Slovenija

Sodnik podaljšal pripor Periću

Ljubljana, 19. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
E.R./T.B.B.
Komentarji
0

Preiskovalni sodnik je za pol leta podaljšal pripor 22-letnemu Ivanu Periću, sinu pokojne Vesne Pavlin-Rakić, ki je po mnenju sodnika utemeljeno osumljen krutega trojnega umora Rakićevih v Rovinju.

Na preiskovalno sodišče na Tavčarjevi so nekaj pred dvanajsto uro iz ljubljanskega pripora pripeljali osumljenega za trojni umor Ivana Perića ter domnevnega pomočnika pri umoru 23-letnega Igorja Miškoviča iz Ljubljane. Miškovič naj bi namreč Periću priskrbel orožje – avtomatsko pištolo z dušilcem tipa škorpijon. Zaslišanje pri preiskovalnemu sodniku je trajalo pet ur.

V obtožnici, ki so jo na sodišče prinesli kriminalisti, so zapisane šokantne podrobnosti v zvezi z umorom. Ivan Perić naj bi v noči iz 17. na 18. avgust hladnokrvno umoril svojega očima, mlajšega polbrata in mater. V rovinjsko stanovanje je vstopil sam,saj je imel svoj ključ.

Perićev odvetnik Peter Čeferin je pojasnil, da njegova stranka »vseskozi vztraja, da ničesar ne razume«. Kot je dejal, Čeferin, je imel Ivan mater rad, z očimom se je zelo dobro razumel, polbratu pa vsekakor ne bi storil ničesar. Perić je svoje življenje ocenjeval kot čudovito. Čeferin pa je prepričan, da Perić ni mogel storiti dejanja, za katero ga policija sumi.

Njegov edini motiv naj bi bil, tako menijo kriminalisti, koristoljubje, saj naj bi Perić v primeru smrti družinskih članov podedoval vso premoženje Rakićevih in milijon evrov življenjske zavarovalne police. Po umoru naj bi se Perić odpeljal v Ljubljano, kar je menda posnela kamera na cestninski postaji, po tem pa se je še isti dan s prijatelji odpravil v Portorož. Po dokazih kriminalistov je Ivan naslednje popoldne preživel na plaži, naslednje dni pa naj bi veliko popival v ljubljanskih lokalih. V ovadbi je še zapisano, da naj bi Perić imel »resne težave z alkoholom in drogami«. Z družino naj bi se pogosto prepiral, ker jim je menda brez vednosti jemal denar in uporabljal avtomobil.

Miškovič priskrbel morilsko orožje

Odvetnik Čeferin je prepričan, da njegova stranka ni ubila Rakićevih
Odvetnik Čeferin je prepričan, da njegova stranka ni ubila Rakićevih FOTO: POP TV

Igor Miškovič iz Ljubljane je osumljen pomoči pri umoru, saj naj bi Periću priskrbel avtomatsko pištolo škorpijon z dušilcem in deset nabojev. Kot piše v kriminalistični ovadbi, naj bi Miškovič pištolo kupil za 220 tisoč tolarjev in jo Periću izročil tri dni pred umorom na Toškem čelu pri Ljubljani. Miškovič naj bi tam pištolo tudi preizkusil.

Orožja, s katerim je morilec zagrešil zločin, policija še ni našla. V ovadbi kriminalisti omenjajo še druge osebe, ki naj bi vedele za načrtovani umor, a pri dejanju niso želele sodelovati. Odvetnik Čeferin pa je prepričan, da ovadba nima niti enega neposrednega dokaza, saj morilskega orožja še niso našli.

Policija je v dveh mesecih od krutega dejanja opravila več hišnih preiskav, med drugim so tudi hiše Perićevega dekleta, 18-letne Katje Volker iz Škofljice. Policisti so v četrtek aretirala tudi Volkerjevo, a so jo včeraj zvečer že izpustili.

Ivanov oče opran sumov vpletenosti

Na hrvaškem notranjem ministrstvu pa so potrdili, da je zagrebška policija včeraj popoldne opravila informativni pogovor s Stankom Perićem, prvim možem ubite Vesne Rakić in očetom osumljenega Ivana Perića. Na informativnem pogovoru je sodelovala tudi sedanja Perićeva žena, ki pa naj hrvaške policije ne bi posebej zanimala. Po pogovoru sta bila oba izpuščena, saj naj ne bi obstajal sum, da sta povezana z umorom v Rovinju.

Ivanov oče Stanko Perić za medije ni bil dosegljiv. Sicer pa so se o razpletu trojnega umora družine Rakić na široko razpisali tudi hrvaški mediji. Ivan Perić je bil namreč 21. avgusta na informativnem pogovoru na policijski upravi Istrske županije, kjer naj bi celo pristal na poligrafski test. Istrska policija ga je takrat zaradi zbiranja podatkov izpustila. Ivan Perić je takrat pričal, da je bil v noči zločina v rovinjski bolnišnici zaradi poškodb ušesa, ki naj bi jih dobil pri potapljanju. V evidenci rovinjske bolnišnice pa njegovo ime nikjer ni zapisano.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA