Slovenija

Sodniki bodo protestirali

Ljubljana, 02. 04. 2008 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodniki napovedujejo opozorilni protest, če se vlada ne bo odzvala na predlog sprememb plačnega sistema.

Minister za pravosodje Lovro Šturm se je na nocojšnji javni tribuni v Mariboru odzval na napoved Slovenskega sodniškega društva, da naj bi v torek pripravilo opozorilni protest. Kot je poudaril, so pritožbe na pristojne organe edini legitimni način reševanja nastalega zapleta.

Predsednica Slovenskega sodniškega društva Janja Roblek je potrdila, da bo društvo v torek ob 13. uri za pol do ene ure prekinili svoje delo, če se vlada do ponedeljka ne bo odzvala na njihove sklepe, sprejete 5. marca na izrednem občnem zboru društva. Minister za javno upravo Gregor Virant se bo na napoved protesta odzval v četrtek.

Po besedah Roblekove so na omenjenem izrednem občnem zboru vladi dali 30 dni časa, da spremeni plačni sistem v pravosodju. Rok se izteče v ponedeljek in če do takrat s strani vlade ne bo odziva, bodo v torek izvedli opozorilni protest. Pri tem Roblekova poudarja, da sam protest še ne pomeni stavke. O tej naj bi se društvo odločalo na občnem zboru 13. junija.

Če protest bo, bo po besedah Roblekove potekal tako, da bodo sodniki na sedežih sodišč javno prebrali protestno pismo. V njem bodo opisali stanje v sodstvu ter povzel sklepe izrednega občnega zbora in pismo, ki ga bodo poslali evropskim komisarjem in pravosodnim ministrom članic Evropske unije. Predsednica društva pričakuje, da se bodo sodniki na protest odzvali množično, pri tem pa tudi ne izključuje možnosti, da se bodo protestu pridružili tudi sodniki, ki niso člani društva.

Šturm, Virant in Pogačnik
Šturm, Virant in Pogačnik FOTO: Dare Čekeliš

Z ministrstva za javno upravo so sporočili, da se bo minister Gregor Virant na napovedane sodniške proteste odzval v četrtek. Hkrati naj bi se izrekel tudi o očitkih, ki so jih sodniki ob javni napovedi organiziranega protesta, naslovili na vlado.

Z ministrstva za pravosodje so sporočili, da se bo minister za pravosodje Lovro Šturm v ponedeljek srečal s predsednikom sodnega sveta Janezom Kranjcem, predsednikom vrhovnega sodišča Francem Testenom in predsednico Slovenskega sodniškega društva Janjo Roblek. Vabilo na srečanje, ki bo v ponedeljek ob 10. uri na ministrstvu, so poslali danes.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
07. 04. 2008 23.49
dvotretinsko večino dat virantu, odvzet trajne sodniške mandate, sprejet zakone po katerih bojo sodniki odgovarjali za korupicijo, nedelo, sodne zaostanke, krivične sodbe in vse, ki so povezani s kriminalci zapreti za več desetletij. Izšolati in nastaviti sposobne, poštene sodnike in spremenit slovenijo iz balkanske v civilizirano deželo. Sodniške plače pa do tedaj ukinit. Še čistilke si zaslužijo večje...
Buena Vita
06. 04. 2008 12.12
ENAKO,DEJMO VSI sodniki z svijimi pravicami na sodišče,niste bogovi, ste ljudje ljudi si pa pravico iščemo na sodišču KJE JO JE ISKAL HLAPEC JERNEJ?? CALIMERO---TO JE KRIVICA
limonca4
03. 04. 2008 10.30
Človek res ne more verjeti. Kljub temu da šlampasto, podkupljivo in lenobno (sodni izostanki) delajo, bi radi imeli kar abnormalno visoke plače (no, saj že sedaj imajo zelo visoke plače za tako nedelo) ... Jah, očitno za sodnike ne velja ta rek: "Brez dela ni jela." Lp vsem delavnim
deyvi.edini@gmail.com
02. 04. 2008 23.03
Predlagam, da poiščejo svoje pravice na sodišu.
kriss714@amis.net
02. 04. 2008 20.33
Kokoši so že zdaj preveč plačane.