david.d
19. 04. 2008 10.04
Bo sedaj štrajkala cela državna uprava?Prava sramota,delavci v proizvodnji nezaslužijo nit toliko ,da preživijo podrugi strani če nebi oni delali in polnili državne blagajne nebi mogli tile v javni upravi toliko štrajkat..Edini kaj si res zaslužijo so Zdravniki.Prvo dvignite plače delavcem(namenite denar tistim ,ki res nimajo in tistim ,ki resnično delajo)vsem tem v državni upravi,ki mislijo,da imajo res tako malo pa naj se primerjajo z plačo 500eur plače delavca..Če so sodniki in se primerjajo z drugimi državami pa naj gredo tja..Nikjer v Evropi ni tako velikega razmerja med delavcem in nekom ki ima visoko izobrazbo sploh ne pa v javnem sektorju..Nič jim ne dat..ko boste porihtali plače tud nižjemu sloju jih rihtajte v javni upravi saj večina teh greje samo stolćke.
limonca4
19. 04. 2008 09.15
LILI, vidim, da zagovarjaš te lene barabinske razvajene pogoltne lene debelorite sodnike ... Verjetno si tudi ti sama sodnica, ki samo čiča in gleda ter daje v prostost pripornike (mamilaše, tatove, dilerje ...), ki so jih pripeljali policaji, ali tvoji bližnji ... Hm, z ustavo je res narobe, ampak za to so odgovorni PRAVNIKI, ki so to ustavo sestavili, in dosti od teh je tudi SODNIKOV!!!!!!! In ti sodniki nimajo nobenih odgovornosti, potem pa naj imajo tudi temu plačo …Saj je logično, če je manj odgovorno delo je, je tudi plača nižja ... Pa še to, skoraj ničeser ne rešujejo brez kuverte pod mizo, to je skusila dva moja poznana človeka, ker sta bila sita zavlačevanja ... Lp poštenim in delavnim
est
19. 04. 2008 07.15
Če o stavki novinarji ne bodo poročali, bo minila neopazno, saj njihovega nedela sploh ne bomo opazili. Dokler se jim ne odredi 4-letni mandat in se jih plača po uspešnosti ne bo nič bolje. Še vedno jih bo polna ljubljanska tržnica in to med delovnim čsaom, ko "sodijo"med branjevkami.Preverjeno!!!
andrija_posavec@t-2.net
19. 04. 2008 04.55
Gospoda še tega si ne zaslužite,kako in kaj delate z ljudmi,g.Virant ima prav,Vam ne zadostuje 3 mil.€,drugi pa živimo kot pes na ketni,ampak ta kratki,NE njim popustit!!!.
LILI123
19. 04. 2008 02.17
Vsem, ko toooooliko pljuvate po sodnikih, naj bo že enkrat jasno - POLOŽAJ, KI GA ZAHTEVAJO SODNIKI, JIM GRE PO USTAVI RS !!!!! Preberite si jo že enkrat! Poznavanje ustave bi se prav spodobilo za vsakega osveščenega državljana ! Pa da ne bo pomote- ustave niso sprejeli sodniki. Slednji so po vaše dežurni krivci za vse, še posebej za sodne zaostanke, ker so tako leni. "Osveščenim" državljanom je tako hudo, ko mora država zaradi lenih sodnikov kdaj plačati kakšno odškodnino po sodbi Strasburškega sodišča ( kjer se prav tako čaka na sodbo po več let). Ampak naj vas opomnim, da to sodišče ne ugotavlja v svojih odločbah, da je slovenski sodnik len, režimski in ne vem kaj še vse veste povedati za sodnike, AMPAK DA DRŽAVA SLOVENIJA NI SISTEMSKO UREDILA stvari tako oz. poskrbela, da bi njeni državljeni prišli do odločitve sodišča v razumnem roku. Očitek, da država plačuje odškodnine zaradi lenih sodnikov, je torej povsem "mimo" ( da o tem, da predstavljajo pljunek v morje v primerjavi s sredstvi, ki jih država zmeče za Patrie in podobne "nujne "zadeva, sploh ne zgubljam besed). Večina vas tudi kar pozabi ali pa morda ne veste, da so SODNI ZAOSTANKI v pretežni meri posledica: 1) reforme pravosodja v začetku 90-let, ki si je prav tako niso izmislili sodniki 2) spremembe družbenega sistema in krize vrednost, kar producira več in več sporov, za kar menda niso krivi sodniki 3) slabe, kaj slabe, katastrofalne zakonodaje, ki se neprestano spreminja iin je včasih komaj še ugotoviti, kaj sploh velja, ki je tudi ne sprejamjo soidniki ipd. Veliko bi pripomogel k odpravi zaostankobv že dvig avtoritete sodišč, a kako naj se dvigne , če se celotna izvršilna in zakonodajna oblast trudita še zmanjšati njegovo avtoriteto in jim je v javnosti sodeč tudi po gornjih komentarjih že uspelo ustvariti vtis, da se po sodiščih nič ne dela in da so soidniki še preveč plačani za to kolikor naredijo. Res žalostno, da vas je večina tako nerazgledanih in nasedate tem populizmom. Nizozemska vlada je pred leti prav tako pljuvala po sodstvu, ker ni znala sama sistemsko urediti zadev, za kar je poklicana, nato pa sama prišla do zakjučka, da bo za odpravo težav v sodstvu ( zaostanki), državljane kot stranke in državo samo naredila največ, če bo sistematično delala na tem, da se dvigne spoštovanje do sodišča, ugled sodstva, ko bodo ljudje ptrihajali na soidšča kot bodoi vabljeni, izvrševali odločbe sodišč .. in po 10-letnem trudu uspela izboljšati situacijo. Ali bomo le kdaj tudi pri nas učakali preobrat v razmišljanju izvršilne in tudi zakonodajne veje oblasti? Glede TRAJNEGA MANDATA .... večina si predstavlja, da je sodnik zaščiten kot sibirski medved! Malo morgen - dela po normi in mora mesečno rešiti določeno pričakovano število zadev. Številka pa ni majhna in nikakor ne dopušča lagodnega dela ali celo lenarjenja, kot menite mnogi. Doseganje norme se redno spremlja, sodnik je na podlagi tega ocenjevan , od tega je odvisno njegovo napredovanje... in na koncu še dolžnina letnega dopusta. Če norme ne dosega, se lahko tudi poslovi od sodniškega poklica. In so se tudi že; če niso prej sami odšili, so bili razrešeni. Torej naj tudi poslanci, ki so prav tako funkcionarji kot sodniki, nehajo mahati s trajnim mandatom ! Mimogrede, ste že slišali , da bi bili poslanci in ministri, državni sekretarji, podsekretarji,itd normirani pri svojem delu. Niste, ker niso. .. In ministerVirant tudi ne zahteva, da bi bil del njihove plače odvisen od delovne uspešnosti. Ne, samo sodnike je treba "zategniti" in predpisati, da je del njihove plače odvisen od delovne uspešnosti. Absurd ! Glede domnevno VELIKEGA ŠTEVILA SODNIKOV ...če bi se država sistemsko lotila reševanje zaostankov npr. zaposlila sodniške pomočnike kot jih imajo v Nemčiji, sprejemala boljšo zakonodajo, če bi se Slovenci nekaj manj p
Buena Vita
19. 04. 2008 00.36
MAC4_M imaš moj podpis pri komentarju se vzdržim,da ne zbljuvam kaj pregrdega želela bi pa slišati odgovor KAKO LAHKO STAVKA''????nekdo ki ni nikoli delal-- ali ste videli sodnike delat oja mahinirat pod mizo--DAM KOLK DAŠ---TO PA TO
mrhe2003
19. 04. 2008 00.32
@mac4_m Vau, podpišem. In še dodatek. Mislim, da jim je minister ponudil dobro opcijo, po mojem prepričanju predobro. Sam sedaj svetujem, da minister za sodniške plače v tem madnatu ne ponudi niti centa, pa bomo videli, kako bo. Tako ali pa tako pa se strinjam s tistimi, ki pravijo, da so sodniki samo sateliti določenih političnih opcij, ki si želijo vrnitve na oblast. Sodniki izrabljajo predvolilni čas in izsiljujejo, sam pa upam, da jim vlada ne bo popustila in dopustila takšnega početja.
mac4_m
18. 04. 2008 23.24
Sodnike je nastavljala prejšnja oblast, ki si želi nazaj na prestol. Tako izrablja vse možne načine tudi stavke, ki nimajo smisla. A pozabljajo, da s sodniki ne bo potegnil nihče. Njihova korumpiranost je strašljiva. Primere rešujejo tako, da se z odvetniki znanih odvetniških družb 'zmenijo' za najboljšo pot za zločince. Gotovo ne zastonj, standard odvetnikov vidimo. Luknje v zakonih pa poiščejo kar sodniki sami za svoje dobre odjemalce odvetnike. Tako so kriminalci zaščiteni, navadni ljudje pa ne najdejo pravice po 10 in več let. In potem to pumpanje s študijem in strokovnostjo. Malo si poglejte različne sodbe podobnih primerov pa vam bo takoj jasno kakšna je njihova strokovnost. Namesto, da bi možno različno tolmačenje zakonov izrabljali v namen pravičnosti jih zlorabljajo za namen krivičnosti. Edino kar ostane slovencem je, da podelijo Janši dvotretinsko večino v parlamento, da se bo lahko spremenila ustava, odvzelo trajni mandat tem zločincem. Potrebno bo v sodni svet spraviti sposobne, pravične ljudi, ki bojo parazite znotraj sodniške srenje odstranili in nastavili sposobne ljudi, ki jim bo etika in pravičnost cilj ne pa kraja in korupcija. Če pa kdo s svojo strokovnostjo še vedno ugotavlja, kako sposobni so slovenski sodniki naj samo skoči čez hrib v avstrijo in se pozanima, kakšen je maksimalni rok avstrijskega sodnika da zaključi primer, koliko zaostankov imajo ( 0, zero, nada !!) in koliko sodnikov obdeluje koliko primerov. Potem še primerjajte njihove sodbe z sodbami drugih avstrijskih sodnikov in kaj kmalu vam bo jasno, da ta balkanska, 'kvazi strokovna' slovenska sodniška srenja krade denar za nedelo, nesposobnost, korupcijo in služenje svojim kriminalnim gospodarjem....Ti jih trenutno izrabljajo za poskus podiranja izredno kvalitetnega in učinkovitega dela ministra Viranta, ki se je prvi uspešno lotil šlihtanja nesmislov v naši državni upravi. Ljubosumje, zavist nad sposobnostjo ministra, uničeni koruptivni posli s katerimi so cuzali državno upravo so vodilo te umetne zgodbe z povišicami za tiste, ki so že tako nekajkrat preplačani glede na to koliko so 'sposobni'..
Drago Kurnik
18. 04. 2008 23.18
Za takšne odločitve, ki jih razsodijo nekateri sodniki in tako počasi dobijo plače še veliko preveč, če je delavec daleč od evropske plače na j to velja tudi za sodniško gospodo!!
dejmo_no
18. 04. 2008 22.40
le kako bomo lahko preživeli zaustavitev že davno upočasnjenih sodnih mlinov? "Mi bomo zakon o stavki seveda spoštovali..." pa še tega bi se nam manjkalo, da tudi oni ne bi spoštovali zakonov lol